Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αναστασία Ιωαννίδη Μαρία Παναγή Νίκη Αγρότου, Β΄1

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αναστασία Ιωαννίδη Μαρία Παναγή Νίκη Αγρότου, Β΄1"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αναστασία Ιωαννίδη Μαρία Παναγή Νίκη Αγρότου, Β΄1
Τσουκνίδα Αναστασία Ιωαννίδη Μαρία Παναγή Νίκη Αγρότου, Β΄1

2 Τι είναι η τσουκνίδα Είναι δικοτυλήδονο φυτό της οικογένειας των ουρτικιδών ή κνιδιδών Το όνομά της προέρχεται από το λατινικό uro και σημαίνει κάψιμο. Υπάρχουν περίπου 40 είδη παγκοσμίως. Τα φύλλα της είναι οδοντωτά σε σχήμα αυγού, με λεπτές τρίχες και εκκρίνουν ερεθιστικό υγρό. Ευδοκιμεί σε εδάφη πλούσια σε νιτρικά άλατα.

3 Το υγρό τους Κατά την επαφή με το δέρμα προκαλεί:
Φαγούρα Τσούξιμο Κοκκινίλα σαν τσίμπημα κουνουπιού Σπάνια αλλεργικές διαταραχές Οφείλονται στο δηλητηριώδες υγρό που έχουν οι βελόνες του φυτού, οι οποίες περιέχουν μυρμηκικό οξύ.

4 Μερικά είδη τσουκνίδας
Κνίδη η δίοικος Κνίδη η καυστηρά Κνίδη η μεμβρανώδης Κνίδη η σφαιριδιοφόρος Κνίδη η καννάβινος Κνίδη η καυστηροτάτη Κνίδη η θηριώδης - Ενδημικό είδος της Νέας Ζηλανδίας. Το τσίμπημα της μπορεί να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο.

5 Χρήσεις της τσουκνίδας
Ίνες από το βλαστό χρησιμοποιούνται για παραγωγή υφασμάτων. Αποξηραμένες γίνονται τροφή για τα ζώα Στην κτηνιατρική είναι μέσο καταπολέμησης των ελκών και της γάγγραινας. Το αφέψημά του είναι διουρητικό, κατά της πέτρας στη χολή, αντιρρευματικό και αντιασθματικό. Καταπολεμά την αιμορραγία, την αιμόπτυση και την αιματέμεση.

6 Η τσουκνίδα είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα, όπως ασβέστιο, χαλκό, χλώριο, κάλιο, πυρίτιο, νάτριο και σίδερο Βοηθά στην καταπολέμηση δερματικών εκζεμάτων και στη μείωση του ουρικού οξέος. Συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος.

7 Στην καθημερινή μας ζωή
Είναι κατά της τριχόπτωσης. Με τα σπέρματά της παρασκευάζουν φάρμακα για το βήχα. Περιέχει θρεπτικά συστατικά και βιταμίνη C. Καταναλώνεται ως σαλάτα, σούπα και αντικαθιστά το σπανάκι. Στην κηπουρική χρησιμοποιείται κατά της Ψώρας.

8 Το τσάι της τσουκνίδας Στην ιατρική το χρησιμοποιούν ως τονωτικό για την υγεία, στη θεραπεία της αναιμίας, του ίκτερου, του άσθματος, του καρκίνου, του διαβήτη, της βρογχοκήλης, των προβλημάτων στα νεφρά, των αλλεργιών, όπως της αλλεργικής ρινίτιδας και για το σύνδρομο δυσαπορρόφησης . Βοηθά στη θεραπεία παθήσεων του κυκλοφορικού συστήματος και στη ροή του αίματος. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό σε άτομα που πάσχουν από βαριά ή υπερβολική εμμηνόρροια, από ρινορραγία, αιμορροΐδες, στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος, των εντερικών διαταραχών, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του πόνου στις αρθρώσεις και στη θεραπεία των κιρσών. Είναι χρήσιμο σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

9 Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Βοηθά
στην αποβολή τοξινών, στην αντιμετώπιση κατακράτησης υγρών και στην απώλεια βάρους, στην επούλωση εγκαυμάτων, στη βελτίωση της υφής των ξηρών και λιπαρών επιδερμίδων, την παραγωγή γάλακτος στις θηλάζουσες γυναίκες.

10 Θεραπευτικές ουσίες της τσουκνίδας
Είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, E, Κ, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ. Είναι πλούσια σε καλά λιπαρά οξέα. Προσδίδει στον οργανισμό ασβέστιο. Περιέχει ομάδα ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών τα φλαβονοειδή. Περιέχει φυτικό σίδηρο. Περιέχει πολλά ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο, σε αρκετά μεγάλες συγκεντρώσεις.

11 Περιέχει πολλά φυτοχημικά στοιχεία, όπως το λυκοπένιο, β-καροτένιο, καφεϊκό οξύ και βεταΐνη, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Βοηθά στην απορρόφηση περισσότερης ποσότητας σιδήρου από τον οργανισμό, κάτι που δεν συμβαίνει με όλα τα λαχανικά που περιέχουν φυτικό σίδηρο. Η περιεκτικότητα της σε σεκρετίνη, διεγείρει το πάγκρεας για την παραγωγή ινσουλίνης βοηθώντας στη διατήρηση της ευγλυκαιμίας στους διαβητικούς. Η ισταμίνη που περιέχει προσφέρει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση στα παρασκευάσματα και τα καταπλάσματα από το φυτό αυτό, ικανή να ανακουφίσει συμπτώματα φλεγμονών.

12 Η τσουκνίδα είναι βότανο:
στυπτικό αποχρεμπτικό τονωτικό αντιφλεγμονώδες αναλγητικό αιμοστατικό αντιδιαβητικό με διουρητικές ιδιότητες


Κατέβασμα ppt "Αναστασία Ιωαννίδη Μαρία Παναγή Νίκη Αγρότου, Β΄1"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google