Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

6 ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης. ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΤΣ. ΗΛΙΑΣ ΠΟΥΜΠ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΑΣ. ΜΑΡΙΝΑ ΣΙΑΛ. ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΧΟΥ. ΑΡΤΕΝΙΤΑ ΤΕΠ. ΕΛΕΝΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "6 ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης. ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΤΣ. ΗΛΙΑΣ ΠΟΥΜΠ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΑΣ. ΜΑΡΙΝΑ ΣΙΑΛ. ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΧΟΥ. ΑΡΤΕΝΙΤΑ ΤΕΠ. ΕΛΕΝΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 6 ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης

2 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΤΣ. ΗΛΙΑΣ ΠΟΥΜΠ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΑΣ. ΜΑΡΙΝΑ ΣΙΑΛ. ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΧΟΥ. ΑΡΤΕΝΙΤΑ ΤΕΠ. ΕΛΕΝΗ

3

4

5 και δύο μόνον βασιλείς να ιδώ δεν κατορθώνω τον Κάστορα ιπποδαμαστήν, τον πύκτην Πολυδεύκην· κι είναι αδελφοί μου από μια μητέρα γεννημένοι· μήπως στην Λακεδαίμονα την ποθητήν εμείναν, ή με τους άλλους έφθασαν κι εκείνοι στην Τρωάδα, αλλά δεν θέλουν να φανούν στες μάχες των ανδρείων, μην πάρουν από τ' όνειδος και από την εντροπή μου;» Αυτά 'λεγε και από καιρόν τους είχε η γη σκεπάσει εκεί στην Λακεδαίμονα, στην ποθητήν πατρίδα.πύκτηναπό μια μητέρα γεννημένοι

6 Ο Κάστορας και ο Πολυδεύκης ήταν γιοι του Δία και της Λήδας. Για τον λόγο αυτό ονομάζονται και Διόσκουροι (Διός-κούροι), δηλαδή γιοι του Δία. Ο Πολυδεύκης ήταν πυγμάχος και ο Κάστορας δαμαστής αλόγων. Πήραν μέρος στην αργοναυτική εκστρατεία και έκαναν πολλά κατορθώματα. Θεωρούνταν προστάτες των ναυτικών.

7 Ξακουστή παραμένει η αδερφική αγάπη τους, γιατί και ο θάνατος ακόμη δεν κατάφερε να τους χωρίσει. Όταν σκοτώθηκε ο θνητός Κάστορας, ο αθάνατος αδερφός του, ο Πολυδεύκης ζήτησε από τον πατέρα του, το Δία να γίνει και αυτός θνητός και να πεθάνει, όπως ο αδερφός του. Στην αρχή ο Δίας αρνήθηκε, αλλά τελικά η βαθιά αδελφική αγάπη του Πολυδεύκη για τον Κάστορα άλλαξε τη γνώμη του Δία. Ο Δίας έκανε και τους δύο αθάνατους, τοποθετώντας τους στον ουρανό. Καταστερίστηκαν δηλαδή και έτσι έγινε ο αστερισμός των Διδύμων.

8 Μετάφραση στα αγγλικά

9 Ο Κάστορας και ο Πολυδεύκης ήταν γιοι του Δία και της Λήδας. Σε μια συμπλοκή σκοτώθηκε ο θνητός Κάστορας. Ο αθάνατος Πολυδεύκης ζήτησε τότε από τον πατέρα του Δία να γίνει και αυτός θνητός και να ακολουθήσει την τύχη του αδελφού του στον κάτω κόσμο. Ο Δίας μετά από πολύ σκέψη αποφάσισε να κάνει την επιθυμία του πραγματικότητα έτσι την ίδια μέρα έγινε και αυτός θνητός σαν τον αδελφό του και την αμέσως επόμενη μέρα πήγε να αυτοκτονήσει, για να συναντήσει ξανά τον αγαπημένο του αδελφό τον Κάστορα. Πέρασαν 3 μέρες μετά την αυτοκτονία του Πολυδεύκη και την ένωση του με τον αδελφό του και οι θεοί κάνανε συμβούλιο για να συζητήσουν για το θέμα των 2 αδελφών:

10 ΔΙΑΣ - Ήταν γιοι μου και ακόμα τους αγαπάω και για αυτό έκανα πραγματικότητα την επιθυμία τους. ΑΘΗΝΑ-Ναι αλλά υπάρχουν και άλλη τρόποι, για να ξαναενωθούν. Ήταν τόσο αγαπημένα αδέλφια που ούτε ο θάνατος τους δεν τους χώρισε. ΔΙΑ- Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλη τρόποι που δεν έχουμε σκεφτεί. ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ -Μα τη λέτε! Γιατί ψάχνετε άλλη λύση, αφού αυτή ήταν η επιθυμία τους. ΑΘΗΝΑ -Εμείς όμως θέλουμε και μπορούμε να βρούμε μια καλύτερη λύση στο πρόβλημά τους. Προτείνω την ανάσταση τους και τον γυρισμό πίσω στην γη. ΔΙΑΣ- Αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο. Προτείνω τη μεταμόρφωση τους σε κάτι άλλο. ΑΘΗΝΑ- Μάλλον έχεις δίκιο και βρήκα και σε τι να τους μεταμορφώσουμε: σε δέντρα. ΔΙΑΣ-Σωστά η απόφαση του συμβουλίου είναι η ανάσταση και η μεταμόρφωση τους σε δέντρα! Έτσι και έγινε! Τα αδέλφια ήταν πάλι μαζί σε μορφή δέντρου.

11

12 Ο Κάστορας και ο Πολυδεύκης ήταν................. του Δία. Έγιναν ξακουστοί στην αρχαιότητα για τις εξαιρετικές ικανότητες που ανέπτυξαν. Ο Πολυδεύκης ήταν.............................και ο Κάστορας............................... Σε μια συμπλοκή σκοτώθηκε ο θνητός............................................ Ο αθάνατος..........................................ζήτησε τότε από τον πατέρα του Δία να γίνει και αυτός θνητός και να ακολουθήσει την τύχη του αδελφού του στον κάτω κόσμο. Την αρχική άρνηση του Δία έκαμψε τελικά η βαθιά αδελφική αγάπη του Πολυδεύκη για τον Κάστορα. Έτσι ο Δίας έκανε και τους δύο......................................., τοποθετώντας τους στον........................................

13  Δημιουργία WIKI: http://www.pbworks.com/ http://www.pbworks.com/  http://www.voki.com/ http://www.voki.com/  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/58/Gemini_co nstellation_map.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/58/Gemini_co nstellation_map.png  http://blogs.sch.gr/kostarida/%CE%B7- %CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B7- %CF%84%CE%BF%CF%85- %CE%B5%CF%85%CF%81%CE%B9%CF%80%CE%AF%CE%B4 %CE%B7/ http://blogs.sch.gr/kostarida/%CE%B7- %CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B7- %CF%84%CE%BF%CF%85- %CE%B5%CF%85%CF%81%CE%B9%CF%80%CE%AF%CE%B4 %CE%B7/  http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM- B108/208/1441,4841/ http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM- B108/208/1441,4841/


Κατέβασμα ppt "6 ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης. ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΤΣ. ΗΛΙΑΣ ΠΟΥΜΠ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΑΣ. ΜΑΡΙΝΑ ΣΙΑΛ. ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΧΟΥ. ΑΡΤΕΝΙΤΑ ΤΕΠ. ΕΛΕΝΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google