Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η μουσική των Πλανητών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η μουσική των Πλανητών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η μουσική των Πλανητών

2 Εργασία Β’ Τετραμήνου Καθηγητής  Στέφανος Καραμπέτσας. Μαθητές:
Λευτέρης Γαβαλάς. Κων/νος Γιασεμής. Τρύφωνας Κουφόπουλος. Λάμπρος Χριστόπουλος.

3 Περιεχόμενα Εισαγωγή/ Ήχοι του Διαστήματος Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα
Μουσική στο διάστημα Πυθαγόρεια μουσική Gustav Holst Βιβλιογραφία

4 Εισαγωγή στους Ήχους του Διαστήματος
Παρόλο που το διάστημα είναι ένα κενό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ‘ήχος’ στο διάστημα. Ο ήχος του διαστήματος υπάρχει σε διάφορες μορφές ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που ανιχνεύονται από ειδικά μηχανήματα της N.A.S.A.(voyagers).Τα μηχανήματα αυτά στάλθηκαν στο διάστημα πριν από 35 χρόνια.

5 Αυτοί οι απίστευτοι ήχοι προέρχονται από πλανήτες, μαγνητόσφαιρες και από ραδιοκύματα που εγκλωβίζονται ανάμεσα στον πλανήτη και στην ατμόσφαιρά του.Τα voyagers κατέγραψαν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα από τον Δία , τον Κρόνο , τον Ουρανό , τον Ποσειδώνα και άλλους δορυφόρους των πλανητών.

6 Το Ηλεκτρομαγνητικό Φάσμα
Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα έχει όλες τις δυνατές συχνότητες της ηλεκτρομαγνητικής ραδιενέργειας. Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα έχει κύματα χαμηλής συχνότητας όπως του ραδίου και φτάνουν μέχρι τις gamma-rays που μπορούν να αφανίσουν τον πολιτισμό μας. Η μουσική των πλανητών αποτελείται από από κύματα X-rays, UV, IR και long radio waves.

7 Δείγματα ήχων των Πλανητών της N.A.S.A.

8 Ανακάλυψη της μουσικής στο διάστημα
Πολλούς αιώνες πριν η ΝΑΣΑ αποδείξει την ύπαρξη την Μουσικής στο Σύμπαν, ο Πλάτων ονόμαζε την μουσική ως την ομορφιά του Σύμπαντος κι έλεγε ότι η «η Μουσική είναι η κίνηση του ήχου για να φτάσει την ψυχή και να της διδάξει την αρετή», ότι «η μουσική είναι ένας ηθικός κανόνας. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη, απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα”. Πιο πριν όμως ο Πυθαγόρας ο Σάμιος, αυτός ο μέγιστος των μεγίστων φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωμέτρης και μουσικός, είχε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ευαισθησίας ώστε ν’ ακούει (όχι βέβαια με τα φυσικά αυτιά) τη συμφωνία του ουρανού, τη μουσική των ουράνιων σφαιρών και 6 αιώνες π.Χ. από τον Κρότωνα της Ιταλίας αυτός και οι μαθητές του “ θεμελίωναν την θεωρία τους για τους αριθμούς.

9 Ανακάλυπταν τις αρμονικές σχέσεις των αριθμών στη μουσική και βάσει αυτών ερμήνευσαν τον Σύμπαντα Κόσμο. Η μουσική για τους Πυθαγόρειους ήταν πάνω από όλα μαθηματικά. Η ουσία της ήταν οι αριθμοί και η ομορφιά της η έκφραση των αρμονικών σχέσεων των αριθμών. Η μουσική ήταν ακόμα η εικόνα της ουράνιας αρμονίας. Οι αρμονικές σχέσεις των αριθμών μεταφέρονταν στους πλανήτες. Οι πλανήτες καθώς περιστρέφονται – δίδασκε – παράγουν διάφορους μουσικούς ήχους, «αρμονία των σφαιρών», που δεν τους ακούμε” : «Εστίν ουν η ουσία των πραγμάτων αρμονία και αριθμός σφαιρών στρεφομένων»!!

10 Οι αρχαίοι Έλληνες ταύτιζαν τις τροχιές των ουράνιων σωμάτων με τις νότες της μουσικής (Ντο , Ρε , Μι , Φα , Σολ , Λα , Σι ). Οι νότες έχουν άπειρες σχέσεις μεταξύ τους και οι σχέσεις των ήχων είναι οριζόντιες και κάθετες. Οριζόντιες λέμε την διαδοχή τους και κάθετες λέμε τις συνηχήσεις των νοτών. Στο διάστημα πραγματοποιούνται συνεχώς εκρήξεις του ήλιου, υπερενέργειες από ετοιμοθάνατα αστέρια, συντριβάνια πυρακτωμένων αερίων, βόμβες πίεσης και πυκνότητας. Ο ήλιος τραγουδά και τα ουράνια σώματα τον συνοδεύουν, τα δε αστέρια με ήχους σαν τους αυλούς. Η αρμονία τους είναι υπέροχη και το ταξίδι μαγικό.

11 Gustav Holst Ο Γκούσταβ ήταν Άγγλος συνθέτης και δάσκαλος μουσικής για σχεδόν 20 χρόνια. Είναι περισσότερο γνωστός για την ορχηστρική του σουίτα Οι Πλανήτες.Έχοντας σπουδάσει στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής (Royal College of Music) στο Λονδίνο,[ το πρώιμο έργο του ήταν επιρρεασμένο από τον Γκριγκ, τον Βάγκνερ, τον Ρίχαρντ Στράους και τον συμφοιτητή του  Ραλφ Βον Ουίλιαμς ενώ αργότερα, μέσω του τελευταίου, από την μουσική του  Ραβέλ. 

12 Η συνδυασμένη επιρροή από τον Ραβέλ, τον Ινδικό πνευματισμό και τις παραδοσιακές αγγλικές μελωδίες επέτρεψαν στον Χολστ να ελευθερωθεί από τις επιρροές του Βάγκνερ και του Στράους και να διαμορφώσει το δικό του ύφος. Η μουσική του είναι γνωστή για την αντισυμβατική χρήση του μέτρου και τις εμμονικές μελωδίες.

13 Ο Χολστ συνέθεσε περίπου 200 έργα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται όπερες, ύμνοι και τραγούδια.
Έγινε δάσκαλος μουσικής στο Σχολείο θηλέων του Αγίου Παύλου (St Paul's Girls' School) και μουσικός διευθυντής του κολεγίου Morley το 1907, κρατώντας και τις δύο θέσεις μέχρι την συνταξιοδότησή του.

14 Ήταν αδελφός του ηθοποιού του Χόλυγουντ, Έρνεστ Κόσσαρντ και πατέρας της συνθέτιδος και μαέστρου, 
Το πραγματικό του όνομα ήταν Gustavus Theodor von Holst αλλά αφαίρεσε το «von» από το όνομα λόγω των αντιγερμανικών αισθημάτων στην Βρετανία κατά την διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, κάνοντάς το επίσημο το 1918

15 The planets

16 Βιβλιογραφία Wikipedia Youtube NASA(official) Earthsky Radiotimes


Κατέβασμα ppt "Η μουσική των Πλανητών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google