Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τμήμα Β4 Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τμήμα Β4 Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τμήμα Β4 Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων
CUCINA ITALIANA Τμήμα Β4 Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων Από τον μαθητή Άγγελο Μπόζιο

2 ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Η προετοιμασία των ιταλικών φαγητών συνήθως είναι αρκετά απλή, αλλά πάντα χρησιμοποιούνται τα καλύτερα υλικά. Σύνηθες φαινόμενο είναι και η προσθήκη παρμεζάνας στα ζυμαρικά, στις σούπες και τα ψητά. Επίσης χρησιμοποιούνται πολλά λαχανικά ενώ μυρωδικά όπως ο βασιλικός, η ρίγανη και το δεντρολίβανο, είναι βασικά συστατικά για πολλά φαγητά. Οι Ιταλοί απολαμβάνουν το φαγητό και νιώθουν περήφανοι για τις τοπικές τους παραδόσεις. Η ιταλική κουζίνα είναι μία από τις πιο πλούσιες και πιο δημοφιλείς του κόσμου. Οι απαρχές της είναι δύσκολο να οριστούν. Μερικές συνταγές είναι γνωστές από τους ρωμαϊκούς χρόνους. Πολλές άλλες είναι ξενόφερτες, είτε από τους Έλληνες, είτε από τους Άραβες και, μετά την εποχή των μεγάλων εξερευνητών, από όλα τα μέρη του κόσμου. Η φανταστική ιταλική γαστρονομία σχετίζεται άμεσα με τη νοοτροπία των Ιταλών, που είναι άνθρωποι με πάθος, που τους αρέσει να απολαμβάνουν τη ζωή.

3 καλύτερα τις γεύσεις της ιταλικής κουζίνας.
Ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τις γεύσεις της ιταλικής κουζίνας.

4 PESTO Το πέστο είναι ιταλικό παρασκεύασμα με βάση τα φύλλα του  βασιλικού, σκόρδο και ελαιόλαδο, κουκουνάρι και παρμεζάνα, που πολτοποιούνται ώστε να έχουν υφή σάλτσας. Χρησιμοποιείται ως σάλτσα σε μακαρόνια. Υπάρχουν παραλλαγές του από διάφορες περιοχές της Ιταλίας. Φετουτσίνι με πέστο αλά Τζενοβέζε.

5 GRISSINI Το κριτσίνι είναι μακρόστενο, αλμυρό αρτοσκεύασμα της ιταλικής και της ελληνικής κουζίνας, το οποίο ξεροψήνεται τυλιγμένο σε σουσάμι. Παρασκευάζεται συνήθως από αλεύρι, μαγιά, νερό, ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο, αλάτι και σουσάμι και έχει μήκος περί τα 20 εκατοστά. Πολλές φορές προστίθεται σκληρό κίτρινο τυρί, όπως παρμεζάνα, κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα. Στην Ιταλία, τα κριτσίνια τρώγονται σαν ορεκτικό και χρησιμοποιούνται σε διάφορες σαλάτες, συνδυασμένα συχνά με προσούτο. Στη ζύμη πολλές φορές προστίθενται σκόρδο, κρεμμύδι ή ελιές και μυρωδικά όπως ρίγανη, βασιλικός και μάραθος. Σύμφωνα με την παράδοση τα πρώτα κριτσίνια έψησε ο ιταλός αρτοποιός Αντόνιο Μπρουνέρο, υπό τις οδηγίες του ιατρού Don Baldo Pecchio για να γιατρευτεί ο δούκας της Σαβοΐας, Βιτόριο Αμεντέο Β´, από τροφική δηλητηρίαση. Έχοντας στο μυαλό του τα καρβελάκια που έφτιαχνε η μητέρα του, ο Don Baldo παρήγγειλε ένα διπλοφουρνιστό, λεπτό ψωμί, ώστε να είναι απαλλαγμένο από παθογόνους μικροοργανισμούς.

6 SALAMI Το σαλάμι είναι αλλαντικό το οποίο προέρχεται από την Ιταλία. Ο όρος χρησιμοποιείται για μια ποικιλία από ζυμωμένα και ξεραμένα στον αέρα λουκάνικα που παρασκευάζονται από διάφορα κρέατα. Παραδοσιακά το σαλάμι ήταν δημοφιλές στους Νοτιοευρωπαίους αγρότες γιατί μπορεί να διατηρηθεί για αρκετές μέρες σε θερμοκρασία δωματίου και γιατί ήταν φθηνό και εύκολα διαθέσιμο. Σε όλη την Ευρώπη παρασκευάζονται πολυάριθμες ποικιλίες από σαλάμι. Το όνομα του σαλαμιού προέρχεται από την ιταλική λέξη sale  και αναφέρεται στο αλάτισμα (πάστωμα) ως μέσο συντήρησης του κρέατος.

7 SPETZOFAI Το σπετζοφάι είναι παραδοσιακό, πικάντικο φαγητό της Ιταλικής και Ελληνικής κουζίνας από τηγανισμένα λουκάνικα με σάλτσα από πιπεριές και ντομάτα. Χαρακτηριστικές είναι οι μακριές, γλυκές πιπεριές και οι έντονες γεύσεις που έχουν τα χωριάτικα λουκάνικα, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως.

8 PIZZA Το έδεσμα έχει ιταλική προέλευση και η λέξη εμφανίστηκε ήδη από τον 16ο αιώνα στη Νάπολη. Σήμερα, μαζί με τα μακαρόνια θεωρείται κατεξοχήν χαρακτηριστικό ιταλικό φαγητό. Βέβαια, σύγχρονες μελέτες αναφέρουν πως η πίτσα μάλλον οφείλει το σχήμα της στους Πέρσες, οι οποίοι κατά τις εκστρατείες τους έψηναν ψωμί στις στρογγυλές ασπίδες τους. Η σύλληψη όμως της ιδέας της πίτσας (στρογγυλή βάση από ζύμη ψωμιού και επάνω στρώση από τυρί, ελαιόλαδο, λαχανικά και μυρωδικά) έγινε στην Αρχαία Ελλάδα όπου το φαγητό αυτό ονομάζονταν πλακούντας και στα Βυζαντινά χρόνια πίτα. Η πίτα των Βυζαντινών είναι η βάση της σύγχρονης ιταλικής πίτσα η οποία δημιουργείται με την είσοδο της ντομάτας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου τον 19ο αιώνα. Η πίτσα είναι φαγητό αποτελούμενο από ψημένη ζύμη και μείγμα λαχανικών ή και αλλαντικών. Υπάρχουν δύο βασικά είδη πίτσας, η ιταλική και η καναδική. Η ιταλική πίτσα έχει λεπτή ζύμη και συνήθως περιορισμένο αριθμό υλικών ανά πίτσα (πιο συγκεκριμένα εξαρτάται από τη φαντασία του μάγειρα) και είναι ατομική. Η καναδική έχει πιο χοντρή ζύμη και συνήθως έχει πληθώρα υλικών επάνω. Η καναδική υπάρχει κατά κανόνα σε τρία μεγέθη: ατομική, οικογενειακή και γίγας.

9 PIZZA MARGHERITA Ιστορία
 Ιστορία Το 1889 ο βασιλιάς Ουμπέρτο Α΄ με την βασίλισσα Μαργαρίτα επισκέφτηκαν τη Νάπολι. Η βασίλισσα ήταν περίεργη για την πίτσα που δεν είχε ποτέ δοκιμάσει αλλά τόσα πολλά είχε ακούσει για αυτή. Προσκάλεσε λοιπόν στο παλάτι τον διασημότερο παρασκευαστή πίτσας στην Νάπολι. Ο παρασκευαστής ετοίμασε μία πίτσα με μοτσαρέλλα, ντομάτα και βασιλικό που συνέπιπτε να είναι τα χρώματα της ιταλικής σημαίας. Αυτή η πίτσα ενθουσίασε ιδιαίτερα τη βασίλισσα Μαργαρίτα και έτσι της δόθηκε το όνομα μαργαρίτα προς τιμήν της.

10 PASTA Ζυμαρικό είναι τρόφιμο το οποίο φτιάχνεται από αλεύρι και νερό (και σε κάποιες περιπτώσεις και από αυγά). Παραδείγματα ζυμαρικών είναι: τα σπαγγέτι τα τορτελίνια οι πέννες τα λαζάνια οι χυλοπίτες Τα ζυμαρικά σερβίρονται με σάλτσα, συνήθως κόκκινη (τομάτας), αν και η λευκή σάλτσα με γάλα / αυγά είναι επίσης δημοφιλής. Τα ζυμαρικά είναι δημοφιλή φαγητά σε όλο τον κόσμο. Η διάδοσή τους έγινε από την Ιταλία, αν και η αρχική τους προέλευση θεωρείται πως είναι από την Κίνα (νουντλς) αφού η παράδοση λέει ότι ο Μάρκο Πόλο τα έφερε όταν γύρισε στη Βενετία. Ωστόσο, το πρώτο ζυμαρικό θεωρείται πως εμφανίστηκε στην Αρχαία Ελλάδα και ήταν ένα τετράγωνο φύλλο ζύμης με την ονομασία λάσανον (τα μετέπειτα λαζάνια). Η λέξη λάσανο (που αναφέροταν σε μια τετράγωνη και πλατιά ζύμη) έχει επιζήσει έως σήμερα στο πλατύ ψωμί που ονομάζεται λαγάνα.

11 CARBONARA Η προέλευσή της αποτελεί μυστήριο. Μία από τις πιο γνωστές αναφορές γίνεται για ένα χωριό με το όνομα Carbonara, άλλοι όμως υποστηρίζουν πως προέρχεται από τους Καρμπονάρους, κίνημα, του οποίου τα μέλη του αναγκάζονταν να κρύβονται, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν υλικά εύκολα να βρεθούν έτσι ώστε να ανακαλύψουν την συνταγή της καρμπονάρας. Μια ακόμα εκδοχή είναι ότι Αμερικανοί στρατιώτες στα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έμπαιναν στις ρωμαϊκές τραττορίες ζητώντας για γεύμα αυγά, μπέικον και νουντλς και ανακάτευαν τα σερβιρισμένα πιάτα σε κάτι που εξελίχθηκε στο σημερινό πιάτο. Η καρμπονάρα αποτελεί πιάτο ζυμαρικών της ιταλικής κουζίνας. Πρόκειται για μια συνταγή, στην οποία βασικό συστατικό είναι τα ζυμαρικά, τα οποία είναι συνοδευόμενα από μια σάλτσα με αυγά, τυρί και μπέικον. Ανά χώρα, η συνταγή της καρμπονάρας παρουσιάζεται με διάφορες εκδοχές που συνεχώς διαμορφώνονται, αν και η πιο συνηθισμένη και κλασική συνταγή είναι η ιταλική.

12 ORZO Το κριθαράκι ή μανέστρα είναι ζυμαρικό της ελληνικής και ιταλικής κουζίνας με ωοειδές σχήμα - πεπλατυσμένο στο κέντρο και μυτερότερο στα άκρα - και μέγεθος κόκκου ρυζιού ή σιταριού ή και μεγαλύτερο. Τόσο στα ελληνικά όσο και στα ιταλικά η ονομασία του προέρχεται από το δημητριακό κριθάρι. Φτιάχνεται από σιμιγδάλι το οποίο αρχικά ζυµώνεται µε νερό και στη συνέχεια πιέζεται µέσα από κατάλληλα καλούπια και παίρνει το γνωστό σχήµα. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην ελληνική κουζίνα, χρησιμοποιείται όμως γενικότερα στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

13 SPAGHETI Τo σπαγγέτι είναι είδος λεπτού μακαρονιού το οποίο διεθνώς αναγνωρίζεται ως Ιταλικής προέλευσης. Τα Ιταλικά σπαγγέτι παρασκευάζονται από σιμιγδάλι σκληρού σίτου, αλλά εκτός της Ιταλίας, μπορεί να παρασκευαστεί από άλλα είδη του αλευριού. Παραδοσιακά, τα περισσότερα σπαγγέτι ήταν 50cm μακριά, αλλά μικρότερη μήκη έγιναν δημοφιλή κατά τη διάρκεια του τελευταίου μισού του 20ου αιώνα και σήμερα τα σπαγγέτι είναι συνήθως διαθέσιμα σε μήκη 25-30cm. Πολλές ιταλικού τύπου μακαρονάδες κανονικά φτιάχνονται με "σπαγγέτι" όπως η καρμπονάρα, η μπολονέζ και η ναπολιτάνα. Η λέξη προέρχεται από τον πληθυντικό της ιταλικής λέξης spaghetto που με τη σειρά του είναι υποκοριστικό της λέξης spago δηλαδή λεπτός σπάγκος.

14 GELATO Πολλοί θεωρούν ότι οι ρίζες του παγωτού είναι καθαρά ιταλικές ωστόσο επιστήμονες έχουν απορρίψει τη συγκεκριμένη θεωρία. Για την ιστορική προέλευση του παγωτού οι πληροφορίες και δημοσιεύσεις είναι αντικρουόμενες. Δεδομένου ότι το παγωτό είναι παγωμένο γαλακτοκομικό προϊόν, η κατασκευή του προϋποθέτει ψύξη, άρα χιόνι ή πάγο. Η πλέον επικρατούσα άποψη σήμερα είναι αυτή της πολλαπλής εφεύρεσης, δηλαδή ότι το παγωτό εφευρέθηκε σε αρκετά μέρη του κόσμου, όπου υπήρχε πρόσβαση σε χιόνι και πάγο. Έτσι η πλέον διαδεδομένη άποψη είναι της Κινεζικής προέλευσης από χιόνια των Ιμαλαΐων και κρέμα ρυζάλευρου, γάλα και μέλι. Άλλη άποψη αναφέρει ότι το παγωτό δημιουργήθηκε πριν 4000 χρόνια στη Μεσοποταμία, αλλά είναι άξιο απορίας πώς η θερμή αυτή περιοχή διαθέτει χιόνι ή πάγο. Πάντως μία τεκμηριωμένη ιστορική πληροφορία είναι ότι ο Ιταλός μετανάστης στις ΗΠΑ Marcionni παρουσίασε το πρώτο παγωτό χωνάκι στον κόσμο με παραγωγή μέσω Διοξειδίου του άνθρακος (Ξηρός Πάγος). Η ιταλική κουζίνα είναι φημισμένη σε όλον τον κόσμο για πολλά εδέσματά της κυρίως όμως για το παγωτό ( gelato ). Ένας λόγος για τη μεγάλη εξάπλωσή και δημοτικότητά του είναι η πραγματικά τεράστια ποικιλία των γεύσεών του ενώ σημαντικό ρόλο έχει σαφώς παίξει και η διαφορετικότητά του από τα υπόλοιπα γλυκά. Οι γεύσεις του παγωτού είναι αναρίθμητες, οι πιο συνηθισμένες είναι η βανίλια, η σοκολάτα και η φράουλα, υπάρχουν ωστόσο και πολλές άλλες πιο ιδιαίτερες , όπως λεμόνι, ρούμι , σύκο ακόμη και ρυζόγαλο ή τσίχλα!

15 PANNA COTTA H πανακότα είναι από τα πιο γνωστά  γλυκίσματα Ιταλικής προέλευσης. Αποτελείται από μαγειρεμένη κρέμα στερεοποιημένη με ζελατίνη. Το όνομά της στα ιταλικά σημαίνει «ψημένη κρέμα» και είναι πολύ διαδεδομένο έδεσμα στα Επτάνησα.

16 ZABAIONE Ζαμπαγιόνε ή ζαμπαγιόν ονομάζεται ένα γλυκό της ιταλικής κουζίνας, το οποίο πέρασε και στη γαλλική κουζίνα. Αποτελείται από αφρώδη κρέμα η οποία φτιάχνεται σε διπλοβραστήρα με κρόκους αυγών, ζάχαρη και γλυκό κρασί, ενώ συνήθως πασπαλίζεται με κανέλα. Σερβίρεται ζεστό, συνήθως σε ποτήρια και συνοδεύεται από μπισκότα.

17 GRAPA Η Γκράπα  είναι παραδοσιακό Ιταλικό αλκοολούχο ποτό που παράγεται από την απευθείας απόσταξη στέμφυλων με προσθήκη νερού.

18 LACRYMA CHRISTI Το Lacryma Christi, (επίσης Lacryma Christi του Βεζούβιου, κυριολεκτικά «τα δάκρυα του Χριστού»), είναι το όνομα του φημισμένου τύπου ναπολιτάνικου κρασιού που παράγεται στους πρόποδες του Βεζούβιου στην Καμπανία, στην Ιταλία. Είναι, όπως οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει, το πλησιέστερο σε γεύση κρασί με το αντίστοιχο των Ρωμαίων, σύμφωνα με μικροσκοπική ανάλυση υπολείμματος που βρέθηκε μέσα σε βαρέλια.

19 FORMAGGI ITALIANI Mozzarella
Η μοτσαρέλλα είναι μαλακό τυρί ιταλικής προέλευσης. Παρασκευάζεται στη νότια Ιταλία και στην αυθεντική της μορφή φτιάχνεται αποκλειστικά από γάλα του τοπικού νεροβουβάλου, αποτελώντας τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Μπορεί να φτιαχτεί όμως και από γάλα αγελάδας για την ευρεία κατανάλωση. Το χρώμα της είναι συνήθως κρεμώδες λευκό και έχει απαλή γεύση γάλακτος και χαρακτηριστική μυρωδιά, ενώ είναι αρκετά εύπλαστη. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, κυρίως ως υλικό πίτσας.

20 Parmigiano - Reggiano Η παρμεζάνα ή παρμιτζάνο- ρετζάνο είναι σκληρό κοκκώδες τυρί από την Ιταλία, από τις επαρχίες της Πάρμα, του Ρέτζο-Εμίλια, της Μπολόνια (μόνο η περιοχή δυτικά του ποταμού Ρένο) και Μόντενα στην Εμιλία-Ρομάνια και στην επαρχία της Μάντοβας (στην περιοχή νότια του Πάδου) στη Λομβαρδία. Η παρμεζάνα είναι προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και σύμφωνα με τον ιταλικό και ευρωπαϊκό νόμο μόνο το τυρί από τις προαναφερόμενες περιοχές μπορεί να ονομάζεται παρμέζανα. Παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα. Κεφάλια παρμεζάνας που ωριμάζουν. Ο οβάλ κενός χώρος είναι εκεί όπου θα τοποθετηθεί το σήμα πιστοποίησης μετά την επιθεώρηση. Ένα τριγωνικό κομμάτι παρμεζάνας

21 ΓΝΩΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
Το Καφέ Γκρέκο (Caffè Greco) είναι το πιο ιστορικό "καφέ" της ιταλικής πρωτεύουσας και βρίσκεται σ' έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Ρώμης, στη Via Condotti αριθ. 86, κοντά στην Πιάτσα ντι Σπάνια. Ιδρύθηκε το 1760 από τον Έλληνα Nicola della Maddalena, από τον οποίο πήρε και το όνομά του. Η χρυσή εποχή για το "Καφέ Γκρέκο" εκτείνεται σ' όλη τη διάρκεια του 18ου αιώνα. Σ' αυτό σύχναζαν κατά καιρούς μεγάλες προσωπικότητες, όπως ζωγράφοι, γλύπτες, μουσουργοί και άνθρωποι των γραμμάτων από ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίοι επισκέπτονταν ή ζούσαν στη Ρώμη. Ανάμεσα σ' αυτούς περιλαμβάνονται μονάρχες, όπως ο βασιλιάς Λουδοβίκος Α' της Βαυαρίας, και πάπες, όπως ο Πάπας Λέων ΙΓ'. ‘’Συνάντηση καλλιτεχνών στο Καφέ Γκρέκο της Ρώμης’’ , Ludwig Passini (1856)

22 Το Καφέ Πεντρόκι (Caffè Pedrocchi) είναι το πιο ιστορικό καφέ στην Πάντοβα της Ιταλίας και θεωρείται το παλαιότερο συνεχώς σε λειτουργία καφέ της Ευρώπης, το οποίο συναγωνιζόταν και τα φημισμένα ακόμη καφέ του Παρισιού. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης στην οδό VIII Febbraio αριθ. 15, κοντά στο αρχαίο Πανεπιστήμιο της Πάντοβας. Ο Αντόνιο Πεντρόκι (Antonio Pedrocchi) άνοιξε το πρώτο καφέ στον χώρο που βρίσκεται σήμερα το Καφέ Πεντρόκι το 1760, αν και υπήρχε εκεί από το 1683 ακόμη «καφενείο», όπου έπιναν τον καφέ τους οι πολίτες της Πάντοβας. Το πρώτο αυτό καφέ καταστράφηκε ολοκληρωτικά από μεγάλη πυρκαγιά και ανοικοδομήθηκε και πάλι ανάμεσα στα έτη 1815 και 1831. Ο Αντόνιο Πεντρόκι κατάφερε να δημιουργήσει ξανά το ωραιότερο καφέ της Ευρώπης.

23 Το Καφέ Φλοριάν (Caffè Florian), ένα από τα αρχαιότερα και παγκοσμίως γνωστά καφενεία της Ευρώπης και βρίσκεται στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου (Piazza San Marco) στη Βενετία, απέναντι από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Το Καφέ Φλοριάν ήταν το αγαπημένο καφενείο των διανοούμενων του 19ου αιώνα, από τον Καζανόβα ως τον Λόρδο Βύρωνα, από τον Γκαίτε ως τον Μαρσέλ Προυστ, από τον Τζέιμς Τζόις ως τη Γερτρούδη Στάιν. Εδώ συγκεντρώνονταν κορυφαίες προσωπικότητες της Ευρώπης, οι οποίοι γοητεύτηκαν από τη μαγεία του βενετσιάνικου καφέ και εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους σε πίνακες ζωγραφικής και μυθιστορήματα.

24 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

25

26

27 https://www. google. gr/search

28 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "Τμήμα Β4 Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google