Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

2 ΤΑΞΗ-ΤΜΗΜΑ: Α1’

3 Περιεχόμενα: 1.Ορισμοί Α. Παχυσαρκία Β. Παιδική Παχυσαρκία 2.Άιτια
Α. Κοινωνικά-Πολιτικά Β. Ψυχολογικά Γ. Περιβαλλοντικα 3.Συνέπειες Α. Στον άνθρωπο. Β. Στην κοινωνία. 4.Μέτρα Α. Άμεσα Β. Μακροπρόθεσμα

4 Παχυσαρκία (Ορισμός):
Η έννοια της παχυσαρκίας στην χώρα μας είναι ιδιαίτερα παρεξηγημένη. Ενώ οι περισσότεροι την ταυτίζουν με ένα εύσωμο σώμα, η αλήθεια είναι ότι είναι μια αφύσικη και παθολογική αύξηση του βάρους που προκαλεί συγκεκριμένες «ζημίες» στον οργανισμό και είναι θεραπεύσιμη.

5 ΑΙΤΙΑ: Α. Κοινωνικά-Πολιτικά :
Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών βρίσκεται πολλές ώρες εκτός σπιτιού λόγω της εργασίας έχει ως συνέπεια τα παιδιά να προτιμούν το έτοιμο φαγητό( το γνωστό και ως junk food) από το παραδοσιακό σπιτικό φαγητό.

6 Το σχολείο δεν φροντίζει για τη σωστή ενημέρωση των μαθητών όσον αφορά την ισορροπημένη και ορθή διατροφή. Τα κυλικεία δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής διατροφής καθώς είναι γεμάτα με φαγητά υψηλής θερμιδομετρικής αξίας.

7 Η διαφήμιση όπως είναι στις μέρες μας προβάλει ορισμένα πρότυπα τα οποία επηρεάζουν καθοριστικά την διατροφή των ανθρώπων και ειδικά των νέων. Πολλοί άνθρωποι έχουν παραλείψει το πρωινό γεύμα μιας και οι ρυθμοί ζωής δεν το επιτρέπουν. Επομένως κατά την διάρκεια της ημέρας καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες φαγητού.

8 Β. Ψυχολογικά-Παθολογικά:
Υπάρχουν και κάποιες ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν την παχυσαρκία. Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει μειωμένο τον δείκτη του θυρωειδή του τότε αυτό μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και υπερβολική αύξηση του βάρους(τον γνωστό και ως υποθυρωειδισμό).

9 Ακόμα μπορεί να προκληθεί είναι η κατάθλιψη, χαμό ενός αγαπημένου προσώπου, ερωτική απογοήτευση, αποτυχία στο επαγγελματικό επίπεδο ή κάτι πιο σοβαρό οδηγεί σε βουλιμία και τέλος σε παχυσαρκία.

10 Γ. Οικογενειακά Οι γονείς και ιδίως οι γιαγιάδες και παππούδες ‘’καλοπιάνουν’’ τα παιδία γλυκά και λεφτά δίνοντας τους το λάθος παράδειγμα. Επίσης οι γονείς είναι αδιαμφισβήτητα ένα ισχυρό πρότυπο για κάθε παιδί και από την στιγμή που ο γονιός τρώει πρόχειρο φαγητό και όχι σπιτικό, τότε το παιδί ενστερνίζεται αυτή την συνήθεια.

11

12 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Α .Στον άνθρωπο:
Οι ενεργειακές απαιτήσεις των παχύσαρκων ανθρώπων είναι αυξημένες και η καθημερινότητα τους κουραστική. Προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή κατά την διάρκεια του ύπνου.

13 Δημιουργεί μελαγχολία και κατάθλιψη λόγου χαμηλής αυτοεκτίμησης είτε και κοινωνικής απομόνωσης. Προκαλεί ακόμα, ψυχογενή ή και νευρική ανορεξία, που οφείλεται σε ψυχικά αίτια και οδηγεί ακόμα και στον θάνατο.

14 Αυξάνει την πιθανότητα νόσησης από διάφορες ασθένειες όπως :
οστεοαρθρίτιδα καρδιακές παθήσεις σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 τύπους καρκίνου καταπονήσεις στο μυοσκελετικό σύστημα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης αρτηριακή πίεση αλλαγή λειτουργίας του ήπατος και της χολής

15 Β. Στην κοινωνία : Έξοδα νοσηλείας των παχύσαρκων ανθρώπων κοστίζουν ακριβά στο κράτος. Πτώση παραγωγικότητας  υψηλά ποσοστά ανεργίας. Κοινωνικός ρατσισμός και διακρίσεις ειδικά στην εργασία.

16 Ψυχοκοινωνικά προβλήματα και κακή ποιότητα ζωής.
Υπερκατανάλωση  δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά υψηλά έξοδα της εταιρείας και πολλά σκουπίδια.

17 ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ:
Παρακολούθηση της κατάστασης από ειδικούς (διατροφολόγοι, ψυχολόγοι) Στην παιδική παχυσαρκία οι γονείς να επιβάλουν πρόγραμμα διατροφής στα παιδιά Επίβλεψη και επικοινωνία με το παιδί από όλη την οικογένεια

18 Ανανέωση του εξοπλισμού στα κυλικεία.
Σωστή ενημέρωση για την διατροφή από τα σχολεία και τα ΜΜΕ.

19


Κατέβασμα ppt "ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google