Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

2 ΤΙ EINAI; Oι αναβολικές ουσίες είναι φάρμακα που προέρχονται από την ανδρική σεξουαλική ορμόνη,την τεστοτερόνη. Η λέξη "ντόπινγκ" προέρχεται από την αγγλική γλώσσα ("doping") και το ρήμα "to dope" που σημαίνει την χρήση ναρκωτικών και άλλων παρόμοιων ουσιών. Χρησιμοποιείται για την περιγραφή της χρήσης συγκεκριμένων απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων από τους αθλητές για να αυξήσουν τεχνητά την επίδοση τους.

3 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Διεγερτικά (αμφεταμίνες,κοκαίνη,εφεδρίνηκ.α.) Ναρκωτικά(μορφίνη,πεθιδίνη,μεθαδόνη κ.α.) Κανναβινοειδή Αναβολικά Β2 αγωνιστές Ορμόνες κ΄ουσίες με παρόμοια δράση Παράγοντες με αντι-οιστρογόνο δράση Διουρητικά(υδροχλωροθειαζίδιο,φουροσεμίδη) Γλυκοκορτικοστεροειδή Μάσκες

4 ΑΝΔΡΟΓΟΝΑ ΣΤΕΡΟΕΙΔΗ Φυσικές ή τεχνικές ενώσεις που δρουν με τρόπο παρόμοιο με την τεστοτερόνη (ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών κ΄σταδιακή αύξηση του μυικού ιστού) Τεστοστερόνη Νανδρολόνη Στανοζόλη Μπολντενόνη Ανδροστενεδιόνη Ανδροστενεδιόλη 19-νορανδροστενεδιόνη 19-νορανδροστενεδιόλη DHEA

5 Οι αθλητές χρησιμοποιούν τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή για να :
βελτιώσουν την αθλητική τους επίδοση αυξήσουν το μέγεθος και την ισχύ των μυών τους να προπονούνται σκληρότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυξήσουν την επιθετικότητα και την ανταγωνιστικότητα τους προκαλέσουν ήπιου βαθμού ευφορία Αθλητές που τα χρησιμοποιούν: οι bodybuilders, οι «αναρριχώμενοι»(φιλόδοξοι) αθλητές και οι φανατικοί της διατήρησης της φόρμας τους, αυτοί που επιθυμούν μια πιο μυώδη σωματική ανάπτυξη για καθαρά αισθητικούς λόγους ή αυξημένη επιθετικότητα. Οι πλειονότητα αυτών των αθλητών ασχολούνται με προπόνηση με βάρη.

6 ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ
Συρρίκνωση και σκλήρυνση των όρχεων Μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων Σεξουαλική ανικανότητα και στειρότητα Πρόωρη φαλάκρα Μεγέθυνση του προστάτη Γυναικομαστία Δυσκολίες ή πόνος κατά την ούρηση Νεφρική βλάβη Αλωπεκία

7 ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών Τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα Αλλαγές ή διακοπή των κύκλων της εμμήνου ρύσης Η φωνή γίνεται πιο βαθιά, όπως στους άνδρες Μεγέθυνση της κλειτορίδας Μείωση των μαστών Αλωπεκία ανδρικού τύπου Πολύ αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης Μειωμένα επίπεδα ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης

8 ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Ακμή σοβαρής μορφής στο πρόσωπο και το σώμα Αδυνάτισμα των τενόντων με κίνδυνο ρήξης τους Τρεμούλιασμα Ψηλή πίεση αίματος Σχηματισμός θρόμβων Υπέρταση Ταχυκαρδία Καρδιακή προσβολή Υπερινσουλιναιμία Μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη Μείωση στο αίμα της καλής χοληστερόλης HDL Αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων Ηπατίτιδα Ηπατοκυτταρικό αδένωμα Καρκίνος Ίκτερος AIDS

9 ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΒΟΛΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΨΥΧΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ
Ευερεθιστικότητα Ανεξέλεγκτα ξεσπάσματα οργής και επιθετικότητας Σοβαρές αλλαγές στη διάθεση, κατάθλιψη με τη διακοπή τους Ψευδαισθήσεις Αδυναμία συγκέντρωσης Εξασθένηση ικανότητας κρίσης (υπερβολική αυτοπεποίθηση) Αυξημένη σεξουαλική διάθεση Υπερδιέγερση Παρανοϊκή ζήλια Παράνοια ΆΛΛΕΣ ΒΛΑΒΕΣ: Νανισμός

10 Γιατί κάνουν κάτι τέτοιο οι αθλητές παρόλο που είναι απαγορευμένο και ακόμη και επικίνδυνο για το ίδιο τους το σώμα; έλλειψη αυτοπεποίθησης υπέρμετρη βιασύνη αναζήτηση "εύκολων λύσεων" άγνοια έλλειψη προοπτικών πίεση για "νίκες"οδηγούν στο ντοπάρισμα ως μέσο για εύκολο κέρδος, άφθονο χρήμα, επιβεβαίωση, αναγνώριση, άνοδο και προβολή. Η "σχεδόν" ελεύθερη κυκλοφορία των σκευασμάτων, ο εύκολος τρόπος εύρεσης τους, τα ανεπαρκή συστήματα ελέγχου ντόπινγκ και το ανεκτικό ποινολόγιο για όσους πιάνονται ντοπαρισμένοι για πρώτη φορά, μειώνουν τις ηθικές αντιστάσεις, αυξάνουν τα διλήμματα κι οδηγούν ευκολότερα στην απόφαση για χρησιμοποίηση τους.

11 H πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση θανάτου αθλητή από
χρήση φαρμακευτικών ουσιών αφορά έναν Άγγλο ποδηλάτη που λάμβανε μέρος σε αγώνα από το Μπορντό στο Παρίσι το 1886.

12 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
1974:Ο μεγαλύτερος μπόξερ όλων των εποχών Μοχάμεντ Άλι παραδέχεται ότι έχει χρησιμοποιήσει εκχυλίσματα θυροξίνης. Σήμερα πάσχει από πάρκινσον 1994: Ντοπέ ο Ντιέγκο Μαραντόνα με "κοκτέιλ" εφεδρίνης στο Παγκόσμιο Κύπελλο των Η.Π.Α. Τιμωρείται με 15 μήνες αποκλεισμό και λίγο μετά την επιστροφή του στα γήπεδα βρίσκεται θετικός σε χρήση ναρκωτικών. 2006: Ο Iαν Θορπ λίγους μήνες πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση παρουσίασε . «αφύσικα επίπεδα» σε δύο απαγορευμένες ουσίες, τεστοστερόνη και λουτεϊνιζική ορμόνη μετά από . έλεγχο αντιντόπινγκ που πέρασε.

13 2007: Η Marion Jones έπειτα από την ομολογία της ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών, παρέδωσε τα πέντε μετάλλια (3 χρυσά, 2 χάλκινα) που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.Στις 11 Ιανουαρίου του 2008 καταδικάστηκε σε εξάμηνη φυλάκιση επειδή είπε ψέματα για την υπόθεση των αναβολικών ουσιών.

14 κολύμβησης, φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει την απαγορευμένη ουσία
2008: - O Γιάννης Δρυμωνάκος, ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της ελληνικής κολύμβησης, φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει την απαγορευμένη ουσία μεθυλτριενολόνη Μ-3.Εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου έχασε τα μετάλλια που κατέκτησε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Αϊντχόβεν (χρυσό στα 200μ.πεταλούδα,αργυρό στα 400μ.μικτή ατομική),αλλά και στο παγκόσμιο 25άρας πισίνας του Μάντσεστερ αμέσως μετά(χάλκινο στα 400μ.μικτή ατομική) τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό ενώ θα ακυρωθούν και τα πανελλήνια ρεκόρ που είχε πετύχει από τότε. - Η Φανή Χαλκιά, χρυσή Ολυμπιονίκης της Αθήνας στα 400μ με εμπόδια,βρέθηκε ντοπαρισμένη λίγο πριν αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου.Σύμφωνα με όσα έδειξε η εξέταση της WADA,στο πρώτο δείγμα ανιχνεύθηκε η ουσία μεθυλτριενολόνη(Μ3), η ίδια δηλαδή που είχε βρεθεί στους 11 αρσιβαρίστες, στο Γιάννη Δρυμωνάκο, τον Δημήτρη Ρέγα και τον Τάσο Γκούση.

15 ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
1960:Ο ποδηλάτης Κναντ Γένσεν της Δανίας πέθανε στη Ρώμη , αφού πήρε αμφεταμίνες . 1972:Ο Αμερικανός κολυμβητής Ρικ ντε Μοντ χάνει το χρυσό μετάλλιο στο Μόναχο , καθώς βρέθηκε θετικός στην εφεδρίνη . Για πρώτη φορά στους Αγώνες στο Μόναχο η ΔΟΕ προχωράει σε εξέταση ούρων , σε ευρεία κλίμακα . 1984:Στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες βρέθηκαν ντοπέ 12 αθλητές , συμπεριλαμβανομένων 5 αρσιβαριστών που έκαναν χρήση ναδρολόνης . Άλλα 9 θετικά αποτελέσματα καταστράφηκαν , όπως ανακοίνωσε η ΔΟΕ 1988:Ο Καναδός Μπεν Τζόνσον χάνει το χρυσό μετάλλιο στη Σεούλ καθώς βρέθηκε ντοπαρισμένος.

16 1998: Η Ιρλανδή Μισέλ Σριθ , τρεις φορές Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση,
κατηγορείται για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Σε αιφνίδιο έλεγχο ντόπινγκ, άλλαξε το δείγμα της, με αποτέλεσμα τα ούρα της να μυρίζουν ... ουίσκι. 7/2000:Ο Μάνφρεντ Γιούαλντ , πρώην υπεύθυνος του ολυμπιακού προγράμματος της Γερμανίας , καταδικάζεται , επειδή χορηγούσε συστηματικά αναβολικά σε αθλητές.

17 Στην κολύμβηση κανένας δεν θέλει να δει απλώς καλούς κολυμβητές, αλλά
υπερανθρώπους, όπως και σε πολλά ομαδικά αθλήματα, στα οποία ο όρος «αθλητής» δεν αρκεί για τα λεφτά και τις χορηγίες. Χρειάζεται να συμπληρωθεί η λέξη με το «υπέρ» για να έχουμε έναν υπεραθλητή έτοιμο για όλα. Που μπορεί ακόμα και να βλάψει την υγεία του, προκειμένου να γευτεί την εφήμερη δόξα και τα χρήματα που τη συνοδεύουν!

18 ΤΟ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ Πολλοί ερευνητές , αθλητές και προπονητές ανησυχούν για τις συζητήσεις που γίνονται περί της νομιμοποίησης των αναβολικών. Το σχόλιο του Αμερικανού δρομέα στα 800 μ., Τζόνι Γκρέι ,που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη Βαρκελώνη το 1992, για τη νομιμοποίηση των αναβολικών: «Θα παρακολουθούμε ένα δρομέα να σπάει τη μία μέρα το παγκόσμιο ρεκόρ και να πεθαίνει την επόμενη εβδομάδα , θα είναι σαν να επιτρέπουμε στους αθλητές να αυτοκτονούν για την αγάπη τους για το χρήμα» .

19 Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Το Φεβρουάριο του 1999, η ΔΟΕ δημιούργησε και χρηματοδότησε το περίφημο World Anti - Doping Agency (WADA). Σχεδιάστηκε έτσι ώστε να δρα αυτόνομα και αστραπιαία. Διαφορά: Συγκέντρωσε όλες τις ομοσπονδίες, τις Ολυμπιακές Επιτροπές, τη ΔΟΕ, τους αθλητές και τις κυβερνήσεις απ ' όλο τον κόσμο . Εστιάζει στους αιφνιδιαστικούς ελέγχους.Η μέθοδος αυτή αποκαλείται « knock and pee » Ο ιπτάμενος γιατρός χτυπά την πόρτα στο σπίτι του αθλητή ή εκεί όπου προπονείται. Ακολουθεί μια διαδρομή στο μπάνιο όπου ο αθλητής γδύνεται από τη μέση και κάτω μπροστά στον άνθρωπο του προγράμματος και δίνει δείγμα ούρων. Αν ο αθλητής απουσιάζει αφήνουν μήνυμα λέγοντας του να έρθει σε επαφή μαζί τους μέσα σε 24 ώρες

20 Σκάνδαλο ντόπινγκ στην Άρση Βαρών
Θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ βρέθηκαν τουλάχιστον 10 αθλητές και αθλήτριες της εθνικής ομάδας άρσης βαρών, που συμμετείχαν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γερμανίας. Το σκάνδαλο ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά από ξαφνικό έλεγχο ντόπινγκ που έγινε από την Παγκόσμια Υπηρεσία Καταπολέμησης Ντόπινγκ (WADA) στις 7 Μαρτίου, στον Άγιο Κοσμά, λίγες ημέρες πριν από την αναχώρηση της ομάδας για Γερμανία. Η ουσία που ανιχνεύθηκε στους αθλητές λέγεται trebolon acetate. Γνωστή ήδη από το 1979 η ουσία ενοχοποιείται για την στείρωση των γυναικών. Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Χρήστος Ιακώβου, υπέβαλε την παραίτησή του και βρίσκεται σε διαθεσιμότητα μέχρι τη διαλεύκανση της υπόθεσης Τελικά η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τρείς αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

21 <<Πήρα αναβολικά ,άλλαξα, υποφέρω>>
Ο Καναδός Γκρ. Ντέιβιντσον έκανε μόνος του ενέσεις για να νιώσει ντοπαρισμένος αθλητής και να γράψει ένα βιβλίο.Το σώμα του άλλαξε σε 4 μήνες! Μαζί του όμως άλλαξε και η υγεία του:κύστες, γυναικομαστία, νεφρική ανεπάρκεια, συρρίκνωση όρχεων, παραμόρφωση κρανίου.Τα φάρμακα; Από το Internet μέσω Αθηνών.

22 Δυστυχώς από ό,τι φαίνεται υπάρχει ακόμα
πολύς δρόμος για την πλήρη εξάλειψη του ντόπινγκ. Η φράση του προπονητή στίβου Χρήστου Τζέκου «για εμάς ντόπινγκ υπάρχει μόνο αν μας πιάσουνε» ,φανερώνει την φιλοσοφία αθλητών και προπονητών

23 Αξίζει όμως, για να κόψει κάποιος
πρώτος το νήμα του τερματισμού, να κόψει και το νήμα της ίδιας του της ζωής;


Κατέβασμα ppt "ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google