Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠOΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014-2015 "ΜΕ ΤΙΣ Τ.Π.Ε.(=ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ) ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ "ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠOΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014-2015 "ΜΕ ΤΙΣ Τ.Π.Ε.(=ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ) ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ "ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ""— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠOΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014-2015 "ΜΕ ΤΙΣ Τ.Π.Ε.(=ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ) ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ "ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ"

2 ΑΡΑΧΝΗ Έργο ζωγράφου Θεόφιλου Πηγή: tatic.pblogs.gr/f/455994-αργαλειός%20Θεόφιλος.jpg

3 ΠΕΡΙΛΗΨΗ  Η Αράχνη ήταν κόρη Ίδμoνα. Ζούσαν στην πόλη Κολοφώνα στη Λυδία. Η περιοχή εκείνη ήταν γνωστή για τα υφαντά της και η Αράχνη ανατράφηκε ως μία εξαιρετική υφάντρα. Μέσα σε ένα χρονικό διάστημα, είχε γίνει ξακουστή σε όλο τον κόσμο και πολλοί πήγαιναν να δουν πώς αυτή ύφαινε. Όμως με τον καιρό η αλαζονεία της την κυρίεψε και διέπραξε ύβρη. Υποτίμησε την θεά Αθηνά για τι υφαντικό της ταλέντο. Όταν η θεά το έμαθε, μεταμορφώθηκε σε γριά και κατέβηκε στη γη για να πάει στην Αράχνη. Όταν έφτασε, την πλησίασε και της είπε ότι έχει μεγάλο ταλέντο, όμως θα πρέπει να προσέχει πώς μιλάει για τους θεούς. Η Αράχνη όμως, αμφισβητώντας την, την προσέβαλε. Της είπε πως μπορεί να υφαίνει καλύτερα από την Αθηνά και την προκάλεσε σε διαγωνισμό ύφανσης. Η Αθηνά ξαναμεταμορφώθηκε στον πραγματικό της εαυτό, αφήνοντας έκπληκτη την Αράχνη. Έτσι ο διαγωνισμός άρχισε με πρώτη τη θεά να υφαίνει ένα κλαδί ελιάς και από δίπλα ως προειδοποίηση τον Δία θυμωμένο με έναν κεραυνό. Η Αράχνη όμως δεν κατάλαβε την προειδοποίηση και ύφαινε ένα υφαντό στο οποίο κορόϊδευε τους θεούς. Η Αθηνά θύμωσε και έσκισε το ύφαντό της Αράχνης και στο τέλος την μεταμόρφωσε σε αράχνη. 

4 O ΜΥΘΟΣ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ Arachne was a shepherd`s daughter who began weaving at an early age. She became a great weaver and boasted that her skill was greater than that of Athena. Athena set up a contest between them. The two women began weaving. Athena`s weaving represented a branch of an olive tree and Zeus holding a lightning. Arachne`s weaving was very beautiful but it insulted the gods. So Athena ripped Arachne`s work, turned her into a spider and cursed her to weave for ever.

5 ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ Δημιουργική γραφή θεωρείται κάθε γραφή, φανταστική λογοτεχνία, ποίηση, ή και μη φανταστική λογοτεχνία, η οποία ξεφεύγει από τα όρια της τυπικής επαγγελματικής, δημοσιογραφικής, ακαδημαϊκής γραφής, ή και των τυποποιημένων μορφών της λογοτεχνίας. Έργα που εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνουν τα μυθιστορήματα, την επική ποίηση, τα διηγήματα, και την ποίηση. Το γράψιμο σεναρίων και θεατρικών έργων έχουν τυπικά τα δικά τους προγράμματα μελέτης, αλλά μπορούν να καταταχθούν εξίσου στην κατηγορία της δημιουργικής γραφής.μυθιστορήματαεπική ποίησηδιηγήματαποίηση

6 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ  Η Αράχνη κατάφερε να κερδίσει την θεά στον διαγωνισμό. Ο Δίας, πατέρας όλων των θεών εντυπωσιάστηκε από τις ικανότητες της Αράχνης και γι’ αυτό την έκανε αθάνατη. Η Αθηνά θύμωσε κι έφυγε από τον Όλυμπο. Ο Απόλλωνας, όμως ερωτεύτηκε την κοπέλα, πράγμα το οποίο ήταν απαγορευμένο. Η Αθηνά φεύγοντας από τον Όλυμπο προειδοποίησε την Αράχνη ότι δεν θα τηναφήσει σε ησυχία. Δηλαδή θα έρχεται κάθε βράδυ στα όνειρα της με τη μορφή διάφορων ζώων, τα οποία θα την κυνηγάνε.Η Αράχνη τρομοκρατήθηκε και ζήτησε από τον Απόλλωνα να κοιμηθεί μαζί του. Ο Απόλλωνας χάρηκε και δέχτηκε. Το βράδυ η Αράχνη πήγε να κοιμηθεί μαζί του όμως την σταμάτησε ο Δίας και την ρώτησε τι συμβαίνει. Εκείνη του εξήγησε και ο Δίας πήγε να βρει την θεά Αθηνά.Στην συνάντηση του Δία και της θυγατέρας του η Αθηνά έβαλε τα κλάματα και άρχισε να λέει ότι δεν την εκτιμάνε. Ο Δίας ανταποκρίθηκε ως στοργικός πατέρας κι όχι ως αρχηγός των θεών. Την πήρε στην αγκαλιά του και γύρισαν σπίτι.Στο σπίτι η Αθηνά και η Αράχνη συγκρούστηκαν αλλά αυτήν την φορά οι θεοί ήταν με το μέρος της Αράχνης. Η Αθηνά απογοητεύτηκε αλλά δεν το έβαλε κάτω. Με μία δεύτερη προσπάθεια η θεά κατάφερε να κερδίσει την κοπέλα και να την διώξει. Η Αράχνη έφυγε και δεν ξαναγύρισε. Ο Απόλλωνας την κυνήγησε και κατάφερε να την παντρευτεί παρά τις αντιρρήσεις του Δία. Μαζί έζησαν στην χώρα των Φαιάκων με την μικρή τους κόρη, Αγάπη.

7 ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

8 ΔΙΑΛΟΓΟΣ Αρ(άχνη): Είμαι η καλύτερη υφάντρα στον κόσμο. Μέχρι και τη θεά Αθηνά μπορώ να την περάσω με το ταλέντο μου. [Η θεά Αθηνά εκνευρίζεται, θυμωμένη παίρνει την μορφή μιας γριούλας και κατεβαίνει κάτω στη γη.] Αθ(ηνά): Αράχνη, το υφαντό σου είναι πολύ ωραίο, αλλά δεν πρέπει να υποτιμάς τους θεούς. Αρ: Μην ανακατεύεσαι γριούλα. Δεν έχω χρόνο να ασχολούμαι με ασήμαντους, όπως εσύ! [Η Αράχνη παράκουσε την γριούλα και την πρόσβαλε. Η γριούλα αμέσως μεταμορφώθηκε και πήρε την μορφή της Αθηνάς.] Αθ: Εσύ, Αράχνη, νομίζεις ότι είσαι ισάξιά μου; Αρ: Θεά Αθηνά! Χα και βέβαια είμαι ισάξια σου και καλύτερη από εσένα! [Η Αράχνη προκάλεσε την Αθηνά σε διαγωνισμό υφαντικής. Ύφαιναν και οι δυο πολύ ωραία υφαντά, όμως της Αθηνάς ήταν προειδοποίηση.] Αρ: Χαχαχα σε κέρδισα Αθηνά!!! Αθ: Τολμάς να με κοροϊδεύεις θνητή; Θα σε μεταμορφώσω σε αράχνη ένα ζωύφιο που θα υφαίνει πάλι αλλά όχι τόσο ωραία.

9 ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ: ΟΥΖ.ΗΛΙΑΣ ΠΑΠ.ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠ.ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΣΑΧ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΟΝ.ΚΟΜΙΛΑ ΚΕΣ.ΕΛΕΝΗ

10 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΠOΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014-2015 "ΜΕ ΤΙΣ Τ.Π.Ε.(=ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ) ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ "ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ""

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google