Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Από το 1950 μέχρι σήμερα... Η έντεχνη μουσική εμφανίζεται στα τέλη της δεκαετίας του 1950 - αρχές δεκαετίας του 1960. Ο όρος «έντεχνο-λαϊκό» περιέχει.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Από το 1950 μέχρι σήμερα... Η έντεχνη μουσική εμφανίζεται στα τέλη της δεκαετίας του 1950 - αρχές δεκαετίας του 1960. Ο όρος «έντεχνο-λαϊκό» περιέχει."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Από το 1950 μέχρι σήμερα..

2 Η έντεχνη μουσική εμφανίζεται στα τέλη της δεκαετίας του 1950 - αρχές δεκαετίας του 1960. Ο όρος «έντεχνο-λαϊκό» περιέχει δύο αντιφατικές έννοιες, δηλωτικές του διχασμού του Νεοέλληνα ανάμεσα στην λαϊκή παράδοση και τον δυτικό προσανατολισμό. Ως αποτέλεσμα δημιουργείται μια παράδοση τραγουδιών και μελοποιημένης ποίησης που ονομάζεται «έντεχνο τραγούδι».

3 Διαφέρει από το λαϊκό κυρίως στο στίχο, αλλά και στη μουσική (ενορχήστρωση, ύφος). Ο χαρακτήρας του είναι περισσότερο δυτικός όσον αφορά στα συνθετικά μέσα. Δεν έχει όμως καμία σχέση με τη φόρμα του δυτικοευρωπαϊκού ρομαντικού και μεταρομαντικού έντεχνου τραγουδιού.

4 Το ελληνικό έντεχνο τραγούδι αποκτά γρήγορα μεγάλη απήχηση στις πλατιές μάζες, φαινόμενο πραγματικά σπάνιο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Σε αυτό συνέβαλε και ο ενεργός πολιτικός ρόλος του συγκεκριμένου είδους κατά την περίοδο της δικτατορίας.

5 Ο Μίκης Θεοδωράκης σχολιάζει το έντεχνο λαϊκό τραγούδι ως «ένα σύγχρονο σύνθετο μουσικό έργο τέχνης που θα μπορεί να αφομοιωθεί δημιουργικά από τις μάζες».

6 Οι κύκλοι τραγουδιών είναι ενότητες τραγουδιών που ακολουθούν μια ενιαία κεντρική ιδέα. Πρόκειται για μελοποιημένη ποίηση σύγχρονων – κυρίως Ελλήνων – ποιητών ή στιχουργών. Νέα μορφή επικοινωνίας με το κοινό με την καθιέρωση της λαϊκής συναυλίας σε ανοικτούς ή ειδικά διαμορφωμένους χώρους, με μαζική συμμετοχή.

7 Καθιέρωση του λαϊκού τραγουδιστή και του λαϊκού μουσικού οργάνου (μπουζουκιού) ως αυθεντικών εκφραστών του γνήσιου ποιητικού πάθους.

8 Μάνος Χατζιδάκις: Ο Κύκλος με την κιμωλία, Παραμύθι χωρίς Όνομα. Μίκης Θεοδωράκης: Επιτάφιος. Γιάννης Μαρκόπουλος: Ιθαγένεια, Χρονικό (Μύρης). Θάνος Μικρούτσικος: Ο Σταυρός του Νότου (Καββαδίας). Σταύρoς Ξαρχάκoς: Κατά Μάρκον (Γκάτσος)

9 Μ.Χατζιδάκις-Μ.Θεοδωράκης

10 Γιάννης Μαρκόπουλος

11 Σταύρος Ξαρχάκος

12 Ά λλοι σημαντικοί συνθέτες που υιοθέτησαν το τραγουδιστικό κλίμα του έντεχνου ήταν οι: Μάνος Λοΐζος Δήμος Μούτσης Χρήστος Λεοντής Δημήτρης Λάγιος Νίκος Μαμαγκάκης Πρωτεργάτες από πλευράς στιχουργών ήταν οι: Λευτέρης Παπαδόπουλος Μάνος Ελευθερίου Τάσος Λειβαδίτης

13 Μάνος Λοίζος – Χάρις Αλεξίου

14

15 Χρήστος Λεοντής – Φλέρυ Νταντωνάκη (πρόβα, 1975)

16 Στην παράδοση του έντεχνου τραγουδιού προστέθηκαν αργότερα οι "τραγουδοποιοί", που γράφουν τη μουσική, το στίχο και τραγουδούν οι ίδιοι τα τραγούδια τους.

17

18 Χ. Θηβαίος – Θ. Μικρούτσικος

19 Ορφέας Περίδης-Σωκράτης Μάλαμας

20 Λ.Μαχαιρίτσας – Δ.Τσακνής

21 Γ. Κότσιρας – Λ. Μαχαιρίτσας

22 Ελευθερία Αρβανιτάκη – Μπάμπης Στόκας

23 Φ. Πλιάτσικας – Ν. Πορτοκάλογλου

24 Μίλτος Πασχαλίδης

25 Αλκίνοος Ιωαννίδης

26 Γιάννης Χαρούλης

27 Νατάσσα Μποφίλιου

28 Μελίνα Ασλανίδου

29 Ακούστηκαν: «Κεμάλ» του Μ. Χατζιδάκη (ορχηστρικό) «Νότος», στίχοι: Ισαάκ Σούσης μουσική: Λ. Μαχαιρίτσας ερμηνεία: Λ. Μαχαιρίτσας, Μ. Στόκας

30 Την εργασία επιμελήθηκαν οι μαθήτριες: Ιοκάστη Μποτζάκη Ελένη Ξάνθη Ευγενία Πανουσάκη Δανάη Πράτη


Κατέβασμα ppt "Από το 1950 μέχρι σήμερα... Η έντεχνη μουσική εμφανίζεται στα τέλη της δεκαετίας του 1950 - αρχές δεκαετίας του 1960. Ο όρος «έντεχνο-λαϊκό» περιέχει."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google