Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΡΑΠΑΙ ΧΑΡΟΥΛΑ ΒΑΜΒΟΥΚΑ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΙΚΚΙΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

2 10 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
10 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Δυστυχώς φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που πιστεύουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση μόνο των κυβερνήσεων των χωρών του πλανήτη και των μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτό όμως δεν είναι σωστό.  Καθένας από μας μπορεί να συμμετάσχει στην προστασία του πλανήτη από την ρύπανση και την ασφυξία που προκαλείται από όλα τα είδη των υπολειμμάτων και των αποβλήτων που "παράγονται" από εμάς τους ίδιους.  Η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να είναι ευθύνη και προνόμιο ταυτόχρονα, για όλους μας. Το προνόμιο να προστατέψουμε τον πλανήτη και να τον διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές.

3 10 ΤΡΠΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συμβάλλουμε στην επίτευξη του στόχου: την προστασία του περιβάλλοντος. Θα απαριθμήσουμε δέκα, τους πιο κοινούς και απλούς. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλή θέληση.  Υπάρχουν τρία βασικά ρήματα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας: μειώνω, ανακυκλώνω, επαναχρησιμοποιώ.

4

5 Η ρύπανση μπορεί να επηρεάζει, επίσης, την υλική και πολιτιστική βάση της ζωής, τους φυσικούς πόρους, τις ανθρώπινες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης και της αναψυχής. Η ρύπανση μπορεί να είναι χημική, με την εισαγωγή επικίνδυνων, βλαβερών ή και τοξικών ουσιών, ενεργειακή (θερμική, ραδιενεργή κα), βιολογική, αισθητική, ηχητική, γενετική (με την εισαγωγή π.χ. γενετικά μεταλλαγμένων ειδών).

6 Καταστάσεις του νερού Το νερό συναντάται σε τρεις μορφές: την υγρή (νερό πηγών, θαλασσών), την αέρια (υδρατμοί στην ατμόσφαιρα),την στερεή(πάγος , χιόνι)

7 Η ρύπανση ή η έλλειψη του νερού θα έχει καταστροφικές συνέπειες στο μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων του ανθρώπου και συνέπειες τόσο για την τεχνολογική ανάπτυξη όσο και για την ίδια την ζωή στον πλανήτη. Το πρόβλημα βέβαια αφορά στο γλυκό νερό ως πόσιμο, αρδευτικό .

8 Άμεση ρύπανση Άμεση ρύπανση είναι αυτή που μπορεί να αντιληφθούμε άμεσα. Ένα παράδειγμα άμεσης ρύπανσης είναι η περίπτωση ενός ποταμού ή μιας λίμνης, όπου καταλήγουν τοξικά απόβλητα και προκαλείται άμεσος κι αιφνίδιος θάνατος ψαριών.

9 .Οι δρόμοι της ρύπανσης Πώς οι δρόμοι του νερού γίνονται και δρόμοι της ρύπανσης: Συχνά, ανεπεξέργαστα αστικά λύματα των πόλεων (βρώμικα νερά από κατοικίες και διάφορες οικονομικές δραστηριότητες) μεταφέρονται μέσω των υπονόμων και του δικτύου αποχέτευσης σε υδάτινους αποδέκτες, που είναι επιφανειακοί (ρέματα, ποτάμια, λίμνες και θάλασσα) ή υπόγειοι. Τότε οι δρόμοι του νερού γίνονται και δρόμοι της ρύπανσης.

10 Επιπτώσεις της ρύπανσης Οι επιπτώσεις της ρύπανσης μπορεί να έχουν πολλές μορφές και να λαμβάνουν διαφορετική έκταση: • Μείωση του οξυγόνου που είναι διαλυμένο στο νερό: Σε αντίθεση με την ατμόσφαιρα, όπου η συγκέντρωση του οξυγόνου είναι σχεδόν πάντα σταθερή και ανεξάρτητη από τη ρύπανση, τα νερά απειλούνται συχνά με πλήρη ή μερική αποξυγόνωση (αναερόβιες συνθήκες).

11 Οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές για τους περισσότερους υδρόβιους οργανισμούς, αφού κινδυνεύουν από ασφυξία. Έτσι, η ρύπανση με αστικά λύματα ή άλλα απόβλητα, που περιέχουν οργανικό φορτίο, μπορεί να απειλήσει με καταστροφή ένα ολόκληρο υδατικό οικοσύστημα.

12 ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Τι είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος για την οποία ακούμε τόσο πολύ να μιλάνε όλοι; Είναι ο καπνός που βγαίνεις από τις καμινάδες των εργαστασίων ή των αυτοκινήτων; Είναι τα σκουπίδια που βλέπουμε πεταμένα κάτω; Είναι το βρώμικο νερό στα ρυάκια ή σε κάποιες παραλίες; Είναι όλα αυτά και πολλά περισσότερα. Είναι αυτά που τα βλέπουμε και πολλά ακόμη που δεν τα βλέπουμε και ίσως για αυτό να είναι και πιο επικίνδυνα.

13 ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Η ρύπανση υπάρχει είτε το ξέρουμε είτε όχι σε αυτά που τρώμε, που πίνουμε  και που αναπνέουμε. Μας επηρεάζει χωρίς να το ξέρουμε, και βρίσκεται παντού. Ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη. Για τη ρύπανση ευθυνόμαστε εμείς οι άνθρωποι με τις δραστηριότητες μας. Και όμως τώρα που ξέρουμε ότι ευθυνόμαστε για αυτήν μπορούμε να είμαστε αισiόδοξοι. Και αυτό γιατί μπορούμε να κάνουμε κάτι για να την περιορίσουμε.

14 ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ Στην περιοχή μας δραστηριοποιείται μια μεταλλευτική εταιρία εξόρυξης Νικελίου.  Η εξόρυξη γίνεται επιφανειακά οπότε καταστρέφονται μεγάλα τμήματα ενός πανέμορφου δάσους της περιοχής. Αφού εξορυχθεί το μετάλλευμα αυτό που απομένει συνήθως είναι τεράστια βουνά από χώματα.

15

16

17 ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΝ
Σοβαρές ζημιές προκάλεσε, για μια ακόμη φορά, σε δεκάδες θερμοκήπια, το δεύτερο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή μας, φέρνοντας σε απόγνωση πολλούς παραγωγούς. Συγκεκριμένα, σχίστηκε ή καταστράφηκε ολοσχερώς, το πλαστικό περίβλημα σε αρκετά θερμοκήπια, τα οποία βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα, χωρίς να υποστεί, ευτυχώς, ζημιές, η παραγωγή, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

18

19 ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Είναι γεγονός ότι η ανθρώπινη υγεία είναι άμεσα συνδεδεμένη με το περιβάλλον και η ρύπανση του περιβάλλοντος έχει σοβαρότατες επιδράσεις σ? αυτή. Τέτοια προβλήματα ρύπανσης του περιβάλλοντος, που αναφέρονται και στο κείμενο είναι τα εξής: Ρύπανση λιμνών, ποταμών και θαλασσών από οικιστικά λύματα, βιομηχανικά απόβλητα, πετρελαιοειδή και άλλα είδη φαρμάκων. Ατμοσφαιρική ρύπανση από τη συγκέντρωση των βιομηχανιών σε κατοικημένους χώρους και από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Ηχορύπανση από τους θορύβους των βιομηχανιών καθώς επίσης και από την κυκλοφορία, τα αεροδρόμια και τις οικοδομικές εργασίες.

20 ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Μόλυνση του γεωργικού εδάφους από λιπάσματα, παρασιτοκτόνα, φυτοφάρμακα κ.α. Καταστροφή των δασών από τυχαίες ή ακόμα και σκόπιμες πυρκαγιές. Η μη οικολογική επεξεργασία των απορριμάτων (π.χ. ανακύκλωση) και η ρίψη τους σε ακατάλληλες τοποθεσίες. Ο μη έλεγχος στη συντήρηση τροφίμων. Λιπάσματα φυτοφάρμακα και τοξικές ουσίες στα τρόφιμα. Η «πολυκατοικία» ως οικιστικό πρόβλημα: όροι δόμησης, χωροταξικός σχεδιασμός, χώροι χωρίς πράσινο και πάρκα, ανύπαρκτοι χώροι άθλησης και πολύ λίγα πολιτιστικά και ψυχαγωγικά κέντρα καθώς και παιδικές χαρές.

21

22 φυτοφαρμακα  Φυτοφάρμακα λέγονται μια σειράπό φάρμακα, χημικές ουσίες που φτιάχνονται για την αποτελεσματική καταπολέμηση των εχθρών των φυτών. Είναι δυνατά δηλητήρια, προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, που δρουν και σκοτώνουν ζωικούς και φυτικούς οργανισμούς που βλάπτουν τις καλλιέργειες.

23 φυτοφαρμακα    Αναπτύχθηκαν τα τελευταία εξήντα περίπου χρόνια. Το 1942 ο Ελβετός Muller ανακαλύπτει το DDT, ενώ το 1946 τα εργαστήρια της εταιρίας φαρμάκων BAYER κατασκευάζουν το παραθείο. Τα πρώτα χρόνια της ανακάλυψής τους, η συμβολή τους στην προστασία της αγροτικής παραγωγής, γέννησε πολλές ελπίδες για τη λύση του προβλήματος τροφής που αντιμετώπιζε η ανθρωπότητα με την αύξηση του πληθυσμού.

24

25 ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΥΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το περιβάλλον είναι ο κόσμος γύρω μας. Η θάλασσα με τα ψάρια και η ξηρά με τα φυτά και τα δέντρα. Η γη είναι το σπίτι μας. Πρέπει να την προστατεύουμε για να ζήσουμε μια ζωή γεμάτη υγεία και ευτυχία.

26 ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το περιβάλλον είναι ο χώρος στον οποίο ζουν πολλοί ζωντανοί οργανισμοί. Προσφέρει πολλά καλά και είναι απαραίτητο για αυτούς. Το περιβάλλον είναι πηγή ζωής για τον άνθρωπο και τα ζώα. Μέσα σε αυτό προσπαθούμε να επιβιώσουμε.

27

28

29

30


Κατέβασμα ppt "ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google