Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

"ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: ""ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 "ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
ΚΑΛΛΙΣΤΩ ΚΑΙ ΑΡΚΑΣ ΜΕ ΤΙΣ Τ.Π.Ε.(=ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ) ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ "ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ Πηγή :

2 Πηγή : xrysomyga.blogspot.gr
ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ Μαρία Οσιπίδου Σουζάνα Τσαβδάρη Μαρία Καραγιάννη Ίγκλα Λόμι Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης Πηγή : xrysomyga.blogspot.gr

3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΟΡΙΣΜΟΣ ΛΕΞΕΩΝ ΧΑΪ ΚΟΥ
ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ο ΜΥΘΟΣ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΖΩΦΡΑΦΙΕΣ ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ ΠΟΙΗΜΑΤΑ (ΣΟΝΕΤΑ) WORDLE Πηγή : tha.pblogs.gr

4 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Ο μύθος της Καλλιστώς μας μιλάει για μια όμορφη νύμφη, σύντροφο της θεάς Αρτέμιδος στο κυνήγι. Μια μέρα την είδε ο Δίας, την ερωτεύτηκε και απέκτησαν μαζί ένα γιο, τον Αρκά. Η Ήρα ζήλεψε, με αποτέλεσμα να πάει στο δάσος να βρει την Καλλιστώ και να τη μεταμορφώσει σε αρκούδα, ως ένδειξη τιμωρίας. Παρόλο που η μορφή αυτή δεν άρεσε στη Καλλιστώ, δεν ήταν σε θέση να κάνει τίποτα. Όταν πια ο γιος της, ο Αρκάς, μεγάλωσε, καθώς περιπλανιόταν μια μέρα στο δάσος κυνηγώντας ζώα, είδε μια αρκούδα, που χωρίς να το ξέρει ήταν η μητέρα του. Όταν ένιωσε πλέον πως η ζωή του απειλούνταν, πήγε να της επιτεθεί. Τότε παρενέβη ο Δίας και, αφού τους '' σύστησε", μεταμόρφωσε και τον Αρκά σε αρκούδα. Όταν και οι δυο πέθαναν, ο Δίας τοποθέτησε τον ένα δίπλα στον άλλο πάνω στον ουρανό ως αστερισμούς. Γι' αυτό και έχουν μείνει γνωστοί στην ιστορία ως αστερισμοί: η Καλλιστώ ως η «Μεγάλη Άρκτος» και ο Αρκάς ως «η μικρή Άρκτος». Όταν όμως η Ήρα κοίταξε στον ουρανό, κατάλαβε ότι οι δύο νέοι αστερισμοί ήταν έργο του Δία, του άνδρα της. Διέταξε αμέσως τον Ωκεανό να μην επιτρέψει ποτέ στους δύο αστερισμούς "να αναπαύονται" στα νερά του. Από τότε είναι ορατοί όλο τον χρόνο και είναι αναγκασμένοι να μην ανατέλλουν ούτε να δύουν, για να μη δροσίζονται ποτέ στη θάλασσα.

5 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ Η Καλλιστώ ήταν μια πολύ όμορφη Νύμφη, σύντροφος της θεάς Αρτέμιδος στο κυνήγι. Ο Δίας, που ήταν γνωστός ερωτόληπτος της ελληνικής μυθολογίας την ερωτεύτηκε και απέκτησαν μαζί ένα γιο. Η Ήρα ζήλεψε πάρα πολύ. Έπρεπε λοιπόν κάτι να κάνει για να ξεσπάσει το θυμό της, να πάρει εκδίκηση. Έτσι μεταμόρφωσε την Καλλιστώ σε αρκούδα, ώστε να την χωρίσει από τον Δία. Το γεγονός παρακολουθούσε ο Αρκάς, ο οποίος δεν είχε τη δυνατότητα να το αποτρέψει. Η Καλλιστώ, επειδή δεν ήθελε ο γιος της να την βλέπει, τον άφησε στη Μαία για να τον μεγαλώσει. Πέρασαν αρκετά χρόνια. Ο γιος της Καλλιστώς είχε γίνει ένα πανέμορφο, γεροδεμένο παλικάρι. Μεγάλωσε όμως με την έλλειψη της μητέρας του. Γνωρίζοντας τι απέγινε η πολυαγαπημένη του μητέρα έβαλε στόχο στη ζωή του να βρει ένα κόλπο, ώστε να βλάψει την Ήρα. Η Ήρα από την άλλη είχε καταλάβει τις προθέσεις του και τον μάγεψε, τον έβαλε να επιτεθεί στην Αρκούδα μητέρα του. Τη στιγμή που ο Αρκάς ήταν έτοιμος να ρίξει το θανατηφόρο βέλος στη μητέρα του εμφανίστηκε ο Δίας, φανερά οργισμένος με την Ήρα. Έλυσε τα μάγια που είχε κάνει η Ήρα στον γιο του και μεταμόρφωσε την Καλλιστώ και αυτόν σε θεούς. Έπειτα, έδιωξε την Ήρα από τον Όλυμπο και έκανε την Καλλιστώ νόμιμη σύζυγό του.

6 ΟΡΙΣΜΟΣ ΛΕΞΕΩΝ ΚΑΤΑΣΤΕΡΙΣΜΟΣ
καταστερισμός ο (ουσιαστικό) η ένταξη ή η κατάταξη κάποιου μεταξύ των αστέρων ή σε αστερισμό. ΠΗΓΗ : CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82 https://www.youtube.com/watch?v=haviJYQy-1s

7 ΧΑΪ ΚΟΥ

8 ΑΠΟ ΣΟΥΖΑΝΑ ΤΣ. Τα καφέ μαλλιά δεμένα σαν πλεξούδα όμορφα πολύ!
Πάνω στα βράχια κάθεται η Καλλιστώ και κλαίει πολύ... Σαν το λουλούδι όμορφη πολύ είναι∙ μα δεν το ξέρει! ..

9 Και τώρα κλαίει μόνο ο Αρκάς πάνω και η Καλλιστώ... Ήταν όμορφη
με τα μαλλιά της κότσο∙ δεν ανέμιζαν! Πηγή : sites.google.com

10 ΜΑΡΙΑ ΟΣ. Γυναίκα γλυκιά νύμφη η μαγεμένη κάθεται και κλαίει.
Καφέ, άγρια συγχρόνως είναι και το άστρο που λάμπει. Ψάξε ουρανό, ψάξε και τη Γη τώρα∙ δε τη βρίσκεις πουθενά

11 Κάθεται αυτός. Σπαράζει όμως αυτή μάνα-γιος μαζί. Κοίτα, κοίτα η όμορφη σαν αστέρι λαμπερό πολύ! Να μιλήσει η γλυκιά θέλει ξανά∙ μα... μιλιά δε βγάζει!

12 Η φαντασία που καλπάζει θα βρει την ομορφιά της
Η φαντασία που καλπάζει θα βρει την ομορφιά της! Σε ένα βράχο κάθεται και τον κοιτά φωτίζοντάς τον! Ψάξε 'δω, κοίτα αυτό, βρες τη την Καλλιστώ, Αρκά!

13 ΑΙΝΙΓΜΑ Όμορφη και έξυπνη κάθεται σε μια γωνιά και κλαίει!!!!
Όμορφη και έξυπνη κάθεται σε μια γωνιά και κλαίει!!!! Βρες τώρα σε ποια μορφή βρίσκεται η Καλλιστώ;

14 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Παρουσιάστρια - Γεια σας κυρίες και κύριοι, έχουμε τη τιμή να έχουμε κοντά μας την αγαπημένη μας Καλλιστώ, ένα «λαμπρό» αστέρι, κυριολεκτικά! Καλωσόρισες καλή μου! Καλλιστώ - Καλώς σας βρήκα! Χαίρομαι πολύ που ήρθα μιας και έχω πολύ καιρό να κατέβω στη Γη. Ξέρετε από τότε που ο γλυκός μου Δίας με ανέβασε στον ουρανό, γιατί αυτή η ξινή η Ήρα με μεταμόρφωσε σε αρκούδα. Αχ, αν ξέρατε τι πέρασα ... Είχα μια τέλεια ζωή, γεμάτη διασκέδαση, χαρά, ευτυχία, ζούσα σαν θεά, μιας και η Άρτεμις είναι κολλητή μου, με αποτέλεσμα να κάνω πολύ παρέα με όλους τους θεούς και από τότε δε με συμπαθούσε η Ήρα.

15 Παρουσιάστρια - Α, Ευχαριστώ πολύ
Παρουσιάστρια - Α, Ευχαριστώ πολύ! Ε, ε μου καλύψατε 14 ερωτήσεις και 7 των θαυμαστών. Λοιπόν, είσαι έτοιμη για την επόμενη ερώτηση; Τι ένιωθες όταν απέκτησες τον Αρκά; Πρέπει να ήσουνα πολύ χαρούμενη. Καλλιστώ -. Μα φυσικά, ο Αρκάς ήταν το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Αν και ήταν πολύ δύσκολο να τον μεγαλώσω, μιας και τον μεγάλωσα ολομόναχη, έπρεπε να περιορίσω το κυνήγι με την Άρτεμη. Ευτυχώς όμως ερχόταν σπίτι μου για καφέ. Με τον Δια αποφασίσαμε να τον επισκέπτεται κάθε μέρα με άλλη όμως μορφή για να μην νιώθει διαφορετικός από τα άλλα παιδιά.

16 Παρουσιάστρια - Τι ένιωσες όταν ο ίδιος ο γιος σου, σου επιτέθηκε, πρέπει να ήταν τρομερό να ...
Καλλιστώ - Αχ, ναι ναι εσείς τι θα νιώθατε, αν το παιδί σας προσπαθούσε να σας σκοτώσει; Σίγουρα σαν να ανοίγει η Γη να σας καταπιεί. Αλλά ένιωσα μεγάλη χαρά, όταν με βοήθησε ο καλός μου ο Δίας. Παρουσιάστρια . - Ωραία, τέλος χρόνου, χαρήκαμε που ήσουν κοντά μας. Τι θα κάνεις τώρα;

17 Καλλιστώ - Εεε, ξέρετε που είναι Ο Δίας;
Παρουσιάστρια - Βασικά, χρυσή μου πλέον είμαστε στον 21ο αιώνα, δε πιστεύουμε στους θεούς του Ολύμπου. Καλλιστώ - Τι; Και ο Δίας μου; Εάν ο Δίας δεν υπάρχει, δε μπορώ να ανέβω στον ουρανό ως άστρο. Η συμφωνία με τον Δια ήταν να με κατεβάσει στη Γη μια μια συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά να με ανεβάσει και πάλι. Όμως τώρα δε μπορώ να ανέβω. Θα ζήσω πάλι στη Γη περιμένοντας την ημερομηνία που θα κατέβει ο γιος μου, ώστε να τον ξαναδώ. Αντίο σε όλους, θα με ξαναδείτε όμως...

18 Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ - THE MYTH OF KALLISTO IN ENGLISH
Kallisto was a very beautiful nymph, who used to hunt in the woods with goddess Artemis. She was so pretty that god Zeus fell in love with her. They had a son together, named Arkas. Hera, Zeus's wife was very jealous of Kallisto. Therefore, she transformed her into a bear. The years went by and one day Arkas, already a young man, decided to go hunting. While he was in the forest he met his mother but he didn't recognize her. Kallisto, forgetting she was a bear, tried to come near him and hug him. Arkas was so scared that he raised his spear to kill her. Fortunately, Zeus prevented the tragedy. He placed Kallisto and Arkas in the sky as the constellations "great bear" and "little bear".

19 Μαρια ΟΣ.

20 Προσθέστε κείμενο Μαρία Κ.

21 Μαρία Ο.

22 Σουζάνα Τσ.

23 Ετοιμαστείτε να παίξετε... Πόσο καλοί είστε στο κρυπτόλεξο

24 1. Η ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ. _ _ _ _ _ _ _ _ 2
1. Η ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ _ _ _ _ _ _ _ _ 2. Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΣ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΕΝΑΝ ΓΙΟ, ΤΟΝ.... _ _ _ _ 3. Η ΗΡΑ ΖΗΛΕΨΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕ ΤΗ ΚΑΛΛΙΣΤΩ ΣΕ _ _ _ _ _ _ _ 4. Ο ΑΡΚΑΣ ΜΙΑ ΜΕΡΑ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΒΓΕΙ ΓΙΑ _ _ _ _ _ _ 5. Ο ΔΙΑΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΕ ΑΡΚΟΥΔΑ. _ _ _ _ 6. ΟΤΑΝ Ο ΑΡΚΑΣ ΚΑΙ Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ ΠΕΘΑΝΑΝ, Ο ΔΙΑΣ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 7. Η ΚΟΙΤΑΞΕ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΤΙ ΟΙ ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ ΗΤΑΝ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ ΤΗΣ. _ _ _ 8. Η ΗΡΑ ΔΙΕΤΑΞΕ ΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΥΣ ΝΑ ΑΝΑΠΑΥΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ. _ _ _ _ _ _

25 9. ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ. ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. _ _ _ _ _ _ _ 10
9. ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. _ _ _ _ _ _ _ 10. ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΝΩΣΤΟΙ ΩΣ ΚΑΙ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

26 ΠΟΣΑ ΣΩΣΤΑ ΒΡΗΚΑΤΕ; ( ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ) 1. ΚΑΛΛΙΣΤΩ 2. ΑΡΚΑΣ 3. ΑΡΚΟΥΔΑ 4. ΚΥΝΗΓΙ 5. ΑΡΚΑ 6. ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΥΣ 7. ΗΡΑ

27 8. ΩΚΕΑΝΟ 9. ΑΟΡΑΤΟΙ 10. ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΚΤΟΣ , ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ

28 ΕΝΑ ΣΟΝΕΤΟ ΑΠΟ ΤΗ Λ. ΙΓΚΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΡΙΑ Κ.
ΣΟΝΕΤΟ με ομοιοκαταληξία τύπου ΑΒΑΒ , ΓΔΓΔ , ΕΖΗ, ΕΖΗ Στην ομορφιά της Καλλιστώς ο Δίας γονατίζει γεννιέται ο Αρκάς ο γιος στο αύριο ελπίζει. Έρχεται η Ήρα η κακιά αρκούδα την εκάνει βαθύς ο πόνος στη καρδιά της έστησε τέτοια πλάνη.

29 Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ ΣΕ ΠΟΙΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗ Λ. ΙΓΚΛΑ
Για κυνήγι πάει ο Αρκάς και τη μητέρα του στοχεύει δίχως να το γνωρίζει. Εμφανίζεται ο Δίας με μιας τη κατάσταση ημερεύει∙ μάνα και γιο καταστερίζει.

30 Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ ΣΕ ΆΛΛΟ ΠΟΙΗΜΑ Η Καλλιστώ, ιέρεια του κυνηγιού αιτία στάθηκε στον έρωτα του Δία και αργότερα η γέννηση του Αρκά του ιού το μίσος ξύπνησε στη θεά Ήρα. Την Καλλιστώ με μιας σε αρκούδα μεταμόρφωσε τον άντρα της ποτέ μην πλησιάσει μα ο Δίας βλέποντας η Ήρα τι σκάρωσε αναλαμβάνει να λάβει δράση.

31 Τον γιο του σε αρκούδα μεταμόρφωσε
τον πόνο της δύστυχης μάνας να γιατρέψει μαζί αγαπημένοι να ζήσουνε χωρίς δεύτερη σκέψη. Καθώς τα χρόνια πέρασαν και μαζί ευτυχισμένοι ζούσαν αφού τον κόσμο άφησαν στον ουρανό ως αστερισμοί λαμποκοπούσαν.

32 Λ.ΙΓΚΛΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΙΗΜΑ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΣΟΝΕΤΟΥ
Το ίδιο ποίημα σε μορφή σονέτου: Η Καλλιστώ, ιέρεια του κυνηγιού αιτία στάθηκε στον έρωτα του Δία. Αργότερα η γέννηση του Αρκά, του γιου, το μίσος ξύπνησε στη θεά Ήρα. Την κόρη σε αρκούδα μεταμόρφωσε, τον άντρα της ποτέ μην πλησιάσει, μα ο Δίας βλέποντας τι εσκάρωσε αναλαμβάνει πια έντονη δράση.

33 Τον γιο του σε αρκούδα μεταμόρφωσε, τον πόνο της δόλιας μάνας να γιατρέψει χωρίς να κάνει καμιά δεύτερη σκέψη. Καθώς τα χρόνια σιγά σιγά περνούσαν και μαζί οι δυο ευτυχισμένοι ζούσαν, στον ουρανό αστέρια λαμποκοπούσαν.

34 ΠΗΓΕΣ Περσέας: Διαδραστικά σχολικά βιβλία: %CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82 Web Gallery of Art: The Ovid project:

35 Ψηφίδες για την ελληνική γλώσσα: http://www. greek- language
Ψηφίδες για την ελληνική γλώσσα: language.gr/Resources/ancient_greek/mythology/lexicon/metamorfoseis/contents.html Δημιουργία WIKI: Koλάζ φωτογραφιών: Avatar της ομάδας:

36 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt ""ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google