Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι Έρευνητικές Εργασίες

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι Έρευνητικές Εργασίες"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι Έρευνητικές Εργασίες
Οι Έρευνητικές Εργασίες Η μέθοδος Project

2 ΜΕ ΤΗ ΜΈΘΟΔΟ ΤΟΥ PROJEKT
ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΓ. ΜΥΡΩΝΑ Σχ. Έτος ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΉ ΕΡΓΑΣΊΑ ΜΕ ΤΗ ΜΈΘΟΔΟ ΤΟΥ PROJEKT ΤΗΣ Α΄ ΤΑΞΗΣ Ε . Λ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Μαθητής/ τρια :

3 Οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων της περιοχή ς ………………
Η εφαρμογή καλών διατροφικών συνηθειών στα  ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων της περιοχή ς ……………… και οι επιπτώσεις στην υγεία τους.

4 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Παρουσίαση του σκοπού της έρευνας
Τίτλος της εργασίας Παρουσίαση του προβλήματος μεταβλητές οριοθέτηση θέματα μελέτης πρόλογος μεσογειακή διατροφή το ελαιόλαδο οι σύγχρονες τάσεις διατροφής σε συνδυασμό με τον σύγχρονο τρόπο ζωής η διατροφή της παιδικής ηλικίας Fast food στα παιδιά καρκίνος υπέρταση Παχυσαρκία Υποσιτισμός Σκορβούτο Αποσύνθεση δοντιών Πονοκέφαλοι Αϋπνία Η αξία του πρωινού Το γάλα και το γιαούρτι : τα οφέλη τους Γιατί πρέπει να τρώει κάποιος φρούτα Τα λαχανικά στη διατροφή μας Το γρήγορο και το πρόχειρο φαγητό είναι καταστροφή Η σοκολάτα : τα υπέρ και τα κατά Τα γαριδάκια , τα πατατάκια και τα λοιπά σνακ Θερμίδες Οι αρχαίοι πρόγονοι μας και τα άγρια χόρτα Βιταμίνες Φυτικές ίνες Τι θα πρέπει να περιέχει ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα Βασικοί σκοποί της θρέψης και θρεπτικά στοιχεία Μαγειρέψτε έξυπνα και φαγητά Πώς μπορείτε να φάτε έξυπνα Όταν τρώτε έξω Η πυραμίδα της σωστής διατροφής Σελ. 3 Σελ. 4 Σελ. 5 Σελ 6 Σελ .6 Σελ 7 Σελ 8 Σελ 9-10 Σελ 11 Σελ 12 Σελ 13 Σελ 14 Σελ 15 Σελ 16 Σελ 17 Σελ 18 Σελ 19 Σελ 20 Σελ 21 Σελ 22 Σελ 23 Σελ 24 Σελ 25 Σελ 26 Σελ 27 Σελ 28 Σελ 29 Σελ 30,31 Σελ 32 Σελ 33 Σελ 34 Σελ 35 Σελ 36 Σελ 37 Σελ 38 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Παρουσίαση του σκοπού της έρευνας Παρουσίαση των κοινωνικών αναγκών που εξυπηρετεί η έρευνα Υπόθεση της έρευνας Παράμετροι Όρια Περιγραφή της διαδικασίας της έρευνας Ορισμοί Συμπεράσματα από θέματα μελέτης Συμπεράσματα ερωτηματολογίων (από πίνακες ) Αποτελέσματα της έρευνας Τελικά συμπεράσματα της έρευνας Προτάσεις για συμπληρωματική έρευνα Βιβλιογραφία Σελ. 39 Σελ 40 Σελ 41 Σελ 42 Σελ. 43 Σελ 44 Σελ 45 Σελ 46 Σελ Σελ Σελ 67 Σελ Σελ 70

5 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

6 1.  ΠΡΟΛΟΓΟΣ Tην εποχή μας κατακλύζει σωρεία τροφίμων. Ύστερα από μελέτες έχει αποδειχθεί ότι : κάποια από αυτά είναι ευεργετικά για τον οργανισμό μας και κάποια άλλα βλαβερά . Οι πρωτεΐνες και οι βιταμίνες που υπάρχουν μέσα στα τρόφιμα είναι απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας . Η έλλειψη μερικών απ’ αυτά τα στοιχεία στον οργανισμό μας προκαλεί αρρώστιες όπως το σκορβούτο που οφείλεται στην έλλειψη της βιταμίνης C (που περιέχουν κυρίως τα λεμόνια ) και είχε οδηγήσει στον θάνατο πολλούς ναυτικούς παλαιότερα .

7 ΔΙΑΣΑΦΗΝΙΣΗ ΜΕΡΙΚΩΝ ΟΡΩΝ
ΔΙΑΣΑΦΗΝΙΣΗ ΜΕΡΙΚΩΝ ΟΡΩΝ Τρόφιμα : Είναι όλα τα στερεά ή υγρά προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τροφή από τον άνθρωπο . Αβιταμίνωση : Είναι η έλλειψη βιταμινών από τον οργανισμό . Αιμοσφαιρίνη : Είναι η κόκκινη χρωστική ουσία που περιέχει το αίμα . Αμινοξέα : Είναι οργανικά οξέα που περιέχουν άζωτο . Αντισώματα: Είναι ουσίες που παράγει το σώμα μας και μας προστατεύουν από τις ασθένειες . Βρογχοκήλη: Είναι η αύξηση του θυρεοειδούς αδένα , λόγω έλλειψης ιωδίου. Δερματίτιδα : Είναι η φλόγωση του δέρματος .

8 2.  ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ
Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι αλλαγές είναι ραγδαίες. Πληθυσμός, περιβάλλον, τροφές υφίστανται συνεχείς μεταβολές, οι οποίες όμως δεν θα πρέπει να αποβαίνουν σε βάρος της καλής υγείας και ζωτικότητας του οργανισμού μας. Με άλλα λόγια, θα πρέπει πρώτα απ' όλα να διασφαλίζεται η υγεία μας και σ' αυτό το θέμα πρέπει να επικεντρώνεται το ενδιαφέρον μας. Ένας τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι η σωστή διατροφή. Η καλή διατροφή είναι καθοριστικός παράγοντας καλής υγείας, από τη βρεφική ηλικία ως τα γεράματα. Απόδειξη της καλής διατροφής αποτελεί το ίδιο το σώμα και η εμφάνιση μας. Το ιδανικό βάρος, η σωστή σωματική διάπλαση, το καθαρό δέρμα, τα γυαλιστερά μαλλιά, τα λαμπερά μάτια, η ίσια κορμοστασιά, η κανονικότητα στην όρεξη και τη χώνεψη, δείχνουν ότι το άτομο διατρέφεται σωστά. Άνθρωποι που τρέφονται σωστά είναι υγιείς σωματικά και ψυχικά, με αισιόδοξη στάση στη ζωή. Η σωστή διατροφή όχι μόνο δημιουργεί υγιέστερους ανθρώπους, αλλά παρατείνει και τα χρόνια ζωής, χωρίς προβλήματα. Όλοι, εξάλλου, αναγνωρίζουμε πρόθυμα ότι οι «σωστές» διατροφικές συνήθειες ...

9 Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ - ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΩΣ ΑΝΤΙΣΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

10 3.  ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Τελευταία υπάρχει μια τάση επιστροφής σε υγιεινές μεθόδους διατροφής . Η σύγχρονη διαιτολογία μετά από έρευνες ετών και εφαρμογές διατροφικών μεθόδων διατροφής , σε διαφορετικά δείγματα πληθυσμού , συνιστά την επιστροφή στον παραδοσιακό τρόπο διατροφής , που είναι η μεσογειακή διατροφή . Όταν αναφερόμαστε στην μεσογειακή διατροφή, εννοούμε την άφθονη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών , δημητριακών οσπρίων και ελαιολάδου . Τα ψάρια , τα γαλακτοκομικά προϊόντα και λιγότερο το κρέας χαρακτηρίζουν τα γεύματα των λαών της μεσογείου , που είναι επηρεασμένα από την αφθονία των προϊόντων που παράγει η φύση των μεσογειακών χωρών , σε συνδυασμό με το κλίμα . Σε σημαντική θέση στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής βρίσκεται το ελαιόλαδο, για το οποίο θα μιλήσουμε στο επόμενο κεφάλαιο . Σε βασική θέση επίσης βρίσκονται τα δημητριακά . Αυτά αποτελούν την πηγή μιας μεγάλης ποικιλίας προϊόντων διατροφής , τα οποία είναι απαραίτητο να συμπεριλαμβάνονται στο καθημερινό μας διαιτολόγιο .

11 Ένα παράδειγμα μεσογειακής διατροφής είναι η Κρητική .
Η Κρητική γη χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη και ιδιαίτερη ποικιλία αυτοφυών φυτών και βοτάνων . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα , οι διατροφικές συνήθειες των Κρητικών , να βρίσκονται στα άγρια χόρτα που υπάρχουν σε μεγάλη αφθονία . Η Κρητική διατροφή χαρακτηρίζεται από την καθημερινή χρήση ελαιολάδου και την κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών . Οι τσόχοι , τα αγριοράδικα , τα σπαράγγια , οι βολβοί και άλλων ειδών άγρια χόρτα , βρίσκονται καθημερινά στο τραπέζι τους εδώ και πολλούς αιώνες . Το ελαιόλαδο είναι εκείνο που συνοδεύεται και δίνει άλλη νοστιμιά (ιδιαίτερη ) στα Κρητικά γεύματα , αλλά και στα γεύματα όλων των Ελλήνων . Τα λαχανικά , τα όσπρια, τα κριθαρένια παξιμάδια , η μυζήθρα , τα ψάρια και λιγότερο το κρέας σε συνδυασμό με τη μικρή κατανάλωση κόκκινου κρασιού είναι το μυστικό της μακροβιότητας των Κρητικών . Εξίσου σημαντικό είναι η επιστροφή στις φυσιολογικές διατροφικές

12 Σύμφωνα με μια έρευνα που είχε γίνει στο παρελθόν , σε ομάδες πληθυσμού χιλίων ατόμων σε επτά χώρες και αφορούσε τον τρόπο διατροφής και επίδραση του στη θνησιμότητα , αποδείχθηκε ότι οι Κρητικοί είχαν τα λιγότερα ποσοστά θνησιμότητας , επί σειρά ετών. Αυτό οφειλόταν στις διατροφικές συνήθειες . Γενικότερο , τόσο οι χώρες της Μεσογείου όσο και η Ελλάδα έχουν την πιο υψηλή κατανάλωση λαχανικών στο κόσμο , που συνδέεται άμεσα με την κατανάλωση του ελαιολάδου . Το ελαιόλαδο και τα λαχανικά είναι κυρίαρχα μέσα στα τροφίμων που περιλαμβάνει η Μεσογειακή διατροφή .

13 4.  ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Το ελαιόλαδο έχει ένα κυρίαρχο ρόλο στην Μεσογειακή διατροφή λόγο της μεγάλης διατροφικής του αξίας . Από επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει , έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τον οργανισμό μας από την εμφάνιση καρδιοπαθειών . Η ιστορία της ελιάς και του λαδιού έχει τις ρίζες της , στα βάθη των αιώνων . Η ελιά και το ελαιόλαδο , τόσο για τους Αρχαίους Έλληνες όσο και για τους λαούς άλλων Μεσογειακών χωρών της Ευρώπης , ήταν άμεσα συνδεδεμένα με την παράδοση , την θρησκεία , την κουλτούρα ,και την κοινωνική και οικονομική ζωή τους . Πήλινες πινακίδες , που βρέθηκαν σε ανασκαφές στη Μεσσηνία, μαρτυρούν ότι οι Αρχαίοι Έλληνες , γνώριζαν τις πολύτιμες ιδιότητες του ελαιόλαδου , γι ‘ αυτό το θεωρούσαν ιερό και βέβαια το χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή διατροφή τους , αφήνοντας μας μια πολύτιμη κληρονομιά και παράδοση γύρω από αυτό .

14 Παρόλα αυτά , πριν από μια δεκαετία περίπου η κατανάλωση άλλων ειδών φυτικών ελαίων και σπορέλαιων , γνώρισε μια κατακόρυφη αύξηση , λόγω του χαμηλού κόστους , και της έντονης διαφήμισης . Οι Κρητικοί ήταν από τους πρώτους λαούς που γνώριζαν τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου . Ακόμη και σήμερα το ελαιόλαδο δεν λείπει από το καθημερινό τραπέζι αυτών των ανθρώπων . Ακόμα το Κρητικό ελαιόλαδο (μιας και καλλιεργούν ελαιόδεντρα από τα αρχαία χρόνια , όταν ήταν στην ακμή του ο Μινωικός πολιτισμός) είναι ξακουστό και περιζήτητο , στη Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο , για την ποιότητα του , αφού η Κρήτη έχει ηλιοφάνεια σχεδόν όλο τον χρόνο , πράγμα που διευκολύνει την ανάπτυξη των ελαιόδεντρων αλλά και των καρπών τους .

15 5. ΟΤΑΝ ΤΡΩΜΕ ΕΞΩ Να αποφεύγετε το βούτυρο με το ψωμί σας .
5. ΟΤΑΝ ΤΡΩΜΕ ΕΞΩ Να αποφεύγετε το βούτυρο με το ψωμί σας . Να αποφεύγετε την μαγιονέζα στις σαλάτες και στα χάμπουργκερ. Να αποφεύγετε πίτσα με πολλά αλλαντικά και τυριά . Να επιλέγετε πίτσα με πολλά λαχανικά . Για γλυκό μετά το φαγητό να προτιμάτε φρούτα ή γρανίτες .

16  6. ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
 6. ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Τι σημαίνει ; Να τρώτε μεγάλες ποσότητες από ψωμί , δημητριακά , ζυμαρικά λαχανικά και φρούτα . Να τρώτε με προσοχή γαλακτοκομικά προϊόντα –κρέας ,κοτόπουλο . Να τρώτε λιγότερο και με μεγαλύτερη προσοχή λίπη και γλυκά .

17  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ
 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ Η έρευνα αυτή θα μας βοηθήσει να μάθουμε κατά πόσο οι κάτοικοι της περιοχής …………. πάσχουν από αρρώστιες που προκαλούνται από υπερκατανάλωση ή από έλλειψη κάποιων τροφών και τι είδους διατροφή ακολουθούν .  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ  Σκοπός της έρευνας αυτής είναι να μάθουμε τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων της περιοχής ……………………. και τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία τους .

18 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Ανεξάρτητη : Ο τρόπος διατροφής ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ Εξαρτημένη : Οι επιπτώσεις στην υγεία  ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ Το χρονικό διάστημα : Δύο (2) μήνες Η περιοχή : Το χωριό ή η πόλη ή …… Ο αριθμός των ερωτηματολογίων : Τριάντα (30) ερωτηματολόγια ή ………. που θα μοιραστούν στους κατοίκους της περιοχής ………….. Σε αυτή την εργασία τα όρια είναι :

19 Η υπόθεση της έρευνας είναι η εξής :
 ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Η υπόθεση της έρευνας είναι η εξής : Εφόσον οι άνθρωποι του / της ………………..έχουν καλή διατροφή, τα διάφορα προϊόντα της διατροφής επιδρούν ευνοϊκά στην υγεία τους.

20 **ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ** Στα ερωτήματα που ακολουθούν συμπληρώσετε τα κενά και σημειώσετε ( Χ ) στο κουτάκι που αντιστοιχεί στην απάντηση σας . Φύλο : Άνδρας  , Γυναίκα  Ηλικία :  ,  ,  ,  , 65 +  . Βάρος σε κιλά ( Kgr ) : ……… Ύψος σε μέτρα ( m ) : ……….. Εργασία : Μαθητής  , Φοιτητής  , Αγρότης –ισσα  , Οικιακά  , Δημόσιος υπάλληλος  , Ιδιωτικός υπάλληλος  , Ελεύθερος επαγγελματίας  , Άνεργος  . Οικογενειακή κατάσταση : Παντρεμένος /η  , ανύπαντρος /η  . Πόσα γεύματα καταναλώνετε ημερησίως : Δύο( 2 )  , Τρία (3)  , Περισσότερα  . Τρώτε πρωινό : Ναι  , Όχι  , Μερικές φορές  . Αν ναι , τι ; …………………………………………………………………………

21 10.Υπάρχουν άτομα στο στενό οικογενειακό σας περιβάλλον που αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας ; Ναι  , Όχι  . 11. Είστε ενημερωμένος / η για τη παχυσαρκία στις μέρες μας ;Ναι  , Όχι  , Λίγο  . 12. Εσείς καπνίζετε ; Ναι  , όχι  . 13. Αν ναι πόσα τσιγάρα τη μέρα ; : …………… 14. Καπνίζει κανένα από τα μέλη της οικογένεια σας ; (π.χ πατέρας , μάνα , αδελφός /ή ) Ναι  , Όχι  . 15. Καταναλώνετε προϊόντα Fast food ; Ναι  ,Όχι  . 16. Αν ναι πόσο συχνά ; : ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………. .

22 18. Πίνετε καφέδες και αναψυκτικά ; : Καφέδες : Ναι  , Όχι  - Αναψυκτικά: Ναι  , Όχι  .
Αν ναι πόσο συχνά ; Καφέδες : ……………………………………………………………………………………………...Αναψυκτικά : …………………………………………………………………………………………….. 19. Πόσες φορές την εβδομάδα καταναλώνετε : Κρέας : 1 φορά  , 2 φορές , 3 φορές  , περισσότερες  . Λαχανικά : 1 φορά  , 2 φορές , 3 φορές  , περισσότερες  . Όσπρια : 1 φορά  , 2 φορές , 3 φορές  , περισσότερες  . Φρούτα : 1 φορά  , 2 φορές , 3 φορές  , περισσότερες  . 20. Στο γεύμα σας καταναλώνετε κρασί ; Ναι  , Όχι  , Μερικές φορές  . 21. Αν ναι πόσα ποτήρια : 1  , 2  , 3  , περισσότερα  . 22. Ποιους τρόπους μαγειρέματος χρησιμοποιείτε στο καθημερινό σας γεύμα ; : Τηγανιτό  , Βραστό  , Ψητό  , Σχάρας  .

23 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Για να αρχίσω την έρευνα μου βρήκα πληροφορίες σε κάποια βιβλία και σε διευθύνσεις στο διαδίκτυο . Μετά αφού έκανα μια περίληψη για το κάθε κείμενο , συνέθεσα ένα δικό μου κείμενο βασισμένο στις περιλήψεις των αρχικών κειμένων . Μετά έπρεπε να διαμορφώσω το ερωτηματολόγιο . Αφού έφτιαξα τις ερωτήσεις , έγραψα το ερωτηματολόγιο . Αφού το έβγαλα φωτοτυπίες το μοίρασα στους κατοίκους του / της ……… . Όταν πέρασαν πέντε μέρες μάζεψα το ερωτηματολόγιο από τους ανθρώπους που είχε μοιραστεί και έβγαλα τα ποσοστά σύμφωνα με τις είκοσι δύο ερωτήσεις . Έγραψα τα αποτελέσματα και αφού καθαρόγραψα την έρευνα μου στον Η/Υ έκανα και τη σχετική βιβλιοδεσία της . Η εργασία μου ήταν έτοιμη .

24  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Ως προς το βάρος : 70κιλά ήταν 7 (23,5%) 65κιλά ήταν 3 (10%) 50κιλά ήταν 3 (10%) 68κιλά ήταν 3 (10%) 130κιλά ήταν 1 (3,3%) 90κιλά ήταν 1 (3,3%) 58κιλά ήταν 1 (3,3%) 57κιλά ήταν 1 (3,3%) 74κιλά ήταν 1 (3,3%) 72κιλά ήταν 1 (3,3%) 100κιλά ήταν 7 (3,3%) 80κιλά ήταν 1 (3,3%) 73κιλά ήταν 1 (3,3%) και 62κιλά ήταν 1(3,3%) Από τους 30 ερωτηθέντες Οι δεκαπέντε (15) 50% ήταν άντρες και Οι δεκαπέντε(15) 50% ήταν γυναίκες . Απ’ αυτούς Ηλικίας (15-18) ετών ήταν 3 (10%) Ηλικίας (19-30) ετών ήταν 6 (20%) Ηλικίας (30-45) ετών ήταν 8 (26,7%) Ηλικίας (45-65) ετών ήταν 7 (23,3%) Ηλικίας (65και άνω) ετών ήταν 6 (20%)

25 Από τους ερωτηθέντες ήταν :
Μαθητές : 3 (10%) Αγρότες : 5 (16,9%) Οικιακά :1 0 (32,9%) Δημόσιοι υπάλληλοι : 4 (13,3%) Ιδιωτικοί υπάλληλοι : 5 (16,9%) Ελεύθεροι επαγγελματίες : 3 (10%) Ως προς το ύψος : 1,70 ήταν 2(6,6%) 1,50 ήταν 2(6,7%) 1,71 ήταν 1(3,3%) 1,52 ήταν 1(3,3%) 1,59 ήταν 1(3,3%) 1,80 ήταν 1(3,3%) 1,64 ήταν 2(6,7%) 1,62 ήταν 2(6,7%) 1,60 ήταν 5(16,9%) 1,66 ήταν 2(6,7%) 1,68 ήταν 1(3,3%) 1,65 ήταν 3(10%) 1,77 ήταν 1(3,3%) 1,67 ήταν 1(3,3%) 1,72 ήταν 1(3,3%) 1,78 ήταν 1(3,3%) Παντρεμένοι ήταν : 24(80%) και ανύπαντροι ήταν : 6 (20%) Καταναλώνουν δύο (2) γεύματα : 19(63,3%) Καταναλώνουν τρία (3) γεύματα : 10(33,3%) Καταναλώνουν περισσότερα γεύματα : 1(3,4%)

26 Πρωινό Τρώνε για πρωινό Παίρνουν πρωινό : 17 (56,7%)
Δεν παίρνουν πρωινό : 6 (20%) Παίρνουν μερικές φορές πρωινό : 7(23,3%) Τρώνε για πρωινό Γάλα με ψωμί 1(3,3%) Γάλα με φρυγανιά 2 (6,7%) Γάλα με παξιμάδι 3 (10%) Καφέ 5 (16,9%) Γάλα μαρμελάδα βούτυρο φρυγανιά 1 (3,3%) Γάλα σκέτο 8(26,4%) Καφέ ή γάλα 1 (3,3%) Καφέ με κουλουράκι 1 (3,3%) Γάλα ψωμί με βούτυρο και μέλι 1 (3,3%) Καφέ με κέικ 1 (3,3%) Τέλος δεν παίρνουν καθόλου πρωινό 5 άτομα δηλαδή (16,9%) Τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον είναι 2 (6,7%) και αυτοί που δεν αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα είναι 28 (93,3%) .

27 Παχυσαρκία Από τα 30 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα : Είναι ενημερωμένοι για την παχυσαρκία οι (93,3%) Δεν ήταν ενημερωμένοι (3,35%) Λίγο ενημερωμένοι (3,35%) Κάπνισμα : Καπνίζουν 6 (20%) Δεν καπνίζουν 24 (80%) Οι 8 άνθρωποι κάπνιζαν μέλη της οικογένειας τους δηλαδή (26,7%) και οι 22 (33,3%) είπαν ότι δεν κάπνιζε κανένα μέλος της οικογένειας .

28 Τρώνε λαχανικά την εβδομάδα : Τρώνε κρέας την εβδομάδα :
Και οι 30 (100%) δεν κατανάλωναν προϊόντα Fast Food  Πίνουν καφέδες οι 26 (86,7%) και δεν πίνουν 4 (13,3%)  Πίνουν αναψυκτικά οι 6 (20%) και δεν πίνουν οι (80%)  Πίνουν από 1 καφέ οι 9 (30%), 2 καφέδες οι 14 (46,7%), 3καφέδες οι 3(10%) , κανέναν καφέ οι 4 (13,3%)  Πίνουν οι 4 από 1 αναψυκτικό (13,3%) , 2αναψυκτικά ο 1 (13,3%) και κανένα αναψυκτικά οι 25 (83,4%) Τρώνε λαχανικά την εβδομάδα : Μία (1) φορά οι 1 (3,3%) Δύο(2)φορές οι 4 (13,3%) Τρεις (3)φορές οι 20 (70,1 %) Περισσότερες από τέσσερις οι 4 (13,3%) Τρώνε κρέας την εβδομάδα : Μία (1) φορά οι 3 (10%) Δύο(2)φορές οι 17 (56,7%) Τρεις φορές οι 10 (33,3 %)

29 Τρώνε όσπρια την εβδομάδα :
Μία (1) φορά οι 7 (23,3%) Δύο(2)φορές οι 15 (53,3%) Τρεις (3)φορές οι 5 (16,7 %) Περισσότερες από τέσσερις οι 2 (6,7%) Τρώνε φρούτα Τρεις (3) φορές οι 4 (13,3%) Περισσότερες από τρεις φορές οι 26 (86,7%) Πίνουν κρασί Μερικές φορές οι 10 (33,3%) Δεν πίνουν οι 19 (63,4%) Πίνουν σε κάθε γεύμα οι 1 (3,3%) Απ’ αυτούς που πίνουν κρασί πίνουν : 1 ποτήρι οι 8 (26,7%), 2 ποτήρια οι 3 (10%) και 3 ποτήρια κανένας ( 0%) . Μαγειρεύουν τα φαγητά τους Τηγανιτά οι 11 (36,3%) Βραστά 27 (90%) Ψητά 22 (73,3%) και τέλος Στη σχάρα οι (53,3%) .

30 ΜΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΜΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Από τα θέματα μελέτης συμπεραίνουμε ότι το πρωινό είναι απαραίτητο . Κάθε άνθρωπος πρέπει να τρώει ένα πλούσιο πρωινό , μια και οι θερμίδες που περιέχει καταναλώνονται γρήγορα και δεν προστίθενται στον οργανισμό . Επίσης το σωστό πρωινό βοηθάει τον άνθρωπο να έχει ενέργεια και δύναμη για να μπορέσει να εκτελέσει τις καθημερινές του ασχολίες . Πρέπει να τρώμε δύο (2) γεύματα την ημέρα : μεσημεριανό και βραδινό και να μασάμε καλά την τροφή μας . Ακόμα να τρώμε αργά . Ακόμη η κατανάλωση όλων των ειδών των τροφών είναι σημαντική . Όλα τα τρόφιμα περιέχουν σημαντικά στοιχεία απαραίτητα για την υγεία του οργανισμού μας. Έτσι δεν θα πρέπει να εξαιρούμε κανένα είδος τροφής από το διατροφικό μας κατάλογο . Κάθε είδος τροφής είναι σημαντική . Βέβαια οι υπερβολικές ποσότητες τροφίμων ή ενός είδους από τα τρόφιμα κάνουν κακό στον οργανισμό μας . Για παράδειγμα η υπερκατανάλωση τροφίμων προκαλεί παχυσαρκία . Η υπερκατανάλωση αυγών οδηγεί στην χοληστερίνη κ.λ.π . Άρα θα πρέπει να τρώμε λίγο απ’ όλα και κάθε μέρα σε συγκεκριμένες ώρες και χωρίς να γίνονται διακρίσεις στα φαγητά ή τις μέρες και τις ώρες .

31 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΤΕΛΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων της περιοχής του / της …………. είναι πολύ κοντά στην μεσογειακή διατροφή . Από τη διατροφή τους δεν λείπουν τα λαχανικά και τα όσπρια , καθώς και τα φρούτα . Κρέας τρώνε λίγες φορές την εβδομάδα και δεν καταναλώνουν καθόλου Fast Food . Οι περισσότεροι κάτοικοι του / της ………….. δεν καπνίζουν και αυτοί που καπνίζουν δεν κάνουν υπερβολές . Επίσης οι περισσότεροι αποφεύγουν το ποτό , μερικοί πίνουν λίγες φορές , κρασί και μάλιστα σε μέτρια ποσότητα . Αποτέλεσμα της υγιεινής διατροφής και του κατά το δυνατό , υγιεινού τρόπου μαγειρέματος των φαγητών αλλά και επειδή είναι ενημερωμένοι για την παχυσαρκία , οι περισσότεροι δεν έχουν προβλήματα παχυσαρκίας . Πιστεύω ότι δεν θα αντιμετωπίζουν προβλήματα υπέρτασης ή καρδιοπάθειες . Επομένως η υπόθεση την οποία κάναμε επαληθεύεται.

32 ΓΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Στο μέλλον κάποιος άλλος ερευνητής θα μπορούσε να συνεχίσει αυτή την έρευνα . όταν βρει τα αποτελέσματα του μπορεί να τα συγκρίνει με αυτή την έρευνα και να διαπιστώσει αν οι άνθρωποι του / της …………… έχουν αλλάξει διατροφικές συνήθειες . Επίσης κάποιος άλλος θα μπορούσε να ασχοληθεί με ειδικές ομάδες ατόμων π.χ στους εφήβους , τα παιδιά προσχολικής ηλικίας , τους ηλικιωμένους κ.τ.λ και να διαπιστώσει τις διαφορές αυτών των ειδικών ομάδων . Τέλος κάποιος άλλος θα μπορούσε να συγκρίνει τις διατροφικές συνήθειες αυτού του / της ………….. με άλλα γειτονικά χωριά ή και γειτονικές πόλεις και να διαπιστώσει τις διαφορές που υπάρχουν από μέρος σε μέρος .

33 Ελληνόγλωσση ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Ξενόγλωσση Διαδικτυακή

34 Ειδικότητας : Φυτικής Παραγωγής
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Σας Ευχαριστώ πολύ Σηφάκης Ιωάννης Τεχνολόγος Γεωπόνος Ειδικότητας : Φυτικής Παραγωγής Κλάδου Π.Ε 18


Κατέβασμα ppt "Οι Έρευνητικές Εργασίες"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google