Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ:
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ… Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ… ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ… ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ… ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ…

2 Καθηγήτρια: Φύκα Ειρήνη Ιωάννα Διαμαντοπούλου
Ερευνητική Εργασία Α Τάξη ΕΠΑΛ Μακρακώμης Θέμα: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ Καθηγήτρια: Φύκα Ειρήνη Μαθητές της ομάδας: Άγγελος Μπελαλής Ιωάννα Διαμαντοπούλου Χριστίνα Τσουγκράνα Γιάννης Τσακιστός Αποστόλης Κέστος Δημήτρης Καρπούζης Θανάσης Σοφιανός Μαρίνα Μπατζάκη Δημήτρης Συλεούνης Αλέξανδρος Κατσής Νίκος Τρίγγος

3 Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ!!! Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο είναι η διατροφή του. Έχουν γίνει αμέτρητες μελέτες προκειμένου οι επιστήμονες να καταλήξουν στο πιο ιδανικό μοντέλο διατροφής. Η πιο υγιεινή διατροφή έχει αποδειχθεί η Παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή η οποία χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες που βρέθηκε ότι είχαν οι κάτοικοι της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας στις αρχές τις δεκαετίας του Είναι ξακουστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες καθώς προφυλάσσει από εμφράγματα του μυοκαρδίου και από διάφορες μορφές καρκίνου, είναι φτωχή σε θερμίδες, τονώνει τον οργανισμό, βοηθάει την καλή λειτουργία του εντέρου κ.ά.

4 Ο τρόπος αυτός διατροφής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος μελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι Μεσογειακών περιοχών ζουν περισσότερο, ενώ πολύ σπανιότερα σε σχέση με τους Αμερικανούς και τους Βορειοευρωπαίους πάσχουν από καρκίνο εντέρου και στήθους ή καρδιακές παθήσεις. Το μενού είναι απλό και στηρίζεται στη λιτή διατροφή: χορταρικά, φρούτα, όσπρια, λαχανικά, αγνό τυρί, ζυμωτό μαύρο ψωμί, ωμό ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, λίγο σπιτικό κρασί και ψάρια! Αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεσογειακής διατροφής (η υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ακόρεστων λιπαρών), προστατεύουν εκτός των άλλων, και το δέρμα από τα σημάδια του χρόνου, δηλαδή τις ρυτίδες. Και σε συνδυασμό με καθημερινή σωματική άσκηση (π.χ. περπάτημα, χορός, κλπ) το Μεσογειακό διατροφικό μενού αποτελεί συνταγή για μακροζωία, υγεία και ομορφιά.

5 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ…

6

7 ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:
*Αφθονία τροφών φ υ τ ι κ ή ς προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, πατάτες, δημητριακά και όσπρια. *Ε λ α ι ό λ α δ ο ως βασικό έλαιο, που αντικαθιστά όλα τα άλλα λίπη και έλαια όπως βούτυρο, μαργαρίνη κτλ. *Καθημερινή λήψη μικρών ποσοτήτων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το τυρί και το γιαούρτι. *Κατανάλωση ψ α ρ ι ο ύ και πουλερικών σε εβδομαδιαία βάση (όχι καθημερινή).

8 Αυγά το πολύ μέχρι 4 την εβδομάδα (να σημειωθεί ότι στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται και αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στο μαγείρεμα). *Κατανάλωση ζάχαρης (που υπάρχει βέβαια στα γλυκά) σε εβδομαδιαία βάση (όχι καθημερινή). *¨Κόκκινο¨ κρέας (μοσχάρι, χοιρινό κτλ.) μόνο λίγες φορές το μήνα. *Φυσική δραστηριότητα (περπάτημα, κίνηση γενικότερα) στο επίπεδο που συντηρεί την αίσθηση καθημερινής υγείας και ευεξίας.

9 Τα βασικά της χαρακτηριστικά απεικονίζονται σχηματικά με την αντίστοιχη Διατροφική Πυραμίδα. Πρόκειται για μια γραφική αναπαράσταση των ποσοτήτων των διαφόρων συστατικών της δίαιτας με τη μορφή πυραμίδας.

10

11 Χάρη στην ποικιλία των τροφών της μεσογειακής διατροφής υπάρχουν ανεξάντλητες δυνατότητες. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η δράση των συστατικών και τροφών της μεσογειακής διατροφής οφείλεται στο συνδυασμό τους και όχι σε μεμονωμένη κατανάλωση. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν σε αφθονία στα συστατικά της μεσογειακής διατροφής (βιταμίνες Α, Ε, και C, το β-καροτένιο και τα φλαβονοειδή (όπως ο φαινόλες του κρασιού), τα φαινολικά οξέα (των φρούτων, των λαχανικών και του ελαιόλαδου)  καταπολεμούν την οξείδωση / γήρανση των κυττάρων. Αυτό είναι και τα βασικό μυστικό της μεσογειακής διατροφής το οποίο επηρεάζει την μακροβιότητα.

12 Το ελαιόλαδο… Αποτελεί τη βάση της μεσογειακής διατροφής και είναι το πλέον υγιεινό λάδι, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (έως 83%). Σύμφωνα με πολυάριθμες επιστημονικές έρευνες, το ελαιόλαδο ως συστατικό της καθημερινής μας διατροφής προσφέρει: Μείωση της ολικής και της κακής χοληστερίνης Προστατεύει από τη στεφανιαία νόσο Δημιουργεί προδιάθεση για χαμηλότερη πίεση αίματος Φαίνεται να προφυλάσσει από τον καρκίνο Η χρήση του ελαιόλαδου στo τηγάνι συστήνεται έναντι οποιουδήποτε άλλου λαδιού ή λίπους καθώς αντέχει περισσότερο. Καλό όμως είναι να το καταναλώνουμε ωμό και να το προσθέτουμε στο τέλος του μαγειρέματος.

13 Μεσογειακή Διατροφή και Οφέλη Υγείας
Τις τελευταίες δεκαετίες, η επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει, μέσα από πληθώρα κλινικών και επιδημιολογικών μελετών, το σημαντικό ρόλο της Μεσογειακής Διατροφής, τόσο στην πρόληψη όσο και στην έκβαση πολύπλοκων ασθενειών, όπως οι καρδιοαγγειακές παθήσεις. Η Μεσογειακή Διατροφή, με τα άφθονα θρεπτικά της συστατικά, τη σωστή αναλογία γευμάτων και το άφθονο ελαιόλαδο δεν σταματά να αποτελεί πηγή κλινικών μελετών παρέμβασης (Intervention studies).

14

15 Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ…
«Σχεδόν οι μισοί μαθητές και μαθήτριες στην Ελλάδα έχουν χαμηλής ποιότητας διατροφή, αλλά ασκούνται σε ικανοποιητικό βαθμό. Πάντως, μόνο το 6% ακολουθούν την παραδοσιακή υγιεινή μεσογειακή διατροφή, σε συνδυασμό με έντονη σωματική άσκηση, όπως διαπίστωσε έρευνα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών. Η μελέτη, που δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας στη Στοκχόλμη, καθοδηγήθηκε από τον επίκουρο καθηγητή καρδιολογίας Κώστα Τσιούφη, πραγματοποιήθηκε στη Λεόντειο Σχολή και συμπεριέλαβε περίπου 500 μαθητές (60% αγόρια και 40% κορίτσια) ηλικίας 12 – 17 ετών.

16 Οι μαθητές κλήθηκαν να περιγράψουν τη διατροφή τους κατά το περασμένο έτος και ταξινομήθηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με το βαθμό που ακολουθούσαν την μεσογειακή δίαιτα. Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα (ποσοστό 42%) βρέθηκαν να ακολουθούν πολύ χαμηλής ποιότητας διατροφικές συνήθειες και μόνο 6% είχαν μια συνεπή ποιοτική μεσογειακή διατροφή. Οι μαθητές που ήταν πιο “πιστοί” στη μεσογειακή διατροφή εμφανίζονταν, παράλληλα, να έχουν και πιο έντονη φυσική δραστηριότητα.

17 Οι μαθητές με μεγαλύτερη του μέσου όρου ποιότητα διατροφής βρέθηκαν να δαπανούν σημαντικά λιγότερη ώρα μπροστά στην τηλεόραση και να αφιερώνουν περισσότερη ώρα για διάβασμα, σε σχέση με όσους έκαναν κακή διατροφή. Η έρευνα έγινε με στόχο να προσδιοριστούν οι κατάλληλες παρεμβάσεις στη νεολαία, ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι για μακροπρόθεσμη καρδιαγγειακή νόσο. Ο δρ Δ.Τσιαχρής, ένας από τους βασικούς ερευνητές, δήλωσε ότι, σύμφωνα με τη μελέτη, θα μπορούσαν να προωθηθούν δράσεις που θα ενισχύουν παράλληλα τόσο την υγιεινή διατροφή όσο και την έντονη σωματική δραστηριότητα μεταξύ των μαθητών».

18 Ο ρoλος της σωματικhς aσκησης
Κατά κοινή παραδοχή η άσκηση είναι πολύ σημαντική για την πνευματική και σωματική μας υγεία και δη για την υγεία των εφήβων. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν από τους πρώτους που είχαν δώσει στην άσκηση την δέουσα προσοχή και θέση που της άρμοζε στην καθημερινότητα τους .Το ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιεί » καταδεικνύει την σπουδαιότητα της άσκησης , η οποία αφενός ενδυναμώνει το μυϊκό σύστημα και αφετέρου προσφέρει ψυχική ευεξία και καλύτερη πνευματική απόδοση καθώς οξύνεται η αντίληψη του ασκούμενου.

19

20 ΟφΕλη της Άσκησης Τα οφέλη της άσκησης είναι πολλαπλά αφού:
1. Βελτιώνει την διάθεση 2. Δημιουργεί αίσθημα ευφορίας και ευεξίας 3. Μειώνει τα συμπτώματα του άγχους, όπου ειδικά την περίοδο των εξετάσεων οι περισσότεροι μαθητές είναι αρκετά αγχωμένοι και στρεσαρισμένοι. 4. Βελτιώνει τις νοητικές λειτουργίες αφού οξυγονώνεται ο εγκέφαλος μέσω της ικανής μεταφοράς οξυγόνου.

21 5. Προλαμβάνει τους πόνους στην πλάτη αφού πολλοί μαθητές λόγω πολύωρης καθιστής στάσης επιβαρύνουν την πλάτη και μέση τους. 6. Βοηθάει στην αποφυγή συμπτωμάτων κατάθλιψης που αρκετά συχνά εμφανίζονται σε μαθητές που δίνουν εξετάσεις λόγω της έντονης πίεσης . 7. Η άσκηση είναι επίσης αγχολυτική αφού αποτελεί για το μαθητή ένα είδος εκτόνωσης και συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση του.

22 Σωματικη ασκηση = μακροζωIα
Είναι γεγονός –σύμφωνα με πολλές έρευνες που διεξάγονται κατά καιρούς- πως η σωματική άσκηση συνδέεται με μακρύτερη και υγιέστερη ζωή . Οι γιατροί τονίζουν το γεγονός αυτό , όμως συνεχίζουμε την καθημερινή μας ρουτίνα έχοντας το άγχος να μας συνοδεύει σε κάθε δραστηριότητα. Εάν όλοι μας και πρωτίστως οι έφηβοι αφιερώνουμε ένα μικρό καθημερινό χρονικό διάστημα προκειμένου να ασκηθούμε τότε θα διαπιστώσουμε ότι όλο αυτό θα αποτελέσει μια εξαιρετική μακροπρόθεσμη επένδυση για την υγεία μας και την διάθεσή μας.

23 Σημαντικα βηματα πριν ξεκινησουμε την ασκηση
Να διαλέγουμε δραστηριότητες που μας αρέσουν , έτσι θα έχουμε κίνητρο να συνεχίζουμε και να είμαστε συνεπείς σ’ αυτό που κάνουμε. Να ενημερώσουμε το γιατρό μας για οποιοδήποτε πρόγραμμα πρόκειται να ακολουθήσουμε προκειμένου να μας καθοδηγήσει σωστά. Να φοράμε άνετα ρούχα που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα . Να ασκούμαστε μαζί με φίλους έτσι ώστε η ώρα να κυλά ποιο ευχάριστα .

24 Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η φυσική δραστηριότητα θα πρέπει να ενταχθεί συστηματικά στην καθημερινότητα των παιδιών και των εφήβων όπου σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή θα τους οπλίσει με τα αναγκαία εφόδια έτσι ώστε να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν τόσο στο δύσκολο έργο των εξετάσεων όσο και αργότερα στην ενήλικη ζωή τους.

25 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Μεσογειακή Διατροφή


Κατέβασμα ppt "Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google