Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ  Αποτελείται από 32-33 σπονδύλους. Από αυτούς οι 24 είναι γνήσιοι (μη συνοστεωμένοι) και 8-9 νόθοι (συνοστεωμένοι) και σχηματίζουν.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ  Αποτελείται από 32-33 σπονδύλους. Από αυτούς οι 24 είναι γνήσιοι (μη συνοστεωμένοι) και 8-9 νόθοι (συνοστεωμένοι) και σχηματίζουν."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ  Αποτελείται από 32-33 σπονδύλους. Από αυτούς οι 24 είναι γνήσιοι (μη συνοστεωμένοι) και 8-9 νόθοι (συνοστεωμένοι) και σχηματίζουν το ιερό οστό και τον κόκκυγα.

2 ΚΟΙΝΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΝΗΣΙΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΩΝ  Όλοι έχουν σπονδυλικό σώμα (πρόσθια επιφάνεια) εκτός από τον Α1 (άτλαντα)  Όλοι έχουν σπονδυλικό τόξο (οπίσθια επιφάνεια)  Όλων των σπονδύλων το τόξο έχει 7 αποφύσεις : 3 μυϊκές (2 εγκάρσιες και 1 ακανθώδης για τις προσφύσεις μυών) και 4 αρθρικές (πάνω και κάτω αρθρική απόφυση για τις σπονδυλικές διαρθρώσεις).  Όλοι οι σπόνδυλοι έχουν σπονδυλικό σώμα για τη δίοδο του Νωτιαίου μυελού.  Όλοι έχουν μεσοσπονδύλια τρήματα για τη δίοδο των Νωτιαίων νεύρων.

3 ΚΟΙΝΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΑΥΧΕΝΙΚΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΩΝ (Α1-Α7)  Το μικρότερο σώμα  Δισχιδής ακανθώδης απόφυση απόφυση  Εγκάρσια τρήματα για τη δίοδο των σπονδυλικών δίοδο των σπονδυλικών αρτηριών αρτηριών

4 ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ Α1, Α2 ΚΑΙ Α7 ΣΠΟΝΔΥΛΩΝ  Α1 ή άτλας δεν έχει σπονδυλικό σώμα. Αποτελείται από το πρόσθιο και το οπίσθιο τόξο.  Α2 ή άξονας ή στροφέας της κεφαλής έχει στο άνω τμήμα του σπονδυλικού σώματος μία προεξοχή, τον οδόντα.  Α7 έχει τη μεγαλύτερη σε μήκος ακανθώδη απόφυση (οδηγό σημείο του σώματος).

5 Ο ΑΤΛΑΝΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΞΟΝΑΣ


Κατέβασμα ppt "Η ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ  Αποτελείται από 32-33 σπονδύλους. Από αυτούς οι 24 είναι γνήσιοι (μη συνοστεωμένοι) και 8-9 νόθοι (συνοστεωμένοι) και σχηματίζουν."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google