Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γεωγραφικές Συντεταγμένες

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γεωγραφικές Συντεταγμένες"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γεωγραφικές Συντεταγμένες

2 Οι παράλληλοι Κύκλοι Είναι νοητές γραμμές.
Εκτείνονται από τη Δύση προς την Ανατολή κατά μήκος της υδρογείου ή ενός χάρτη. Ο Ισημερινός βρίσκεται στη μέση μεταξύ του Βόρειου και του Νότιου Πόλου και χωρίζει τη γη σε δύο ημισφαίρια. Οι γραμμές των παράλληλων γραμμών (γραμμές γεωγραφικού πλάτους) αριθμώνται ανά 10°.

3 Οι Μεσημβρινοί Είναι νοητές γραμμές.
Εκτείνονται από το Βόρειο Πόλο ως το Νότιο. Δεν είναι μεταξύ τους παράλληλοι, αλλά τέμνονται στους πόλους. Οι μετρήσεις του γεωγραφικού μήκους γίνονται σε διαστήματα 15° και αρχίζουν από τον κεντρικό μεσημβρινό που έχει τιμή 0°.

4 Γεωγραφικές συντεταγμένες = ένα σύστημα από γραμμές
Η απόσταση ενός τόπου από τον Ισημερινό λέγεται Γεωγραφικό πλάτος. Η απόσταση ενός τόπου από τον 1ο Μεσημβρινό λέγεται Γεωγραφικό μήκος. Το γεωγραφικό πλάτος και μήκος ενός τόπου, αποτελούν τις γεωγραφικές του συντεταγμένες.

5 Εντοπισμός περιοχών με τη βοήθεια των γεωγραφικών συντεταγμένων
Για παράδειγμα, ο τόπος Α που φαίνεται στο χάρτη έχει γεωγραφικές συντεταγμένες: 40° νότια και 80° ανατολικά ή σύντομα 40°Β-80°Α. Η απεικόνιση της περιφοράς της γης εξυπηρετεί μόνο τη διδασκαλία της κίνησης της γης γύρω από τον Ήλιο και δεν αποτελεί προσομοίωση της περιφοράς. Οι αποστάσεις, τα μεγέθη των σωμάτων και η ταχύτητα της κίνησης δεν αναλογούν με την πραγματικότητα. Για να βρω το γεωγραφικό πλάτος Έφερα από το σημείο Α κάθετη στον Ισημερινό Και για να βρω το Γεωγραφικό μήκος έφερα κάθετη στο 1ο μεσημβρινό

6 Επανάληψη Ο ……………. χωρίζει τη γη σε ……. και …….. ημισφαίριο.
Ο 1ος ………………. χωρίζει τη γη σε …………. και ………… ημισφαίριο. Να βρείτε τις Γεωγραφικές Συντεταγμένες των σημείων Α, Β, Γ, Δ και Ε, όπως παρουσιάζονται στο διπλανό σχήμα:


Κατέβασμα ppt "Γεωγραφικές Συντεταγμένες"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google