Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και ΕπικοινωνιώνΗράκλειο Κρήτης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη5 & 6 Μαϊου 2006 Στρατηγική.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και ΕπικοινωνιώνΗράκλειο Κρήτης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη5 & 6 Μαϊου 2006 Στρατηγική."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και ΕπικοινωνιώνΗράκλειο Κρήτης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη5 & 6 Μαϊου 2006 Στρατηγική για την ισχυρή παρουσία της Αυτοδιοίκησης στην ΚτΠ: Σχεδιασμός και υλοποίηση Ενότητα 1

2 Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και ΕπικοινωνιώνΗράκλειο Κρήτης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη5 & 6 Μαϊου 2006 Στρατηγική για την τοπική ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την τοπική ανάπτυξη: Από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση Γιάννης Καλογήρου Αν. Καθηγητής ΕΜΠ Ομάδα για την Τεχνολογική, Οικονομική και Στρατηγική Ανάλυση της Κοινωνίας της Πληροφορίας Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας, ΕΜΠ

3 Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και ΕπικοινωνιώνΗράκλειο Κρήτης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη5 & 6 Μαϊου 2006 Η επικαιρότητα της στρατηγικής συζήτησης και του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ για την αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) από τους δήμους ΚΕΔΚΕ: Πρώτος μαζικός κοινωνικός αντιπροσωπευτικός φορέας που θεμελιώνει μια δική του αυτοτελή στρατηγική για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι τεχνολογίες της πληροφορικής και των σύγχρονων επικοινωνιών. Καινοτόμα προσέγγιση, υπέρβαση στενού ορίζοντα. Η συγκυρία της εξέλιξης του Γ΄ΚΠΣ (και του ΕΠ ΚτΠ) και των δημοτικών εκλογών. Το Συνέδριο δίνει τη δυνατότητα καταγραφής, αξιολόγησης και κεφαλαιοποίησης των έως σήμερα πεπραγμένων. Δεν ξεκινάμε από μηδενική βάση. Αξιοποίηση, επικοινωνία και συλλειτουργία των υφισταμένων υποδομών με τις νέες. Το διεθνές αυτό συνέδριο δίνει ευκαιρίες για ανταλλαγή εμπειριών, δημιουργική μεταφορά γνώσης, αποφυγή των σφαλμάτων των προηγηθέντων, δυνατότητα υπέρβασης σταδίων εξέλιξης.

4 Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και ΕπικοινωνιώνΗράκλειο Κρήτης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη5 & 6 Μαϊου 2006 Η διαχρονική σχέση της ελληνικής κοινωνίας με τις τεχνολογικές εξελίξεις Η χώρα μας είναι γενικώς σε θέση να παρακολουθεί τις τεχνολογικές τάσεις, τα κύματα εκσυγχρονισμού και τους μεγάλους μετασχηματισμούς που εξελίσσονται στο διεθνές περιβάλλον. Δείχνουμε ως κοινωνία μια ευκολία πρόσληψης και δεκτικότητα. Όμως, δυσκολευόμαστε στην αφομοίωση και την εμβάθυνση των θεσμικών και τεχνολογικών καινοτομιών και αλλαγών. Η χώρα μας έχει διαμορφώσει μια δέσμη ικανοτήτων για την παραγωγή μεγάλων και μικρότερων κατασκευαστικών έργων υποδομής που δεν απαιτούν για την αξιοποίησή τους μεγάλες αλλαγές και προσαρμογές ή εμπλοκή στη λειτουργία τους πολλών φορέων. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τα έργα ΤΠΕ. Δυσκολευόμαστε να αξιοποιήσουμε την πληροφορική στη δημόσια διοίκηση, αδυνατούμε να προωθήσουμε τη διασύνδεση και τη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων και υποδομών ώστε να έχουμε ηλεκτρονικές υπηρεσίες σε πραγματικό χρόνο, καθυστερούμε στη φθηνή και ευρεία διάδοση της ευρυζωνικής πρόσβασης και χρήσης. Την ίδια ώρα, υπάρχουν στη χώρα μας νησίδες υψηλής πληροφοριακής υποδομής στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και πολύ γρήγορα και προωθημένα δίκτυα στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα.

5 Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και ΕπικοινωνιώνΗράκλειο Κρήτης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη5 & 6 Μαϊου 2006 Η διαχρονική σχέση της ελληνικής κοινωνίας με τις τεχνολογικές εξελίξεις: (συνέχεια…) O εκλιπών σκαπανέας της πληροφορικής καθηγητής του ΜΙΤ Μιχάλης Δερτούζος: «Αν και είναι συνήθως επικίνδυνες οι γενικεύσεις με βάση εθνικά καλούπια, το λογισμικό και οι πετυχημένες χρήσεις της πληροφορικής θέλουν τρέλες, ιδιορρυθμίες και εφευρετικότητα που δεν φυτρώνουν εύκολα στον κήπο της ομοιομορφίας. Τα άυλα προϊόντα της πληροφορικής αντιπροσωπεύουν ένα περίεργο μείγμα επιστήμης και τέχνης. Αντί για σχολαστική ακρίβεια θέλουν γρηγοράδα... και λίγο μπουρδούκλωμα. Ας τελειώσει το πρόγραμμα τώρα και ας έχει λίγα σφάλματα Εμείς οι Έλληνες έχουμε κάποια ανάλογη τάση στην αντιμετώπιση προβλημάτων - με ταχύτητα, μπουρδούκλωμα και διόρθωση - που αποτελεί πλεονέκτημα στην πληροφορική. Προσθέστε σ' αυτό την κληρονομιά και την αγάπη που έχουμε στα σχήματα φαντασίας («αν ήταν έτσι... θα γινόταν έτσι...») στις φιλοσοφικές συζητήσεις... Νομίζω ότι έχουμε μια κλίση προς την άυλη πληροφορική που ξεπερνάει την τάση μας προς την υλική βιομηχανία».

6 Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και ΕπικοινωνιώνΗράκλειο Κρήτης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη5 & 6 Μαϊου 2006 Βασικές αφετηριακές παραδοχές για την αξιοποίηση των ΤΠΕ Τεχνολογία=μέσο και όχι αυτοσκοπός. Όμως, ο τρόπος χρήσης των ΤΠΕ έχει σημασία. Η Κοινωνία της Πληροφορίας είναι πρώτα και πάνω απ΄όλα Κοινωνία. Δεν είναι κουτιά και λογισμικό που απλώς τα «φυτεύουμε» στον δήμο. Δεν είναι απλό άθροισμα έργων. Είναι πάνω απ΄όλα ανθρώπινα δίκτυα. Ο χρήστης της τεχνολογίας (δημότης, επιχείρηση, τοπικός φορέας, εργαζόμενος στον δήμο, αιρετός) μετράει, πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας στρατηγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ. Όλα τα άλλα έπονται. Η ανολοκλήρωτη ακόμη επανάσταση της πληροφορικής (νηπιακή φάση;). Η πορεία προς ανθρωποκεντρικά συστήματα. Ο κίνδυνος του ψηφιακού αποκλεισμού.

7 Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και ΕπικοινωνιώνΗράκλειο Κρήτης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη5 & 6 Μαϊου 2006 Ο κρίκος που λείπει και ο ρόλος της ΚΕΔΚΕ Αναντιστοιχία στρατηγικών επιδιώξεων με μηχανισμούς και κουλτούρα υλοποίησης. Πως πετυχαίνουμε ισχυρό συντονισμό με αποκεντρωμένη υλοποίηση; Λείπουν κρίκοι στην αλυσίδα που εκτείνεται από τη σύλληψη της ΚτΠ στην ουσιαστική αξιοποίηση των ΤΠΕ. ΚΕΔΚΕ μπορεί να δράσει ως καταλύτης, ενεργοποιητικός και κινητοποιητικός μηχανισμός, συντονιστής, διαμορφωτής συνεργειών, ως σύστημα υποστήριξης, φορέας κωδικοποίησης εμπειριών και μεταφοράς τεχνογνωσίας.

8 Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και ΕπικοινωνιώνΗράκλειο Κρήτης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη5 & 6 Μαϊου 2006 Το όραμα και η προοπτική Τοπική αυτοδιοίκηση εξοπλισμένη με κατάλληλες θεσμικές αρμοδιότητες, δομές, πόρους, ανθρώπινο δυναμικό και συστήματα διοίκησης που καλύπτουν τις απαιτήσεις στην εποχή της Πληροφορίας και της Γνώσης Ο δήμος παρέχει πληροφορίες και υπηρεσίες χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές σε πραγματικό χρόνο δυνατότητες (on-line capabilities) Λαμβάνει τεκμηριωμένες αποφάσεις στηριγμένες στην αξιοποίηση δεδομένων και τη διαχείριση της γνώσης και παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των παρεμβάσεων του. Οι δημότες και οι φορείς της περιοχής έχουν λόγο μέσα από διαδικασίες ηλεκτρονικής διαβούλευσης. Δημιουργεί ευνοϊκό τοπικό αναπτυξιακό περιβάλλον Διασυνδέεται με το διεθνές περιβάλλον.

9 Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και ΕπικοινωνιώνΗράκλειο Κρήτης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη5 & 6 Μαϊου 2006 Ποιοι οι κεντρικοί στόχοι μιας στρατηγικής για την αξιοποίηση των ΤΠΕ από τους δήμους 1.Τοπική ηλεκτρονική διακυβέρνηση 1.1. Παροχή πληροφοριών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε πραγματικό χρόνο προς τους δημότες και τις επιχειρήσεις της περιοχής ευθύνης του δήμου  ενδυνάμωση του χρήστη, 1.2. Βελτίωση της εσωτερικής λειτουργίας των δήμων, της τεκμηρίωσης και της ποιότητας των αποφάσεων που λαμβάνουν  ενδυνάμωση του ρόλου των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση και των αιρετών. 2.Ηλεκτρονική δημοκρατία αύξηση της συμμετοχής στα τοπικά δρώμενα, αξιοποίηση μηχανισμών διαβούλευσης,  ενδυνάμωση του δημότη –πολίτη. 3.Τοπική ανάπτυξη με άξονα τις ΤΠΕ ενδυνάμωση του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού και της τοπικής επιχειρηματικότητας σε δραστηριότητες που συνδέονται με τις ΤΠΕ 4. Διεθνής παρουσία των δήμων με τη βοήθεια των ΤΠΕ.

10 Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και ΕπικοινωνιώνΗράκλειο Κρήτης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη5 & 6 Μαϊου 2006 Από τις λειτουργίες στην αξιοποίηση των ΤΠΕ Ξεκινάμε από τις πραγματικές λειτουργίες και μετά αναζητούμε τρόπους βελτίωσής τους με την αξιοποίηση των ΤΠΕ. Πέντε μεγάλοι χώροι παρέμβασης: εσωτερική λειτουργία, εξωτερική εξυπηρέτηση, συμμετοχή των δημοτών, διεθνοποίηση-δικτύωση, τοπική ανάπτυξη. Κρίσιμη μάζα ηλεκτρονικών υποδομών, ψηφιακών χρηστών, ηλεκτρονικών υπηρεσιών και ψηφιακού περιεχομένου.

11 Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και ΕπικοινωνιώνΗράκλειο Κρήτης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη5 & 6 Μαϊου 2006 Κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε κατά τη διαμόρφωση και την εφαρμογή μιας στρατηγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ Σχεδιασμός: Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση; Υλοποίηση: Υπάρχει τεκμηριωμένη στρατηγική διοίκησης της υλοποίησης; «Ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες». Επίδοση: Παραγωγική λειτουργία των παρεμβάσεων. Πως αξιολογείται το τελικό αποτέλεσμα για τον χρήστη και από τον χρήστη; Βιωσιμότητα των παρεμβάσεων: Το κόστος υλοποίησης της αρχικής επενδυτικής παρέμβασης (εξοπλισμός και λογισμικό) είναι μέρος του συνολικού κόστους διαχείρισης, λειτουργίας, επέκτασης και αναβάθμισης. Βαθμός αξιοποίησης: Συνέργειες με υφιστάμενες ή παράλληλες άλλες δράσεις Τελικώς: Έχουμε αποδοτική (με βάση τους διαθέσιμους πόρους) και αποτελεσματική (για τον χρήστη) αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων;

12 Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και ΕπικοινωνιώνΗράκλειο Κρήτης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη5 & 6 Μαϊου 2006 Τα δύσκολα σημεία Δέσμευση και έμπρακτη διατήρησή της. Υλοποίηση  Το μάνατζμεντ της υλοποίησης: Σχέδιο δράσης, Πόροι, Δομές και Κρίκοι, Κουλτούρα και προπαντός άνθρωποι (οι διαφωτιστές της πληροφορικής, οι ενημερωμένοι και απαιτητικοί χρήστες, οι απλοί χρήστες). Κινητοποίηση  Επιχειρείται μια δημόσια παρέμβαση με στόχο την κινητοποίηση της κοινωνίας (από τους ψηφιακούς εθελοντές έως τους «πληροφοριακά» ανυποψίαστους δημότες, την ενεργοποίηση της αγοράς για πολλαπλασιαστικά και διατηρήσιμα αποτελέσματα.

13 Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και ΕπικοινωνιώνΗράκλειο Κρήτης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη5 & 6 Μαϊου 2006 Τα δύσκολα σημεία (συνέχεια) Οι ΤΠΕ προκαλούν Μετασχηματισμούς: Προϋποθέτουν αλλαγές και δημιουργούν αλλαγές. Διαχείριση αλλαγών. Ευνοούν δικτύωση και συνεργατικότητα. Νοοτροπίες και στάσεις (καταπολέμηση της τεχνοφοβίας). Αλλαγή του τρόπου σκέψης, οργάνωσης και δουλειάς.

14 Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και ΕπικοινωνιώνΗράκλειο Κρήτης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη5 & 6 Μαϊου 2006 Ο τρόπος ανάπτυξης της χρήσης των ΤΠΕ μετράει Η αρχιτεκτονική των συστημάτων μετράει. (Δελφίνια και όχι φάλαινες). Από τα μεγάλα συστήματα στην αξιοποίηση του Internet. Η φιλοσοφία της ανάπτυξης των πληροφοριακών συστημάτων και των δικτυακών υποδομών και γενικότερα της αξιοποίησης των ΤΠΕ: Σκέψου τη μεγάλη εικόνα και αντιμετώπισε τα προβλήματα χωρίς τεχνοφοβία και με επιμονή. Οι ΤΠΕ εργαλείο και όχι μπελάς. Συγκρότησε την ομάδα των πρωτοπόρων των ΤΠΕ. Από νωρίς να εμπλέξεις τους χρήστες. Δράσε άμεσα, ξεκινώντας από κάπου συγκεκριμένα. Σταδιακή και σπονδυλωτή ανάπτυξη ώστε όλο το σύστημα να εκπαιδεύεται και να μαθαίνει στην πράξη.

15 Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και ΕπικοινωνιώνΗράκλειο Κρήτης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη5 & 6 Μαϊου 2006 Αρχές και κρίσιμες προϋποθέσεις Διαλειτουργικότητα πληροφοριακών συστημάτων. Ανοιχτό λογισμικό (κόστος, ανάπτυξη) Αναπτύσσω μια φορά μιαν εφαρμογή, την επαναχρησιμοποιώ πολλές προσαρμόζοντάς την με μικρό πρόσθετο κόστος κάθε φορά. Δεν αγοράζω το ίδιο πράγμα χίλιες φορές. Οι πόροι που εξοικονομούνται πάνε στην τεχνική υποστήριξη και στην αναβάθμιση των συστημάτων. Κάθε υπηρεσία διαθέσιμη με πολλά κανάλια. Ευρυζωνικές υποδομές και υπηρεσίες παντού. Toolkits (οδηγοί που κωδικοποιούν την πείρα). Συνεργασίες και μεταφορά γνώσης και πείρας. Μαθαίνουμε από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τις δικές μας και των άλλων (Το μεγάλο πειραματικό εργαστήρι της Ευρώπης και του ψηφιακού χώρου).

16 Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και ΕπικοινωνιώνΗράκλειο Κρήτης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη5 & 6 Μαϊου 2006 Οι σημερινές προτεραιότητες (χώροι παρέμβασης) Υποδομές: Πληροφοριακά συστήματα, διαδικτυακό περιβάλλον και ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ευρυζωνικές υποδομές (οπτικοί δακτύλιοι, ασύρματα δίκτυα) και υπηρεσίες. Επικοινωνία υφισταμένων και νέων υποδομών. Συνέργειες, λειτουργία, αναβάθμιση και βιωσιμότητα. Ψηφιακό Περιεχόμενο: εκπαιδευτικό, πολιτισμικό, ιστορικό...

17 Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και ΕπικοινωνιώνΗράκλειο Κρήτης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη5 & 6 Μαϊου 2006 Οι σημερινές προτεραιότητες (συνέχεια..) Οικοδόμηση Ικανοτήτων Ανάπτυξης, Διαχείρισης και χρήσης ΤΠΕ: Από τους ειδικούς της πληροφορικής και των δικτύων, στους διαχειριστές των ΤΠΕ, στους απαιτητικούς χρήστες, στους απλούς χρήστες, στους τεχνοφοβικούς. Δεν υπάρχει εμπόδιο για τη βασική χρήση.

18 Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και ΕπικοινωνιώνΗράκλειο Κρήτης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη5 & 6 Μαϊου 2006 Οι σημερινές προτεραιότητες (συνέχεια..) Ανάπτυξη συνεργασιών για σχεδιασμό έργων ΤΠΕ, ανταλλαγή εμπειριών, ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων.

19 Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και ΕπικοινωνιώνΗράκλειο Κρήτης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη5 & 6 Μαϊου 2006 Το βασικό μήνυμα: Κινητοποίηση της Κοινωνίας και των πρωτοπόρων της Συγκροτείστε σε κάθε δήμο και εμπιστευθείτε την ομάδα των πιονιέρων και των διαφωτιστών της πληροφορικής και του Ίντερνετ από άξιους νέους της περιοχής σας. Κινητοποιείστε τους ψηφιακούς εθελοντές. Εμπλέξτε τους χρήστες παντού. Δεν υπάρχει φραγμός (ηλικιακός, μορφωτικός...) για τη στοιχειώδη χρήση της πληροφορικής και του Ίντερνετ. Η Κοινωνία της Πληροφορίας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε μόνο στους ειδικούς.


Κατέβασμα ppt "Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και ΕπικοινωνιώνΗράκλειο Κρήτης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη5 & 6 Μαϊου 2006 Στρατηγική."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google