Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΟΔΟΣ ΕΞΟΧΩΝ (Β.ΟΛΓΑΣ) Οι Μαθητές: Ανεστης Πάλτας Μαριάμ Μιχαήλοβα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΟΔΟΣ ΕΞΟΧΩΝ (Β.ΟΛΓΑΣ) Οι Μαθητές: Ανεστης Πάλτας Μαριάμ Μιχαήλοβα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΟΔΟΣ ΕΞΟΧΩΝ (Β.ΟΛΓΑΣ) Οι Μαθητές: Ανεστης Πάλτας Μαριάμ Μιχαήλοβα
Η ΟΔΟΣ ΕΞΟΧΩΝ (Β.ΟΛΓΑΣ) Οι Μαθητές: Ανεστης Πάλτας Μαριάμ Μιχαήλοβα Γεωργία Τατελάτζε Αγγελική Νταρατζίδου Οι καθηγήτριες: Κ.Μουρατίδου Ελ.Τερζίδου

2 Η πλΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ,ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΧΤΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕς ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΙΧΗ.

3 ΠΥΡΓΟΙ Της ΟΔΟΥ ΕΞΟΧΩΝ Δε γνωρίζουμε πότε ακριβώς άρχισαν να κτίζονται σπίτια έξω από τα τείχη της πόλης.Πιθανόν μετά το τη χρονιά που ο Sabri Πασάς γκρέμισε τα τείχη της παραλίας,αλλά και τα ανατολικά και δυτικά τείχη. Πολλά από τα αρχοντικά,τους λεγόμενους Πύργους των Εξοχών,χτίστηκαν σε σχέδια γνωστών αρχιτεκτόνων της εποχής,όπως ήταν οι V.Posseli,P.Arrigoni και ο Ξ.Παιονίδης. Η αρχιτεκτονική τους συνδύαζε νεοκλασσικά,αναγεννησιακά και μπαρόκ στοιχεία.Περιβάλλονταν από κήπους κάποιοι από τους οποίους έφταναν μέχρι τη θάλλασσα.

4 ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠ’ΤΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΟΙΚΙΑ ΜΕΧΜΕΤ ΚΑΠΑΝΤΖΗ Β.ΟΛΓΑΣ 105
ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠ’ΤΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΟΙΚΙΑ ΜΕΧΜΕΤ ΚΑΠΑΝΤΖΗ Β.ΟΛΓΑΣ 105

5 Αρχοντικο αχμετ καπαντζη
Οικοδομήθηκε το 1893 από τον P.Arrigoni σε μια έκταση 4 στρεμμάτων. Αποτελείται από δύο κτίρια. Το 1912 ήταν κατοικία του πρίγκηπα Νικολάου,ενώ το 1917 εγκαταστάθηκε σ’αυτήν ο πρωθυπουργός Ελ.Βενιζέλος.

6 Οικια αχμετ καπαντζη β.ολγας 108
Το 1928 περιήλθε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας και από τότε άλλαξε πολλές χρήσεις.

7 Στέγασε τη σχολή Αδελφών Νοσοκόμων,τον Ελλ
Στέγασε τη σχολή Αδελφών Νοσοκόμων,τον Ελλ.Ερυθρό Σταυρό και υπηρεσίες του ΝΑΤΟ. Μέχρι το 1970 στεγάστηκε σ’αυτό το Ε’ Γυμνάσιο Αρρενων.

8 Το 1997 χρησιμοποιήθηκε απ’τον οργανισμό ‘’Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης’’.Σήμερα στεγάζει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας και φιλοξενεί κυρίως εικαστικές εκθέσεις και θεατρικές παραστάσεις.

9 Οικια αχμετ καπαντζη β.ολγας 108

10 Βιλλα μορντωχ β.ολγας 162 Χτίστηκε για τον Τούρκο μέραρχο Σεϊφουλάχ- πασά σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ξ.Παιονίδη,το Το 1930 περιήλθε στην ιδιοκτησία του Σαμουήλ Μορντώχ,από την οικογένεια του οποίου κατοικήθηκε μέχρι και το 1940.

11 ΒΙΛΛΑ ΜΟΡΝΤΩΧ Το 1952 το κτίριο με τον περιβάλλοντα χώρο πουλήθηκε στο ΙΚΑ και λειτουργούσε ως πολυϊατρείο ως το 1972.Σήμερα στεγάζει την Δημοτική Πινακοθήκη αλλά και το Ε’ δημοτικό διαμέρισμα.

12 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΙΛΛΑ ΜΟΡΝΤΩΧ 12/4/13

13 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΙΛΛΑ ΜΟΡΝΤΩΧ 12/4/13

14 ΒΙΛΛΑ ΜΠΙΑΝΚΑ Β.ΟΛΓΑΣ 180 Η βίλλα Μπιάνκα ή βίλλα Φερνάντεζ,στη συμβολή των οδών Β.Όλγας και Θ.Σοφούλη.Χτίστηκε με σχέδια και επίβλεψη του P.Arrigoni και ήταν κατοικία του πλούσιου εβραίου εμπόρου Ντίνο- Ιωσήφ Φερνάντεζ που λάνσαρε τη μπύρα ‘Όλυμπος’ στο μετέπειτα συγκρότημα ‘FIX’. Στερήθηκε τους ενοίκους της κατά τη διάρκεια του ολοκαυτώματος.

15 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΙΛΛΑ ΜΠΙΑΝΚΑ 12/4/13

16 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΙΛΛΑ ΜΠΙΑΝΚΑ 12/4/13

17 Βιλλα μπιανκα ςημερα παραχωρειται απο το δημο για εικαςτικες και πολιτιςτικες εκδηλωςεις

18 ΒΙΛΛΑ ΜΟΔΙΑΝΟ Β.ΟΛΓΑΣ 68 Χτίστηκε το 1906 σαν κατοικία του Ιακώβ Μοδιάνο. Το 1913 η βίλλα αγοράστηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και προσφέρθηκε για ανάκτορο στον Βασιλιά Κωνσταντίνο.

19 βιλλα μοδιανο Χρησιμοποιήθηκε, στην περίοδο του μεσοπολέμου, για την κατοικία του εκάστοτε Γενικού Διοικητή Μακεδονίας και αργότερα στέγασε την Στρατιωτική Ιατρική σχολή. Από το 1970 στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο.

20 Βιλλα αλλατινη Η Βίλλα Αλλατίνη βρίσκεται στην παλιά περιοχή των Εξοχών Θεσσαλονίκης,Β.Όλγας Στο κτίριο αυτό φυλακίστηκε ο Σουλτάνος Αβδούλ Χαμήτ Β΄, μετά την επανάσταση των Νεοτούρκων το Στο ίδιο κτίριο, μετά την απελευθέρωση, στεγάστηκε το 1926 το νεοσύστατο -τότε- Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το κτίριο αυτό κτίστηκε το με σχέδια και επίβλεψη του Ιταλού αρχιτέκτονα Vitaliano Poselli.

21 Τη δεκαετία του 1990 στέγασε τις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης,που μετά το 2010 μετονομάστηκε σε Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και λειτουργεί ως σήμερα έτσι.

22 Βιλλα αλλατινη


Κατέβασμα ppt "Η ΟΔΟΣ ΕΞΟΧΩΝ (Β.ΟΛΓΑΣ) Οι Μαθητές: Ανεστης Πάλτας Μαριάμ Μιχαήλοβα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google