Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα
Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) ονομάζονται ασθένειες ή μολύνσεις οι οποίες μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένων του σεξ, του στοματικού σεξ και του πρωκτικού σεξ.

2 Συμπτώματα στους άνδρες
1. Εκκρίσεις από το πέος που έχουν χρώμα όπως το πύον, ή ακόμη διαυγή υγρά που εξέρχονται από την ουρήθρα. 2. Πόνος ή κάψιμο κατά τη διούρηση. 3. Συχνουρία. 4. Εξελκώσεις στο πέος ή σε άλλα σημεία της γεννητικής ή πρωκτικής περιοχής.

3 Συμπτώματα στις γυναίκες:
Εκκρίσεις από τον κόλπο: Αλλαγή στην ποσότητα, το χρώμα και την οσμή των κολπικών υγρών. 2. Πόνος ή κάψιμο κατά τη διούρηση και συχνουρία 3. Έλκη στην περιοχή των γεννητικών οργάνων: Ο έρπης των γεννητικών οργάνων όπως και η σύφιλη μπορούν να προκαλέσουν έλκη στη γεννητική και πρωκτική περιοχή. 4. Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή 5. Μη φυσιολογικές αιμορραγίες από τον κόλπο: Η εμφάνιση αίματος μεταξύ των περιόδων, ιδιαίτερα όταν αυτή ακολουθεί τη σεξουαλική επαφή.

4 Τρόποι Πρόληψης Μονογαμική σχέση Χρήση προφυλακτικού
Τρόποι Πρόληψης Μονογαμική σχέση Χρήση προφυλακτικού Γενικές πρακτικές υγιεινής Μη ανταλλαγή πετσετών και εσωρούχων

5 Ούρηση μετά την σεξουαλική πράξη
Πλύσιμο με νερό πριν και μετά την συνουσία Αποφυγή από το υπερβολικό αλκοόλ πριν από το σεξ ή το σεξ με άτομα υπό την επήρεια αλκοόλ ή εξαρτησιογόνων ουσιών. Τα άτομα αυτά συχνά αποτυγχάνουν να έχουν ασφαλείς σεξουαλικές επαφές.

6 ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

7 ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ Συμπτώματα Επιπλοκές
Η γονόρροια μπορεί να προσβάλλει διάφορες περιοχές του σώματος, με μεγαλύτερη προτίμηση όμως το γεννητικό σύστημα. Επιπλοκές Στειρότητα στις γυναίκες Στειρότητα στους άντρες. Επιπλοκές στα βρέφη Παράγοντες κινδύνου Οι παράγοντες που μπορεί να ευνοήσουν την μετάδοση της γονόρροιας είναι: Η νεαρή ηλικία. Ένας νέος ερωτικός σύντροφος. Ο μεγάλος αριθμός ερωτικών συντρόφων. Μια παλαιότερη διάγνωση γονόρροιας.

8 ΣΥΦΙΛΗ Τρόποι αντιμετώπισης
Η σύφιλη είναι μεταδοτική στο πρωτογενές και το δευτερογενές στάδιό της, και ορισμένες φορές στην αρχή της λανθάνουσας φάσης. Δεν μπορεί να μεταδοθεί με το άγγιγμα ή τη χρήση ενός μολυσμένου ενδύματος, μαχαιροπίρουνου, πόμολου, τουαλέτας, μπανιέρας ή πισίνας. Σε περίπτωση θεραπείας, υπάρχει πάντα η πιθανότητα επαναμόλυνσης αν ο θεραπευμένος ασθενής έρθει εκ νέου σε επαφή με μία ξένη πληγή σύφιλης. Παράγοντες κινδύνου Οι παράγοντες που μπορεί να ευνοήσουν την μετάδοση της σύφιλης είναι: Η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Ο μεγάλος αριθμός ερωτικών συντρόφων. Η σεξουαλική επαφή μεταξύ αντρών. Η μόλυνση με τον ιό HIV, που προκαλεί το Aids. ωμα, νευρολογικά ή καρδιακά συμπτώματα. Τρόποι αντιμετώπισης Θεραπεύεται μετά από ειδική αγωγή. Αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως μπορεί να προκαλέσει ακόμη και εγκεφαλικά προβλήματα.

9 ΣΥΦΙΛΗ Η σύφιλη μπορεί να θεραπευτεί αποτελεσματικά με αντιβιοτικά, ειδικότερα η προτιμώμενη ενδομυϊκή πενικιλίνη G (που χορηγείται ενδομυϊκά για την νευρική σύφιλη), ή άλλως η κεφτριαξόνη, και σε όσους πάσχουν από σοβαρή αλλεργία στην πενικιλίνη, από του στόματος δοξυκυκλίνη ή αζυθρομυκίνη.

10 HΠΑΤΙΤΙΔΑ B Η οξεία ηπατίτιδα Β περιλαμβάνει συμπτώματα όπως φλεγμονή του ήπατος, εμετό, ίκτερο και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Η χρόνια ηπατίτιδα Β μπορεί να προκαλέσει κίρρωση του ήπατος καθώς και ηπατικό καρκίνο. Ποια είναι τα συμπτώματα της Ηπατίτιδας Β; Κόπωση Μυϊκοί πόνοι Ανορεξία Πόνος στο στομάχι Κίτρινο χρώμα στα μάτια και το δέρμα Τρόποι αντιμετώπισης Δεν υπάρχει θεραπεία για αυτή. 

11 HΠΑΤΙΤΙΔΑ C Συμπτώματα Τρόποι αντιμετώπισης
Μια ασυνήθιστη έλλειψη ενέργειας (κόπωση) Αίσθηση της ανάγκης να κάνετε εμετό (ναυτία) Πόνος κάτω από τα πλευρά Δυσανεξία (έλλειψη ανοχής) λαδερών, λιπαρών τροφών Δυσανεξία στο αλκοόλ και ορισμένα φάρμακα Τρόποι αντιμετώπισης Φάρμακα (θεραπεία) Μετά από κάθε θεραπεία, αλλαγή εσωρούχων και ρούχων

12 ΨΕIΡΕΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΑΙΟΥ (ΦΘΕΙΡΙΑΣΗ)
Η ψείρα του εφηβαίου είναι ένα παράσιτο – έντομο που εντοπίζεται στην τριχωτή περιοχή του εφηβαίου, του θώρακα, των μασχαλών, του προσώπου (γένια) και των βλεφαρίδων του άνω βλεφάρου.  Η φθειρίαση του εφηβαίου ανήκει στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα διότι οι ψείρες του εφηβαίου μεταδίδονται μετά  από σεξουαλική επαφή. Συμπτώματα Φαγούρα Μπορεί να είναι ορατές στην γεννητική περιοχή Τρόποι αντιμετώπισης Φάρμακα (θεραπεία) Μετά από κάθε θεραπεία, αλλαγή εσωρούχων και ρούχων Τρόποι αντιμετώπισης Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή που θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από τις ψείρες, θα πρέπει να απολυμάνεις σεντόνια και κλινοσκεπάσματα στα οποία μπορεί να βρίσκονται και να σε ξαναπροσβάλουν.

13 ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ Συμπτώματα
Τα κονδυλώματα είναι μικρά ογκίδια που εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα της γυναίκας αλλά και του άνδρα. Συμπτώματα Κνησμός (φαγούρα) του πέους, του όσχεου, της πρωκτικής χώρας Επιμόλυνση των βλαβών από μικρόβια Αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη στα άτομα που πάσχουν από πρωκτογεννητικά κονδυλώματα. Θεραπεία Η θεραπεία των κονδυλωμάτων περιορίζεται στην εξάλειψη των συμπτωμάτων, καθώς ο ιός παραμένει στον οργανισμό εφ' όρου ζωής Οι δυσπλασίες, τα κονδυλώματα και τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται αν και μπορεί να υποτροπιάσουν- με θεραπεία με χημικές ουσίες (π.χ. ποδοφυλλοτοξίνη), καυτηριασμό, θεραπεία με λέιζερ (για εξάχνωση των βλαβών), πάγωμα με υγρό άζωτο ή χειρουργική αφαίρεση.

14

15 ΨΩΡΑ Συμπτώματα: Φαγούρα Κηλιδωτό εξάνθημα Πιθανόν φαγούρα στον πρωκτό
Η ψώρα (scabies) είναι μια πολύ κολλητική νόσος κνησμού (φαγούρας) του δέρματος. Προκαλείται από ένα μικροσκοπικό αραχνοειδές παράσιτο που ζει και αναπαράγεται στο δέρμα του ανθρώπου, το άκαρι της ψώρας (Sarcoptes scabiei). Αυτό το παράσιτο ζει μόνο σε ανθρώπους. Τα θηλυκά ακάρεα φωλιάζουν στο δέρμα και αναπτύσσονται κυρίως στα χέρια, τα πόδια, τα δάκτυλα, τους αγκώνες, την περιοχή γύρω από τις μασχάλες και πάνω από τα γεννητικά όργανα. Συμπτώματα: Φαγούρα Κηλιδωτό εξάνθημα Πιθανόν φαγούρα στον πρωκτό Τρόποι αντιμετώπισης Αντιψωριακή λοσιόν

16 Ο πανικός δεν είναι ποτέ καλό σύμβουλος, ούτε όμως και η αδιαφορία.
Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα μας αφορούν όλους. Αν σκεφτείς μόνο πως 1 στους 4 νέους έχει προσβληθεί από κάποιο ΣΜΝ. Αν λοιπόν έχεις ενδείξεις ότι πάσχεις από κάποιο ΣΜΝ, απευθύνσου αμέσως στον ειδικό γιατρό που θα σου λύσει κάθε απορία

17 Βιβλιογραφία Τα 10 πιο επικίνδυνα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Sexually Transmitted Infections Wikipedia S.T.I. Κ.Ε.Ε.Λ.Π.Ν.Ο.

18 Από τους μαθητές Α΄τάξης ΓΕΛ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ 2014-2015 στα πλαίσια του μαθήματος Βιολογίας


Κατέβασμα ppt "Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google