Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΝΤΕΧΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΝΤΕΧΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΝΤΕΧΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Από το 1950 μέχρι σήμερα..

2 Ορισμός έντεχνης μουσικής
Η έντεχνη μουσική εμφανίζεται στα τέλη της δεκαετίας του αρχές δεκαετίας του 1960. Ο όρος «έντεχνο-λαϊκό» περιέχει δύο αντιφατικές έννοιες, δηλωτικές του διχασμού του Νεοέλληνα ανάμεσα στην λαϊκή παράδοση και τον δυτικό προσανατολισμό.  Ως αποτέλεσμα δημιουργείται μια παράδοση τραγουδιών και μελοποιημένης ποίησης που ονομάζεται «έντεχνο τραγούδι».

3 Διαφέρει από το λαϊκό κυρίως στο στίχο, αλλά και στη μουσική (ενορχήστρωση, ύφος).
Ο χαρακτήρας του είναι περισσότερο δυτικός όσον αφορά στα συνθετικά μέσα. Δεν έχει όμως καμία σχέση με τη φόρμα του δυτικοευρωπαϊκού ρομαντικού και μεταρομαντικού έντεχνου τραγουδιού.

4 Ελληνικό έντεχνο τραγούδι
Το ελληνικό έντεχνο τραγούδι αποκτά γρήγορα μεγάλη απήχηση στις πλατιές μάζες, φαινόμενο πραγματικά σπάνιο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Σε αυτό συνέβαλε και ο ενεργός πολιτικός ρόλος του συγκεκριμένου είδους κατά την περίοδο της δικτατορίας.

5 Ο Μίκης Θεοδωράκης σχολιάζει το έντεχνο λαϊκό τραγούδι ως «ένα σύγχρονο σύνθετο μουσικό έργο τέχνης που θα μπορεί να αφομοιωθεί δημιουργικά από τις μάζες».

6 Κύρια χαρακτηριστικά της έντεχνης ελληνικής μουσικής
Οι κύκλοι τραγουδιών είναι ενότητες τραγουδιών που ακολουθούν μια ενιαία κεντρική ιδέα. Πρόκειται για μελοποιημένη ποίηση σύγχρονων – κυρίως Ελλήνων – ποιητών ή στιχουργών. Νέα μορφή επικοινωνίας με το κοινό με την καθιέρωση της λαϊκής συναυλίας σε ανοικτούς ή ειδικά διαμορφωμένους χώρους, με μαζική συμμετοχή.

7 Καθιέρωση του λαϊκού τραγουδιστή και του λαϊκού μουσικού οργάνου (μπουζουκιού) ως αυθεντικών εκφραστών του γνήσιου ποιητικού πάθους.

8 Πρωτεργάτες του έντεχνου τραγουδιού
Μάνος Χατζιδάκις: Ο Κύκλος με την κιμωλία, Παραμύθι χωρίς Όνομα. Μίκης Θεοδωράκης: Επιτάφιος. Γιάννης Μαρκόπουλος: Ιθαγένεια, Χρονικό (Μύρης). Θάνος Μικρούτσικος: Ο Σταυρός του Νότου (Καββαδίας). Σταύρoς Ξαρχάκoς: Κατά Μάρκον (Γκάτσος)

9 Μ.Χατζιδάκις-Μ.Θεοδωράκης

10 Γιάννης Μαρκόπουλος

11 Σταύρος Ξαρχάκος

12 Μάνος Λοΐζος Δήμος Μούτσης Χρήστος Λεοντής Δημήτρης Λάγιος
Άλλοι σημαντικοί συνθέτες που υιοθέτησαν το τραγουδιστικό κλίμα του έντεχνου ήταν οι: Μάνος Λοΐζος Δήμος Μούτσης Χρήστος Λεοντής Δημήτρης Λάγιος Νίκος Μαμαγκάκης Πρωτεργάτες από πλευράς στιχουργών ήταν οι: Λευτέρης Παπαδόπουλος Μάνος Ελευθερίου Τάσος Λειβαδίτης

13 Μάνος Λοίζος – Χάρις Αλεξίου

14

15 Χρήστος Λεοντής – Φλέρυ Νταντωνάκη (πρόβα, 1975)

16 Στην παράδοση του έντεχνου τραγουδιού προστέθηκαν αργότερα οι "τραγουδοποιοί", που γράφουν τη μουσική, το στίχο και τραγουδούν οι ίδιοι τα τραγούδια τους .

17

18 Χ. Θηβαίος – Θ. Μικρούτσικος

19 Ορφέας Περίδης-Σωκράτης Μάλαμας

20 Λ.Μαχαιρίτσας – Δ.Τσακνής

21 Γ. Κότσιρας – Λ. Μαχαιρίτσας

22 Ελευθερία Αρβανιτάκη – Μπάμπης Στόκας
Ελευθερία Αρβανιτάκη – Μπάμπης Στόκας

23 Φ. Πλιάτσικας – Ν. Πορτοκάλογλου

24 Μίλτος Πασχαλίδης

25 Αλκίνοος Ιωαννίδης

26 Γιάννης Χαρούλης

27 Νατάσσα Μποφίλιου

28 Μελίνα Ασλανίδου

29 Ακούστηκαν: «Κεμάλ» του Μ. Χατζιδάκη (ορχηστρικό) «Νότος», στίχοι: Ισαάκ Σούσης μουσική: Λ. Μαχαιρίτσας ερμηνεία: Λ. Μαχαιρίτσας, Μ. Στόκας

30 Την εργασία επιμελήθηκαν οι μαθήτριες:
Ιοκάστη Μποτζάκη Ελένη Ξάνθη Ευγενία Πανουσάκη Δανάη Πράτη


Κατέβασμα ppt "ΕΝΤΕΧΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google