Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ Τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή είναι φυσικές ή τεχνητές ενώσεις που δρουν με τρόπο παρόμοιο με την ορμόνη τεστοστερόνη. Η τεστοστερόνη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ Τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή είναι φυσικές ή τεχνητές ενώσεις που δρουν με τρόπο παρόμοιο με την ορμόνη τεστοστερόνη. Η τεστοστερόνη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ Τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή είναι φυσικές ή τεχνητές ενώσεις που δρουν με τρόπο παρόμοιο με την ορμόνη τεστοστερόνη. Η τεστοστερόνη προκαλεί την ανάπτυξη των ανδρικών χαρακτηριστικών του φύλου (ανδρογόνος δράση) και τη σταδιακή αύξηση του μυϊκού ιστού (αναβολική δράση).

2 Η χρήση τους άρχισε το 1940 για την καταπολέμηση της γεροντικής αδυναμίας, της ανορεξίας, και για την νεφρική ανεπάρκεια. Αντίθετα σήμερα χρήση αναβολικών γίνεται από τους αθλητές για την βελτίωση της αθλητική τους επίδοσης.

3 Το φαινόμενο της χρήσης των αναβολικών είναι πιο έντονο στους body- builders για να αυξήσουν το μέγεθος των μυών τους Χορηγούνται σε περιπτώσεις που είναι επιθυμητή η αναβολική διαδικασία, στη σύνθεση του λευκώματος (δηλαδή πρωτεϊνών) ή στην παρεμπόδιση των καταβολικών εξεργασιών. Τα ¨ναρκωτικά¨ αυτά κυκλοφορούν συχνά σε γυμναστήρια και σε αθλητικές λέσχες. Η κατοχή τους δεν είναι παράνομη άλλα παράνομο είναι να τα προμηθεύσεις σε οποιονδήποτε κάτω των 18 ετών.

4 Τα αναβολικά χωρίζονται σε φυσικά και σε συνθετικά
Από τις ουσίες που φυσιολογικά υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισμό, ισχυρή αναβολική δράση διαπιστώθηκε ότι έχουν τα ανδρογόνα Τα συνθετικά αναβολικά είναι παράγωγα της τεστοστερόνης και από αυτά συνηθέστερα χρησιμοποιούνται η νανδρολόνη, η μεθενολόνη και η οξυμεθολόνη.

5 ΠΑΡΑΓΩΓΗ Στον ανθρώπινο οργανισμό, ισχυρή αναβολική δράση διαπιστώθηκε ότι έχουν τα ανδρογόνα, δηλαδή οι ανδρικές γεννητικές ορμόνες, που παράγονται κυρίως από τους όρχεις και δευτερευόντως από τα επινεφρίδια και χημικά ανήκουν στα στεροειδή.

6 ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ Η τεστοστερόνη χρησιμοποιείται ως ανδρογόνο στον άνδρα σε κακή λειτουργία των όρχεων, στην καθυστέρηση ανάπτυξης των αντρικών χαρακτηριστικών και σε νεαρά άτομα για την καταπολέμηση της πρόωρης γήρανσης. Στην γυναίκα δρουν σαν αντιοιστρογόνα χρησιμοποιούνται σε ανωμαλίες της κλιμακτηρίου, σε καρκίνο του μαστού για αναστολή του γαλακτισμού, σε συμφορητική διόγκωση του μαστού μετά τον τοκετό.

7 ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΚΕΥΕΣΜΑΤΩΝ Υπάρχουν πολλά αναβολικά σκευάσματα Δροστανολόνη Μεθανανδιενόνη Μεθενολόνη Νανδρολόνη Οξανδρολόνη Οξυμεθολόνη Στανοζόλη Τεστοστερόνη Το πιο γνωστό σκεύασμα είναι το Deca Durabolin».

8 ΠΑΡΕΝΕΡΓΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ
ΠΑΡΕΝΕΡΓΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ  Ακμή, αυξημένη επιθετικότητα και σεξουαλική διάθεση. Χρήση για μεγάλο διάστημα μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και ανικανότητα, αναστολή της σπερματογένεσης, συρρίκνωση και σκλήρυνση των όρχεων, νεφρική βλάβη, γυναικομαστία, αλωπεκία, υπερτροφία προστάτη, μειωμένη παραγωγή ενδογενούς τεστοστερόνης και γοναδοτροπινών.

9

10 ΠΑΡΕΝΕΡΓΙΕΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Ακμή, ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών, μεταξύ αυτών τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα, βάθυνση του τόνου της φωνής, διαταραχές εμμήνου ρύσεως (περιόδου), αυξημένη επιθετικότητα και σεξουαλική διάθεση, υπερτροφία κλειτορίδας, συρρίκνωση του στήθους, πολύ αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, μειωμένα επίπεδα ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης.

11

12 ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ  Σοβαρή ακμή στο πρόσωπο και στο σώμα, ανδρογενής σωματοκατασκευή στις κοπέλες, αναστολή της σωματικής ανάπτυξης εξαιτίας της πρώιμης σύγκλισης των επιφύσεων των οστών.

13

14 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Τα αναβολικά όπως είδαμε έχουν σημαντικό ρολό στην αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων και στα χέρια των γιατρών είναι φάρμακα για την αποκατάσταση της υγείας των ανθρώπων. Στα χέρια όμως αθλητών και προπονητών μάλλον είναι «ναρκωτικά» που δηλητηριάζουν το σώμα και την ψυχή αυτών που κάνουν χρήση. Επομένως, δεν πρέπει κάθε αθλητής, που επιθυμεί να βελτιώσει τις επιδόσεις του, να προσφεύγει στα αναβολικά, γιατί έτσι ρισκάρει την αθλητική του καριέρα, αλλά κυρίως την ίδια του την ΥΓΕΙΑ του.

15 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ


Κατέβασμα ppt "ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ Τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή είναι φυσικές ή τεχνητές ενώσεις που δρουν με τρόπο παρόμοιο με την ορμόνη τεστοστερόνη. Η τεστοστερόνη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google