Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1ο Υπόθεμα: Σκοπός παιχνιδιών στην αρχαιότητα και στο σήμερα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1ο Υπόθεμα: Σκοπός παιχνιδιών στην αρχαιότητα και στο σήμερα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Project 2: Τα αρχαιοελληνικά παιχνίδια και η εξέλιξή τους στη σύγχρονη εποχή
1ο Υπόθεμα: Σκοπός παιχνιδιών στην αρχαιότητα και στο σήμερα. Κατηγοριοποίηση παιχνιδιών Υπεύθυνοι καθηγητές: κ. Ληξουριώτη Παναγιώτα κ. Γιαννοπούλου Όλγα Όνομα ομάδας: «Invisible purple ninjas” Καραβά Μαριτίνα Καραμήτρου Κατερίνα Καστανού Αγάπη Κοτσάμπαση Χαρίκλεια Τοκατλή Μαρία

2 Περιεχόμενα Ρήσεις ανδρών για τα παιχνίδια
Κατηγοριοποίηση παιχνιδιών και σκοπός κάθε κατηγορίας Παιχνίδι και ανάπτυξη Παιχνίδι και ενήλικες Παιχνίδια που παίζονται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

3 Ρήσεις ανδρών για τα παιχνίδια

4 Friedrich SchiIler : Ποιητής, Ιστορικός (1759-1805)
«Τα παιγνίδια σε ένα λαό βοηθούν να ανακαλύψουμε την ποιότητα του, και την αξία της τέχνης του.»

5 Λόρδος Βύρων: Βρετανός ποιητής ( ) Η ζωή είναι πολύ σύντομη για σκάκι.

6 Friedrich Νintze: Γερμανός Φιλόσοφος ( ) Δύο πράγματα θέλει ο άντρας, κινδύνους και παιχνίδια. Γι' αυτό ζητάει τη γυναίκα, γιατί είναι το πιο επικίνδυνο παιχνίδι.

7 Jean Jeaque Rousseau  : Φιλόσοφος ( ) « Πρέπει να  ακολουθούμε   τους  κανόνες της φύσης ,και να μην της   είμαστε  ενάντιοι .»

8 Γεώργιος Βιζυηνός: Ψυχολόγος ( ) Παιγνίδι και εργασία έχουν μία και την αυτή πηγή: τη γενική ορμή της ανθρώπινης φύσης προς δράση.

9 Sigmund Freud : Ψυχίατρος ( ) «Το παιγνίδι είναι έκφραση του υποσυνείδητου και της φαντασίας του παιδιού.»

10  Karl Gross : Ψυχολόγος ( ) «Τα παιγνίδια είναι μέσο φυσικής και ηθικής ανάπτυξης.»

11 Martin Buber: Αυστροεβραίος φιλόσοφος ( ) Το παιχνίδι είναι το ξεφάντωμα του εφικτού.

12 H.L Mencken: Αμερικάνος αρθογράφος ( ) Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ότι ο Γκέτε ή ο Μπετόβεν θα ήταν καλοί στο μπιλιάρδο ή το γκολφ.

13 Nick The Greek: Ελληνοαμερικανός θρυλικός χαρτοπαίκτης ( ) Το δεύτερο καλύτερο πράγμα, μετά από το να παίζεις και να κερδίζεις, είναι το να παίζεις και να χάνεις.

14 Joze Raul Capablanca: Κουβανός σκακιστής ( ) Βλέπω μόνο μία κίνηση, την επόμενη, αλλά είναι η σωστή.

15 Jean Piaget: Φιλόσοφος, φυσικός επιστήμονας, ψυχολόγος ( ) «Τα παιγνίδια είναι μέσο ανάπτυξης της νοημοσύνης, και των άλλων γνωστικών δεξιoτήτων.»

16 Erik Erikson : Ψυχολόγος, Ψυχαναλυτής ( ) «Το παιδί στο παιγνίδι απαλλάσσεται από ψυχικά συμπλέγματα , αγωνίες και δειλίες, γίνεται ελεύθερο , πειθαρχικό και κοινωνικό.» «Στο ομαδικό παιγνίδι το παιδί, απαλλάσσεται από πολλές κακές συνήθειες, όπως το ψέμα, τον εγωισμό, την οκνηρία, τη δειλία, γίνεται ελεύθερο και πειθαρχικό.»

17 Αριστοτέλης Ωνάσης: Έλληνας εφοπλιστής ( ) Μετά από κάποιο σημείο τα λεφτά δεν έχουν σημασία. Παύουν να είναι ο σκοπός. Το παιχνίδι είναι αυτό που μετράει.

18 George Carlin: Αμερικανός κωμικός ( ) Ποτέ δεν πρόκειται απλώς για ένα παιχνίδι, όσο κερδίζεις.

19 Geralmo Cardano: Ιταλός μαθηματικός ( ) Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα στη χαρτοπαιξία το έχεις όταν δεν παίζεις καθόλου.

20 Dean Martin: Αμερικανός ηθοποιός ( ) Όταν οι αντίπαλοί σου κάθονται απέναντι κρατώντας όλους τους άσσους, ένα πράγμα σου μένει να κάνεις: να δώσεις μια κλωτσιά και να αναποδογυρίσεις το τραπέζι.

21 Amarillo Slim: Αμερικανός χαρτοπαίκτης (1928) Ρίξε μια ματιά τριγύρω στο τραπέζι. Αν δεν βλέπεις κανένα κορόιδο, εσύ είσαι αυτό.

22 Robert Louis Stevenson:
Σκωτσέζος συγγραφέας (1959) Στη ζωή, το θέμα δεν είναι να κρατάς καλά τα χαρτιά, αλλά να παίζεις καλά ένα άσχημο φύλλο.

23 The Mafia Manager: Υπάρχουν συνδυασμοί στο πόκερ, αλλά εσύ έχεις κάθε φορά μόνο έναν. Το ωραίο είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να έχεις τον καλύτερο συνδυασμό για να κερδίσεις.

24 Κατηγοριοποίηση παιχνιδιών και σκοπός κάθε κατηγορίας
24

25 Ορισμένες κατηγορίες στις οποίες μπορούμε να εντάξουμε τα παιχνίδια είναι οι εξής:
Ψυχαγωγικά Ομαδικά ή ατομικά Παιδικά ή ενηλίκων Εσωτερικά ή υπαίθρια Τυχερά Στρατηγικής Αθλητικά

26 Ο σκοπός του παιχνιδιού για το παιδί είναι:
Η ψυχαγωγία και η διασκέδαση του Η ανάπτυξη του δυναμισμού του, φυσικού και ψυχικού Η ομαλή σωματική, πνευματική-νοητική, συναισθηματική και κοινωνική του ανάπτυξη Η γνωριμία με τον εαυτό του, η εξοικείωση του με τον περιβάλλοντα χώρο και τους άλλους ανθρώπους Να ανακαλύπτει, να πειραματίζεται, να παράγει καινούριες ιδέες και υποθέσεις. Να διευρύνει τις εμπειρίες του και να μαθαίνει από τα λάθη του.

27 Ο σκοπός του παιχνιδιού για τον ενήλικα είναι:
Να ξεφύγει από τα προβλήματα της καθημερινότητας Να χαλαρώσει αλλά και να μάθει καινούρια πράγματα. Να ανακαλύψει τα όριά του, να αναπτύξει τις δυνάμεις του Η κοινωνικοποίησή του Η επίτευξη μιας σωστής και ολοκληρωμένης προσωπικότητας. Η ψυχαγωγία και η διασκέδασή του

28 Ψυχαγωγικα παιχνιδια Επιτυγχάνεται η συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Καταβάλλονται από έντονα συναισθήματα ευχαρίστησης και χαράς και επομένως, έχοντας καλή διάθεση, κοινωνικοποιούνται. Οι ενήλικες ξεφεύγουν από την καθημερινότητα. Βρίσκονται σε καλή ψυχολογική κατάσταση και επομένως γίνονται πρόθυμοι να βιώσουν καινούριες καταστάσεις.

29 Ομαδικα Παιχνιδια Το παιδί αποκτά την ικανότητα να συμβιώνει αρμονικά με άλλα άτομα. Συνεργάζεται, μοιράζεται, επικοινωνεί και επιλύει με επιτυχία τις διαφορές του. Αναπτύσσει σεβασμό προς τους κανόνες, αποκτά αυτοπειθαρχία και εκτιμά τους συνανθρώπους του. Οι ενήλικες έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μαθαίνουν να σέβονται, να συνδιαλέγονται και ανταλλάσσουν νέες ιδέες και απόψεις.

30 Ατομικα Παιχνιδια Το παιδί παίζει με κούκλες, αυτοκινητάκια κ.ά. Δεν κοινωνικοποιείται αλλά μαθαίνει να εργάζεται μόνο του, αναγνωρίζει την προσωπική του αξία, αποκτά υπομονή και εφευρετικότητα. Οι ενήλικες «γεμίζουν τον ελεύθερό τους χρόνο» , επεξεργάζονται τον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα , δε σταματούν να αναπτύσσουν το χαρακτήρα τους.

31 Παιχνίδια παιδικά & ενηλίκων
Παιχνίδια παιδικά & ενηλίκων Τα μικρά παιδιά παρουσιάζουν σωματική ανάπτυξη, συναισθηματική, νοητική, κοινωνική και ηθική. Επιδιώκουν να πετύχουν την ευρύτερη κοινωνικοποίηση. Διευρύνουν το μυαλό και τη φαντασία τους. Οι έφηβοι επιχειρούν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες με αυξημένο ανταγωνισμό και αναμέτρηση. Οι ενήλικες κοινωνικοποιούνται, διευρύνουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους και τις μοιράζονται με τους γύρω τους.

32 Παιχνίδια σε υπαίθριο ή εσωτερικό χώρο
Το παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο, συμβάλει κυρίως στη σωματική ανάπτυξη του ατόμου το οποίο αποκτά μυϊκή δύναμη, συναναστρέφεται με άλλους ανθρώπους και γνωρίζει όλο και καλύτερα το περιβάλλον στο οποίο ζει. Το παιχνίδι σε εσωτερικό χώρο περιλαμβάνει δημιουργικά αντικείμενα που χρησιμεύουν ως πολύτιμα εργαλεία μάθησης και ψυχαγωγίας. Άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας εξασκούν το μυαλό τους και οδηγούνται προς δημιουργικές κατευθύνσεις.

33 Τυχερα παιχνιδια Πρόκειται για τον εθισμό των ενηλίκων στον τζόγο. Οι άνθρωποι αυτοί λαμβάνουν μέρος σε στοιχηματικές δραστηριότητες, συνήθως παράνομες. Επιδιώκουν να «χορτάσουν» την επιθυμία τους να ρισκάρουν, θέλοντας να κερδίσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Αρνούνται να παραδεχτούν την εξάρτηση τους, υποστηρίζουν ότι τα τυχερά παιχνίδια βασίζονται σε ανεπτυγμένα μαθηματικά και είναι θέμα παρατήρησης και μνήμης παρά θέμα τύχης αφιερώνοντας έτσι άπλετο χρόνο σε παιχνίδια που δεν τους προσφέρουν τίποτα.

34 Παιχνιδια ΣτρατηγικηΣ
Παιχνιδια ΣτρατηγικηΣ Είναι τα παιχνίδια που απαιτούν περισσότερη σκέψη και προβληματισμό. Θεωρούνται και διδακτικά αρκεί να είναι κατάλληλα για την ηλικία του κάθε ατόμου. Βοηθούν τον άνθρωπο να «ακονίσει το μυαλό του», να αναπτύξει όλες τις γνωστικές και πνευματικές του λειτουργίες ενώ εξελίσσει το λόγο του. Συντελούν στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, είτε είναι παιδί είτε ενήλικας.

35 ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Τα παιδιά παίρνοντας μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες εξασκούν τη δεξιοτεχνία-ευκαμψία του σώματος τους καθώς και την ισορροπία τους. Καλλιεργούν τη μυϊκή τους δύναμη και την αντοχή τους ενώ κυρίως τα ομαδικά αθλητικά παιχνίδια, λειτουργούν και ως μέσω επικοινωνίας ενός παιδιού με άλλα. Συμμετέχοντας σε αθλητικά παχνίδια οι ενήλικες αθλούνται και διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους. Κατανοούν καλύτερα έννοιες όπως η ευγενής άμυλα και ο αλληλοσεβασμός ενώ κάνουν καινούριες γνωριμίες μέσω ομαδικών δραστηριοτήτων.

36 Το παιχνίδι ως παράγοντας ανάπτυξης του παιδιού και εργαλείο μάθησης
ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Το παιχνίδι ως παράγοντας ανάπτυξης του παιδιού και εργαλείο μάθησης

37 “Tο παιχνίδι αποτελεί έκφραση αλλά και προϋπόθεση της ανάπτυξης του παιδιού.” Piaget

38 Δυο βαςικες αντιθεςεις γυρω απο τις οποιες δομειται το παιχνιδι:
Συνύπαρξη ελευθερίας και περιορισμών (ελεύθερη οργάνωση του παιχνιδιού και ταυτόχρονα εκούσια αποδοχή κανόνων) Δυσυπόστατη σχέση με την πραγματικότητα (προσέγγιση και αφομοίωση της πραγματικότητας και συγχρόνως παραβίαση των όρων της)

39 Η ςυνυπαρξη των δυο κοςμων πραγματικου και φανταςτικου-επιτρεπουν ςτο παιδι:
να προσεγγίσει συμβολικά καταστάσεις που υπό πραγματικές συνθήκες θα του ήταν απρόσιτες να ξεπεράσει συγκρούσεις, ανεκπλήρωτες ανάγκες και επιθυμίες να εξερευνήσει τον ίδιο του τον εαυτό

40 Η μεγαλη ςημαςια του παιχνιδιου ειναι:
Η οργάνωση της σχέσης του παιδιού με την πραγματικότητα, τον εαυτό του και το περιβάλλον του Η ενσωμάτωση του παιδιού στην πραγματικότητα μέσα από τη φαινομενική απομόνωση στο «δικό του κόσμο»

41 Η μεγαλη ςημαςια του παιχνιδιου ειναι:
Η οργάνωση της σχέσης του παιδιού με την πραγματικότητα, τον εαυτό του και το περιβάλλον του Η ενσωμάτωση του παιδιού στην πραγματικότητα μέσα από τη φαινομενική απομόνωση στο «δικό του κόσμο» Η πορεία για τον πραγματικό κόσμο γίνεται μέσα από ένα δρόμο ευχάριστο και ασφαλή γιατί χαράζεται από το ίδιο το παιδί

42 Παιχνιδια που ςυμβαλλουν ςτην αναπτυξη και τη μαθηςη
Λειτουργικά παιχνίδια ή παιχνίδια εξάσκησης  συντονισμός κινήσεων Παιχνίδια φαντασίας ή συμβολικά παιχνίδια  αφομοίωση του πραγματικού στο «εγώ» και κατανόηση εξωτερικών ερεθισμάτων Παιχνίδια με κανόνες  κοινωνικοποίηση Παιχνίδια κατασκευών  ανάπτυξη δεξιοτήτων

43 Παιχνιδια που ςυμβαλλουν ςτην αναπτυξη και τη μαθηςη

44 Συμπεραινουμε λοιπον οτι το παιχνιδι:
Ενεργοποιεί σφαιρικά την προσωπικότητα του παιδιού και την οργανώνει στην πορεία του προς την ωριμότητα. Αυτά τα χαρακτηριστικά αναδεικνύουν το παιχνίδι ως φυσικό παιδαγωγικό μέσο με όλες τις ιδιότητες ενός εργαλείου μάθησης.

45 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΕΦΗΒΟΥΣ

46

47

48

49

50 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 6 – 12 ΧΡΟΝΩΝ
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 6 – 12 ΧΡΟΝΩΝ

51

52

53

54 Η σημασία του παιχνιδιού στους ενήλικες
Παιχνίδι και ενήλικες

55 Λόγοι που οι ενήλικες ασχολούνται με το παιχνίδι:
Κοινωνικοποίηση Ανάπτυξη δημιουργικότητας Επαφή με άλλους ανθρώπους – Αντίδοτο στη μοναξιά Ανακάλυψη των ορίων και της αντοχής τους

56 Ενίσχυση της επιμονής και υπομονής τους.
Δημιουργία θετικών συναισθημάτων.

57 Είδη παιχνιδιών που ασχολούνται οι ενήλικες:
Επιτραπέζια Παιχνίδια Τυχερά παιχνίδια Αθλήματα (Τέννις, Καλαθοσφαίριση, Βόλεϊ) Ηλεκτρονικά Παιχνίδια (Κυρίως στρατηγικής)

58 Συμπερασματικά το παιχνίδι:
Διδάσκει το «ευ αγωνίζεσθαι» και την ευγενή άμιλλα. Τον σεβασμό στον αντίπαλο και τον συμπαίχτη. Μυεί το άτομο σε μια στάση συμπεριφοράς και μια θεώρηση ζωής που τον ακολουθά σε όλες του τις κινήσεις. Το βοηθά να αναπτύξει μια σωστή και ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

59 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

60 Αιώρα(κούνια) : παιδικό παιχνίδι
Ακινητίνδα(αγαλματάκια) : παιδικό παιχνίδι Αμπάριζα(κυνηγητό) : παιδικό παιχνίδι

61 Κολλαβισμός(μπιζ ή βζζ) : παιδικό παιχνίδι
Κρικηλασία(στεφάνι) : παιδικό παιχνίδι Κρυπτίνδα ή αποδιδρασκίνδα ή μυίνδα(κρυφτό) : παιδικό παιχνίδι

62 Κώνος ή στρόμβος ή στρόβιλος ή ρόμβος ή βόμβυκας ή βέμβριξ (σβούρα)
Ουρανία ή ουράνια (μήλα) : παιδικό παιχνίδι Πέταυρον(τραμπάλα) : παιδικό παιχνίδι

63 Σφαίρα(μπάλα) : παιχνίδι-άθλημα
Σοινάκι(σχοινάκι) : παιδικό παιχνίδι Χαλκή μυία ή ψηλαφίνδα(τυφλόμυγα) : παιδικό παιχνίδι

64 Αστραγαλισμός(ζάρια) : παιχνίδι τύχης
Διελκυστίνδα(τραβηχτό) : παιχνίδι δύναμης Ίυγξ : παιχνίδι μαντείας

65 «Δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή μεγαλώνουμε
«Δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή μεγαλώνουμε. Μεγαλώνουμε επειδή σταματάμε να παίζουμε.»


Κατέβασμα ppt "1ο Υπόθεμα: Σκοπός παιχνιδιών στην αρχαιότητα και στο σήμερα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google