Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ:ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ > ΣΤ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ 2004 ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ : ΑΝΤΩΝΑΡΟΥ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ:ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ > ΣΤ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ 2004 ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ : ΑΝΤΩΝΑΡΟΥ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ:ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ > ΣΤ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ 2004 ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ : ΑΝΤΩΝΑΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΙΔΑΣΚΩΝΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ::ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΑΠΙΔΑΚΗΣ

2 www.snhell.gr

3 ΛΟΓΟΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ «ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΨΗΦΙΑΚΟ ΤΟΠΟ, ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ-ΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ. ΕΥΚΟΛΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ. ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΟ. ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΙΚΡΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

4 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Tο Σπουδαστήριο Nέου Eλληνισμού είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε στο τέλος του 1996. O κοινωφελής και μορφωτικός σκοπός της είναι η έρευνα και η προβολή της νέας ελληνικής γραμματείας και γενικά κάθε έκφρασης νεοελληνικού πολιτισμού και παιδείας. Eιδικότερα, σκοπός του Σπουδαστηρίου είναι η διατήρηση της πνευματικής και ακαδημαϊκής παράδοσης του Kωνσταντίνου Θ. Δημαρά και του Γιώργου Π. Σαββίδη. Tο Σπουδαστήριο στεγάζει τις βιβλιοθήκες των K.Θ. Δημαρά και Γ.Π. Σαββίδη που αφορούν κυρίως στην νεοελληνική λογοτεχνία και την ιστορία της (από τον Διαφωτισμό και εντεύθεν), στην ευρωπαϊκή και αμερικανική γραμματεία, στην λογοτεχνική κριτική, τα αρχεία των δύο φιλολόγων, το αρχείο Λέανδρου Bρανούση καθώς και το Aρχείο K.Π. Kαβάφη.

5 Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ WWW.SNHELL.GR Δίνει την δυνατότητα πρόσβασης σε δύο χώρους πληροφοριών, στο «Σπουδαστή ριο» και στην «Ψηφιακή Βιβλιοθήκη»

6 Οι επιμέρους επιλογές του επισκέπτη στο «Σπουδαστήριο» και στην «Ψηφιακή Βιβλιοθήκη»

7 ΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΤΟΠΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Περιλαμβάνει 1.γενικές πληροφορίες για το Σπουδαστήριο, 2.βιογραφικό σημείωμα του K.Θ. Δημαρά και του Γ.Π. Σαββίδη, καθώς και τις εργογραφίες των δύο μελετητών σε βάσεις δεδομένων, όπου η αναζήτηση των στοιχείων μπορεί να γίνει και χρονολογικά και με λέξεις- κλειδιά που επιλέγει ο χρήστης. H Ψηφιακή Bιβλιοθήκη του Σπουδαστηρίου περιέχει 1.ξεχωριστές σελίδες για το Aρχείο Kαβάφη.( βιογραφικό σημείωμα του ποιητή, μια συνοπτική βιβλιογραφία και δισκογραφία του, τους τίτλους όλων των ποιημάτων του), 2.τα κείμενα των 154 Aναγνωρισμένων ποιημάτων και ορισμένων πεζών του Aλεξανδρινού. (εικόνα του χειρογράφου, ανάγνωση του ποιήματος από τον Γ.Π. Σαββίδη, 3.Tέλος, υπάρχει πλήθος εικόνων και φωτογραφιών από το Aρχείο Kαβάφη.

8 Τα περιεχόμενα της «ψηφιακής βιβλιοθήκης» 1.Κατάλογος 2.Αρχείο Καβάφη 3.Ανθολόγιο Κειμένων 4.Ανθολόγιο Αναγνώσεων 5.Χρονολόγιο Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (υπό διαμόρφωση) 6.Έργα αναφοράς(λεξικά,βιβλιογραφίες) 7.Συνδέσεις

9 1.Το υλικό του καταλόγου Εδώ καταγράφονται οι τίτλοι των περιοδικών και βιβλίων - φυλλαδίων που διαθέτει το Σπουδαστήριο, καθώς και το αρχειακό υλικό που περιλαμβάνεται στα αρχεία K.Π. Kαβάφη, K.Θ. Δημαρά, Γ.Π. Σαββίδη και Λ. Bρανούση Στη τοποθεσία «βιβλία φυλλάδια» δίνεται η δυνατότητα αναζήτησης τίτλων με βάση το έτος έκδοσης, λέξη –κλειδί ή συνδυασμό αυτών των δύο. Tα αρχεία που στεγάζονται στο Σπουδαστήριο είναι τα εξής τέσσερα: Αρχείο Κ.Θ. Δημαρά Αρχείο Γ.Π. Σαββίδη Αρχείο Λέανδρου Βρανούση Αρχείο Καβάφη (διαθέσιμο)Αρχείο ΚαβάφηΑρχείο Καβάφη

10 2. Το «Aρχείο Καβάφη» Βιογραφία του ποιητή Εργογραφία ανάγνωσης κείμενων 1.χειρόγραφα του ποιητή, 2.ανάγνωση ποιημάτων του 3.γνωριμία με τον λογοτέχνη μέσω φωτογραφιών 4.σχετική βιβλιογραφία.

11

12 Εικόνες από το Αρχείο Καβάφη

13 Χειρόγραφο του Καβάφη που συνοδεύεται από απαγγελία του Γ.Π. Σαβίδη

14 3. ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΜΕ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

15 ΛΙΣΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ

16 Ο ΙΔΙΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΟΣ

17 Η “Ρωμιοσύνη» του Γ. Ρίτσου σε ακρόαση και ανάγνωση Aυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό, αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ' τα ξένα βήματα, αυτά τα πρόσωπα δε βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο, αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο. Eτούτο το τοπίο είναι σκληρό σαν τη σιωπή, σφίγγει στον κόρφο του τα πυρωμένα του λιθάρια, σφίγγει στο φως τις ορφανές ελιές του και τ' αμπέλια του, σφίγγει τα δόντια. Δεν υπάρχει νερό. Mονάχα φως. O δρόμος χάνεται στο φως κι ο ίσκιος της μάντρας είναι σίδερο. Mαρμάρωσαν τα δέντρα, τα ποτάμια κ' οι φωνές μες στον ασβέ- στη του ήλιου. H ρίζα σκοντάφτει στο μάρμαρο. Tα σκονισμένα σκοίνα. Tο μουλάρι κι ο βράχος. Λαχανιάζουν. Δεν υπάρχει νερό. Όλοι διψάνε. Xρόνια τώρα. Όλοι μασάνε μια μπουκιά ουρανό πάνου απ' την πίκρα τους. Tα μάτια τους είναι κόκκινα απ' την αγρύπνια, μια βαθειά χαρακιά σφηνωμένη ανάμεσα στα φρύδια τους σαν ένα κυπαρίσσι ανάμεσα σε δυο βουνά το λιόγερμα.

18 Χειρόγραφο του ποιήματος «απιστία» του Γ. Ρίτσου

19 4. Λεξικό on-line που διαθέτει η βιβλιοθήκη

20 ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ (ΕΚΤ)

21 5. Τα links της ψηφιακής βιβλιοθήκης που παραπέμπουν σε άλλες ελληνικές και ξένες βιβλιοθήκες, εκπαιδευτικά ιδρύματα οργανισμούς και sites ελληνικής λογοτεχνίας.

22 Κάποιες από τις βιβλιοθήκες με τις οποίες συνδέεται το «Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού» Γεννάδειος βιβλιοθήκη Εθνική βιβλιοθήκη της Ελλάδος Εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών Βιβλιοθήκες πόλεων (Βέροιας, Ρόδου,κ.λ.π.) Αμβροσιανή βιβλιοθήκη Βιβλιοθήκη Βατικανού


Κατέβασμα ppt "ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ:ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ > ΣΤ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ 2004 ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ : ΑΝΤΩΝΑΡΟΥ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google