Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ "Transit Apps: Εφαρμογές.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ "Transit Apps: Εφαρμογές."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ "Transit Apps: Εφαρμογές Δρομολόγησης για Δημόσιες Συγκοινωνίες“ Συντάκτης: Αρμένη Αλεξάνδρα (1440) Επιβλέπων: Ευαγγελίδης Κωνσταντίνος

2 Περίληψη Στο πλαίσιο της εκπόνησης πτυχιακής εργασίας για την κατεύθυνση Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του ΤΕΙ Σερρών αναπτύσσεται η παρακάτω συγκριτική μελέτη. Ως θεματικός άξονας της πτυχιακής εργασίας ορίζεται η αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη των λογισμικών συστημάτων στο χώρο των κινητών τηλεφώνων. Αναφέρονται οι κύριες εταιρείες (Google, Apple, Microsoft, Nokia) που δεσπόζουν στο χώρο ακόμα και σήμερα, πλαισιωμένες από το ιδιαίτερο ιστορικό και ιδεολογικό προφίλ της καθεμίας. Στο επίκεντρο του θέματος, τοποθετούνται οι εφαρμογές δρομολόγησης με χρήση αστικών συγκοινωνιών σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Αναλυτικότερα παρατίθενται οι δημοφιλέστερες υπηρεσίες δρομολόγησης τέτοιου τύπου όπως και η επεξήγηση των βασικών τους λειτουργιών. Στο τελευταίο μέρος της εργασίας γίνεται προσπάθεια για την ανάπτυξη μίας συγκριτικής αξιολόγησης των παραπάνω εφαρμογών, η οποία ολοκληρώνεται σε τρία επίπεδα κατ ΄ αντιστοιχία προς τα προεπιλεχθέντα κριτήρια. Τέλος ακολουθούν συμπεράσματα και προτάσεις ύστερα και από τις γνώσεις που αποκτήθηκαν μετά και από την τριβή με αυτό το θέμα.

3 Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή Αύξηση της ζήτησης Αστικών Συγκοινωνιών με την χρήση Έξυπνων Τηλεφώνων Η αύξηση της ζήτησης των αστικών συγκοινωνιών είναι πλέον αλληλένδετη με την χρήση των κινητών συσκευών. Τα κινητά μας πια συνδέοντα άμεσα μέσω των εφαρμογών που έχουν σχεδιαστεί για αυτά με την ψυχαγωγία μας, με τις καθημερινές μας ανάγκες, αλλά και με τις μετακινήσεις μας από το ένα σημείο στο άλλο είτε με το ιδιωτικό μας όχημα, είτε με την χρήση αστικών συγκοινωνιών. Αντικείμενο πτυχιακής Σκοπός της παρούσης εργασίας είναι η ενημέρωση των αναγνωστών της για την εξέλιξη των τεχνολογιών των κινητών τηλεφώνων μέχρι σήμερα, την προβολή διαφόρων εφαρμογών πλοήγησης με αστικές συγκοινωνίες τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο και τέλος την συγκριτική αξιολόγηση κάποιων δημοφιλών εφαρμογών από σχεδιαστές υποστηριζόμενους από μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών αλλά και ιδιώτες σχεδιαστές

4 Οργάνωση κειμένου  Πρώτο Κεφάλαιο: Γενικά στοιχεία εργασίας.  Δεύτερο Κεφάλαιο: Λειτουργικά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί για τις κινητές συσκευές, η φιλοσοφία και η ιστορία της κάθε εταιρείας.  Τρίτο Κεφάλαιο: Ειδικευμένες πλατφόρμες διάθεσης εφαρμογών.  Τέταρτο Κεφάλαιο: Εφαρμογές Δρομολόγησης σε Διεθνές και Εθνικό Επίπεδο Αστικών Συγκοινωνιών.  Πέμπτο Κεφάλαιο: Συγκριτική αξιολόγηση με τη χρήση λίστας κριτηρίων.

5 Κεφάλαιο 2 Λειτουργικά Συστήματα Κινητών Τηλεφώνων Εισαγωγή στα Λειτουργικά Συστήματα των κινητών Τηλεφώνων  Android: Είναι το λειτουργικό σύστημα της Google για κινητά, το οποίο ορισμένες φορές αποκαλείται και Droid.  Apple (iOS): Πρόκειται για το λειτουργικό σύστημα της Apple για κινητά και βρίσκεται στο iPhone, το iPod Touch και το iPad.  Nokia (Symbian): Αποτελεί το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείται σε κινητά τηλέφωνα της Nokia που δεν εκτελούν το λειτουργικό σύστημα Windows Phone.  Windows Phone και Windows Mobile: Το Windows Phone είναι το πιο πρόσφατο λειτουργικό σύστημα κινητών τηλεφώνων της Microsoft. Το Windows Mobile (για παράδειγμα, το Windows Mobile 6.5), είναι το προηγούμενο λειτουργικό σύστημα κινητών τηλεφώνων της Microsoft

6 Φιλοσοφία των Εταιρειών Λειτουργικών Συστημάτων για έξυπνα κινητά τηλέφωνα Η επισκόπηση της εταιρείας Google H Google έχει ως αποστολή να οργανώσει τις πληροφορίες όλου του κόσμου και να τις καταστήσει προσβάσιμες και χρήσιμες σε όλους. Ιδρύθηκε το 1998 και έχει καταφέρει να εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες. Οι ιδρυτές της, Lary Page και Sergey Brin συναντήθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Stanford το 1995 και της έδωσαν το όνομα «Google» από το λογοπαίγνιο μαθηματικού όρου «Googol» δηλ. του αριθμού που ξεκινάει από το ψηφίο 1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά. Σύμφωνα με την εταιρεία, το προσωπικό της είναι άτομα με ικανότητες, έξυπνα και αποφασιστικά και όχι αναγκαστικά και έμπειρα. Οι εργαζόμενοι έχουν την δυνατότητα να συνομιλούν απευθείας με τους ιδρυτές της για ζητήματα της εταιρείας.

7 Η Google παρέχει μια ποικιλία υπηρεσιών όπως το Chrome, Gmail και το Android. Η αρχική ιδέα όπως υποστηρίζει ο Lary Page ήταν να φτιαχτεί η τέλεια μηχανή αναζήτησης ως μία μηχανή που κατανοεί επακριβώς αυτό που εννοεί ο χρήστης. (π.χ jaguar) Η Google δημιουργεί ακόμα και τώρα νέα προϊόντα ώστε να βελτιώσει τον ιστό και να γίνει καλύτερη και ανταγωνιστικότερη.

8 Η επισκόπηση της εταιρείας Apple H Apple είναι Αμερικάνικη ιδιωτική εταιρεία τεχνολογίας υπολογιστών. Εδρεύει στο Κοπέρνικο της Καλιφόρνια. Τα πιο γνωστά προϊόντα της είναι οι υπολογιστές της σειράς Macintosh, το λειτουργικό σύστημα Mac OS X, το φορητό jukebox iPod και η πολύ-συσκευή κινητό τηλέφωνο iPhone. Η Apple ιδρύθηκε από τον Steve Jobs(1955-2011) και τον Steven Wozniak το 1976 σε ένα γκαράζ στην μικρή πόλη, Λος Άλτος της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Σκοπός της ίδρυσης της ήταν ο υπολογιστής Apple I, ο οποίος έγινε ευρέως αποδεκτός ως ο πρώτος ολοκληρωμένος προσωπικός υπολογιστής του κόσμου. Ακολούθησε ο Apple ΙΙ στα μέσα του 1977 κατέκτησε εκατομμύρια χρηστών που μέχρι τότε δεν είχαν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές με πρωτοποριακά για την εποχή προγράμματα.

9 Μετά από κάποια αποτυχημένα εγχειρήματα η Apple παρουσίασε τον Macintosh τoν υπολογιστή που θα έκανε την Apple γνωστή στο ευρύ κοινό και την εδραίωσε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Το 1985 το διοικητικό συμβούλιο της Apple αποφάσισε να 'εξορίσει' τον συνιδρυτή της εταιρείας Steve Jobs, ο οποίος αποχωρεί και ιδρύει την NeXT Computer Inc. Το 1992 η Apple μεταπήδησε στη πλατφόρμα επεξεργαστών PowerPC σε συνεργασία με τις εταιρείες Motorola και IBM. Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του λειτουργικού συστήματος Windows από την Microsoft, καθώς και τα εσωτερικά προβλήματα της εταιρείας, τόσο τεχνολογικά και λειτουργικά όσο και διοικητικά/πολιτικά, έφεραν την Apple στα πρόθυρα πτώχευσης το 1996. Τελικά η Apple αγόρασε την ΝeXT τον Φεβρουάριο του 1997 και ο Στηβ Τζομπς επέστρεψε στην εταιρεία. Το 2001 η Apple παρουσίασε μια ριζικά βελτιωμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος για τους υπολογιστές της Macintosh, το MacOS X, το οποίο βασιζόταν εν μέρει στο λογισμικό της NeXT που είχε αγοράσει μερικά χρόνια νωρίτερα.

10 Στα μέσα του 2005 η Apple ανακοίνωσε τη πρόθεση της για χρήση επεξεργαστών Intel. Λιγότερο από 7 μήνες αργότερα η Apple παρουσίασε τον πρώτο υπολογιστή της με επεξεργαστή Intel Macbook Pro. Τον Αύγουστο του 2006, όλοι οι υπολογιστές της Apple ήταν βασισμένοι σε επεξεργαστές της Intel, ξεκινώντας ένα νέο κεφάλαιο για την εταιρεία.

11 Η επισκόπηση της εταιρείας Microsoft Η Microsoft είναι Αμερικανική εταιρεία λογισμικού. Ιδρύθηκε το 1975 από τον Μπιλ Γκεητς και τον Πολ Άλεν, στο Ρέντμοντ της πολιτείας Ουάσινγκτον. Τα πιο γνωστά προϊόντα της : Microsoft Windows, Microsoft Office, Xbox, Windows Phone, και οι υπηρεσίες και προϊόντα Windows Live, Bing κ.α. Η εταιρεία αρχικά δημιούργησε λογισμικό για τη γλώσσα προγραμματισμού BASIC, το οποίο και πώλησε στην (MITS). Στη συνέχεια πέρασε δύσκολη χρονιά, ίσα που κατάφερνε να επιζήσει, μέχρι το 1976.

12 Αυτή τη χρονιά εμφανίζεται το λειτουργικό σύστημα CP/M, δημιούργημα του Γκάρι Κίλνταλ (Gary A. Kildall), το οποίο και καθιερώνεται ως πρότυπο το 1977. Ο Κίλνταλ δημιουργεί την εταιρεία Digital Research μαζί με τη σύζυγό του Ντόροθι, μέσω της οποίας αδειοδοτεί στις κατασκευάστριες εταιρίες το CP/M. Σύμφωνα με κάποιο θρύλο IBM, αποφάσισε να κατασκευάσει και να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό ένα προσωπικό υπολογιστή. Για το σκοπό αυτό χρειαζόταν ένα λειτουργικό σύστημα. Απευθύνθηκε, στον Κίλνταλ αλλά, σύμφωνα με το θρύλο, η Ντόροθι ήταν έτοιμη για ένα ταξίδι σε κάποιο εξωτικό νησί μαζί με το σύζυγό της και γνωστοποίησαν στην IBM ότι συνεννοήσεις μεταξύ τους θα μπορούσαν να αρχίσουν μόνο μετά από δεκαπέντε ημέρες. Η IBM, αγανακτισμένη από τη συμπεριφορά των Κίλνταλ, απευθύνεται στην εταιρεία των Γκέητς και Άλλεν και ζητά την ανάπτυξη λειτουργικού για τον υπολογιστή της. Οι δύο συνέταιροι, μετά από πυρετώδεις προσπάθειες, παραδίδουν στην IBM το λειτουργικό, που η εταιρία ονόμασε PC-DOS.

13 H Microsoft φρόντισε να κρατήσει τα δικαιώματα του DOS, μη εκχωρώντας αποκλειστικότητα στην IBM. Έτσι, όταν εμφανίσθηκαν οι "κλώνοι" του IBM PC, η Microsoft ήταν σε θέση να εφοδιάζει τους κατασκευαστές με λειτουργικό σύστημα με ορισμένες διαφοροποιήσεις από αυτές του PC- DOS, το οποίο επονόμασε MS-DOS. Η ενέργεια αυτή έβαλε την εταιρεία σε τροχιά αλματώδους ανάπτυξης, η οποία ποτέ μέχρι σήμερα δε διακόπηκε. Η επισκόπηση της εταιρείας Nokia Η εταιρεία της Nokia δεν έχει συγκεκριμένη ταυτότητα και αυτό γιατί πριν από 150 χρόνια ήταν μια χαρτοβιομηχανία δίπλες στις όχθες του ποταμού Nokianvirta στην νοτιοδυτική Φινλανδία από πού πήρε και το όνομα της. Έπειτα η εταιρεία αλλάζει προφίλ και ασχολείται με λαστιχένιες εργασίες με καουτσούκ. Στην συνέχεια αρχίζει να επεκτείνεται σε ηλεκτρονικά είδη.

14 Το 1963, ξεκινά την ανάπτυξη στα ραδιοτηλέφωνα για το στρατό και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης - η πρώτη επιδρομή της Nokia σε τηλεπικοινωνίες. Το 1987 η Nokia είναι ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεόρασης στην Ευρώπη. Από τα τέλη της δεκαετίας του '70 και το αρχές δεκαετίας του '80 φαίνεται ότι η επανάσταση κινητής επικοινωνίας αρχίζει να αναπτύσσεται ορμητικά, τα πρόωρα μικροτηλέφωνα ενισχύουν την τάση. Η νέα εταιρία της Nokia τοποθετείται δανικά για να πάρει έναν πρωτοποριακό ρόλο σε αυτήν την νέα βιομηχανία. H Nokia το 1979, δημιουργεί την ραδιό-τηλεφωνική εταιρεία Mobira Oy ως κοινοπραξία με τον κορυφαίο φινλανδικό κατασκευαστή Salora TV. Το 1982, η Nokia παρουσιάζει το πρώτο τηλέφωνο του αυτοκινήτου - το Mobira Senator - στο δίκτυο.

15 Σ ημαντικά επιτεύγματα της Nokia πια, μετά την ενασχόληση της με τις κινητές τηλεφωνίες είναι, η ανακάλυψη μηνυμάτων κειμένου και εικονομηνυμάτων και το πρώτο GSM τηλέφωνο στο κόσμο.

16 Κεφάλαιο 3 Πλατφόρμες Έξυπνων Κινητών Πλατφόρμες Έξυπνων Κινητών της Google Η πλατφόρμα της Android είναι βασισμένη σε ένα Linux λειτουργικό σύστημα που σχεδιάστηκε αρχικά για τις κινητές συσκευές με οθόνες αφής όπως τα smartphones και οι υπολογιστές tablet. Αρχικά αναπτύχτηκε από την εταιρεία Android την οποία η Google υποστήριζε οικονομικά, και στην το 2005 την αγόρασε. Η Andoid παρουσιάστηκε το 2007. Το πρώτο Android τηλέφωνο πωλήθηκε τον Οκτώβριο του 2008. Η Android έχει μια μεγάλη κοινότητα υπεύθυνων για την ανάπτυξη και την σχεδίαση εφαρμογών «apps» που επεκτείνουν τη λειτουργία των συσκευών. Τον Οκτώβριο του 2012, περίπου 700.000 apps ήταν διαθέσιμα για Android και ο κατ ’εκτίμηση αριθμός εφαρμογών που μεταφορτώθηκαν από την πλατφόρμα της Google Play ήταν 25 δισεκατομμύρια.

17 Παρά το γεγονός ότι σχεδιάστηκε αρχικά για κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες, έχει ασχοληθεί και με πρόσθετες εφαρμογές για τις τηλεοράσεις, κονσόλες παιχνιδιών, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και άλλα ηλεκτρονικά. Η Ιστορία της Android Η εταιρεία ιδρύθηκε στο Πάλο Άλτο, της Καλιφόρνια τον Οκτώβριο του 2003 Από το Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears και Chris White Η Google εξαγόρασε την εταιρεία Android, στις 17 Αυγούστου 2005, καθιστώντας την μια εξ’ ολοκλήρου θυγατρική της Google.

18 Εκθέσεις από το BBC και τη Wall Street Journal σημείωναν ότι η Google ήθελε να εισέλθει και στις εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα και δούλευε σκληρά για να το πραγματοποιήσει. Στις 5 Νοεμβρίου, 2007 σε μια κοινοπραξία εταιρειών τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων της Google η εταιρεία παρουσίασε το Android ως το πρώτο προϊόν της. Το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο τηλέφωνο για να τρέξει το Android ήταν το HTC Dream, που κυκλοφόρησε στις 22 Οκτωβρίου 2008. Από τότε κάθε σημαντική έκδοση ονομάζεται κατ 'αλφαβητική σειρά, με το λογοπαίγνιο των επιδόρπιων. Για παράδειγμα, αρχικά η έκδοση 1.5 Cupcake στην συνέχεια ακολούθησε η 1,6 Donut, 4,2 Jelly κ.α.

19 Κατάστημα εφαρμογών της Android Η Google Play εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να αναζητήσουν, να κατεβάσουν και να ενημερώσουν τις εφαρμογές που δημοσιεύτηκαν από την Google και άλλους προγραμματιστές. Είναι προ-εγκατεστημένο σε συσκευές που συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις συμβατότητας της Google. Η εφαρμογή φιλτράρει τη λίστα των διαθέσιμων εφαρμογών σε εκείνες που είναι συμβατές με τη συσκευή του χρήστη. Απο το Σεπτέμβριο του 2012, υπήρχαν πάνω από 675.000 διαθέσιμες εφαρμογές για το Android και ο εκτιμώμενος αριθμός των αιτήσεων να κατεβάσει από το κατάστημα Google Play ήταν 25 δισεκατομμύρια. Υπάρχει και ένα μελανό κομμάτι αυτού του καταστήματος εφαρμογών και αυτό είναι η πειρατεία. Το 2012 απελευθέρωσε ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα που κρυπτογράφησαν τις πληρωμένες εφαρμογές έτσι ώστε να λειτουργούν μόνο στην συσκευή στην οποία αγοράστηκαν αλλά αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα έχει απενεργοποιηθεί προσωρινά λόγω κάποιων τεχνικών ζητημάτων.

20 Πλατφόρμες Έξυπνων Κινητών της Apple Το iOS είναι ένα κινητό λειτουργικό σύστημα που αναπτύσσεται και που διανέμεται από την εταιρεία της Apple. Αφορά τις πλατφόρμες iPhone και iPod,iPad και Apple TV. Τα τηλεφώνα Android της Google, δεν μπορούν να υποστηριχθούν από υλικό της Αpple διότι η Αpple δε χορηγεί άδεια εγκατάστασης ios σε αυτές τις συσκευές. Στις 12 Σεπτεμβρίου 2012 το App Store της Apple περιείχε περισσότερες από 700.000 iOS εφαρμογές, οι οποίες έχουν μεταφορτωθεί συλλογικά περισσότερο από 30 δισεκατομμύρια φορές. Σύμφωνα με ειδική ανακοίνωση της Apple από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012 έχουν πωληθεί 400 εκατομμύρια συσκευές.

21 Η Ιστορία του iOS Το λειτουργικό σύστημα παρουσιάστηκε με το iPhone στη διάσκεψη EXPO Macworld, στις 9 Ιανουαρίου 2007. Αρχικά, η Apple που το εμπορεύεται δεν διαχώρισε ένα ξεχωριστό όνομα για το λειτουργικό συστημα, που δηλώνει απλά ότι το « iPhone τρέχει OS X». Έπειτα το όνομα της συσκευής και του λειτουργικό συστήματος συνενώθηκε και καταλήξαμε στην σημερινή ονομασία «iOS»

22 Κατάστημα εφαρμογών του iOS Από το 18 Ιανουαρίου του 2011, το App Store είχε πάνω από 9,9 δις Downloads. Το Μάιο του 2011, η Apple ενέκρινε 500.000 apps και το 37 τοις εκατό του συνόλου των apps είναι δωρεάν ενώ η μέση τιμή είναι 3,64 δολάρια. Μετά την επιτυχία του App Store της Apple και την έναρξη παρόμοιων υπηρεσιών από τους ανταγωνιστές της, ο όρος "app κατάστημα" έχει εγκριθεί για να αναφέρεται σε οποιαδήποτε παρόμοια υπηρεσία για κινητές συσκευές. Εντούτοις, η Apple έκανε αίτηση για ένα εμπορικό σήμα για τον όρο App Store, το 2008 που διστακτικά εγκρίθηκε το 2011.

23 Κατάστημα εφαρμογών του Windows Phone Τo Windows Marketplace, είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα διανομής εφαρμογών που αναπτύχθηκε από τη Microsoft, που επιτρέπει στους χρήστες να περιηγηθούν και να κατεβάσουν εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί από τρίτους, όπως και πολλά από τα νέα προϊόντα Windows. Το κατάστημα του Windows Phone ξεκίνησε μαζί με το Windows Phone 7 τον Οκτώβριο του 2010 σε ορισμένες χώρες. Στο τέλος του Φεβρουαρίου 2013, το κατάστημα είχε πάνω από 130.000 διαθέσιμες εφαρμογές. Τον Αύγουστο του 2012, η Microsoft άλλαξε ξανά και επίσημα το "Windows Phone Marketplace" σε " Windows Phone Store".

24 Πλατφόρμες Έξυπνων Κινητών της Microsoft Τα Windows Phone είναι μια σειρά από ιδιόκτητα λειτουργικά συστήματα κινητών τηλεφώνων που αναπτύχθηκαν από τη Microsoft. Η τελευταία έκδοση των Windows Phone είναι Windows Phone 8, η οποία είναι στη διάθεση των καταναλωτών από της 29 Οκτώβριου του 2012. Η Ιστορία του Windows Phone Οι εργασίες σχετικά με ένα ενημερωμένο Windows Mobile είχαν αρχίσει ήδη από το 2004, αλλά το έργο κινήθηκε αργά και τελικά ακυρώθηκε. Το 2008, η Microsoft αναδιοργάνωσε την ομάδα του Windows Mobile και άρχισε τις εργασίες για ένα νέο κινητό λειτουργικό σύστημα. Το προϊόν ήταν να κυκλοφορήσει το 2009 ως Windows Phone, αλλά αρκετές καθυστερήσεις ανάγκασαν την Microsoft να αναπτύξει το Windows Mobile 6.5, ως προσωρινή απελευθέρωση.

25 Πλατφόρμες Έξυπνων Κινητών της Nokia Η Ovi της Nokia ήταν το σήμα για τις υπηρεσίες Internet της Nokia. Οι υπηρεσίες Ovi μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μια κινητή συσκευή, στον υπολογιστή ή μέσω του διαδικτύου. Η Nokia επικεντρώνεται σε πέντε βασικούς τομείς υπηρεσιών: παιχνίδια, χάρτες, μέσα ενημέρωσης, ανταλλαγής μηνυμάτων και μουσικής. Από τον Ιούλιο / Αύγουστο του 2011, υπήρχαν ακριβώς 10 εκατομμύρια downloads κάθε μέρα και 158 προγραμματιστές έχουν φτάσει πάνω από το 1 εκατομμύριο downloads για τις εφαρμογές τους. Η Ιστορία του OVI. Η Ovi είχε ανακοινωθεί στις 29 Αυγούστου 2007 στην εκδήλωση Play Go στο Λονδίνο. Η δημόσια beta κυκλοφόρησε στις 28 Αυγούστου 2008.

26 Κατάστημα εφαρμογών της Nokia. Μπορείτε να κάνετε λήψη παιχνιδιών για κινητό, εφαρμογών, βίντεο, θεμάτων και ήχων κλήσης στη συσκευή σας. Κάποια στοιχεία παρέχονται δωρεάν, ενώ κάποια άλλα θα πρέπει να αγοραστούν με την χρήση πιστωτικής σας κάρτας ή με χρέωση στο λογαριασμό του τηλεφώνου. Το Κατάστημα Ovi παρέχει περιεχόμενο συμβατό με τη φορητή σας συσκευή και σχετικό με τις προτιμήσεις και τη γεωγραφική θέση του καθενός.

27 Κεφάλαιο 4 Εφαρμογές Δρομολόγησης Αστικών Συγκοινωνιών σε Διεθνές και Εθνικό Επίπεδο Google Transit Το Google Transit είναι μία υπηρεσία δρομολόγησης με χρήση των αστικών συγκοινωνιών που προσφέρεται από τη Google σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες χαρτών Google Maps. Ξεκίνησε ως ανεξάρτητο πρόγραμμα το Δεκέμβριο του 2005 και ενσωματώθηκε στις υπόλοιπες υπηρεσίες των χαρτών της Google τον Οκτώβριο του 2007. Έκτοτε αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των υποστηριζόμενων πόλεων σε όλο τον κόσμο, ενώ πρόσφατα στη λίστα προστέθηκε και η ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Η υπηρεσία χαρτών της Google είναι διαθέσιμη όχι μόνο στο web, είτε ως εφαρμογή, είτε μέσω του browser (φυλλομετρητή) του κινητού τηλεφώνου.

28 Οι χρήστες Android συσκευών βρίσκουν την εφαρμογή αυτή προ- εγκατεστημένη στο κινητό τους. Το Google Transit βασίστηκε στο πρότυπο GTFS για την ανάπτυξή του. Το GTFS, προτείνει ένα πρότυπο για την συγκέντρωση και δημοσίευση των δεδομένων των εταιριών αστικών συγκοινωνιών. Βασικές Λειτουργίες: Ανοίγοντας την εφαρμογή Χαρτών Google για κινητά από το εικονίδιο βρισκόμαστε στην εφαρμογή των χαρτών όπου μπορεί να καθοδηγήσει και να ενημερώσει τον χρήστη για ότι έχει ανάγκη να ερευνήσει πάνω σε έναν χάρτη.

29 Η αρχική οθόνη της εφαρμογής δίνει την εντύπωση μίας εύχρηστης εφαρμογής με την πρώτη ματιά με ωραίο γραφικό περιβάλλον. Στην συνέχεια θα ερευνηθούν μία προς μία οι δυνατότητες της εφαρμογής

30 Πατώντας το πλήκτρο πάνω αριστερά όπως φαίνεται και στην Εικόνα φαίνεται ότι δίνεται η δυνατότητα για μια πιο συγκεκριμένη αναζήτηση μεταπηδώντας σε άλλες υπηρεσίες πιο εξειδικευμένες που παρέχει το λειτουργικό σύστημα Android στους χρήστες της.

31 Πατώντας το πλήκτρο των επιπέδων πάνω δεξιά όπως φαίνεται και στην Εικόνα βλέπουμε ότι Τα Επίπεδα δίνουν τη δυνατότητα να προβληθούν τοποθεσίες και επιπρόσθετες πληροφορίες που επικαλύπτουν το χάρτη. Μπορούν να προσθέσουν πολλαπλά επίπεδα ή να καταργήσουν συγκεκριμένα επίπεδα ώστε να ελέγχονται ακριβώς ποιες πληροφορίες προτιμώνται να είναι ορατές στο χάρτη την ίδια χρονική στιγμή.

32 Αποτελέσματα Εφαρμογής Επιπέδων

33 Υπηρεσία Αναζήτησης Διεύθυνσης

34 Υπηρεσία Δρομολόγησης

35 Επιλογές Μετακίνησης

36 Αποτελέσματα Δρομολόγησης

37 OpenTripPlanner Ο χρήστης του OTP έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει το ταξίδι του δίνοντας στο σύστημα μια σειρά από επιλογές. Αρχικά μπορεί να επιλέξει ανάμεσα από του διαθέσιμους τρόπους ταξιδιού (λεωφορείο, μετρό, περπάτημα κλπ) Ενώ έχει τη δυνατότητα να ορίσει το πόσα μέτρα προτίθεται να περπατήσει ή το αν έχει κάποια κινητικά προβλήματα.

38 OPTI-TRANS Το OPTI-TRANS είναι ένα έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται από μια κοινοπραξία, που αποτελείται από τους Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος, Telefonika I+D, AVEGO και EMT με συντονιστή το ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος» Το βασικό σενάριο χρήσης της εφαρμογής μοιάζει πολύ με αυτό του Google Transit. Η βασική διαφορά είναι ότι στο πρώτο βήμα ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τα μέσα μεταφοράς με τα οποία προτιμάει να ταξιδέψει ή αυτά που θέλει να αποφύγει, ενώ έχει επιλογή να χρησιμοποιήσει και TAXI.

39 Athens Transporation Το Transportation in Athens είναι μία από τις λίγες Αndroid εφαρμογές που αφορούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς της περιοχής της Αθήνας. Αναλαμβάνει να παρουσιάσει τις διαδρομές των αστικών συγκοινωνιών και όχι να οδηγήσει το χρήστη χρησιμοποιώντας κάποιο αλγόριθμο δρομολόγησης. Δίνει πληροφορίες χωρίς την χρήση διαδικτύου Η κύρια πληροφορία-λειτουργικότητα που προσφέρει η εφαρμογή είναι: Ώρες εκκίνησης δρομολογίου από αφετηρία/στάση Στάσεις διαδρομής Σύγκριση 2 διαδρομών Αναζήτηση διαδρομής Αποθήκευση αγαπημένων διαδρομών Εκτός από αυτά περιλαμβάνει χρήσιμα τηλέφωνα και πληροφορίες για απεργίες των μέσων μεταφοράς και την κίνηση στους δρόμους. Οι δύο αυτές τελευταίες υπηρεσίες είναι και οι μόνες που απαιτούν σύνδεση στο διαδίκτυο.

40 Βασικές λειτουργίες Athens Transportation

41 Πληροφορίες Ο.Α.Σ.Θ Δεν απαιτείται χρήση internet παρά μόνο για τις λειτουργίες άφιξη γραμμής/γραμμών σε στάση, όπως επίσης και για το κατέβασμα του χάρτη. Βασικές Λειτουργίες : Άφιξη γραμμής σε στάση, Πληροφορίες γραμμής, Χάρτης γραμμής, Ώρες αναχώρησης, Πληροφορίες στάσης, Κοντινές στάσεις

42 OpenMBTA Το OpenMBTA είναι μια δωρεάν, ανοιχτού κώδικα πλατφόρμα που έχει σκοπό την παροχή χρονοδιαγραμμάτων και δεδομένων σε πραγματικό χρόνο (real-time data)

43 Transit- Directions with Public Transportation Αναζήτηση τοπικής επιχείρησης Αποστολή e-mail σε φίλους Αποστολή υπενθύμισης για ένα λεωφορείο μπροστά από τον σύνηθες χρόνο αναχώρησης που επιθυμείτε.

44 Here Transit Προσαρμογή της ταχύτητας του περπατήματός, την προτιμώμενη απόσταση πεζοπορίας, τον αριθμό των αλλαγών και τα μέσα μεταφοράς για καλύτερη εξατομίκευση Ενσωματωμένες οδηγίες πεζοπορίας βήμα προς βήμα στο χάρτη

45 m.oasth.gr Η επίσημη εφαρμογή που διατίθεται από τον Ο.Α.Σ.Θ δεν υποστηρίζεται από κάποια από τις εταιρείες λειτουργικών συστημάτων που αναφέρθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτή την εφαρμογή έχουν πρόσβαση και χρήστες κινητών τηλεφώνων παλαιότερης γενεάς που οι συσκευές τους μπορουν απλά να έχουν πρόσβαση στο Internet. Μέσος χρόνος αναμονής σε κάθε στάση

46 Κεφάλαιο 5 Συγκριτική Αξιολόγηση Σε αυτό το σημείο της παρούσης εργασίας θα γίνει η σύγκριση των εφαρμογών δρομολόγησης που εξετάστηκαν στο προηγούμενο κεφάλαιο καταλήγοντας σε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα. Η σύγκριση θα γίνει σε τρείς φάσεις, με την χρήση βασικών κριτηρίων που κρίνονται απαραίτητα για να έχει στην διάθεση της μια τέτοια εφαρμογή. Η επιλογή των κριτηρίων έγινε μετά από έρευνα σε μεγάλο πλήθος εφαρμογών. Τα κριτήρια χωρίστηκαν στις αντίστοιχες κατηγορίες.

47 Πρώτη φάση σύγκρισης “Γενικές πληροφορίες Εφαρμογής” Μπορεί σε μία πρώτη ανάγνωση να φαίνεται αδιάφορη για τον χρήστη αλλά πολλές φορές το μέγεθος ή η γλώσσα της εφαρμογής να είναι σημαντικά στοιχεία που πολύ από μας θέλουμε να γνωρίζουμε. Τα κριτήρια που εμπεριέχει η πρώτη κατηγορία σύγκρισης είναι τα εξής : Κατηγορία, Κόστος, Τελευταία Ενημέρωση, Έκδοση, Μέγεθος, Γλώσσα, Πωλητής, Συμβατότητα, Λ.Σ που την υποστηρίζει.

48

49 Δεύτερη φάση σύγκρισης “Δυνατότητες Εφαρμογής” Η δεύτερη φάση της συγκριτικής αξιολόγησης έχει να κάνει με τις δυνατότητες που προσφέρει η κάθε εφαρμογή δρομολόγησης στον χρήστη, άλλες εφαρμογές φαίνονται πως επικεντρώνονται στην δρομολόγηση- πλοήγηση μέσω χαρτών ενώ άλλες επικεντρώνονται στις σωστές πληροφορίες για τις μεταφορές με Αστικές Συγκοινωνίες. Τα κριτήρια που συλλέξαμε στην φάση αυτή είναι τα ακόλουθα: Υπηρεσία Χαρτών, Σύνδεση με άλλες Εφαρμογές, Διαθεσιμότητα μέσω Web, Διαθεσιμότητα μέσω φυλλομετρητή κινητής συσκευής, Διαθεσιμότητα μέσω Application, Παροχή Δεδομένων real-time, Σύστημα Τηλεματικής, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που καλύπτει, Εγκατάσταση Ενημερώσεων On-the-fly, Αποστολή e-mail σε φίλους, Αποστολή υπενθύμισης στη συσκευή του χρήστη, Απαραίτητη σύνδεση στο Διαδίκτυο.

50

51 Τρίτη φάση σύγκρισης “Αποτελέσματα προς τον χρήστη” Βασικότερο κριτήριο όμως για την επιλογή μίας εφαρμογής δρομολόγησης που αποτελεί και η τελευταία φάση της σύγκρισης, είναι τα αποτελέσματα που προσφέρει στον χρήστη. Στη τελευταία κατηγορία σύγκρισης λοιπόν έχει προηγηθεί έρευνα και συλλογή των σημαντικότερων αποτελεσμάτων που μπορεί να προσφέρει μια εφαρμογή και είναι τα εξής: Δυνατότητα εντοπισμού θέσης, Υπολογισμός βέλτιστης διαδρομής, Αναζήτηση διεύθυνσης στον χάρτη, Αναζήτηση τοπικής επιχείρησης, Ονόματα στάσεων, Ώρες αναχώρησης, Αριθμός στάσεων κατά την διάρκεια της διαδρομής, Χρόνος άφιξης, Διάρκεια ταξιδιού, Προσαρμογή της ταχύτητας πεζοπορίας, Προτεινόμενη απόσταση πεζοπορίας, Ενσωματωμένες Οδηγίες πεζοπορίας, Αποθήκευση αγαπημένων διαδρομών, Σύγκριση διαδρομών, Επιλογές ταξιδιού, Πληροφορίες κυκλοφορίας, Παροχή χρήσιμων τηλεφώνων.

52

53 Συμπεράσματα και προτάσεις Αυτό που παρατηρούμε κυρίως είναι πως καμία εφαρμογή δεν είναι τέλεια ούτε καν αυτές που δημιουργήθηκαν και υποστηρίζονται από ομάδες σχεδιαστών- προγραμματιστών μεγάλων εταιρειών Δημιουργία μίας ολοκληρωμένης εφαρμογής Ορισμός των status των χρηστών (Νέοι, παιδία, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία, επιχειρηματίες) Ορισμός αναγκών του χρήστη για κάθε status (π.χ οι επιχειρηματίες θέλουν να έχουν πληροφορίες για τις τοπικές επιχειρήσεις κάθε περιοχής, ή άτομα με αναπηρία θέλουν να γνωρίζουν αν το μέσω που εκτελει διαδρομή την εκάστοτε στιγμή μπορεί να τους εξυπηρετήσει) Παροχή κάποιων βασικών πληροφοριών για τον χρήστη ακόμα και offline Ενώ μέσω διαδικτύου να παρέχεται σύστημα τηλεματικής και πληροφορίες real- time. Ενημερωμένοι χάρτες με εναλλαγές επιπέδων

54 Πληροφορίες για την κυκλοφορία που επικρατεί την εκάστοτε χρονική στιγμή έστω σε μεγάλες αστικές αρτηρίες πόλεων. Σχεδίαση της εφαρμογής για εκτέλεση και μέσω browser του κινητού για συσκευές παλαιότερης γενιάς Η εγκατάσταση ενημερώσεων για κάποια κομμάτια της εφαρμογής που δεν αφορούν τον χρήστη θα ήταν καλό να γίνονται on-the-fly. Η αποστολή e-mail σε φίλους με πληροφορίες για την διαδρομή, και η αποστολή υπενθύμισης στη συσκευή του χρήστη για τις αγαπημένες του διαδρομές. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον λοιπόν μία πλήρης εφαρμογή να διαθέτει όλες τις λειτουργίες που στηρίζονται στους χάρτες π.χ αναζήτηση διεύθυνσης, ή εντοπισμός θέσης μέσω gps αλλά και να παρέχουν αρκετές πληροφορίες για την διέλευση όπως ο χρόνος άφιξης ή ονόματα στάσεων.


Κατέβασμα ppt "ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ "Transit Apps: Εφαρμογές."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google