Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αναζητώντας την πρώτη αρχή του κόσμου Ερευνητική Εργασία Α΄ Λυκείου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αναζητώντας την πρώτη αρχή του κόσμου Ερευνητική Εργασία Α΄ Λυκείου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αναζητώντας την πρώτη αρχή του κόσμου Ερευνητική Εργασία Α΄ Λυκείου
Το Σωματίδιο του Θεού Αναζητώντας την πρώτη αρχή του κόσμου Ερευνητική Εργασία Α΄ Λυκείου

2 Σκοπός εργασίας Αναζήτηση των ιδεών για τη δημιουργία του κόσμου σε κάθε εποχή Έρευνα για τις μυθολογικές, θρησκευτικές, φιλοσοφικές και επιστημονικές θεωρίες για την αρχή του κόσμου Σύγκριση των διαφόρων ιδεών και θεωριών Εξαγωγή συμπεράσματος

3 Χωρισμός σε ομάδες Δημιουργήσαμε 4 ομάδες των 4-5 μελών
Κάθε ομάδα έλαβε ως όνομα ένα από τα 4 στοιχεία του σύμπαντος, κατά την αρχαία αντίληψη Γη Νερό Φωτιά Αέρας

4 Μυθολογικές διηγήσεις

5 Μυθολογικές διηγήσεις
Ο μύθος έχει συμβολική και ιερή αξία Προβάλλει στοιχεία της φύσης ή υπερφυσικές υπάρξεις. Δίνει απαντήσεις σε θεμελιώδη ζητήματα. Όλοι πιστεύουν σε μύθους Είναι ένας τρόπος να λιγοστεύουν οι άνθρωποι τον φόβο που τους προκαλεί το άγνωστο του Σύμπαντος. Οι μύθοι αποτελούν τα θεμέλια του ελληνικού πολιτισμού!

6 Ελληνικοί Μύθοι

7 ΘΕΟΓΟΝΙΑ ΗΣΙΟΔΟΥ Αρχικά υπήρχαν το Χάος, η Γαία και ο Έρως. Το Χάος γέννησε το Έρεβος και τη Νύχτα, που από την ένωση τους προήλθαν ο Αιθέρας και η Ημέρα. Η Γαία δημιούργησε τον έναστρο Ουρανό, και αργότερα τα Όρη και τον Πόντο. Στον Ουρανό παρέδωσε την εξουσία του κόσμου και μαζί τεκνοποιούν όλα τα γήινα στοιχεία, τους Τιτάνες, τους Κύκλωπες και τους Εκατόγχειρες. Έτσι σχηματίζεται το Σύμπαν.

8 ΟΡΦΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ: Το νερό για τους Ορφικούς ήταν η αρχή των πάντων κατακάθισε στη λάσπη δημιουργώντας ένα φίδι με κεφάλι λιονταριού. Δημιούργησε και τους θεούς Ηρακλή και Χρόνο. Ο Ηρακλής γέννησε(!) ένα τεράστιο αυγό που έσκασε στα δύο. Από το περίβλημα σχηματίστηκαν ο ουρανός και η γή Από το εσωτερικό γεννήθηκε ένας διπρόσωπος θεός Ο Ουρανός και η Γη γέννησαν την Κλωθώ, τη Λάχεση και την Άτροπο (Τρεις Μοίρες).

9 Αιγυπτιακός Μύθος Δημιουργός του κόσμου είναι ο Ρα.
Δημιούργησε τη γη, το νερό, το χώμα, τα φυτά και την έρημο. Με τον λόγο του ζυμώθηκε η γη και σχηματίστηκαν τα ζώα και οι άνθρωποι. Το Σύμπαν είναι ένα ορθογώνιο κουτί με πάτωμα τη γη και οροφή μια αγελάδα ή τη θεά Νουτ. Τα άκρα της αποτελούν τους στύλους του στερεώματος. Γύρω από το Σύμπαν κυλά ένας ποταμός. Στα νερά του ταξιδεύουν ο Ήλιος και η Σελήνη, τα άστρα και οι πλανήτες. Κάθε δεκαπενθήμερο ένα ουράνιο αγριογούρουνο τρώει τη σελήνη για δύο εβδομάδες. Όταν πεινάει πολύ την τρώει ολόκληρη, κι έχουμε εκλείψεις.

10 Βαβυλωνιακή Μυθολογία
Ο Κόσμος δημιουργήθηκε μετά από τη σύγκρουση των αρχικών θεών Απσού και Τιαμάτ με τους νέους θεούς, κυρίως τον Εά και τον Μαρδούχ. Ο Εά σκότωσε τον Απσού και ο Μαρδούν την Τιαμάτ. Ο Μαρδούχ τεμάχισε την Τιαμάτ. Από τα κομμάτια της έφτιαξε τον ουρανό και την γη. Με το αίμα του και το χώμα έπλασε τους ανθρώπους, για να προσφέρουν θυσίες στους θεούς και να τους προσφέρουν θυσίες.

11 Αφρικανικός Μύθος «Ο ουρανός όπου κατοικεί ο Θεός, ήταν κάποτε πολύ κοντύτερα από ότι είναι σήμερα. Τόσο κοντά ήταν όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να τον αγγίξουν. Αλλά μια μέρα κάποιες γυναίκες πήραν κομμάτια από τον ουρανό για να τα μαγειρέψουν στη σούπα. Τότε ο Θεός θύμωσε και απομακρύνθηκε στη σημερινή του απόσταση».

12 Σκανδιναβική Μυθολογία
Η Σκανδιναβική κοσμολογία αναγνωρίζει την ύπαρξη εννέα κόσμων. Πέρα από το Μίντγκαρντ, τη Μέση Γη, ή αλλιώς το γνωστό κόσμο, οι υπόλοιποι οκτώ κόσμοι μπορούν να συνταχθούν σε ζευγάρια αντίθετων αρχών: φωτιά, ζέστη -πάγος, κρύο. Ουρανός [Άσγκαρντ] – κόλαση [Χελχέιμ]. Δημιουργία – καταστροφή. Φως – σκοτάδι. Όλοι οι κόσμοι συνδέονται με το παγκόσμιο δέντρο, το Υγκντράσιλ.

13 Θρησκευτικές Πεποιθήσεις
Στις Θρησκείες κυρίαρχο ρόλο στη δημιουργία του κόσμου παίζει το Θείο. Υπάρχουν δύο κύριες παραδόσεις: Οι πολυθεϊστικές θρησκείες συνήθως πιστεύουν σε ενδοκοσμικό Θεό. Η πίστη τους εμπλέκεται με τους μύθους. Οι μονοθεϊστικές πιστεύουν σε Θεό που βρίσκεται εκτός του κόσμου.

14 Μονοθεϊστικές Θρησκείες
Ιουδαϊσμός-Χριστιανισμός-Ισλαμισμός Ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο με βάση ένα σχέδιο (Πρόνοια του Θεού). Πριν τη Δημιουργία δεν υπήρχε τίποτε (δημιουργία εκ του μηδενός), μόνο ο Θεός. Ο Κόσμος έχει γραμμική ιστορία, δηλαδή κάποια στιγμή θα έλθει η συντέλειά του.

15 Ανατολικές θρησκείες Στον Ινδουϊσμό ο κόσμος περιέχει τα στοιχεία του Θείου. Υπάρχει από πάντα και θα υπάρχει για πάντα ακόμη και με άλλες μορφές (μετενσάρκωση). Στον Βουδδισμό ο κόσμος υπάρχει ως πεδίο του Κάρμα. Όταν οι ψυχές απαλλαγούν απ’ αυτό θα εξαφανιστούν στο Νιρβάνα. Για τον Ταοϊσμό η αρχέγονη αιτία, το Ταό, υπάρχει από τη σύζευξη των αντιθέτων Γιν-Γιανγκ. Στην Κινεζική μυθολογία ο κόσμος φτιάχτηκε από τα μέρη του Γίγαντα-Θεού Παν-Κου.

16 Επιστημονική Κοσμολογία
εξετάζει το πώς και γιατί γεννήθηκε το σύμπαν τι υπήρχε πριν από αυτό και την εξέλιξη του την κατάληξη του και αν θα υπάρχει τέτοια. Διαφοροποίείται από τον μύθο και τη φιλοσοφία, επειδή ερευνά με πειραματικό τρόπο τον κόσμο. Θα παρουσιάσουμε πέντε επιστήμονες που καθόρισαν τη σύγχρονη κοσμολογία.

17 Νικολαος Κοπέρνικος (1473-1543)
Διατύπωσε την ηλιοκεντρική θεωρία αντί της γεωκεντρικής του Πτολεμαίου. Υποστήριξε ότι η γη και οι άλλοι πλανήτες κινούνται γύρω από τον ήλιο. Η Σελήνη κινείται γύρω από τη γη, ως δορυφόρος της.

18 Γαλιλαίος Γαλιλέι ( ) Χρησιμοποίησε πρώτος το τηλεσκόπιο στην αστρονομία. Τεκμηρίωσε την πειραματική μέθοδο αντί της επαγωγικής-υποθετικής. Εισήγαγε τη χρήση των μαθηματικών στη Φυσική. Ανέλυσε τις κινήσεις της Σελήνης, του Ήλιου, κατέγραψε τις ηλιακές κηλίδες, περιέγραψε την σύσταση των Γαλαξιών. Τεκμηρίωσε πειραματικά τη θεωρία του Κοπέρνικου.

19 Ισαάκ Νεύτων ( ) Βασίστηκε στην εργασία του Γαλιλαίου και του Κέπλερ. Διατύπωσε τη θεωρία της Παγκόσμιας Έλξης. Ο κόσμος συγκρατείται μέσω της βαρύτητας. Το Σύμπαν αποτελείται κυρίως από κενό. Η ύλη είναι απειροελάχιστο στοιχείο. Ανακάλυψε το κατοπτρικό τηλεσκόπιο, για καλύτερη έρευνα στον ουρανό.

20 Άλμπερτ Αϊνστάιν ( Μαζί με τον Max Plank θεμελίωσε τη σύγχρονη κβαντομηχανική και εισήγαγε τη θεωρία της σχετικότητας. Υποστήριξε έντονα το Big Bang αποκλείοντας κάθε εξωκοσμική παρέμβαση στην εξέλιξη του Σύμπαντος. Εισήγαγε τον γνωστό τύπο: E=mc2

21 Stephen Hawking ( ) Υποστηρικτής του λεγόμενου «κυκλικού σύμπαντος», με τον αέναο κύκλο δημιουργίας-καταστροφής. Το Big Bang εξηγείται μέσω της τυχαιότητας και δεν ακολουθεί κανένα σχέδιο. Το Θείο αποκλείεται από τη διαδικασία της δημιουργίας. Το Μποζόνιο του Χιγκς, όπως συνέβαλε στη δημιουργία της ύλης, έτσι θα προκαλέσει και την καταστροφή του κόσμου.

22 Συμπέρασμα Δεν υπάρχει μια πανανθρώπινη θεωρία για τον κόσμο και τη δημιουργία. Οι διάφορες θεωρήσεις εξαρτώνται από Τον τόπο, Τον χρόνο, Τις κοινωνικές συνθήκες Τις θρησκευτικές πεποιθήσεις Τις φιλοσοφικές αντιλήψεις Τις επιστημονικές απόψεις. Γι’ αυτό είναι δύσκολο να καταλήξουν όλοι οι άνθρωποι σε μια κοινά αποδεκτή αντίληψη.


Κατέβασμα ppt "Αναζητώντας την πρώτη αρχή του κόσμου Ερευνητική Εργασία Α΄ Λυκείου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google