Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Β ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ

2 ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ιστορική αναδρομή Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.

3 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ(Σημαντικοί σταθμοί)
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ(Σημαντικοί σταθμοί) 600 π.Χ- Στατικός Ηλεκτρισμός  Θαλής ο Μιλήσιος. Η πρώτη ηλεκτρική μπαταρία  Η πρώτη ηλεκτρική μπαταρία κατασκευάστηκε από τον Ιταλό Alessandro Volta. 1821- Η εφεύρεση της αρχής της κίνησης του ηλεκτρομαγνήτη.  Ο Michael Faraday εφεύρε την αρχή της κίνησης του ηλεκτρομαγνήτη που στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως βάση για τη κατασκευή  του ηλεκτρικού μοτέρ.  Ο νόμος του Ohm  Η ανακάλυψη της σχέσης μεταξύ δύναμης, ηλεκτρικού ρεύματος και αντίστασης.  1879 - Η ανακάλυψη του ηλεκτρικού λαμπτήρα από τον Thomas Edison.   Το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

4 Λίγα λόγια για τον ηλεκτρισμό
Ο ηλεκτρισμός είναι ένας «γενικός» όρος περιλαμβάνει τα «ηλεκτρικά φαινόμενα», δηλαδή ένα σύνολο από φυσικά φαινόμενα που σχετίζονται με την παρουσία και τη ροή ηλεκτρικού φορτίου. Ο ηλεκτρισμός δίνει με μια ευρεία ποικιλία από πολύ γνωστά φαινόμενα, όπως οι αστραπές, ο στατικός ηλεκτρισμός, η ηλεκτρομαγνητική επαγωγή και η ροή του ηλεκτρικού ρεύματος. 

5 Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας Θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο

6 Το υδροηλεκτρικό φράγμα της περιοχής μας.

7 Λίγα Λόγια Για Την Ηλεκτρική Ενέργεια http://www. garyfallidou
Λίγα Λόγια Για Την Ηλεκτρική Ενέργεια Η ηλεκτρική ενέργεια έχει γίνει απαραίτητη στη ζωή μας. Μετατρέπεται σε θερμότητα στη ηλεκτρική κουζίνα, στο ηλεκτρικό καλοριφέρ, στον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Μετατρέπεται σε κίνηση στον ανεμιστήρα σε φως στις λάμπες, σε ήχο στα ηχεία και τα ακουστικά.

8 Που Χρησιμοποιείται: Χρησιμοποιείται ακόμα στο ασανσέρ, στα κινητά μας τηλέφωνα, στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, για να αναφέρουμε μόνο μερικές από τις χρήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας στην καθημερινή μας ζωή.

9 Τι Είναι Όμως Ηλεκτρική Ενέργεια; http://el.wikipedia.org/wiki
Τι Είναι Όμως Ηλεκτρική Ενέργεια; Η ηλεκτρική ενέργεια είναι η ενέργεια που μεταφέρει το ηλεκτρικό ρεύμα, που αναφέρεται στην κινητική ενέργεια των κινούμενων ηλεκτρονίων (ηλεκτρικό ρεύμα). Όταν γίνεται χρήση του ηλεκτρισμού η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε άλλη μορφή ενέργειας π.χ. σε κινητική ενέργεια όταν λειτουργεί ένας κινητήρας ή σε φως όταν ανάβει ένας λαμπτήρας.

10

11 Ο σύγχρονος κόσμος εξαρτά την επιβίωση και την ευημερία του του από αυτό το είδος ενέργειας. Η πλειονότητα των συσκευών λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι κυριότεροι είναι η καύση διαφόρων ουσιών (λιγνίτης, πετρέλαιο, κάρβουνο), τα πυρηνικά εργοστάσια, τα ηλιακά πάρκα, τα υδροηλεκτρικά φράγματα και τα αιολικά πάρκα.

12 Η ηλεκτρική ενέργεια θα πρέπει να καταναλώνεται ταυτόχρονα με την παραγωγή της ή να αποθηκεύεται αφού πρώτα μετατραπεί σε άλλες μορφές ενέργειας. Η ανάγκη άμεσης κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας έχει οδηγήσει στην κατασκευή ενός παγκόσμιου πλέγματος ηλεκτρικών δικτύων, έτσι ώστε να μπορεί να μεταφέρεται εύκολα, από το σημείο παραγωγής της, στο σημείο κατανάλωσης

13 Τα Φωτοβολταίκα:

14 http://endiaferontart. pblogs
Τα φωτοβολταικά πάρκα είναι διασυνδεδεμένα συστήματα με τη ΔΕΗ που έχουν σχέση αμφίδρομη και έχουν τη δυνατότητα να τροφοδοτούν με ενέργεια το ένα στο άλλο. Χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες με κριτήριο τα συστήματα στήριξης.

15 Οι κατηγορίες αυτές είναι η στήριξη με ένα σταθερό σύστημα στο έδαφος, με σταθερό σύστημα σε επίπεδη οροφή κτιρίου, με σταθερό σύστημα σε επικλινή στέγη και με σύστημα ηλιοστατών στο έδαφος. Τα πλεονεκτήματα του σταθερού συστήματος είναι ότι έχει χαμηλό κόστος, είναι απλό στην κατασκευή του, είναι σύντομο στην εγκατάστασή του, έχει χαμηλό κόστος συντήρησης και είναι πολύ αξιόπιστο.

16

17 . Από την άλλη μεριά έχουμε τα κινητά συστήματα τα οποία τα βάζουμε αρκετά συχνά στα φωτοβολτακα συστήματα για να ακολουθούν την τροχιά το ήλιου και χωρίζονται σε τρεία είδη, την παρακολούθηση της τροχιάς στον κάθετο άξονα, της τροχιάς στον οριζόντιο άξονα και της τροχιάς των δύο αξόνων. Σύμφωνα λοιπόν με το είδος που δίνει κίνηση στους άξονες, χρησιμοποιούμε και τα αντίστοιχα συστήματα κίνησης, το υδραυλικό και το ηλεκτρικό σύστημα.

18 Τα πλεονεκτήματα του κινητού συστήματος είναι ότι επειδή ακολουθούν την τροχιά του ήλιου παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας και αποφέρουν πολλά περισσότερα κέρδη. Σε αυτήν την περίπτωση όμως έχουμε και κάποια μειονεκτήματα, η κατασκευή του είναι πολύ πιο πολύπλοκη και έχει μεγαλύτερο κόστος και αυτή και η συντήρησή του, είναι πιο ευαίσθητο σε κακά καιρικά φαινόμενα και καταναλώνει ένα ποσοστό ενέργειας για την κίνησή του.

19 Η αιολική ενέργεια είναι η γρηγορότερα αξιοποιήσιμη πηγή παραγωγής ενέργειας παγκοσμίως.  Το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας από τον αέρα είναι πλέον ανταγωνιστικό, σε σχέση με τις συμβατικές πηγές καυσίμων, κάνοντας την αιολική ενέργεια τη φτηνότερη μορφή ανανεώσιμης ενέργειας.

20

21 Οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν κανέναν ρύπο οποιουδήποτε είδους, με αποτέλεσμα η παραγόμενη ενέργεια από τον αέρα να είναι μια καθαρή, βιώσιμη πηγή καυσίμων που δεν εξαντλείται και μπορεί να κληρονομηθεί στις μελλοντικές γενεές. Ο αέρας είναι μια άφθονη και ανεξάντλητη πηγή ενέργειας. Οι ανεμογεννήτριες είναι μια από τις δημοφιλέστερες ανανεώσιμες ενεργειακές τεχνολογίες. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον αέρα είναι σημαντική στην πάλη ενάντια στην αλλαγή κλίματος.

22 Κάθε μονάδα πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από τον αέρα, αντικαθιστά άμεσα την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τις συμβατικές ρυπογόνους πηγές ηλεκτρικής ενέργειας.

23 Η μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος http://www. garyfallidou
Η μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος Τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (υδροηλεκτρικά, θερμικά, πυρηνικά) είναι συνήθως χτισμένα μακριά από τις μεγάλες πόλεις. Συνεπώς το ηλεκτρικό ρεύμα χρειάζεται να μεταφερθεί σε μεγάλες αποστάσεις. Η μεταφορά αυτή γίνεται με πυλώνες υψηλής τάσης και καλώδια.

24

25 Όταν η ηλεκτρική ενέργεια κινείται (μεταφέρεται) μέσα από καλώδια, ένα μέρος της μετατρέπεται σε θερμότητα. Όσο περισσότερη θερμότητα δημιουργείται κατά τη μεταφορά, τόσο λιγότερη ωφέλιμη ενέργεια φτάνει στους χώρους χρήσης. Για να μειωθούν οι απώλειες, η ηλεκτρική ενέργεια μεταφέρεται στα καλώδια σε υψηλή τάση. Το ρεύμα πολύ υψηλής τάσης είναι κατάλληλο για μεταφορά σε μεγάλες αποστάσεις, γιατί έχει μικρότερες απώλειες (σε θερμότητα).

26 Η ηλεκτρική ενέργεια σε πολύ υψηλή τάση μπορεί να κεραυνοβολήσει ακόμα και από απόσταση, κάτω από ορισμένες συνθήκες. Αυτός είναι και ο λόγος που σε τέτοιες  κολώνες της ΔΕΗ βλέπουμε συχνά ένα σήμα που λέει: "προσοχή υψηλή τάση". Όταν το ηλεκτρικό ρεύμα φτάσει στα σημεία χρήσης του, δηλαδή στα σπίτια μας (τα εργοστάσια είναι μια άλλη κατηγορία χρηστών), πρέπει να μετατραπεί σε χαμηλή τάση Volt.

27 Αν παρατηρήσετε τις κολώνες της ΔΕΗ, θα δείτε ότι δεν είναι όλες ίδιες
Αν παρατηρήσετε τις κολώνες της ΔΕΗ, θα δείτε ότι δεν είναι όλες ίδιες. Κάποιες από αυτές έχουν στο πάνω μέρος τους κάτι παράξενα "μηχανήματα" και κάνουν θόρυβο. Αυτά τα μηχανήματα είναι μετασχηματιστές, που μετατρέπουν το ηλεκτρικό ρεύμα υψηλής τάσης που έρχεται από το εργοστάσιο παραγωγής σε ηλεκτρικό ρεύμα κατάλληλο για οικιακή χρήση (δηλαδή κατάλληλο για τα σπίτια μας).

28

29


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google