Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΜΥΚΗΤΩΝ Οι μύκητες είναι μικροσκοπικοί, πολυκύτταροι οργανισμοί, ετερότροφοι και σαπρόφυτοι ή παράσιτοι. Είναι πολύ διαδεδομένοι στη φύση.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΜΥΚΗΤΩΝ Οι μύκητες είναι μικροσκοπικοί, πολυκύτταροι οργανισμοί, ετερότροφοι και σαπρόφυτοι ή παράσιτοι. Είναι πολύ διαδεδομένοι στη φύση."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΜΥΚΗΤΩΝ Οι μύκητες είναι μικροσκοπικοί, πολυκύτταροι οργανισμοί, ετερότροφοι και σαπρόφυτοι ή παράσιτοι. Είναι πολύ διαδεδομένοι στη φύση. Περιλαμβάνουν γύρω στα είδη, ποικίλου μεγέθους, σχήματος και τρόπου διαβίωσης. Το σώμα των μυκήτων αποτελείται από το μυκήλιο, ένα σύμπλεγμα υφών. Οι μύκητες αναπτύσσονται καλύτερα σε ημιαναερόβιες συνθήκες.

2 ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΥΚΗΤΩΝ ΑΓΕΝΩΣ ΕΓΓΕΝΩΣ
ΑΓΕΝΩΣ ΕΓΓΕΝΩΣ Σχηματισμός σπορίων μέσα σε Περιλαμβάνει σύντηξη σποριάγγεια ή στα άκρα εξειδικευμένων πυρήνων. υφών. Ως χλαμυδοσπόρια χαρακτηρίζονται τα αγενή σπόρια, τα οποία μπορούν να επιβιώσουν σε δυσμενείς συνθήκες.

3 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΤΩΝ
Α) ΕΝΕΡΓΟΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ (αw): Ανάπτυξη μυκήτων κυρίως σε υγρούς χώρους (σε ξηρό περιβάλλον τα σπόρια δεν βλαστάνουν). ΕΞΑΙΡΕΣΗ: οι ξηρόφιλοι μύκητες, οι οποίοι μπορούν να αναπτυχθούν σε ξηρά τρόφιμα π.χ. ξηρά φρούτα, δημητριακά. Β) pH: Ανάπτυξη μυκήτων σε όξινα διαλύματα (pH:2-5). Γ) ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Καλύτερη ανάπτυξη μυκήτων σε Θ: 25-30ºC. Δ) ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ: H ανάπτυξη μυκήτων μπορεί να παρεμποδιστεί από την παρουσία μυκητοκτόνων, κάποιων λιπαρών οξέων (προπιονικό οξύ), κ.τ.λ.

4 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΜΥΚΗΤΩΝ ΜΥΞΟΜΥΚΗΤΕΣ: κατώτεροι μύκητες (παράσιτα σε φυτά)
Οι μύκητες βάσει του τρόπου αναπαραγωγής και των μορφολογικών τους γνωρισμάτων διακρίνονται σε: ΜΥΞΟΜΥΚΗΤΕΣ: κατώτεροι μύκητες (παράσιτα σε φυτά) ΦΥΚΟΜΥΚΗΤΕΣ: νηματοειδείς μύκητες, χωρίς εγκάρσια τοιχώματα (σαπρόφυτα ή παράσιτα) ΑΣΚΟΜΥΚΗΤΕΣ: φέρουν εγκάρσια τοιχώματα. Χαρακτηρίζονται από τη παρουσία σπορίων εντός ασκών (ασκοσπόρια) ΒΑΣΙΔΙΟΜΥΚΗΤΕΣ: χαρακτηρίζονται από τη παρουσία σπορίων φερόμενων επί βασιδίων (μικροσκοπικών εκφύσεων) ΑΤΕΛΕΙΣ ΜΥΚΗΤΕΣ: χαρακτηρίζονται από έλλειψη σταδίου εγγενούς αναπαραγωγής.

5 ΧΗΜΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΜΥΚΟΤΟΞΙΝΩΝ
ΑΦΛΑΤΟΞΙΝΗ Β ΑΦΛΑΤΟΞΙΝΗ Β2 ΑΦΛΑΤΟΞΙΝΗ G ΑΦΛΑΤΟΞΙΝΗ G2

6 ΟΧΡΑΤΟΞΙΝΗ Α ΠΑΤΟΥΛΙΝΗ
ΖΕΑΡΑΛΕΝΟΝΗ ΚΙΤΡΙΝΙΝΗ ΟΧΡΑΤΟΞΙΝΗ Α ΠΑΤΟΥΛΙΝΗ

7 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΜΥΚΗΤΩΝ ΓΕΝΟΥΣ ASPERGILLUS
Ο Aspergillus αποτελεί γένος του Hyphomycetes με περίπου 150 αναγνωρισμένα είδη. Μέλη από αυτό το γένος είναι ευρέως διασπαρμένα στη φύση. Κάποια είδη είναι οικονομικώς σημαντικά στη βιομηχανία των ζυμωμένων τροφίμων, ως πηγές ενζύμων και σε παραγωγή χημικών ενώσεων. Κάποια είδη παράγουν ισχυρές μυκοτοξίνες και άλλα προκαλούν βιουποβάθμιση.

8 ΚΛΕΙΔΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΥΣ ASPERGILLUS του John I. Pitt
1.Αποικίες σε CYA στους 25ºC και 37ºC να ξεπερνούν τα 35mm σε διάμετρο Αποικίες σε CYA στους 25ºC ή 37ºC να μην ξεπερνούν τα 35mm σε διάμετρο 2.Μαύρες αποικίες A.niger Έγχρωμες αποικίες 3.Μπλε αποικίες A.fumigatus Πράσινες, κίτρινες ή καφέ αποικίες 4.Σκούρα πράσινα κονίδια. Εμφάνιση αναπτυσσόμενων κλειστοθηκίων, περιβαλλόμενων από κύτταρα Emericella Κονίδια κίτρινα, κίτρινο-πράσινα ή καφέ. Όχι εμφάνιση αναπτυσσόμενων κλειστοθηκίων 5.Κονίδια κίτρινο-πράσινα ή κίτρινα A.flavus Κονίδια καφέ A.terreus

9 6.Άσπρες αποικίες A.candidus Έγχρωμες αποικίες 7
Έγχρωμες αποικίες 7.Αποικίες αργά αναπτυσσόμενες (λιγότερο από 25mm σε διάμετρο) σε όλα τα θρεπτικά υλικά Αποικίες γρήγορα αναπτυσσόμενες (περισσότερο από 25mm) στα CYA, CY20S ή G25N 8.Αποικίες στο CYA που ξεπερνούν τα 15mm σε διάμετρο. Κεφαλές με στηρίγματα A.versicolor Αποικίες στο CYA που δεν ξεπερνούν τα 15mm σε διάμετρο. Κεφαλές με φιαλίδια μόνο A.restrictus 9.Κονίδια πράσινα. Κίτρινες ή πράσινες υφές συχνά παρούσες Eurotium Κονίδια ώχρα-καφέ, όχι άλλο χρώμα στην αποικία A.ochraceus

10 ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΜΥΚΗΤΩΝ ΓΕΝΟΥΣ ASPERGILLUS ΣΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΣΕ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ AFPA ΚΑΙ CYA

11 Aspergillus flavus ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ
Άσπρη, χνουδωτή αποικία, με κονίδια χρώματος σκούρο πράσινο. Με ανεστραμμένο το τρυβλίο είναι ακτινωτή κίτρινο-πορτοκαλί. Η αναγνώριση του A.flavus στο θρεπτικό υλικό AFPA στηρίχτηκε στην εμφάνιση ακτινωτής κίτρινο-πορτοκαλί αποικίας με ανεστραμμένο το τρυβλίο και στη παρουσία πράσινων κονιδίων.

12 ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΒΙΟΣΥΝΘΕΣΗ ΜΥΚΟΤΟΞΙΝΩΝ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ A.flavus ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Παθογόνο στα φυτά, προκαλεί αλλοιώσεις στα τρόφιμα (δημητριακά). ΒΙΟΣΥΝΘΕΣΗ ΜΥΚΟΤΟΞΙΝΩΝ Αφλατοξίνες Β1, Β2, ασπεργιλλικά οξέα, κυκλοπιαζονικό οξύ, kojic οξύ, 3-νιτροπροπιονικό οξύ, κ.τ.λ. ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Είναι φορέας μυκοτοξίκωσης, οφειλώμενης στις αφλατοξίνες. Προκαλεί ασθένειες, γνωστές ως ασπεργιλλώσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών:η αλλεργική, βρογχοπνευμονική ασπεργίλλωση, το πνευμονικό ασπεργίλλωμα.

13 Aspergillus parasiticus
ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ Άσπρη, χνουδωτή αποικία, διαμέτρου 42mm,με κονίδια χρώματος κίτρινο-πράσινο. Άσπρη-ροζ , ακτινωτή με ανεστραμμένο το τρυβλίο. ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ Διάφανα στελέχη καταλήγουν σε κύστη, η οποία περιβάλλεται μόνο από φιαλίδια. Τα κονίδια έχουν χρώμα γαλαζοπράσινο με πράσινο ανοικτό.

14 ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ A.parasiticus
Με τη βοήθεια της κλείδας του Pitt συμπεραίνω τα εξής: (Τ) Η αποικία ξεπερνά τα 35mm σε διάμετρο μάλλον 2 (Τ) Είναι έγχρωμη (Τ) Είναι κίτρινο-πράσινη σε χρώμα A.flavus ή A.parasiticus (Μ) Η κύστη περιβάλλεται μόνο από φιαλίδια A.parasiticus ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Κίτρινες κηλίδες στα πορτοκάλια, grape fruit, στο καλαμπόκι, στο βαμβάκι, κ.α. ΒΙΟΣΥΝΘΕΣΗ ΜΥΚΟΤΟΞΙΝΩΝ Αφλατοξίνες Β1, Β2, G1, G2, 3-νιτροπροπιονικό οξύ, kojic οξύ, κ.τ.λ. ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Είναι παθογόνος για τα έντομα και τα ανώτερα ζώα, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου. Έχουν αναφερθεί πνευμονικές ασπεργιλλώσεις από αναπνοή κονιδίων. Η επικινδυνότητά του συνδέεται και με την ικανότητα παραγωγής των αφλατοξινών (καρκίνος του ήπατος).

15 Aspergillus niger ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ
Αποικία άσπρη, χνουδωτή, διαμέτρου 74mm, με μαύρα κονίδια. Άσπρη και ακτινωτή με ανεστραμμένο το τρυβλίο. ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ Διάφανα στελέχη καταλήγουν σε κύστη, η οποία περιβάλλεται από στηρίγματα και φιαλίδια. Το χρώμα των κονιδίων είναι μπλε σκούρο (λόγω χρώσης) προς μαύρο.

16 ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΒΙΟΣΥΝΘΕΣΗ ΜΥΚΟΤΟΞΙΝΩΝ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ A.niger Με τη βοήθεια της κλείδας του Pitt συμπεραίνω τα εξής: (Τ) Η αποικία ξεπερνά τα 35mm σε διάμετρο μάλλον 2 (Τ) Μαύρη αποικία A.niger ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Προκαλεί οξείδωση των λιπιδίων και μούχλα (μυκητώδης αλλοίωση) στο χοιρομέρι και στο σαλάμι. ΒΙΟΣΥΝΘΕΣΗ ΜΥΚΟΤΟΞΙΝΩΝ Ναφθοπυρόνες, νιγκεραζίνη, φλαβιολίνη, ασπεργιλλίνες, κ.τ.λ. ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Προκαλεί δερματικές και πνευμονικές μολύνσεις και συχνά μολύνσεις σε αυτιά (ωτομύκωση). Σπάνια προκαλεί ασπεργιλλώσεις σε ανθρώπους και ζώα.

17 Aspergillus ochraceus
ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ Αποικία άσπρη, χνουδωτή, διαμέτρου 64mm, με κονίδια χρώματος σκούρο καφέ. Ασπροκίτρινη και ακτινωτή με ανεστραμμένο το τρυβλίο. ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ Διάφανα στελέχη καταλήγουν σε κύστη, η οποία περιβάλλεται με στηρίγματα και φιαλίδια. Το χρώμα των κονιδίων είναι καφέ με μελί.

18 ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ A.ochraceus
Άρα με τη βοήθεια των σημειώσεων του Pitt και με τη μακροσκοπική παρατήρηση καφέ-μελί κονιδίων και την παρουσία στηριγμάτων και φιαλιδίων περιμετρικά της κύστης, συμπεραίνω πως πρόκειται για το μύκητα A.ochraceus. ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Μυκητώδη αλλοίωση (μούχλα) στο χοιρομέρι και στο σαλάμι. ΒΙΟΣΥΝΘΕΣΗ ΜΥΚΟΤΟΞΙΝΩΝ Οχρατοξίνη Α, πενικιλλικό οξύ, ξανθομεγνίνη, kojic οξέα, viomellein κ.α. ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Προκαλεί νεφροτοξικότητα στους ανθρώπους (λόγω βιοσύνθεσης της ΟΤΑ), γνωστή και ως “Βαλκανική νεφροπάθεια”. Ως ηπατικές και νεφρικές τοξίνες αναφέρονται και οι άλλες μυκοτοξίνες που βιοσυνθέτει.

19 Eurotium Link (Ομάδα A.glaucus)
ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ Αποικία, διαμέτρου 18mm, συμπαγή, λίγο υπερυψωμένη περιφερειακά, χρώματος ανοικτό μπεζ περιφερειακά και μπεζ-σομόν κεντρικά. Με ανεστραμμένο το τρυβλίο εμφανίζεται μπεζ περιφερειακά με μπεζ-σομόν κεντρικά. ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ Δεν διακρίνονται υφές, παρά μόνο κλειστοθήκια (το ένα δίπλα στο άλλο), σχεδόν σφαιρικά, κίτρινα, τα οποία φαίνεται να περιέχουν ασκούς.

20 ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ Eurotium Link
ΒΙΟΣΥΝΘΕΣΗ ΜΥΚΟΤΟΞΙΝΩΝ Κάποια είδη του γένους Eurotium βιοσυνθέτουν τη μυκοτοξίνη: physcions.

21 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΜΥΚΗΤΩΝ ΓΕΝΟΥΣ PENICILLIUM
Τα είδη αυτού του γένους είναι πανταχού παρόντα. Κάποια είδη προκαλούν υποβάθμιση-αλλοίωση σε όλα τα είδη εμπορευμάτων, όπως το δέρμα, τα φρούτα, τα δημητριακά. Λίγα είναι άμεσα ευεργετικά στον άνθρωπο. Περιορισμένος αριθμός ειδών εμπλέκεται άμεσα στη παραγωγή τροφίμων, ενώ αρκετά είδη έχει αποδειχθεί πως παράγουν μυκοτοξίνες.

22 ΚΛΕΙΔΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΥΣ PENICILLIUM του John I. Pitt
3.Αποικίες σε CYA και MEA μεγαλύτερες από 30mm σε διάμετρο, πράσινες P.glabrum Αποικίες σε CYA και MEA μικρότερες από 30mm σε διάμετρο, άσπρες ή γκρι P.restrictum 4.Στελέχη λεία προς τραχειά Στελέχη με τοιχώματα τραχειά P.roqueforti 5.Σταγονίδια, διαλυτό χρώμα και/ή καφέ σκιές σε χρώμα με ανεστραμμένο το τρυβλίο P.expansum Σταγονίδια, διαλυτό χρώμα και/ή κίτρινο χρώμα με ανεστραμμένο το τρυβλίο P.chrysogenum

23 6.Στηρίγματα πιο μεγάλα σε μήκος από τα φιαλίδια, αποικίες στο
G25N μεγαλύτερες από 10mm σε διάμετρο Στηρίγματα και φιαλίδια ίσου μήκους, αποικίες στο G25N μικρότερες από 10mm σε διάμετρο 7.Αποικίες στο ΜΕΑ μεγαλύτερες από 25mm σε διάμετρο, στηρίγματα άνισου μήκους P.corylophilum Αποικίες στο ΜΕΑ μικρότερες από 25mm σε διάμετρο, στηρίγματα ίσου μήκους P.citrinum 8.Αποικίες στο CYA βαθιές και κυρτές, εμφανές μυκήλιο, κίτρινο-πορτοκαλί P.islandicum Αποικίες στο CYA χαμηλές και βελούδινες, αφανές μυκήλιο, κίτρινο P.variabile

24 ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΜΥΚΗΤΩΝ ΓΕΝΟΥΣ PENICILLIUM ΣΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΣΕ ΘΡΕΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ CYA

25 Penicillium chrysogenum
ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ Αποικία, διαμέτρου 42mm, άσπρη, χνουδωτή περιφερειακά και κεντρικά πράσινη-τιρκουάζ, λίγο υπερυψωμένη. Με ανεστραμμένο το τρυβλίο είναι ακτινωτή, ασπροκίτρινη κεντρικά και άσπρη περιφερειακά. ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ Διακρίνεται penicilli τρισπονδυλωτό. Φαίνονται τα στελέχη, τα στηρίγματα, τα φιαλίδια και τα κονίδια σε χρώμα γαλάζιο, λόγω της χρώσης.

26 ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ P.chrysogenum
Με τη βοήθεια της κλείδας του Pitt συμπεραίνω τα εξής: (Μ) Το penicilli είναι τρισπονδυλωτό (Μ) Το είδος P.roqueforti διαγράφεται Έχω κίτρινο χρώμα αποικίας με ανεστραμμένο το τρυβλίο P.chrysogenum ΒΙΟΣΥΝΘΕΣΗ ΜΥΚΟΤΟΞΙΝΩΝ Ξανθοκιλλίνη Χ και roquefortine C (μια ισχυρά τοξική ένωση, η οποία όμως απαντά στα τρόφιμα σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις). Παρατήρηση: O P.chrysogenum δεν έχει αποδειχθεί παθογόνος μύκητας. Πειραματικά έχει βρεθεί πως έχει υψηλή ενζυματική δράση και έχει την ικανότητα να παράγει α-αμυλάση.

27 Penicillium citrinum ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ
Αποικία, διαμέτρου 25mm, ακτινωτή, περιφερειακά βελούδινη, χρώματος ασπροκίτρινο με περισσότερο άσπρο περιφερειακά. Με ανεστραμμένο το τρυβλίο έχει χρώμα ασπροκίτρινο με πολύ ανοικτό καφέ κεντρικά. ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ Διακρίνεται, με δυσκολία, δισπονδυλωτό penicilli, με στηρίγματα πιο μεγάλα σε μήκος από τα φιαλίδια.

28 ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΒΙΟΣΥΝΘΕΣΗ ΜΥΚΟΤΟΞΙΝΩΝ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ P.citrinum Με τη βοήθεια της κλείδας του Pitt συμπεραίνω τα εξής: (Μ) Πρόκειται για δισπονδυλωτό penicilli (Μ) Τα στηρίγματα είναι πιο μεγάλα σε μήκος από τα φιαλίδια 7 Βάσει της μακροσκοπικής περιγραφής συμπεραίνουμε πως πιθανότατα πρόκειται για το μύκητα P.citrinum. ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Συχνά προκαλεί αποσύνθεση στα τρόφιμα. ΒΙΟΣΥΝΘΕΣΗ ΜΥΚΟΤΟΞΙΝΩΝ Κιτρινίνη. ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Η κιτρινίνη είναι σημαντικά νεφρική τοξίνη στα μονογαστρικά ζώα. Η επίδραση της κιτρινίνης στους ανθρώπους δεν έχει αποδειχθεί, αλλά υπάρχει πιθανότητα ηπατικής βλάβης, ως αποτέλεσμα κατανάλωσης μέσω των τροφίμων.

29 Penicillium islandicum
ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ Αποικία, διαμέτρου 15mm, βελούδινη, γκρι και άσπρη, κυρίως περιφερειακά. Με ανεστραμμένο το τρυβλίο είναι λίγο βαθιά με χρώμα σκούρο καφέ. Εμφανίζεται περιμετρικά της αποικίας πάνω στο θρεπτικό υλικό καφέ χρώμα, λόγω παρουσίας διαλυτής χρωστικής ουσίας. ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ Διακρίνεται δισπονδυλωτό penicilli.

30 ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ P.islandicum
Με τη βοήθεια της κλείδας του Pitt συμπεραίνω τα εξής: (Μ) Το penicilli είναι δισπονδυλωτό Βάσει της μακροσκοπικής περιγραφής και των συνθηκών επώασης στο στάδιο της καλλιέργειας (Θ 37ºC) συμπεραίνουμε πως πρόκειται για το μύκητα P.islandicum. ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Προκαλεί αλλοίωση σε αποθηκευμένα δημητριακά, όταν το επίπεδο υγρασίας είναι λίγο πιο πάνω από το ασφαλές. Προκαλεί επίσης κιτρινισμό του ρυζιού, γνωστό και ως “κίτρινο ρύζι”. ΒΙΟΣΥΝΘΕΣΗ ΜΥΚΟΤΟΞΙΝΩΝ Κυκλοχλωροτίνη, ερυθροσκυρίνη, λουτεοσκυρίνη και ισλαντιτοξίνη. ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Η λουτεοσκυρίνη είναι καρκινογόνος και μαζί με την ερυθροσκυρίνη είναι ηπατικές και νεφρικές τοξίνες.

31 Penicillium restrictum
ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ Αποικία, διαμέτρου 21,5mm, λίγο υπερυψωμένη, κυρίως κεντρικά, σαν “φλοκάτη” (στην υφή), χρώματος άσπρο-μπεζ προς ανοικτό καφέ. Με ανεστραμμένο το τρυβλίο είναι λίγο βαθιά, χρώματος ώχρα προς ανοικτό καφέ. ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ Διακρίνεται καθαρά μονοσπονδυλωτό penicilli.

32 ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ P.restrictum
Με τη βοήθεια της κλείδας του Pitt συμπεραίνω τα εξής: (Μ) Το penicilli είναι μονοσπονδυλωτό Η διάμετρος της αποικίας είναι μικρότερη από 30mm και η αποικία δεν είναι πράσινη, συνεπώς πρόκειται για το μύκητα P.restrictum. Ο P.restrictum είναι ευρέως διεσπαρμένος, παγκοσμίως. Εμφανίζεται σε μεγάλη ποικιλία ξηρών τροφίμων.

33 Penicillium variabile
ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ Αποικία, διαμέτρου 17mm, επίπεδη περιφεριεακά, με ανώμαλα αυλάκια κεντρικά, χρώματος κίτρινο προς πορτοκαλί. Κίτρινη περιφερειακά και πορτοκαλί κεντρικά με ανεστραμμένο το τρυβλίο. ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ Διακρίνεται δισπονδυλωτό penicilli.

34 ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ P.variabile
Με τη βοήθεια της κλείδας του Pitt συμπεραίνω τα εξής: (Μ) Το penicilli είναι δισπονδυλωτό Βάσει μακροσκοπικής περιγραφής σε συνθήκες επώασης στο στάδιο της καλλιέργειας (Θ 25ºC), το είδος του μύκητα γένους Penicillium, το οποίο ταιριάζει καλύτερα, είναι το P.variabile. ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Προκαλεί μυκητώδη αλλοίωση (μούχλα) στο χοιρομέρι, στο σαλάμι και στο λουκάνικο. ΒΙΟΣΥΝΘΕΣΗ ΜΥΚΟΤΟΞΙΝΩΝ Ρουγκουλοσίνη και πεβαλικό οξύ.

35 Alternaria spp. ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ
Αποικία άσπρη, χνουδωτή περιφερειακά και σκούρα γκρι-πράσινη κεντρικά, όπου και παρουσιάζονται εγκολπώσεις. Έχει μελιτζανί προς μαύρο και είναι βαθειά με ανεστραμμένο το τρυβλίο. ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ Παρατηρούνται υφές χρώματος καφέ ανοικτό μελί, οι οποίες καταλήγουν σε μακρόστενους σάκους. Οι σάκοι υποδιαιρούνται σε διαμερίσματα.

36 ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ Alternaria spp.
Άρα το γένος ταυτοποιήθηκε βάσει περιγραφών της μορφολογίας της αποικίας και βάσει μικροσκοπικών πληροφοριών, οι οποίες αναφέρουν ότι το μυκήλιο φέρει διαφράγματα. Σχηματίζονται κονιδιοφόροι και μεγάλα καφέ κονίδια. Τα κονίδια φέρουν οριζόντια και κάθετα διαφράγματα σε διάφορους σχηματισμούς. ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Προκαλεί καφέ ή μαύρη σήψη σε μήλα, σύκα, μαύρη σήψη στα εσπεριδοειδή, σήψη στα φύλλα λαχανικών. ΒΙΟΣΥΝΘΕΣΗ ΜΥΚΟΤΟΞΙΝΩΝ Τενουαζονικό οξύ και άλλες μυκοτοξίνες. ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Σχετίζεται με την υπερευαίσθητη πνευμονίτιδα και συχνά προκαλεί εξωτερικό (εξωγενές) άσθμα. Οξεία συμπτώματα περιλαμβάνουν οίδημα και βρογχοσπασμούς, ενώ τα χρόνια μπορεί να προκαλέσουν πνευμονικό εμφύσημα.

37 Candida spp. ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ
Αποικία, διαμέτρου 42mm, κρεμ περιφερειακά και ανοικτό καφέ-ροζ κεντρικά, παστώδη, συμπαγή, σχεδόν λεία. Παρουσιάζει περιφερειακά πράσινους κόκκους (σπόρια). ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ Διακρίνονται υφές, οι οποίες φέρουν διαφράγματα και πολλά σπόρια, μη σφαιρικά. Αρκετά από αυτά περιβάλλουν τις υφές με τέτοιο τρόπο, ώστε οι υφές να μην είναι ορατές.

38 ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ Candida spp.
Άρα η αναγνώριση του γένους βασίστηκε τόσο στη μακροσκοπική (χρώμα και υφή αποικίας), όσο και στη μικροσκοπική περιγραφή του. ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Προκαλεί ζύμωση της ζάχαρης, όπου ένα μεγάλο μέρος της μεταβολίζεται σε αιθανόλη. Παίζει σημαντικό ρόλο στη ζύμωση της ελιάς και των κόκκων κακάου. ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Προκαλεί μολύνσεις, γνωστές ως candidiasis, οι οποίες εμφανίζονται συνήθως ως ενδογενής μόλυνση. Αυτή προέρχεται από την υπερβολική ανάπτυξη του μύκητα που υπάρχει στη φυσική χλωρίδα. Όλα σχεδόν τα όργανα ή συστήματα του σώματός μας μπορούν να προσβληθούν.

39 Cladosporium spp. ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ
Αποικία, διαμέτρου 31mm, λίγο υπερυψωμένη, σκούρα πράσινη, με υφή σαν “φλοκάτη”. Με ανεστραμμένο το τρυβλίο είναι βαθιά, χρώματος μαύρο. ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ Διακρίνονται υφές, οι οποίες φέρουν διαφράγματα και κονίδια που ξεκινούν από τις υφές και διακλαδίζονται δενδροειδώς σε διάφορες κατευθύνσεις.

40 ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ Cladosporium spp.
Άρα η αναγνώριση βασίστηκε τόσο στη μακροσκοπική (χρώμα και εμφάνιση αποικίας), όσο και στη μικροσκοπική περιγραφή. ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ορισμένα είδη προκαλούν αλλοίωση των ελεύθερων λιπαρών οξέων στο βούτυρο και τη μαργαρίνη. Άλλα είδη προκαλούν σήψη στα φρούτα (σύκα) και άλλα παράγουν μελανές κηλίδες στο βοδινό κρέας. Επίσης, προκαλούν μαύρη και πράσινη-μαύρη σήψη σε ώριμα λαχανικά. ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Είδη αυτού του γένους είναι φορείς ονυχομύκωσης, σινουσίτη, κερατίτιδας και πνευμονικών μολύνσεων.

41 Fusarium spp. ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ
Αποικία, διαμέτρου 17mm, λίγο συμπαγή, επίπεδη, χρώματος ανοικτό κρεμ προς άσπρο. Με ανεστραμμένο το τρυβλίο εμφανίζει χρώμα πιο σκούρο κρεμ. ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ Διακρίνονται υφές και κονίδια, σχήματος “κανό”.

42 ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ Fusarium spp.
Άρα η αναγνώριση του γένους βασίστηκε κυρίως στη μικροσκοπική περιγραφή (κονίδια σχήματος “κανό”). ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Προκαλεί καφέ σήψη στα εσπεριδοειδή, είναι παθογόνο των δημητριακών, προκαλώντας σάπισμα στις ρίζες. Συχνά μαύρη, ξηρή σήψη στις πατάτες. ΒΙΟΣΥΝΘΕΣΗ ΜΥΚΟΤΟΞΙΝΩΝ Ζεαραλενόνη, φουμονιζίνη, μονιλιφορμίνη και διαφορετικές trichothecenes. ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Το γένος αυτό μπορεί να προκαλέσει αιμορραγικό σύνδρομο στους ανθρώπους. Συχνά εμπλέκεται σε μολύνσεις στα μάτια, στο δέρμα και στα νύχια.

43 Mucor spp. ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ
Αποικία καλύπτει όλο το τρυβλίο (σε διάμετρο και ύψος), βαμβακώδης, άσπρη αρχικά, που στο πέρασμα των ημερών εμφανίζεται γκρι-καφέ. Με ανεστραμμένο το τρυβλίο εμφανίζει άσπρο χρώμα. ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ Διακρίνονται υφές, τα σποριαγγειοφόρα, τα οποία καταλήγουν σε σχεδόν σφαιρικούς σάκους (τα σποριάγγεια). Τα σποριάγγεια περιέχουν τα σποριαγγειοσπόρια. Όλα εμφανίζονται με χρώμα γαλάζιο (λόγω χρώσης) ή καφέ-μελί.

44 ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ Mucor spp. Άρα η αναγνώριση του γένους βασίστηκε τόσο στη μακροσκοπική (χρώμα και εμφάνιση αποικίας), όσο και στη μικροσκοπική περιγραφή. ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Αναπτύσσεται σε τρόφιμα, τα οποία φυλάσσονται σε υγρούς χώρους, σχηματίζοντας μούχλα. Σχηματίζει μαύρες κηλίδες στο βοδινό κρέας. ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις στους πνεύμονες, στον εγκέφαλο, στα μάτια και στο δέρμα. Μπορεί να είναι αλλεργιογόνο.

45 Beauveria alba ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ
Αποικία, άσπρη, χνουδωτή, πολύ μικρής διαμέτρου, λίγο υπερυψωμένη. Με ανεστραμμένο το τρυβλίο εμφανίζει χρώματα: άσπρο περιφερειακά και πορτοκαλί-ροζ κεντρικά. ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ Διακρίνονται υφές, οι οποίες δημιουργούν σχηματισμούς “ζικ-ζακ” και κονίδια, σχεδόν σφαιρικά, στα άκρα των υφών.


Κατέβασμα ppt "ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΜΥΚΗΤΩΝ Οι μύκητες είναι μικροσκοπικοί, πολυκύτταροι οργανισμοί, ετερότροφοι και σαπρόφυτοι ή παράσιτοι. Είναι πολύ διαδεδομένοι στη φύση."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google