Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

THE DIGITAL LIBRARY OF THE UNIVERSITY OF PENNSYLVANIA (www.upenn.library.edu.) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΜΠΟΥΚΙΔΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ ΔΟΥΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΟΥΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "THE DIGITAL LIBRARY OF THE UNIVERSITY OF PENNSYLVANIA (www.upenn.library.edu.) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΜΠΟΥΚΙΔΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ ΔΟΥΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΟΥΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 THE DIGITAL LIBRARY OF THE UNIVERSITY OF PENNSYLVANIA (www.upenn.library.edu.) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΜΠΟΥΚΙΔΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ ΔΟΥΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΟΥΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

2 Εισαγωγή Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Πεννσυλβάνια (Penn Library) «χτίζει» μια ψηφιακή βιβλιοθήκη με την ελπίδα να επιφέρει μια «επανάσταση» στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι δουλεύουν, μαθαίνουν, μελετούν, δημιουργούν και συνεργάζονται. Για τη δημιουργία αυτής της βιβλιοθήκης υιοθετήθηκαν όλες οι νέες τεχνολογίες που αφορούν τις ψηφιακές βιβλιοθήκες. Οι προσπάθειες εστιάζουν στα εξής σημεία: Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Πεννσυλβάνια (Penn Library) «χτίζει» μια ψηφιακή βιβλιοθήκη με την ελπίδα να επιφέρει μια «επανάσταση» στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι δουλεύουν, μαθαίνουν, μελετούν, δημιουργούν και συνεργάζονται. Για τη δημιουργία αυτής της βιβλιοθήκης υιοθετήθηκαν όλες οι νέες τεχνολογίες που αφορούν τις ψηφιακές βιβλιοθήκες. Οι προσπάθειες εστιάζουν στα εξής σημεία: Να δημιουργηθούν συντηρητέες και επαναχρησιμοποιήσιμες βάσεις / υποδομές για την υποστήριξη των ψηφιακών πηγών (digital resources) οι οποίες θα μπορούν να διατηρηθούν για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Να παραχθούν ψηφιακές συλλογές με σκοπό την προώθηση της αποστολής της Penn Library για την διδασκαλία, την έρευνα και την εξυπηρέτηση του κοινού. Επίσης να αναπτύξει νέους τρόπους παραγωγής και διαχείρισης των ψηφιακών συλλογών. Να βοηθήσει τους φοιτητές του πανεπιστημίου αλλά και το κοινό να βρίσκουν και να χρησιμοποιούν την πληροφορία οποιαδήποτε ώρα και οπουδήποτε κι αν βρίσκονται. Να συνεργαστούν με τους χρήστες της βιβλιοθήκης, με ομότιμα ιδρύματα αλλά και με το κοινό με σκοπό τη διάδοση της γνώσης μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας.

3 New and noteworthy Νέα και αξιοσημείωτα

4 Penn text at Penn library Penn text at Penn library Το Penn Text (η τοπική εφαρμογή του SFX, η Open URL(Uniform Resource Location) λύση από το Ex Libris ) είναι μια νέα υπηρεσία της Penn Library η οποία επιτρέπει στους χρήστες να βρίσκουν άρθρα και άλλα κείμενα απευθείας από τις βάσεις δεδομένων στις οποίες βρίσκονται. Αυτή η υπηρεσία θα επεκταθεί στο μέλλον και θα προσφέρει στους χρήστες πρόσβαση σε υλικό που βρίσκεται σε τοποθεσίες στις οποίες θα εισέρχονται οι ίδιοι. Το Penn Text (η τοπική εφαρμογή του SFX, η Open URL(Uniform Resource Location) λύση από το Ex Libris ) είναι μια νέα υπηρεσία της Penn Library η οποία επιτρέπει στους χρήστες να βρίσκουν άρθρα και άλλα κείμενα απευθείας από τις βάσεις δεδομένων στις οποίες βρίσκονται. Αυτή η υπηρεσία θα επεκταθεί στο μέλλον και θα προσφέρει στους χρήστες πρόσβαση σε υλικό που βρίσκεται σε τοποθεσίες στις οποίες θα εισέρχονται οι ίδιοι. Η υπηρεσία Penn Text προσφέρει πρόσβαση σε άρθρα με πλήρες κείμενο μέσω της Penn Library. Εξασφαλίζει απευθείας σύνδεση από τη βάση δεδομένων σε μια ποικιλία υπηρεσιών που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη τοποθεσία. Αυτές οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν: Η υπηρεσία Penn Text προσφέρει πρόσβαση σε άρθρα με πλήρες κείμενο μέσω της Penn Library. Εξασφαλίζει απευθείας σύνδεση από τη βάση δεδομένων σε μια ποικιλία υπηρεσιών που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη τοποθεσία. Αυτές οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν: το πλήρες κείμενο ενός άρθρου το πλήρες κείμενο ενός άρθρου περίληψη αν είναι διαθέσιμη ή πίνακα περιεχομένων από ένα συγκεκριμένο τεύχος του περιοδικού περίληψη αν είναι διαθέσιμη ή πίνακα περιεχομένων από ένα συγκεκριμένο τεύχος του περιοδικού απευθείας σύνδεση στον κατάλογο τεκμηρίων Franklin για την έντυπη μορφή του περιοδικού απευθείας σύνδεση στον κατάλογο τεκμηρίων Franklin για την έντυπη μορφή του περιοδικού πρόσβαση σε μια φόρμα για συμπλήρωση σε περίπτωση Διαδανεισμού (ILL- Inter Library Loan ) πρόσβαση σε μια φόρμα για συμπλήρωση σε περίπτωση Διαδανεισμού (ILL- Inter Library Loan )

5 Locally developed digital collections Ψηφιακές συλλογές που αναπτύσσονται τοπικά στη βιβλιοθήκη

6 Multimodal collections SCETI (Schoenberg Center for Electronic Text and Image) Είναι μια πλήρης ολοκληρωμένη ψηφιακή βιβλιοθήκη που δημιουργήθηκε το 1996 για να δημοσιεύσει πιστά αντίγραφα σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων στις συλλογές της Penn Library. Η αποστολή της είναι να κάνει προσβάσιμο στην παγκόσμια κοινότητα των επιστημόνων και ερευνητών υλικό στο οποίο θα είχαν πολύ δύσκολη πρόσβαση. Είναι ανοιχτή σε όλους τους ενδιαφερόμενους για γνώση και μάθηση. Είναι μια πλήρης ολοκληρωμένη ψηφιακή βιβλιοθήκη που δημιουργήθηκε το 1996 για να δημοσιεύσει πιστά αντίγραφα σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων στις συλλογές της Penn Library. Η αποστολή της είναι να κάνει προσβάσιμο στην παγκόσμια κοινότητα των επιστημόνων και ερευνητών υλικό στο οποίο θα είχαν πολύ δύσκολη πρόσβαση. Είναι ανοιχτή σε όλους τους ενδιαφερόμενους για γνώση και μάθηση. SCETI current projects: SCETI current projects: 1. Genizah Fragments 1. Genizah Fragments 2. Tikal Digital Access Project 2. Tikal Digital Access Project 3. Papyrology 3. Papyrology 4. Image collections 4. Image collections 5. Indic manuscripts 5. Indic manuscripts 6. Site Redesign 6. Site Redesign 7. Building on Strengths 7. Building on Strengths

7 Primarily text Oxford-Cambridge e-Books Το OUP/Penn Digital Books project είναι μια συνεργατική προσπάθεια από ένα τεράστιο εκδότη και μια ερευνητική βιβλιοθήκη με σκοπό να ερευνήσει την επίδραση των ψηφιακών βιβλίων στη διδασκαλία, την έρευνα και τη μάθηση. Πιο συγκεκριμένα το project θα εκτιμήσει και θα εξετάσει: Το OUP/Penn Digital Books project είναι μια συνεργατική προσπάθεια από ένα τεράστιο εκδότη και μια ερευνητική βιβλιοθήκη με σκοπό να ερευνήσει την επίδραση των ψηφιακών βιβλίων στη διδασκαλία, την έρευνα και τη μάθηση. Πιο συγκεκριμένα το project θα εκτιμήσει και θα εξετάσει: 1. Την αλληλεπίδραση μεταξύ μαθητών/ φοιτητών και μιας συγκεκριμένης συλλογής on-line βιβλίων. 1. Την αλληλεπίδραση μεταξύ μαθητών/ φοιτητών και μιας συγκεκριμένης συλλογής on-line βιβλίων. 2. Το κόστος και τη διαδικασία παράγωγης και διανομής των ψηφιακών βιβλίων. 2. Το κόστος και τη διαδικασία παράγωγης και διανομής των ψηφιακών βιβλίων. 3. Την επίδραση της διαθεσιμότητας των ψηφιακών βιβλίων στις απαιτήσεις της αγοράς για τυπωμένο υλικό. 3. Την επίδραση της διαθεσιμότητας των ψηφιακών βιβλίων στις απαιτήσεις της αγοράς για τυπωμένο υλικό. 4. Τη δυνατότητα πρόσβασης σε πλήρες κείμενο μονογραφιών για την προώθηση της εκπαίδευσης/ μάθησης τουλάχιστον σε σχέση με την ιστορία και τις ανθρωπιστικές επιστήμες. 4. Τη δυνατότητα πρόσβασης σε πλήρες κείμενο μονογραφιών για την προώθηση της εκπαίδευσης/ μάθησης τουλάχιστον σε σχέση με την ιστορία και τις ανθρωπιστικές επιστήμες.

8 Primarily text(συνέχεια) The On Line Books Page Είναι ένας δικτυακός τόπος που προσφέρει πρόσβαση σε βιβλία που διατίθενται ελεύθερα στο Web. Επίσης ενθαρρύνει και παρακινεί προσπάθειες ανάπτυξης βιβλίων on line προς όφελος όλων. Είναι ένας δικτυακός τόπος που προσφέρει πρόσβαση σε βιβλία που διατίθενται ελεύθερα στο Web. Επίσης ενθαρρύνει και παρακινεί προσπάθειες ανάπτυξης βιβλίων on line προς όφελος όλων. A Celebration of Women Writers Πολύ συχνά δεν είναι εύκολο να εντοπίσει κανείς πηγές για τις γυναίκες συγγραφείς και υπάρχει η ανάγκη εύκολης πρόσβασης σε πληροφορίες που διατίθενται online. Το Celebration δίνει ένα κατάλογο με links (συνδέσεις ) ο οποίος περιέχει βιογραφικές και βιβλιογραφικές πληροφορίες σχετικά με τις γυναίκες συγγραφείς και τα βιβλία τους. Πολύ συχνά δεν είναι εύκολο να εντοπίσει κανείς πηγές για τις γυναίκες συγγραφείς και υπάρχει η ανάγκη εύκολης πρόσβασης σε πληροφορίες που διατίθενται online. Το Celebration δίνει ένα κατάλογο με links (συνδέσεις ) ο οποίος περιέχει βιογραφικές και βιβλιογραφικές πληροφορίες σχετικά με τις γυναίκες συγγραφείς και τα βιβλία τους. Για περισσότερες πληροφορίες: http://digital.library.upenn.edu/women/credits.html Για περισσότερες πληροφορίες: http://digital.library.upenn.edu/women/credits.html http://digital.library.upenn.edu/women/credits.html

9 Primarily images Οι παρακάτω συλλογές περιλαμβάνονται στο Online Image Collections site: Οι παρακάτω συλλογές περιλαμβάνονται στο Online Image Collections site: Fisher Fine Arts Library Image Collection Online Περιλαμβάνει εικόνες σχετικές με τις καλές τέχνες και περιέχει περίπου 150.000 τεκμήρια, 5000 από αυτά εμφανίζονται μαζί με την ψηφιακή εκδοχή διαφανειών (slides). Περιλαμβάνει εικόνες σχετικές με τις καλές τέχνες και περιέχει περίπου 150.000 τεκμήρια, 5000 από αυτά εμφανίζονται μαζί με την ψηφιακή εκδοχή διαφανειών (slides). Penn/ AIIS South Asia Art Archive Ένα μέρος από το Art Archive του Penn/ AIIS ( American Institute of Indian Studies) κρατείται στην Penn Library’s South Asia Collection. Η συλλογή είναι ανοιχτή και προσφέρει πρόσβαση και στην συνοπτική περιγραφή και στην ολοκληρωμένη εκδοχή των εικόνων. Ένα μέρος από το Art Archive του Penn/ AIIS ( American Institute of Indian Studies) κρατείται στην Penn Library’s South Asia Collection. Η συλλογή είναι ανοιχτή και προσφέρει πρόσβαση και στην συνοπτική περιγραφή και στην ολοκληρωμένη εκδοχή των εικόνων. Furness Image Collection Η Horace Howard Furness Memorial Library είναι αφιερωμένη στη μελέτη του Shakespeare, των συγχρόνων του και γενικότερα της αγγλικής Αναγέννησης καθώς και στην ιστορία των θεατρικών παραστάσεων πάνω σε έργα του Shakespeare. Η Horace Howard Furness Memorial Library είναι αφιερωμένη στη μελέτη του Shakespeare, των συγχρόνων του και γενικότερα της αγγλικής Αναγέννησης καθώς και στην ιστορία των θεατρικών παραστάσεων πάνω σε έργα του Shakespeare.

10 Primarily images(συνέχεια) Primarily images(συνέχεια) Smith Image Collection Η Edgar Fahs Smith Memorial Collection είναι αφιερωμένη στην ιστορία της Χημείας με έμφαση στο υλικό πριν το 1850 που αφορά την θεωρητική, την πειραματική και την πρακτική χημεία. Η Edgar Fahs Smith Memorial Collection είναι αφιερωμένη στην ιστορία της Χημείας με έμφαση στο υλικό πριν το 1850 που αφορά την θεωρητική, την πειραματική και την πρακτική χημεία. University Archives: Digital Image Collection Το αρχείο του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια περιέχει περισσότερα από 35.000 ιστορικά τεκμήρια/ εικόνες που απεικονίζουν το πανεπιστήμιο, γεγονότα, εκδηλώσεις, ανθρώπους και ομάδες που συνδέονται με το πανεπιστήμιο. Το αρχείο του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια περιέχει περισσότερα από 35.000 ιστορικά τεκμήρια/ εικόνες που απεικονίζουν το πανεπιστήμιο, γεγονότα, εκδηλώσεις, ανθρώπους και ομάδες που συνδέονται με το πανεπιστήμιο. Robert and Molly Friedman Jewish Music online Catalog Ο κατάλογος περιέχει περίπου 28.000 εβραϊκά τραγούδια και δίσκους από τη συλλογή Friedman που βρίσκεται στο πανεπιστήμιο της Πεννσυλβάνια. Ο κατάλογος περιέχει περίπου 28.000 εβραϊκά τραγούδια και δίσκους από τη συλλογή Friedman που βρίσκεται στο πανεπιστήμιο της Πεννσυλβάνια.

11 Projects που βρίσκονται σε εξέλιξη Projects που βρίσκονται σε εξέλιξη Franklin to Web Uniform Resolution Service Typed Object Model Oxford University Press Digital Books Fine Arts Slide Library Electronic Journal Archives Planning Open Knowledge Initiative Digital Image Project English Renaissance in Context Communities of Interest Open Archives Initiative The online Books Page

12 Tools and technology Εργαλεία και τεχνολογία που χρησιμοποιεί η βιβλιοθήκη

13 Penn Library Handle/URS namespace Penn Library Handle/URS namespace Το Handle system είναι ένα ευρύ σύστημα για προσδιορισμό, χειρισμό και ανάλυση προσδιοριστών (identifiers) γνωστών ως Handles για ψηφιακά αντικείμενα και άλλες πηγές στο Internet. Τα Handles μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως Uniform Resource Names (URN’ s). Το Handle system είναι ένα ευρύ σύστημα για προσδιορισμό, χειρισμό και ανάλυση προσδιοριστών (identifiers) γνωστών ως Handles για ψηφιακά αντικείμενα και άλλες πηγές στο Internet. Τα Handles μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως Uniform Resource Names (URN’ s). Είναι γραμμένο σε Java TM και διαθέσιμο για download με κανένα κόστος για έρευνα ή πειραματική χρήση. περιλαμβάνει ένα ανοιχτό σύνολο από πρωτόκολλα, ένα namespace και εφαρμογή των πρωτοκόλλων. Είναι γραμμένο σε Java TM και διαθέσιμο για download με κανένα κόστος για έρευνα ή πειραματική χρήση. περιλαμβάνει ένα ανοιχτό σύνολο από πρωτόκολλα, ένα namespace και εφαρμογή των πρωτοκόλλων. Ως μέρος του συστήματος Library’s Uniform Resolution system(URS) η Penn Library τοποθέτησε Handles σε πολλές από τις πηγές της. Το namespace για την Penn Library είναι το 1017. Ως μέρος του συστήματος Library’s Uniform Resolution system(URS) η Penn Library τοποθέτησε Handles σε πολλές από τις πηγές της. Το namespace για την Penn Library είναι το 1017.

14 Λογισμικό και πρότυπα για τις ψηφιακές βιβλιοθήκες Λογισμικό και πρότυπα για τις ψηφιακές βιβλιοθήκες 1. For cataloguing and metadata VoyagerWebVoyage MARC format EAD 2. Documents HTMLPDFXMLSGMLTEIWord 3. Images TIFF format JPEG formats GIF format PNG format MrSID 4. Interactive animation Flash 5. References URLHandle

15 Λογισμικό και πρότυπα για τις ψηφιακές βιβλιοθήκες(συνέχεια) Λογισμικό και πρότυπα για τις ψηφιακές βιβλιοθήκες(συνέχεια) 6. Database technology OracleAccess Cold Fusion ODBC interface SQL protocol 7. Structured data XML 8. Searching Verity Cold fusion Z39.50 protocol 9. Scripting and programming JavascriptJavaPerlC CGI interface 10. Remote access and services HTTPTOM


Κατέβασμα ppt "THE DIGITAL LIBRARY OF THE UNIVERSITY OF PENNSYLVANIA (www.upenn.library.edu.) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΜΠΟΥΚΙΔΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ ΔΟΥΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΟΥΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google