Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ

2 ΧΩΡΙΣ ΤΡΟΦΗ Σε γενικές γραμμές ένας άνθρωπος αντέχει χωρίς νερό 2-3 ημέρες και χωρίς τροφή ημέρες Η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην νεφρική λειτουργία ειδικά αν το άτομο είναι ενεργητικό. Όσον αναφορά την έλλειψη τροφής, οι ειδικοί πιστεύουν πως οι γυναίκες μπορούν να επιβιώσουν περισσότερο από τους άντρες καθώς τείνουν να έχουν περισσότερο σωματικό λίπος από ότι μυϊκή μάζα η οποία απαιτεί περισσότερες θερμίδες για να διατηρηθεί.

3 Μια επαρκής δίαιτα πρέπει να ικανοποιεί τις ενεργειακές απαιτήσεις του σώματος και να παρέχει μια ελάχιστη ποσότητα υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών. Άλατα, βιταμίνες και επαρκή ποσότητα νερού είναι εξίσου σημαντικά.

4 ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ Επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών είναι απαραίτητη για την διατήρηση της σωστής ισορροπίας αζώτου. Η ελάχιστη απαίτηση για πρωτεΐνη είναι 0,5 g/kg βάρους σώματος την ημέρα(λειτουργικό ελάχιστο). Περίπου το μισό της πρωτεΐνης της τροφής πρέπει να είναι ζωικής προέλευσης για την εξασφάλιση αρκετών σημαντικών αμινοξέων.

5 ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Οι υδατάνθρακες(άμυλο, σάκχαρα, γλυκογόνο) παρέχουν το μεγαλύτερο τμήμα ενεργειακής απαίτησης . Η ενεργειακή προσφορά τους μπορεί να πέσει στο 10% (φυσιολογικά 60%) πριν εμφανιστούν μεταβολικές διαταραχές.

6 ΛΙΠΟΣ Δεν είναι σημαντικό αν η πρόσληψη λιποδιαλυτών βιταμινών(Ε, D, K και Α) και σημαντικών λιπαρών οξέων(λινολαικό οξύ) επαρκεί.

7 ΑΛΑΤΑ Μια επαρκή πρόσληψη αλάτων: ασβέστιο 800 mg/ημέρα σίδηρο mg/ημέρα ιώδιο 0.15 mg/ημέρα είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του σώματος.

8 ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Βιταμίνες ( A, B1, B2, B6, B12, C, D2, D3, E, H, K1, K2, φολικό οξύ, νικοτιναμίδιο, παντοθενικό οξύ) είναι συστατικά που παίζουν ζωτικό ρόλο στον μεταβολισμό καθώς το σώμα δεν τα παράγει ή δεν τα παράγει σε επαρκή ποσότητα.

9 ΠΕΨΗ

10 ΠΕΨΗ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ

11 ΠΕΨΗ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ

12 ΠΕΨΗ ΛΙΠΙΔΙΩΝ

13 ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ
ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ???????? ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΥΣ?? ΚΑΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΣΧΗΜΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ????

14 ΤΡΟΦΕΣ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ Μαύρη σοκολατα:
Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης(λόγω της σεροτονίνης, της L-τρυπτοφάνης αλλά και των υδατανθράκων). Πρωτεΐνες: Από τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες εκκρίνεται η ντοπαμίνη, μια ορμόνη που μας προκαλεί όμορφα συναισθήματα.

15 Μπανάνες: Οι μπανάνες περιέχουν ντοπαμίνη, μια φυσική χημική ανταμοιβή που ενισχύει τη διάθεσή. Καφές: Ο καφές ενεργοποιεί ένα μηχανισμό στον εγκέφαλο, που απελευθερώνει BDNF, το οποίο ενεργοποιεί τα βλαστικά κύτταρα του εγκεφάλου και τα μετατρέπει σε νέους νευρώνες, βελτιώνοντας έτσι την υγεία του εγκεφάλου σας.

16 Βατόμουρα: Οι ανθοκυανίνες είναι οι χρωστικές ουσίες που δίνουν στα βατόμουρα βαθύ χρώμα τους. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν τον εγκέφαλο να παράγει ντοπαμίνη. Ψάρια: Έρευνες έχουν δείξει πως τα ωμέγα-3 λιπαρά λειτουργούν ακριβώς όπως και τα αντικαταθλιπτικά στην πρόληψη των σημαδιών της κατάθλιψης.

17 ΤΡΟΦΕΣ ΤΗΣ ΛΥΠΗΣ Ζάχαρη:
Η ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα , το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε εναλλαγές της διάθεσης. Γλουτένη: Ένας μηχανισμός που μπορεί να βοηθήσει να εξηγήσει τη μυστηριώδη σχέση μεταξύ σιτάρι και τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι το γεγονός ότι το σιτάρι αναστέλλει την παραγωγή της σεροτονίνης .

18 Επεξεργασμένα τρόφιμα:
Εκτός από τη ζάχαρη και γλουτένη , μπορούν επίσης να περιέχουν τρανς λιπαρά , τεχνητά χρώματα , το όξινο γλουταμινικό νάτριο ( MSG ) , τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και άλλα συνθετικά συστατικά που συνδέονται με την ευερεθιστότητα και κακή διάθεση.

19 Αν σήμερα καταναλώσουμε φρέσκα φρούτα, τότε η βιταμίνη C θα γίνει σύμμαχος στην προσπάθεια του οργανισμού μας απέναντι στις διάφορες λοιμώξεις. Αν σήμερα καταναλώσουμε επαρκή πρωτεΐνη, τότε την επόμενη μέρα θα γίνει πλήρης αποκατάσταση των φθαρμένων ιστών, ενώ αν καταναλώσουμε περισσότερη από αυτή που χρειαζόμαστε, θα ξυπνήσουμε με περισσότερο αποθηκευμένο λίπος μέσα στο σώμα μας.

20

21 Αν προσθέσουμε δυο με τρεις κουταλιές ωμό ελαιόλαδο στο φαγητό μας, η καρδιά μας θα εργάζεται καλύτερα και ο νους μας θα λειτουργεί γρηγορότερα. Αν έχουμε καθημερινά δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια στη διατροφή μας, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β θα βοηθήσουν το σώμα μας να είναι πιο δραστήριο και το νευρικό μας σύστημα σε πλήρη διαύγεια και ετοιμότητα. Αν οτιδήποτε φάμε σήμερα είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκο, πιο ζωντανό και πιο κοντά στη φυσική του πηγή προέλευσης, χωρίς πρόσθετα χημικά και συντηρητικά, τότε σίγουρα αυτό θα αντανακλάται θετικά στη διάθεσή μας, στις δυνάμεις μας, στη διανοητική ευεξία μας και στη άριστη φυσική μας κατάσταση.

22 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

23


Κατέβασμα ppt "ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google