Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Προγράμματα Αγωγής Διατροφής. Κατά τη σχολικές χρονιές 2003-2004 και 2004-2005 έτρεξαν στο σχολείο μας δυο προγράμματα με τίτλους : « Τι τρώω, πόσο τρώω,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Προγράμματα Αγωγής Διατροφής. Κατά τη σχολικές χρονιές 2003-2004 και 2004-2005 έτρεξαν στο σχολείο μας δυο προγράμματα με τίτλους : « Τι τρώω, πόσο τρώω,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Προγράμματα Αγωγής Διατροφής

2 Κατά τη σχολικές χρονιές και έτρεξαν στο σχολείο μας δυο προγράμματα με τίτλους : « Τι τρώω, πόσο τρώω, είμαι ότι τρώω» και «Ελαιόλαδο και Διαιτητικές Οδηγίες » αντίστοιχα.

3 Φετινό πρόγραμμα : «Ελαιόλαδο και Διαιτητικές Οδηγίες» Συντονιστές καθηγητές: Τ. Αντωνάκου Δ. Τουλούμης Συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της Α΄Λυκείου Το πρόγραμμα συμμετέχει στη σύμπραξη 5 σχολείων με κοινό θέμα: «Διατροφικές Συνήθειες και Υγεία» Προγράμματα Αγωγής Διατροφής

4 Ελαιόλαδο και Διαιτητικές Οδηγίες. Η έρευνα Οι μαθητές διεξήγαγαν έρευνα με ερωτηματολόγιο μεταξύ των συμμαθητών τους. Το ερωτηματολόγιο –διερευνούσε γνώσεις, –κατέγραφε διατροφικές συνήθειες. Διανεμήθηκαν 20 ερωτηματολόγια, 9 σε αγόρια, 11 σε κορίτσια. Επιστράφηκαν 8 και 11 αντίστοιχα

5 Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας και στο πλαίσιο της διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος οι μαθήτριες του προγράμματος απευθύνονται στους υπόλοιπους μαθητές και μαθήτριες με μια σειρά μικρών παρουσιάσεων σε μια προσπάθεια ορθότερης πληροφόρησης και άρσης των παρανοήσεων που επικρατούν σε θέματα διατροφής. Ελαιόλαδο και Διαιτητικές Οδηγίες. Η έρευνα

6 Τι έδειξε η έρευνα; Οι μαθητές σε γενικές γραμμές γνωρίζουν τις ομάδες τροφίμων και την προέλευση τους (ζωική ή φυτική). Στην 1η ερώτηση ζητούνταν από τους ερωτώμενους να κατατάξουν ορισμένα τρόφιμα σε ομάδες τροφίμων και να τα χαρακτηρίσουν ως ζωικά ή φυτικά. Δημητριακά και προϊόντα τους ΛαχανικάΌσπρια Κρέας Τυριά Λίπη και έλαια Κόκκινα κρέατα ΨάριαΘαλασσινά Ρύζι Μπριζόλα Κασέρι Μακαρόνια Γαρίδες Ελαιόλαδο Σαρδέλες Ρεβίθια Μανούρι Πιπεριές Ψωμί Ζαμπόν Καλαμπόκι Βούτυρο Αρακάς Κρέμα γάλακτος Μαργαρίνη (π.χ.. βιτάμ, φαστ. κλπ.) η κατάταξη του ρυζιού (28%) και του καλαμποκιού (17%) στα όσπρια Θεωρούν ότι οι μαργαρίνες είναι ζωικής προέλευσης(44%) Εξαιρέσεις

7 Τι έδειξε η έρευνα; 2η ερώτηση Γνωρίζεις το ποσό της ενέργειας που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός σου (συνήθως εκφράζεται σε θερμίδες) ; όχι ναι αν ναι από πού προέρχεται αυτή σου η γνώση; -από τα σχολικά βιβλία -από περιοδικά -από το γιατρό σου -από άλλη πηγή (συμπλήρωσε ποια) Δεν γνωρίζουν το ποσό ενέργειας που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός τους: 27% των κοριτσιών και 62% των αγοριών Πηγές αποτελούν κυρίως τα περιοδικά και η τηλεόραση

8 Γνωρίζουν το επιθυμητό βάρος για το ύψος τους το 100% των κοριτσιών και το 50% των αγοριών Κύρια πηγή ο γιατρός Τι έδειξε η έρευνα; 3η ερώτηση Γνωρίζεις ποιο είναι το επιθυμητό βάρος για το ύψος σου; όχι ναι αν ναι από πού προέρχεται αυτή σου η γνώση; -από τα σχολικά βιβλία -από περιοδικά -από το γιατρό σου -από άλλη πηγή (συμπλήρωσε ποια)

9 Τι έδειξε η έρευνά; Είχε άγχος και στρες Μεγάλο στομάχι Αλλαγή μεταβολισμού Καθιστική ζωή Τρώει το βράδυ Junk food Το υπερβολικό άγχος για το σχολείο Δεν έχει τι να κάνει στο σπίτι του και τρώει συνέχεια Χώρισε και τόριξε στα γλυκά Ερωτεύθηκε Οργανικό πρόβλημα Τρώει περισσότερα λιπώδεις φαγητά Ψυχολογικά προβλήματα Προβλήματα υγεία Σταμάτησε να εξασκείται όπως συνήθιζε Οι μαθητές θεωρούν ως αιτίες πρόσληψης βάρους: 4η ερώτηση Τους τελευταίους έξι μήνες κάποιος συμμαθητής σου πήρε πολλά κιλά. Μπορείς να αναφέρεις δυο λόγους στους οποίους μπορεί να οφείλεται αυτό; Μπορείς να προτείνεις δυο τρόπους που θα επέτρεπαν στον συμμαθητή σου να χάσει τα κιλά που πήρε

10 Γνωρίζουν τι χρειάζεται για απώλεια βάρους:  Να περιορίσουν το φαγητό  Να αυξήσουν τη σωματική άσκηση Τι έδειξε η έρευνά;

11 Οι μαθητές στην πλειονότητα τους δεν γνωρίζουν την απάντηση και παρανόησαν τις ερωτήσεις Τι έδειξε η έρευνά; 5η ερώτηση Σε μια ισορροπημένη διατροφή, τις περισσότερες θερμίδες καθημερινά πρέπει να τις παίρνουμε από: - τα δημητριακά και τα προϊόντα τους - τα τρόφιμα της ομάδας του κρέατος - τα τρόφιμα της ομάδας του γάλακτος -τα λίπη και τα έλαια - τα φρούτα και τα λαχανικά 6η ερώτηση Σε μια ισορροπημένη διατροφή, οι περισσότερες θερμίδες καθημερινά πρέπει να προέρχονται από: -τις πρωτεΐνες -τους υδατάνθρακες -τα λίπη -τις βιταμίνες -τα ανόργανα συστατικά -το νερό

12 Ποιες είναι όμως οι επιστημονικές απαντήσεις στις μέχρι τώρα ερωτήσεις; Τις αναζητήσαμε στις Διαιτητικές Οδηγίες

13 Οι Διαιτητικές Οδηγίες είναι συστάσεις για υγιεινό τρόπο διατροφής και γενικότερα υγιεινό τρόπο ζωής, οι οποίες στηρίζονται στα εκάστοτε επιστημονικά ευρήματα για τη σχέση διατροφής- υγείας και εκδίδονται από κάποιον επίσημο οργανισμό σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο. Συνήθως συνοδεύονται από γραφικές απεικονίσεις : πυραμίδα, κύκλος, παγόδα, ουράνιο τόξο, πιάτο. Το σχήμα θα πρέπει να περνάει τα μηνύματα του μετριασμού και της αναλογικότητας.

14 Η ελληνική πυραμίδα.

15 Η αμερικάνικη Πυραμίδα

16 Ο πορτογαλικός κύκλος

17 Η κορεάτικη παγόδα.

18 Το καναδέζικο ουράνιο τόξο

19 Το εγγλέζικο πιάτο.

20 Διαιτητικές Οδηγίες. Οι Διαιτητικές Οδηγίες δίνουν στους καταναλωτές τις συνιστώμενες ομάδες τροφίμων και συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες που θα έπρεπε να καταναλώνουν για να διατηρούν καλή υγεία. Όλες δίνουν όλα έμφαση στην μεγάλη κατανάλωση δημητριακών, λαχανικών και φρούτων και μετριασμένη κατανάλωση κρεατικών και γαλακτοκομικών ή, με άλλα λόγια, μεγάλη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες.

21

22 Διαιτητικός οδηγός από το Γραφείο Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) 2000.

23 Η πυραμίδα του CINDI Απεικονίζει τόσο την ποικιλία όσο και την αναλογία των τροφίμων που χρειάζονται για μια υγιεινή δίαιτα. Χρησιμοποιεί σχηματικά τα χρώματα του κυκλοφοριακού συστήματος: Πράσινο: προχωράω, Πορτοκαλί: προσέχω και Κόκκινο: σταματάω και σκέπτομαι πριν την κατανάλωση. Η πυραμίδα:

24 Η πυραμίδα βασίζεται σε πέντε ομάδες τροφίμων: πατάτες Ομάδα δημητριακών Ομάδα κρέατος Ομάδα λαχανικών και φρούτων Τρόφιμα πλούσια σε λίπος και σάκχαρα Ομάδα γάλακτος

25 Δώδεκα βήματα για υγιεινή διατροφή (Είναι σημαντική η τήρηση των βημάτων συνολικά και όχι κάποιου βήματος μεμονωμένα) 1.Στήριζε τη δίαιτα σου σε μια ποικιλία τροφίμων που προέρχονται κυρίως από τα φυτά παρά από τα ζώα.

26 2.Τρώγε ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι και πατάτες αρκετές φορές την ημέρα Κύρια θρεπτικά συστατικά: υδατάνθρακες (άμυλο), φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, λίγο ασβέστιο και σίδηρος. Ομάδα δημητριακών πατάτες 3-6 μερίδες των 100g Δώδεκα βήματα για υγιεινή διατροφή

27 3. Τρώγε μια ποικιλία λαχανικών και φρούτων, κατά προτίμηση φρέσκων και εντόπιων, αρκετές φορές την ημέρα (τουλάχιστον 400g την ημέρα). Ομάδα λαχανικών και φρούτων Λαχανικά: 3-5 μερίδες των 100g Φρούτα: 2- 4 μερίδες των 100g Κύρια θρε π τικά συστατικά : Βιταμίνη C, Καροτένια, Φολικό οξύ, Φυτικές ίνες Δώδεκα βήματα για υγιεινή διατροφή

28 4. Διατήρησε το βάρος σου μεταξύ των συνιστώμενων ορίων ( ΔΜΣ 20-25) ακολουθώντας μετριοπαθή καθημερινή άσκηση. Ελλιποβαρής (ΔΜΣ<18,5) Φυσιολογικού βάρους (ΔΜΣ=20-25): Η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται είναι σωστή και εφιστάται η προσοχή στην ισορροπία της δίαιτας. Υπέρ-βαρος (ΔΜΣ= 25-29,9): Η απώλεια κάποιου βάρους θα ήταν ευεργετική για την υγεία. Παχύσαρκος (ΔΜΣ= 30-39,9): Είναι πολύ σημαντική η απώλεια βάρους εν όψη του κινδύνου απόκτησης και άλλου βάρους. Πολύ παχύσαρκος (ΔΜΣ>40): Επείγουσα ανάγκη για απώλεια βάρους με την συμβουλή γιατρού ή διαιτολόγου. Χάρτης Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ). Δώδεκα βήματα για υγιεινή διατροφή

29 5. Χρησιμοποίησε γάλα και γαλακτοκομικά που είναι χαμηλής περιεκτικότητας και σε λίπος και σε αλάτι ( κεφίρ, ξινόγαλα, γιαούρτι, τυρί) 2-3 μερίδες των 100g Κύρια θρε π τικά συστατικά : Ασβέστιο, Πρωτεΐνες, Βιταμίνη B 12, Βιταμίνες A και D Δώδεκα βήματα για υγιεινή διατροφή

30 6. Αντικατέστησε τα λιπαρά κρέατα και τα προϊόντα τους με όσπρια, ψάρια, κοτόπουλα ή άπαχο κρέας. 1-3 μερίδες των 100g Κύρια θρε π τικά συστατικά : Σίδηρος, Πρωτεΐνες, Βιταμίνες του συμ π λέγματος B (B 12 ), Ψευδάργυρος, Μαγνήσιο. Δώδεκα βήματα για υγιεινή διατροφή

31 7. Διάλεγε τρόφιμα που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, τρώγε σπάνια επεξεργασμένη ζάχαρη, περιόρισε την συχνότητα κατανάλωσης γλυκών και ποτών που περιέχουν ζάχαρη. 8. Έλεγξε την κατανάλωση λιπαρών (όχι περισσότερο από 30% της ημερήσιας ενέργειας) και αντικατέστησε τα περισσότερα κορεσμένα λιπαρά με ακόρεστα φυτικά έλαια και μαλακές μαργαρίνες. Δώδεκα βήματα για υγιεινή διατροφή

32 (Είναι σημαντική η τήρηση των βημάτων συνολικά και όχι κάποιου βήματος μεμονωμένα) 9.Διάλεγε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι. Η συνολική κατανάλωση αλατιού ημερησίως δεν πρέπει να ξεπερνά το ένα κουταλάκι του γλυκού( 6g ) συμπεριλαμβανομένου και του αλατιού που περιέχεται στο ψωμί και τα επεξεργασμένα, προπαρασκευασμένα και συντηρημένα τρόφιμα

33 10. Εάν καταναλώνεις αλκοόλ, περιόρισε το. Όχι περισσότερο από 2 ποτά (10 g αλκοόλης ανά ποτό) ημερησίως. Δώδεκα βήματα για υγιεινή διατροφή

34 11. Μαγείρευε με ασφαλή και υγιεινό τρόπο. Το μαγείρεμα στον ατμό, τον φούρνο, στην κατσαρόλα και στο φούρνο μικροκυμάτων βοηθά στη μείωση προστιθέμενης λιπαρής ύλης. 12. Προώθησε αποκλειστικό και ασφαλή θηλασμό μέχρι τον 4ο μήνα και συνδυασμό θηλασμού με ικανοποιητικό φαγητό καθ’ όλη τη διάρκεια του 1ου έτους. Δώδεκα βήματα για υγιεινή διατροφή

35

36 Στην Ελλάδα συντάχθηκε το 1999 προσχέδιο Διαιτητικών Οδηγιών μετά από απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Επιστημονικού Συμβουλίου Υγείας (ΑΕΕΣΥ) με συντονιστική ευθύνη των ιατρών Α. Τριχοπούλου και Π. Λάγιου. Οι Οδηγίες στοχεύουν στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων περιστατικών χρόνιων νοσημάτων που εξαρτώνται από τη διατροφή Μετά τη δεκαετία του ΄60 ένα μεγάλο μέρος του Ελληνικού πληθυσμού υιοθέτησε διατροφικές συνήθειες δυτικού τύπου. Το γεγονός αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη ότι η πρότυπη διατροφή για τον Ελληνικό πληθυσμό βρίσκεται πολύ κοντά στην παραδοσιακή Ελληνική διατροφή του τέλους της δεκαετίας του '50 Διαιτητικές Οδηγίες στην Ελλάδα.

37 1.Έλεγχος βάρους σώματος: διατήρηση Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI)< 25 kg/m 2. Σε περίπτωση αύξησης του BMI, προτείνεται αύξηση της σωματικής άσκησης και ως «δεύτερη και λιγότερο επιθυμητή επιλογή η μείωση της ενεργειακής πρόσληψης». 2.Ποικιλία τροφίμων. Διαιτητικές Οδηγίες στην Ελλάδα.

38 3. Δημητριακά: 8 μικρομερίδες καθημερινά. 4. Λαχανικά και φρούτα: 6 μικρομερίδες λαχανικών και 3 μικρομερίδες φρούτων καθημερινά. Συνιστάται ιδιαίτερα η κατανάλωση χόρτων που «αποτελούν μέρος της παραδοσιακής διατροφής του Έλληνα και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών». Τα λαχανικά προτείνεται να καταναλώνονται είτε μαγειρευμένα με ελαιόλαδο, είτε ωμά με τη μορφή σαλάτας.

39 5. Προστιθέμενες λιπαρές ύλες: προτείνεται το ελαιόλαδο, τόσο σε σαλάτες, όσο και στο τηγάνι ή σε μαγειρευμένα τρόφιμα. «Ειδικότερα για το ελαιόλαδο, η μείωσή του δεν συνιστάται όταν συνεπάγεται και τη μείωση πρόσληψης λαχανικών και οσπρίων, τα οποία συχνά μαγειρεύονται με ελαιόλαδο».

40 6. Γαλακτοκομικά: 2 μικρομερίδες την ημέρα, με τη μορφή τυριού, παραδοσιακού γιαουρτιού και γάλακτος. 7. Ψάρια και θαλασσινά: 1 περίπου μικρομερίδα την ημέρα, δηλαδή 3 μερίδες την εβδομάδα (θεωρείται ότι τα ψάρια και τα θαλασσινά θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν το κρέας και τα αβγά αλλά υπάρχουν γαστρονομικοί, πρακτικοί και οικονομικοί περιορισμοί

41 8. Κρέας και αβγά: 3 αβγά και 2 μερίδες κρέας πουλερικών την εβδομάδα. 9. Πατάτες: 3 μικρομερίδες την εβδομάδα 10. Όσπρια: 3 μικρομερίδες την εβδομάδα μαγειρευμένα σε ελαιόλαδο (αντιστοιχούν σε κάτι περισσότερο από μία μερίδα οσπρίων εστιατορίου).

42 11. Ζάχαρη και σχετικά προϊόντα: 1 μικρομερίδας μέρα παρα μέρα (με επιχείρημα την ιδιομορφία της σύστασης των ελληνικών γλυκών που περιέχουν ελαιόλαδο, διάφορους ξηρούς καρπούς, φρούτα και αλεύρι, και όχι κρέμα γάλακτος ή βούτυρο). 12. Μυρωδικά: «H ρίγανη, ο βασιλικός, το θυμάρι και άλλα μυρωδικά που φύονται στην Ελλάδα αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και συνιστούν ένα εύγευστο υποκατάστατο του αλατιού στην προετοιμασία των φαγητών».

43 13. Νερό: Το αίσθημα της δίψας ρυθμίζει επαρκώς την πρόσληψη νερού. 14. Αιθυλική αλκοόλη: 3 ποτήρια για τους άνδρες και 1,5 ποτήρι για τις γυναίκες την ημέρα θεωρείται ότι έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία (ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί). 15. Προστιθέμενες ουσίες: περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού στο ελάχιστο δυνατό

44 μία μικρομερίδα:  μία φέτα ψωμιού (25 g)  100 g πατάτες  μισό φλιτζάνι του τσαγιού (δηλαδή g) μαγειρευμένου ρυζιού ή ζυμαρικών  ένα φλιτζάνι του τσαγιού ωμά φυλλώδη λαχανικά ή μισό φλιτζάνι από τα υπόλοιπα λαχανικά, είτε μαγειρευμένα είτε ψιλοκομμένα (δηλαδή περίπου 100 g από τα περισσότερα λαχανικά)  ένα μήλο (80 g), μία μπανάνα (60 g), ένα πορτοκάλι (100 g), 200 g πεπόνι ή καρπούζι, 30 g σταφύλια  ένα φλιτζάνι του τσαγιού γάλακτος ή γιαουρτιού  30 g τυριού  1 αυγό  περίπου 60 g μαγειρευμένου άπαχου κρέατος ή ψαριού  ένα φλιτζάνι του τσαγιού (δηλαδή 100 g) μαγειρευμένων ξηρών φασολιών.

45

46 7η ερώτηση Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις νομίζεις ότι είναι σωστές για τα λίπη. Δίνουν 9 θερμίδες για κάθε γραμμάριο τους που «καίγεται» στον οργανισμό Αποτελούν μονωτικό υλικό για το σώμα (βοηθούν στη διατήρηση της θερμοκρασίας του) Είναι δομικά υλικά του οργανισμού Αποτελούν αποθήκες ενέργειας του οργανισμού Τι έδειξε η έρευνά; Όλοι οι μαθητές γνωρίζουν ότι τα λίπη Αποτελούν μονωτικό υλικό για το σώμα και Αποτελούν αποθήκες ενέργειας του οργανισμού Το 27% των μαθητών θεωρούν λάθος ότι Δίνουν 9 θερμίδες για κάθε γραμμάριο τους Το 16% των μαθητών θεωρούν λάθος ότι Είναι δομικά υλικά του οργανισμού

47 Τι έδειξε η έρευνά; Ε λαιόλαδο 8η Ποιο είδος λαδιού νομίζεις ότι είναι πιο υγιεινό για τη σαλάτα; Το ελαιόλαδο Το σπορέλαιο Δεν έχουν διαφορά Δεν γνωρίζω 9η Ποιο είδος λιπαρής ύλης νομίζεις ότι είναι πιο υγιεινό για μαγειρευμένα φαγητά; Το ελαιόλαδο Το σπορέλαιο το φρέσκο βούτυρο το μαγειρικό λίπος Δεν έχουν διαφορά Δεν γνωρίζω 10η Ποιο είδος λιπαρής ύλης νομίζεις ότι είναι πιο υγιεινό για το τηγάνισμα; Το ελαιόλαδο Το σπορέλαιο Το φρέσκο βούτυρο Η μαργαρίνη Δεν έχουν διαφορά Δεν γνωρίζω 100% των μαθητών Σχετικά με το τηγάνισμα, ανιχνεύθηκαν οι γνωστές παρανοήσεις που οφείλονται κυρίως σε προηγούμενες διαφημιστικές καμπάνιες

48 11. Ποιο από τα παρακάτω είδη ελαιολάδου νομίζεις ότι είναι το ποιο υγιεινό; Παρθένο ελαιόλαδο Εξευγενισμένο ελαιόλαδο (ραφινέ) Ελαιόλαδο Ελαιοπυρηνέλαιο όλα το ίδιο Δεν γνωρίζω Τι έδειξε η έρευνά; Ε λαιόλαδο 94% των μαθητών

49 Τι έδειξε η έρευνά; Ελαιόλαδο 12η. Ποιο είδος λαδιού βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς; το σογιέλαιο το καλαμποκέλαιο το ελαιόλαδο το ηλιέλαιο όλα το ίδιο δεν γνωρίζω Σχετικά με την καλή λειτουργία της καρδιάς ανιχνεύθηκαν οι γνωστές παρανοήσεις που οφείλονται κυρίως σε προηγούμενες διαφημιστικές καμπάνιες Το ελαιόλαδο μειώνει τα επίπεδα της «κακής χοληστερόλης»(LDL) και διατηρεί σταθερά τα επίπεδα της «καλής χοληστερόλης» (HDL)

50 Τι έδειξε η έρευνά; Αφορούν εσένα Αφορούν τον πατέρα ή τη μητέρα σου Στεφανιαία νόσος (καρδιοπάθεια) Αρτηριοσκλήρυνση Υπερχοληστερολαιμία (ψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα) Παχυσαρκία Εγκεφαλικό επεισόδιο Υπέρταση ♥13η. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι παρακάτω παθήσεις συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά. Ποιες νομίζεις ότι αφορούν περισσότερο εσένα και ποιες τον πατέρα σου ή τη μητέρα σου Οι μαθητές θεωρούν ότι τους γονείς τους αφορούν όλα τα νοσήματα αλλά τους ίδιους τους αφορούν σύμφωνα με τα ποσοστά:

51 Περιέχου ν πολλά λιπαρά Καταναλώνω συχνά (κάθε πόσο;) Καταναλώνω σπάνια (κάθε πόσο;) Δεν καταναλώνω καθόλου Τσιπς Αλλαντικά Αναψυκτικά Κρουασάν Κασέρι Χάμπουργκερ Γύρος Γαριδάκια Σουβλάκια Μυζήθρα Σοκολάτες γάλακτος υγείας Όσπρια Δημητριακά προγεύματος Αποβουτυρωμένο γάλα Light αναψυκτικά Παγωτά 0% Light ζαμπόν Light γιαούρτι 14η. Στην τελευταία ερώτηση ζητούνταν από τους μαθητές να αναγνωρίσουν τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, να δηλώσουν αν τα καταναλώνουν και με ποια συχνότητα.

52 Τι έδειξε η έρευνά; Οι μαθητές στην πλειονότητα τους αναγνωρίζουν τα τρόφιμα με πολλά λιπαρά και η συχνότητα κατανάλωσης που δηλώνουν δεν κρίνεται ανησυχητική. Παρανοήσεις που ανιχνεύθηκαν: Τα αναψυκτικά περιέχουν πολλά λιπαρά (δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά αλλά μεγάλες ποσότητες ζάχαρης) Το κασέρι δεν περιέχει πολλά λιπαρά

53 Βιβλιογραφία  


Κατέβασμα ppt "Προγράμματα Αγωγής Διατροφής. Κατά τη σχολικές χρονιές 2003-2004 και 2004-2005 έτρεξαν στο σχολείο μας δυο προγράμματα με τίτλους : « Τι τρώω, πόσο τρώω,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google