Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1ο Γενικό Λύκειο Μεγάρων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1ο Γενικό Λύκειο Μεγάρων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1ο Γενικό Λύκειο Μεγάρων
Ερευνητική εργασία στη θεματική ενότητα «Τέχνη και Πολιτισμός» ΘΕΜΑ:«Η καθημερινή ζωή των αρχαίων ελλήνων μέσα από την τέχνη- Μικροτεχνίες»

2 ΜΙΚΡΟΤΕΧΝΙΑ αφορά στην τέχνη της κατασκευής καλλιτεχνημάτων και διαφόρων άλλων αντικειμένων μικρού μεγέθους. Γιατί ασχοληθήκαμε: είδος τέχνης που στηρίζεται στις λεπτομέρειες, πολλές πηγές συλλογής πληροφοριών, στις ποικίλες εκφράσεις της είναι συνδεδεμένη με την καθημερινότητα (θρησκεία, προσωπική φροντίδα, τρόπος συναλλαγής) των ανθρώπων.

3 ΑΓΓΕΙΑ Α) αποθηκευτικά (πελίκη, αμφορέας)
Β) αντλήσεως και σερβιρίσματος του οίνου (Οινοχόη, Κρατήρας,Ψυκτήρας) Γ) μεταφοράς νερού (Υδρία) Δ) ελαιοδοχεία (Αλάβαστρον) Δ) φύλαξης αντικειμένων (Πυξίδα) Ε) πόσης (Κύλιξ)  

4 Αποθηκευτικά Αγγεία Αμφορέας Πελίκη

5 Οινοχόη Ψυκτήρας

6 Αγγεία πόσης και μεταφοράς νερού
Υδρία Κύλιξ

7 Ελαιοδοχεία και αγγεία φύλαξης αντικειμένων
Πυξίδα Επίνητρον Αλάβαστρον

8 ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ Η αρχαία ελληνική νομισματοκοπία χωρίζεται σε 3 περιόδους: Α) Αρχαϊκή Β) Κλασσική Γ) Ελληνιστική

9 Αργυρός στατήρ Αίγινας, π.480π.Χ. Εμπροσθότυπος: Θαλάσσια χελώνα

10 Αργυρό τετράδραχμο Αθηνών, π.440-420π.Χ. Οπισθότυπος: Γλαύκα Αθήνα

11 Αργυρό δίδραχμο Ερέτριας, π.500-480π.Χ. Οπισθότυπος: Χταπόδι
Αργυρό δίδραχμο Ερέτριας, π π.Χ. Οπισθότυπος: Χταπόδι  

12 ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΜΕΓΑΡΩΝ Αριστερά διακρίνουμε την πλώρη πλοίου της εποχής
ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΜΕΓΑΡΩΝ Αριστερά διακρίνουμε την πλώρη πλοίου της εποχής. Τρίποδο στο θάλαμο πλώρης. Διακρίνεται το πρόθεμα ΜΕΓ ανάμεσα στα δυο δελφίνια. Μέγαρα, 350~275 π.Χ. (14mm, 2.19 g) Δίχαλκο με το προθεμα ΜΕΓ και τα χαρακτηριστικά δελφίνια. Δίας. Αχαϊκή συνάσπιση, Μέγαρα, 196~146 π.Χ. Μισή δραχμή. Μονόγραμμα Α-Χ απο πάνω διακρίνεται λύρα, και κάτω δάφνινο στεφάνι

13 ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ αντικείμενα που κατασκευάζονται κυρίως για τον στολισμό του σώματος και από διάφορα υλικά, τα οποία έχουν συνήθως μεγάλη πραγματική αξία, όπως είναι ο χρυσός και οι πολύτιμοι λίθοι. Κυκλαδίτικος Πολιτισμός-αρχές 3ης χιλιετίας π.Χ.: οι φορείς των πολιτισμών του Αιγαίου πελάγους κατασκεύαζαν κοσμήματα αρχικά από γκρίζους ή κόκκινους λίθους ή από οστά, ενώ κατόπιν χρησιμοποιούν το χαλκό, το άργυρο και το χρυσό από όπου έχουμε και εξαίρετα δείγματα κοσμημάτων.

14 Αρχές της 2ης χιλιετίας π. Χ. το προβάδισμα το παίρνει η Κρήτη
Αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ. το προβάδισμα το παίρνει η Κρήτη. Μινωικός Πολιτισμός Χρυσό σκουλαρίκι της μινωικής περιόδου, 1700 π.Χ..  Βρίσκεται στο Βρετανικό μουσείο

15 Τα εκθέματα του θησαυρού της Αίγινας είναι κοσμήματα από χρυσό και πολύτιμους λίθους. Παρουσιάζουν χαρακτηριστικά Μινωικής τέχνης με αιγυπτιακή επιρροή. Μυκηναϊκός Πολιτισμός: η κοσμηματοποιία άρχισε να αναπτύσσεται κάτω από την κρητική επίδραση τον 16ο-15ο αι. Τα πιο εντυπωσιακά δείγματα προέρχονται από τον Α’ ταφικό κύκλο των Μυκηνών ( π.Χ.)

16 Πασίγνωστο μενταγιόν του 17ου αιώνα π. Χ
Πασίγνωστο μενταγιόν του 17ου αιώνα π.Χ. Βρέθηκε σε τάφο στην Βασιλική νεκρόπολη του Χρυσόλακκου στα Μάλλια της Κρήτης Παριστάνει τις μέλισσες γύρω από τον ήλιο. Χρυσό δαχτυλίδι που βρέθηκε σε τάφο στην Τίρυνθα.  Κατασκευασμένο το 1400 π.Χ. με την τεχνική ρεπουσσέ. Ζωόμορφοι προσκυνητές προσφέρουν αναθήματα σε μία καθιστή θεότητα. Η παράσταση αποδίδεται με εξαιρετική λεπτομέρεια.

17 ΜΙΚΡΟΤΕΧΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑΦΙΚΑ ΕΘΙΜΑ
ΜΙΚΡΟΤΕΧΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑΦΙΚΑ ΕΘΙΜΑ Για τους αθηναίους πολίτες ο ενταφιασμός στη γη όπου είχαν γεννηθεί είχε μεγάλη σημασία και γι' αυτό το λόγο η άρνηση ταφής στην Αττική θεωρούνταν μία από τις μεγαλύτερες ποινές που μπορούσε να επιβάλει η πόλη. Γυναίκα επισκέπτεται ταφικό μνημείο κρατώντας πλημοχόη

18 ΚΤΕΡΙΣΜΑΤΑ: τα αντικείμενα τα οποία τοποθετούσαν στον τάφο μαζί με το νεκρό, αντικείμενα αξίας, καθημερινής χρήσης ή αγαπητά σε αυτόν κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η πολυπληθέστερη κατηγορία κτερισμάτων είναι τα πήλινα αγγεία (κύλικες, λεκανίδες, πινάκια, λευκές λήκυθοι, γαμικοί λέβητες, υδρίες και χύτρες). Μία άλλη κατηγορία κτερισμάτων είναι τα λίθινα αγγεία, κατασκευασμένα από αλάβαστρο ή μάρμαρο: πυξίδες με πώματα, πλημοχόες και αλάβαστρα. Oρισμένα αγγεία, όπως τα αλάβαστρα ήταν συμπαγή , ενδεικτικό της αποκλειστικής κατασκευής τους για ταφική χρήση. Εκτός από αγγεία, άλλα κτερίσματα στους νεκρούς ήταν τα αγαπημένα τους αντικείμενα, όπως παιχνίδια, κάτοπτρα, ενώ μικρός αριθμός κοσμημάτων – κυρίως ορειχάλκινα και χρυσά δαχτυλίδια, καθώς και ενώτια έχουν βρεθεί σε ταφές της κλασικής Αθήνας. Πήλινα ειδώλια που βρέθηκαν σε αρκετές ταφές απεικονίζουν καθιστές γυναικείες μορφές, προτομές, ζώα και παιχνίδια. Γυναίκα εναποθέτει προσφορές στη βάση επιτύμβιας στήλης. Αττική λευκή λήκυθος. Περίπου 420 π.Χ. Γυναίκα εναποθέτει

19 Οι μαθητές Κουλουριώτη Ελευθερία Λουκά Βασιλική Μαυροειδή Μαρία Μουρτζούκος Αναστάσιος Σας ευχαριστούμε!


Κατέβασμα ppt "1ο Γενικό Λύκειο Μεγάρων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google