Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΙΑ ΜΟΡΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΙΑ ΜΟΡΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΙΑ ΜΟΡΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
ΒΙΑ & ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΙΑ ΜΟΡΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Καραγιάννης Γιώργος Β΄ Έτος Α.Μ. 5029 Μάθημα: Βιοτεχνολογία Εαρινό εξάμηνο Καθηγήτρια: Φράγκου Μαρία Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

2 Τι ορίζουμε ως επιθετικότητα;
Επιθετικότητα ορίζεται ως η τάση ενός προσώπου να βλάψει κάποιον ή κάτι. Μια έννοια της ψυχολογίας που δεν μπορεί να οριστεί εύκολα.

3 Οι μορφές της επιθετικότητας
Γενικά, διακρίνουμε δυο μορφές επιθετικότητας: Reactive (impulsive) aggression: επιθετικότητα που σχετίζεται έντονα με συναισθήματα, κυρίως αυτά του θυμού και της απογοήτευσης Proactive (instrumental) aggression: επιθετικότητα που εφαρμόζεται για την πραγματοποίηση ενός σκοπού

4 Επιθετικότητα: ένα ζήτημα πολύπλευρο
Ψυχολογία Βιοχημεία Ενδοκρινολογία Επιθετικότητα Ανατομία & Απεικονιστική Γενετική Ψυχοφυσιολογία

5 Ανατομία & Απεικονιστική
Ανατομικές περιοχές που παίζουν σημαντικό ρόλο στην έκφραση επιθετικής συμπεριφοράς: Προμετωπιαίος φλοιός Μεταιχμιακό σύστημα και ιδιαίτερα ο αμυγδαλοειδής πυρήνας και ο υποθάλαμος

6 Προμετωπιαίος φλοιός Μελέτες έχουν καταδείξει ότι μείωση λόγω ιστικής καταστροφής ή απώλεια λειτουργικότητας έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη πιθανότητα επιθετικής συμπεριφοράς (Paus, 2005)

7 Μεταιχμιακό σύστημα Αποτελείται από: την υπερμεσολόβια έλικα
την παραϊπποκάμπεια έλικα τον ιππόκαμπο τα μαστία και την αμυγδαλή Έχει εξέχοντα ρόλο στον έλεγχο των συναισθημάτων και τις συμπεριφοράς καθώς και στις διαδικασίες μάθησης και μνήμης

8 Μεταιχμιακό συστημα Το μεταιχμιακό σύστημα και ειδικότερα ο αμυγδαλοειδής πυρήνας (εν μέρει και άλλες δομές) φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά το συναισθηματικό χαρακτήρα της επιθετικότητας (Pardini DA, 2013)

9 Προμετωπιαίος φλοιός vs. Μεταιχμιακό σύστημα
Τα δυο αυτά νευρωνικά κυκλώματα βρίσκονται σε σύνδεση, ελέγχοντας έτσι την έκφραση επιθετικής συμπεριφοράς. Βλάβες στις μεταξύ τους συνδέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε όξυνση της επιθετικότητας σε ψυχοπαθείς (Blair, 2008)

10 Ενδοκρινολογία Οι ανδρικές ορμόνες, και κυρίως η τεστοστερόνη, δεν φαίνεται να επιδρούν απευθείας στην επιθετικότητα ενός ατόμου. Η μείωση όμως της συγκέντρωσής τους σε πρώιμο στάδιο της ανάπτυξης έχει ως αποτέλεσμα δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο οι οποίες αμβλύνουν την «επιθετικότητα», ακόμα και έπειτα από χορήγηση των ορμονών αυτών .

11 Οι χημικοί «αγγελιαφόροι» του εγκεφάλου
Νευροδιαβιβαστές Οι χημικοί «αγγελιαφόροι» του εγκεφάλου

12 Νευροδιαβιβαστές Οι νευροδιαβιβαστές που σχετίζονται με επιθετική και αντικοινωνική συμπεριφορά αφορούν κυρίως στις κατεχολαμίνες (επινεφρίνη, νορεπινεφρίνη και ντοπαμίνη) και τη σεροτονίνη.

13 Σεροτονίνη (5-HT)

14 Σεροτονίνη (5-HT) Έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι η μειωμένη συγκέντρωση σεροτονίνης στο ΚΝΣ (μέτρηση του μεταβολίτη 5-ΗΙΑΑ) έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη τάση για επιθετική συμπεριφορά (Audero, 2013)

15 Σεροτονίνη & Ντοπαμίνη
Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα συστήματα της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Η δυσλειτουργία της αλληλεπίδρασης αυτής φαίνεται πως «πυροδοτεί» το μονοπάτι της επιθετικότητας.

16 Κατεχολαμίνες (DA, NA, A)
Οι κατεχολαμίνες φαίνεται να μειώνουν το «κατώλφι» πυροδότησης μια επιθετικής συμπεριφοράς, σε απάντηση προς ένα περιβαλλοντικό ερέθισμα (Volavka, 2004)

17 Γενετική Η συγκέντρωση των ορμονών και των νευροδιαβιβαστών που αναφέρθηκαν, ρυθμίζεται, φυσιολογικά, σε πολύ αυστηρά πλαίσια από ειδικά ένζυμα. Ένα από τα σημαντικότερα ένζυμα είναι η Monomanine Oxidase A η οποία απενεργοποιεί (απαμινώνει) μονοαμινικούς νευροδιαβιβαστές (π.χ. κατεχολαμίνες και σεροτονίνη). Το ένζυμο αυτό κωδικοποιείται από το γονίδιο MAOA.

18 Το γονίδιο του μαχητή Το γονίδιο ΜΑΟΑ έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ερευνητές ως το γονίδιο του μαχητή καθώς με τη δράση του καθορίζει, ως ένα ποσοστό, την επιθετική συμπεριφορά ενός ατόμου. περιβάλλον

19 Το γονίδιο του μαχητή Το γονίδιο ΜΑΟΑ παρουσιάζει πολυμορφισμούς (ένα διάστημα 30 ζ.β.) οι οποίοι οδηγούν σε μεταβολή της λειτουργικότητας του γονιδίου. Πιο συγκεκριμένα, η περιοχή αυτή που ανήκει στον προαγωγέα του γονιδίου φαίνεται να επηρεάζει τη μεταγραφική ενεργότητα του, καθώς η απουσία της μειώνει την αποτελεσματικότητα της μεταγραφής (Sabol, 1998).

20 Ένα «πικάντικο» πείραμα…
McDermott, R., Tingley, D., Cowden, J., Frazzetto, Giovanni and Johnson, D. D. P. (2009) Monoamine oxidase A gene (MAOA) predicts behavioral aggression following provocation. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 106 (7). pp ISSN

21 ….και μια σημαντική διευκρίνιση
Σε όλους τους παράγοντες που αναφέρθηκαν επιδρά, σε ένα μεγάλο ποσοστό το περιβάλλον. Όλοι αυτοί οι παράγοντες δεν συνιστούν παρά σε μια προδιάθεση για επιθετική και βίαιη συμπεριφορά.

22

23 Πηγές http://en.wikipedia.org/wiki/Monoamine_oxidase_A
https://en.wikipedia.org/wiki/Aggression#Genetics https://en.wikipedia.org/wiki/Genetics_of_aggression

24 Ευχαριστώ πολύ!


Κατέβασμα ppt "ΜΙΑ ΜΟΡΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google