Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΕΘΙΣΜΟΙ – ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Σχολικό Έτος 2014-2015 ΓΕΛ Κολινδρού Τμήμα Α΄ 2 Ερευνητική εργασία B΄ Τετράμηνο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΕΘΙΣΜΟΙ – ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Σχολικό Έτος 2014-2015 ΓΕΛ Κολινδρού Τμήμα Α΄ 2 Ερευνητική εργασία B΄ Τετράμηνο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΕΘΙΣΜΟΙ – ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Σχολικό Έτος 2014-2015 ΓΕΛ Κολινδρού Τμήμα Α΄ 2 Ερευνητική εργασία B΄ Τετράμηνο

2 Τι είναι το Facebook ; Το Facebook είναι ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης που ξεκίνησε στις 4 Φεβρουαρίου του 2004. Οι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων με τις επαφές τους και να τους ειδοποιούν όταν ανανεώνουν τις προσωπικές πληροφορίες τους. Όλοι έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο να είναι συνδεδεμένοι. Το Facebook επίσης είναι ένας καλός τρόπος δικτύωσης με φίλους και γνωστούς. Παρά, το ότι ενέχει κινδύνους, κυρίως για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, ο προσεκτικός χρήστης δεν έχει πρόβλημα. Ακόμα παρέχει παιχνίδια και υπάρχει η δυνατότητα ανεβάσματος φωτογραφιών και βίντεο, ενώ τα τελευταία χρόνια ο χρήστης μπορεί επίσης να στείλει φωτογραφίες, βίντεο και αρχεία σε άλλους χρήστες μέσω μηνυμάτων.

3 Η ιστορία του Η ιστορία του Facebook ξεκινάει το έτος 2004 από τον Μάρκ Ζάκερμπερκ, τριτοετή φοιτητή του Χάρβαρντ. Η ιδέα του ήταν να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό δίκτυο για την επικοινωνία μεταξύ των συμφοιτητών του. Στην αρχή της δημιουργίας του, το Facebook προοριζόταν μόνο για τους φοιτητές του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Στην συνέχεια όμως επεκτάθηκε και σε άλλα πανεπιστήμια της ευρύτερης περιοχής αλλά πάντα παρέμενε σε πανεπιστημιακά πλαίσια. Ο όρος για να μπορέσει κάποιος να εγγραφεί στο Facebook ήταν να είναι σπουδαστής. Tο 2005 το δικαίωμα πρόσβασης επεκτάθηκε σε μαθητές συγκεκριμένων λυκείων και μέλη ορισμένων μαθητικών κοινοτήτων. Το 2006 το site άνοιξε για όλο τον κόσμο και το επόμενο βήμα ήταν να επιτραπεί στους πάντες να έχουν πρόσβαση στην ανάπτυξη εφαρμογών του Facebook. Μέσα από αυτή την ενέργεια παρατηρείται ο στόχος του να γίνει το Facebook η κύρια πλατφόρμα των χρηστών του internet και να έχουν όλοι πρόσβαση σε εφαρμογές διαφορετικού χαρακτήρα. Στην Ελλάδα οι χρήστες του facebook υπολογίζονται σε 500.000.

4 Oι κίνδυνοι του Facebook

5 1. Τα στοιχεία σας μοιράζονται με ξένους. 2. Η προστασία προσωπικών δεδομένων και οι ρυθμίσεις επανέρχονται σε λιγότερο ασφαλή προεπιλεγμένη λειτουρ- γία μετά από κάθε σύνδεση. 3. Οι διαφημίσεις μπορεί να περιέχουν κακόβουλο λογι- σμικό. 4. Οι πραγματικοί φίλοι σας, εν αγνοία σας, σας κάνουν ευάλωτους. 5. Απατεώνες δημιουργούν ψευδή προφίλ. 6. Οι πολύωροι χρήστες του Facebook έχουν χαμηλή συμ- μετοχή σε δημιουργικές δραστηριότητες κατά τον ελεύθε- ρο χρόνο τους.

6 7. Οι περισσότεροι κατηγορούν το Facebook ότι προάγει τις επιφανειακές αόριστες σχέσεις και ότι δεν μπορούν να βρουν πραγματική στήριξη μέσω αυτού. 8. Το γλωσσικό επίπεδο των χρηστών του Facebook πολλές φορές κατρακυλάει σε ύβρεις και χυδαιολογίες, ενώ η ελληνική ορθογραφία παραχαράσσεται. Η γλώσσα είναι ένα συνονθύλευμα αγγλικών, συντμήσεων και ελλη- νικών. Συχνή είναι η χρήση emoticons που όμως γίνονται δύσκολα στην αποκρυπτογράφησή τους και δυσχεραίνουν τη φόρτωση της σελίδας. 9. Σε χρήστες μικρότερης ηλικίας αναπτύσσεται ανταγω- νισμός για το ποιος θα προσελκύσει περισσότερους φίλους, κυρίως του αντιθέτου φύλου. 10. Διακίνηση Ναρκωτικών.

7 11. Εγκλήματα στα Chat rooms (Έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά προτροπής σε ομαδική αυτοκτονία στο Facebook). 12. Παιδική Πορνογραφία: (Παιδόφιλοι, άτομα υπεράνω κάθε υποψίας, δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν τη θέση τους αλλά και τη σχέση τους (συγγένεια), για να ικανοποιήσουν το αρρωστημένο πάθος τους). 13. Κατασκοπεία (Απόρρητα έγγραφα σε προγράμματα ανταλλαγής αρχείων μουσικής!).

8 Γιατί εθιζόμαστε σε αυτό; Είναι πλέον αντιληπτό ότι οι άνθρωποι αναλώνουν όλο και περισσότερο χρόνο της ημερήσιας δραστηριότητάς τους στο facebook χωρίς να δίνουν πραγματική σημασία σε ότι συμβαίνει γύρω τους. Αυτό έχει ως συνέπεια την σταδιακή εξάρτηση και προσκόλλησή μας σε αυτό.

9 Τρόποι απεξάρτησης από το Facebook

10 1. Βάλτε χρονικό όριο, δηλαδή κάποιο λογικό χρονικό όριο, για το πόσο θα μπορείτε να κάθεστε στον υπολογιστή κάθε μέρα. Χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο με αντίστροφη με- τρηση. Όταν ο χρόνος τελειώσει, σηκωθείτε από τον υπο- λογιστή. 2. Υπάρχει και το τηλέφωνο. Εάν ο μόνος τρόπος επικοινωνίας με τους φίλους σας είναι πλέον το Facebook, έχετε σοβαρό πρόβλημα. Εάν οι φίλοι σας έχουν ξεχάσει την φωνή σας και οι ευχές που τους στέλνετε για "χρόνια πολλά" είναι μια ευχή στο προφίλ τους στο facebook, θα πρέπει να λάβετε δραστικά μέτρα. Σταματήστε να επι- κοινωνείτε μέσω του υπολογιστή, σηκώστε το τηλέφωνο και μιλήστε μαζί τους! Είναι σίγουρο ότι μετά θα συνα- ντιέστε συχνότερα.

11 3. Βγείτε έξω, στον πραγματικό κόσμο. Θυμάστε εκείνο το κίτρινο στρογγυλό πράγμα στον ουρανό; Αυτό λέγεται ήλιος. Βγείτε έξω και κάντε μια βόλτα. Θα σας κάνει καλό και θα δείτε αμέσως την διαφορά. 4. Δώστε τις σωστές προτεραιότητες στη ζωή σας. Χρησιμοποιήστε δηλαδή τα site αυτά, μόνο όταν είναι απαραίτητα για την δουλειά σας, ή στο 10λεπτο διάλλειμα σας. Όταν έχετε δουλειά να κάνετε μην ασχολείστε με το, αν η φωτογραφία που έχετε για προφίλ, σας παχαίνει. Δώστε προτεραιότητα στην δουλειά σας. Έτσι, όχι μόνο θα είστε παραγωγικότεροι, αλλά θα αποκτήσετε και περισ- σότερη πειθαρχεία.

12 5. Μην είστε φυγόπονοι. Αν σκέφτεστε την δουλειά που σας περιμένει και καταφεύγετε στο Facebook για να χαλαρώσετε και να την αποφύγετε, κάνετε μεγάλο λάθος. Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την εργασία σας. Τελειώστε αυτό που έχετε να κάνετε και μετά θα έχετε τον χρόνο να κουτσομπολέψετε στο Facebook. 6. Αφιερώστε χρόνο στην οικογένειά σας και τους φίλους σας. Το πρόβλημα της εξάρτησής σας από τα διάφορα sites όπως το Facebook είναι ένα πρόβλημα το οποίο εκτός από εσάς, αγγίζει έμμεσα και το περιβάλλον σας. Όσο εσείς κοιτάτε φωτογραφίες στο Facebook, η οικογένεια και οι φίλοι σας χάνουν την παρουσία σας. Σηκωθείτε επιτέλους από τον υπολογιστή και ασχοληθείτε με τα άτομα που νοιάζονται για εσάς.

13 1ος Άξονας: Κοινωνικό- Δημογραφικά στοιχεία.

14 Φύλο

15 Τάξη φοίτησης

16 Τόπος κατοικίας

17 «Υπάρχει Η/Υ στο σπίτι σας»;

18 «Υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο στο σπίτι σας»;

19 2ος Άξονας: Μοντέρνοι Εθισμοί- Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

20 «Γνωρίζετε μοντέρνους εθισμούς στις μέρες μας»;

21 «Αν ναι, ποιους μοντέρνους εθισμούς γνωρίζετε»; Αν ναι, ποιους μοντέρνους εθισμούς γνωρίζετε;ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΠΟΣΟΣΤΟ % Η/Υ, διαδίκτυο, κινητά τηλέφωνα & ηλεκτρονικές συσκευές (Fb, Viber, Online Games, Τwitter κ.α.) 5785 Αλκοόλ-Ναρκωτικά- Τσιγάρο69 Φαγητό11,5 Τίποτα34,5 ΣΥΝΟΛΟ67100

22 «Θα ήταν πολύ δύσκολο να στερηθείτε την πρόσβαση στο διαδίκτυο για μία ημέρα»;

23 «Πόσες ώρες την ημέρα καταναλώνεις στο Διαδίκτυο»;

24 «Πόσο συχνά παίζετε online παιχνίδια»;

25 «Έχετε κάποιο λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης»;

26 «Τι λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης έχετε»; Τι λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης έχετε; Από τους 97 μαθητές που είχαν λογαριασμούς προέκυψαν τα παρακάτω: Facebook9595 Viber58 Instagram19 Twitter15 Ask.fm9 Άλλους17 Δεν απάντησαν2

27 «Όταν είστε έξω, αναρωτιέστε τι συμβαίνει σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που έχετε λογαριασμό»;

28 «Για ποιο μέσο ενδιαφέρεστε συνήθως»; Για ποιο μέσο ενδιαφέρεστε συνήθως; Από τους 48 μαθητές που αναρωτιούνται τι συμβαίνει σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που έχουν λογαριασμό προέκυψαν τα παρακάτω: Facebook3838 Viber6 Instagram5 Twitter2 Ask.fm2 Άλλους1 Δεν απάντησαν3

29 3ος Άξονας: Συμπεριφορά- Ασφάλεια στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

30 «Γνωρίζετε όλους τους «φίλους» σας προσωπικά»;

31 «Επικοινωνείτε με αγνώστους»;

32 «Έχετε δεχτεί πότε προσβλητικό μήνυμα, και αν ναι πως αντιδράσατε»;

33 «Όταν δημοσιεύετε κάτι και δεν ενδιαφέρεται κανείς, απογοητεύεστε»;

34 «Επικοινωνία με ανθρώπους»

35 «Θεωρείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ασφαλή»;

36 Συμπεράσματα ► Σε γενικές γραμμές γνωρίζουν παραπάνω από τους μισούς μαθητές των συγκεκριμένων σχολείων για τους μοντέρνους εθισμούς και είναι σωστά πληροφορημένοι για αυτούς. ► Σχεδόν όλοι έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση. ► Σχεδόν όλοι διαθέτουν λογαριασμό σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την πλειοψηφία τους να έχει λογαριασμό στο Facebook. ► Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών (40,2%) που επικοινωνεί με άγνωστους στο διαδίκτυο. ► Οι μαθητές δεν ενημερώνουν τους κηδεμόνες τους για προσβλητικά μηνύματα και απειλές που έχουν δεχθεί από αγνώστους στο διαδίκτυο. ► Το 70% των ερωτηθέντων δε θεωρεί ασφαλές το διαδίκτυο.

37 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Σ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΛΕΞΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΡΘΕΝΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΙΠΙΛΙΚΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΛΑΣΤΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜΙΔΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΟΣΚΑ ΘΩΜΑΗ ΤΟΣΚΑΣ ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΟΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΣΙΩΤΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΧΛΕΜΕ ΜΑΡΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ!!!


Κατέβασμα ppt "ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΕΘΙΣΜΟΙ – ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Σχολικό Έτος 2014-2015 ΓΕΛ Κολινδρού Τμήμα Α΄ 2 Ερευνητική εργασία B΄ Τετράμηνο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google