Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επιβλέπων Καθηγητής: κ.Γκαβαλιάς Επιμέλεια: Ε.Νικολάου ΣΤΕΦ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επιβλέπων Καθηγητής: κ.Γκαβαλιάς Επιμέλεια: Ε.Νικολάου ΣΤΕΦ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Επιβλέπων Καθηγητής: κ.Γκαβαλιάς Επιμέλεια: Ε.Νικολάου ΣΤΕΦ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ

2 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ TΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

3

4 Είναι μείγμα υδρογονανθράκων σε αέρια κατάσταση, αποτελείται κυρίως από μεθάνιο και σε πολύ μικρότερη αναλογία από άλλα αέρια, όπως αιθάνιο,προπάνιο, βουτάνιο,πεντάνιο και ανήκει στη 2η Οικογένεια των αερίων καυσίμων. Δεν περιέχει μονοξείδιο του άνθρακα και δεν είναι τοξικό.Επίσης,είναι ελαφρύτερο από τον αέρα (dσx=O,59).

5

6 Στις τέσσερις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας πριν και μετά την εισαγωγή του Φυσικού Αερίου

7

8 ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

9  Η εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα αποφασίστηκε στα πλαίσια της προσπάθειας εκσυγχρονισμού και βελτίωσης του ενεργειακού ισοζυγίου, αλλά και για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της χώρας μας.  Οι τομείς στους οποίους χρησιμοποιείται σήμερα είναι πρωτίστως η ηλεκτροπαραγωγή και δευτερευόντως η βιομηχανία, ο οικιακός και τριτογενής τομέας και η αυτοκίνηση.  Τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την εισαγωγή του φυσικού αερίου μπορούν να εντοπισθούν κυρίως σε 3 πεδία: Περιβάλλον, Οικονομία, Αξιοπιστία. Πηγή: Δ.Ε.Π.Α.

10  Στον οικιακό τομέα χρησιμοποιείται για θέρμανση, μαγείρεμα και ζεστό νερό. Είναι 20% φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης και 60% από το ηλεκτρικό ρεύμα. η διανομή ξεκίνησε  Στην ελληνική αγορά η διανομή του φυσικού αερίου στον οικιακό τομέα ξεκίνησε τα τελευταία έξι χρόνια.  Στις χώρες του εξωτερικού το φυσικό αέριο καλύπτει κατά μέσο όρο το 25% της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης. Αντίθετα στην Ελλάδα μόλις το 6%.  Το 2005 παρατηρήθηκε αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε σχέση με τα επίπεδα του 2003 κατά 94,1% και κατά 39,3% σε σχέση με την κατανάλωση του 2004. Πηγή: Ρ.Α.Ε.

11 Η εταιρία είναι υπεύθυνη  για την εισαγωγή, μεταφορά και αποθήκευση του φυσικού αερίου  για την κατασκευή και εκμετάλλευση του εθνικού συστήματος μεταφοράς  για την πώληση φυσικού αερίου σε μεγάλους καταναλωτές και στις εταιρίες παροχής αερίου (ΕΠΑ)  Η Δ.Ε.Π.Α συστάθηκε το 1998. Το 65% της εταιρίας ανήκει στο Δημόσιο ενώ το υπόλοιπο 35% στα Ε.Λ.Π.Ε.  Η Δ.Ε.Π.Α. σύστησε τις Ε.Π.Α. στις οποίες συμμετέχει σε ποσοστό 51% ενώ το υπόλοιπο 49% ανήκει σε ιδιώτες  Οι Ε.Π.Α. είναι υπεύθυνες  για την ανάπτυξη, λειτουργία, συντήρηση και εμπορική εκμετάλλευση του δικτύου διανομής που εντάσσεται στις περιοχές τους  για την πώληση φυσικού αεριού στον οικιακό, τριτογενή και βιομηχανικό τομέα Δ.Ε.Π.Α. Ε.Π.Α.

12 ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ

13 Η μέτρηση της ικανοποίησης των πελατών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι της ενέργειας έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Αποτελέσματα έρευνας της S&P έδειξαν θετική συσχέτιση ανάμεσα στην κερδοφορία μιας επιχείρησης ενέργειας και της ικανοποίησης των πελατών. Σημείο διαφοροποίησης (ανταγωνιστικό πλεονέκτημα) των κορυφαίων εταιριών του κλάδου είναι το επίπεδο ικανοποίησης.

14 Οι βασικές κατηγορίες κριτηρίων που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της ικανοποίησης είναι η εξυπηρέτηση, η τιμή, η αξιοπιστία και τέλος η έκδοση/εξόφληση των λογαριασμών. Η ύπαρξη ανταγωνισμού επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ικανοποίηση στα κριτήρια που αναφερθήκαν. Πηγή: J.D. Power Πηγή: C.R.I.E.P.I

15 συνολική ικανοποίηση  Η συνολική ικανοποίηση αγγίζει το 81,7%. ολική συνάρτηση αξιών  Η ολική συνάρτηση αξιών εξηγεί πώς η μετάβαση από τη μία βαθμίδα ικανοποίησης στην αμέσως επόμενη επιδρά στην τιμή του μέσου δείκτη ολικής ικανοποίησης.  Αν αυτοί που επέλεξαν το επίπεδο Ούτε Ικανοποιημένος / Ούτε Δυσαρεστημένος επέλεγαν το επίπεδο Αρκετά Ικανοποιημένος τότε ο μέσος ολικός δείκτης ικανοποίησης θα αυξανόταν από το 76% στο 88%.

16 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

17 Τιμή Πώλησης Τιμή Ευρώ/kWh Τ1 Ετήσια Κατανάλωση (Από:0kWh εως:7182kWh) 0,0337244 Τ2 Ετήσια Κατανάλωση (Από:0kWh εως:33145kWh) 0,0241325 Τ3 Ετήσια Κατανάλωση (Από:33145kWh) 0,0229851 Τ3 (Κλιματισμός) Ετ.Κατανάλωση (Από:33145kWh) 0,0222292  Ως μονάδα χρέωσης ορίζεται η κιλοβατώρα(kWh)  Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας καθορίζει τις τιμές του Φυσικού αερίου  Οι τιμή του Φυσικού αερίου είναι διαφορετική ανάλογα με την χρήση και τον όγκο της κατανάλωσης (ταρίφες)

18

19

20


Κατέβασμα ppt "Επιβλέπων Καθηγητής: κ.Γκαβαλιάς Επιμέλεια: Ε.Νικολάου ΣΤΕΦ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google