Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΚΥΡΤΑ ΗΜΙΔΙΑΦΑΝΗ ΠΕΤΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ : AΠΟ ΣΚΛΗΡΗ ΚΕΡΑΤΙΝΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΚΥΡΤΑ ΗΜΙΔΙΑΦΑΝΗ ΠΕΤΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ : AΠΟ ΣΚΛΗΡΗ ΚΕΡΑΤΙΝΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΚΥΡΤΑ ΗΜΙΔΙΑΦΑΝΗ ΠΕΤΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ : AΠΟ ΣΚΛΗΡΗ ΚΕΡΑΤΙΝΗ
ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ : ΤΗΝ ΑΝΩ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΩΝ ΚΟΙΤΗ ΤΟΥ ΝΥΧΙΟΥ: ONOMAZETAI TO ΣΗΜΕΙΟ ΟΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ Η ΚΑΤΩ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΝΥΧΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΤΗΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ. ΑΥΛΑΚΑ ΤΟΥ ΝΥΧΙΟΥ: ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΕΙΣΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΠΛΑΓΙΕΣ ΑΚΡΕΣ ΤΟΥ ΝΥΧΙΟΥ.

2 ΑΠΟ ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΝΥΧΙ
Α) ΡΙΖΑ. Βρίσκεται στην αύλακα του νυχιού.Η περιοχή της αύλακας ονομάζεται «μήτρα». Από εδώ αυξάνεται και αναγεννάται το νύχι.

3 ΑΠΟ ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΝΥΧΙ
Β) ΤΟ ΣΩΜΑ. Έχει χρώμα ρόδινο, λόγω των αγγείων που βρίσκονται από κάτω, στην κοίτη του νυχιού. Στην επιφάνεια διακρίνονται ραβδώσεις. Γ) Η ΚΟΡΥΦΗ. Είναι το ελεύθερο άκρο του νυχιού.

4 ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΟΝΥΧΑ. ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ ΕΔΩ ΤΗ ΡΙΖΑ ΤΟΥ ΝΥΧΙΟΥ Η ΑΛΛΙΩΣ ΜΗΤΡΑ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΡΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΝΥΧΙΟΥ. ΡΥΘΜΟΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 0,1 ΧΙΛΙΟΣΤΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ. Η ΑΥΞΗΣΗ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ. ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ.ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ. ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΔΩ Η ΚΟΡΥΦΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΚΡΟ ΤΟΥ ΝΥΧΙΟΥ.

5 ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΝΥΧΙ ΛΕΓΕΤΑΙ «ΠΑΡΩΝΥΧΙΟ» ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΥΧΙ ΣΑΝ ΛΕΠΤΟΣ ΥΜΕΝΑΣ ΛΕΓΕΤΑΙ «ΕΠΩΝΥΧΙΟ». ΣΕ ΤΙ ΜΑΣ ΧΡΗΣΙΜΕΥΟΥΝ ΤΑ ΝΥΧΙΑ : Α) ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΝΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕ ΜΙΚΡΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΜΕ ΛΕΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΔΑΚΤΥΛΑ. Β) ΠΡΟΦΥΛΑΣΣΟΥΝ ΤΑ ΔΑΚΤΥΛΑ ΑΠΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ. Γ) ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΜΥΝΑ Η ΕΠΙΘΕΣΗ. Δ) ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ. Ε) ΕΧΟΥΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ.

6 ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ-ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Τι ονομάζεται κοίτη του νυχιού?
Τι ονομάζεται αύλακα του νυχιού? Από τι αποτελείται το νύχι ? (ΤΡΙΑ ΜΕΡΗ) Τι είναι η ρίζα, το σώμα και η κορυφή του νυχιού? Από ποιό μέρος του νυχιού αυξάνεται το μήκος του νυχιού? Από τι εξαρτάται η αύξηση του νυχιού? Τι είναι το παρωνύχιο και τι είναι το επωνύχιο? Αναφέρετε 5 λόγους χρησιμότητας των νυχιών.


Κατέβασμα ppt "ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΚΥΡΤΑ ΗΜΙΔΙΑΦΑΝΗ ΠΕΤΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ : AΠΟ ΣΚΛΗΡΗ ΚΕΡΑΤΙΝΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google