Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ Διερευνητική εργασία Ά Τετραμήνου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ Διερευνητική εργασία Ά Τετραμήνου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ Διερευνητική εργασία Ά Τετραμήνου
“ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ” Ομάδα: Anonymus Μέλη: Δημήτρης Κατωμέρης Ντάνιελ Κβιτζίνσκι Θάνος Τσιορμπατζούδης Νίκος Κάρμης

2 Μηχάνημα της κολονοσκόπησης
Αποτελείται από: Ένα σωληνάριο Μία κάμερα(που βρίσκεται πανω στο σωληνάριο) Και αυτό το σωληνάριο μέσα από καλώδια συνδέεται με έναν υπολογιστή

3 Τι είναι κολονοσκόπηση...
H κολονοσκόπηση είναι μία ενδοσκοπική εξέταση η οποία επιτρέπει στο γιατρό σας να εξετάσει την εσωτερική επένδυση του παχέος εντέρου σας (βλεννογόνο) για τυχόν ανωμαλίες (π.χ. πολύποδες) εισάγοντας ένα λεπτό εύκαμπτο σωλήνα, με διάμετρο όσο το δάχτυλό σας, από τον πρωκτό σας. Το όργανο αυτό, που ονομάζεται κολονοσκόπιο, έχει στην άκρη του μια κάμερα με φωτεινή πηγή και επιτρέπει στο γιατρό σας να προβάλει εικόνες μέσα από το εσωτερικό του παχέος εντέρου σας, σε μια οθόνη βίντεο.

4 Γιατί συνιστάται η κολονοσκόπηση;
Η κολονοσκόπηση κυρίως συνιστάται, ως εξέταση ανίχνευσης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, αποτελεί την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτων από καρκίνο στις χώρες του δυτικού κόσμου. Ετησίως, περίπου νέες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου διαγιγνώσκονται στην Ελλάδα και άνθρωποι πεθαίνουν από την ασθένεια αυτή. Έχει υπολογιστεί, ότι η αύξηση της ευαισθητοποίησης και της προβολής της κολονοσκόπησης ως μέσον πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου, θα σώζει τουλάχιστον ζωές κάθε χρόνο.

5 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ
Σε γενικές γραμμές, η προετοιμασία συνίσταται σε περιορισμό της διατροφής μόνο σε υγρά και στην κατανάλωση ενός μεγάλου όγκου ειδικού καθαρτικού, συνήθως 4 (τεσσάρων) λίτρων, την προηγούμενη ημέρα της εξέτασης. Το έντερο θα πρέπει να είναι απόλυτα καθαρό για την κολονοσκόπηση, ώστε ο γιατρός σας να είναι σίγουρος ότι μπόρεσε να εξετάσει ολόκληρο το έντερο και να δει όλο το εσωτερικό του.

6 Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης;
Η κολονοσκόπηση είναι καλά ανεκτή και σπανίως προκαλεί έντονο πόνο στον ασθενή. Ο ασθενής ίσως αισθανθεί ελαφρά πίεση, φούσκωμα ή κράμπες στην κοιλιά λόγω του αέρα ο οποίος εισάγεται μέσα στο παχύ έντερο, κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Ο γιατρός σας θα σας δώσει ένα ενδοφλέβιο ηρεμιστικό και παυσίπονο για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να ανεχτείτε καλύτερα την εξέταση, χωρίς να ταλαιπωρηθείτε.Σε επιλεγμένες περιπτώσεις, θα ζητήσει τη βοήθεια αναισθησιολόγου, ο οποίος θα σας χορηγήσει κι ένα υπναγωγό φάρμακο, εάν το ηρεμιστικό και το παυσίπονο δεν είναι αρκετά για σάς. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα ξαπλώσετε στο πλάι, ενώ ο γιατρός σας θα κάνει την κολονοσκόπηση. Η διαδικασία διαρκεί συνήθως περίπου 45 λεπτά, εκτός και αν βρεθεί κάποιος πολύποδας ή άλλη παθολογία πάνω στο βλεννογόνο του εντέρου, για την οποίαν ο γιατρός σας θα χρειαστεί να επέμβει θεραπευτικά .

7 Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της κολονοσκόπησης;
Η κολονοσκόπηση και η πιθανή ενδοσκοπική θεραπεία (π.χ. αφαίρεση πολύποδα) που μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της εξέτασης, είναι γενικά ασφαλείς πράξεις, όταν πραγματοποιούνται από ιατρούς που έχουν εκπαιδευτεί ''ειδικά'' κι έχουν εμπειρία σε αυτές τις διαδικασίες. Μια πιθανή επιπλοκή, είναι η διάτρηση του εντέρου, που μπορεί να απαιτήσει χειρουργική επέμβαση για την αποκατάστασή της. Αιμορραγία επίσης, ενδέχεται να παρουσιαστεί στο σημείο της βιοψίας ή της αφαίρεσης πολύποδα, αλλά συνήθως είναι μικρής διάρκειας και άνευ σημασίας.

8 Τι θα συμβεί μετά από την κολονοσκόπηση;
Οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται, μέχρι τα αποτελέσματα των ηρεμιστικών και παυσίπονων φαρμάκων να έχουν περάσει.Ο ασθενής όταν ξυπνήσει ίσως να αισθάνεται κάποιες κράμπες ή φούσκωμα, λόγω του αέρα που εισάγεται στο παχύ έντερο κατά τη διάρκεια της εξέτασης.Αυτό το αίσθημα θα πρέπει να εξαφανιστεί γρήγορα, όταν ο ασθενής ''περάσει'' αέρια

9 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Κατέβασμα ppt "ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ Διερευνητική εργασία Ά Τετραμήνου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google