Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διδάσκων: Π. Διαμαντόπουλος Διδάκτωρ Γεωπονικών Επιστημών Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ - ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ & ΦΥΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διδάσκων: Π. Διαμαντόπουλος Διδάκτωρ Γεωπονικών Επιστημών Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ - ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ & ΦΥΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διδάσκων: Π. Διαμαντόπουλος Διδάκτωρ Γεωπονικών Επιστημών Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ - ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ & ΦΥΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

2 Σύντομη ιστορική αναδρομή  Από τα αρχαία χρόνια, ο Αριστοτέλης ασχολήθηκε και έκανε σημαντικές μελέτες πάνω στα φυτά.  Πατέρας της Βοτανικής θεωρείται ο Θεόφραστος, ο οποίος συγκέντρωσε όλες τις περί φυτών γνώσεις και συνέγραψε δυο σημαντικά έργα: το «Περί φυτών ιστορία» και το «Περί φυτών αιτίαι».  Η βοτανική επιστήμη άρχισε να αναπτύσσεται από τον Σουηδό φυσιοδίφη Λινναίο, που έκανε συστηματική ταξινόμιση των ειδών.  Ο Ιπποκράτης κατέγραψε περίπου 400 είδη βοτάνων που η χρήση τους ήταν γνωστή από τον 5 ο αιώνα π.Χ.  Ο Διοσκουρίδης τον 1 ο αιώνα μ.Χ κατέγραψε περί τα 600 είδη φυτών με φαρμακευτική δράση. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Π. Διαμαντόπουλος

3 Η καλλιέργεια των αρωματικών- φαρμακευτικών φυτών  Στην Ελλάδα υπάρχουν 6000 είδη, που αποτελούν το 50 % των αυτοφυών φυτών της Ευρώπης.  Τα 700 είδη είναι ενδημικά και γύρω στα χαρακτηρίζονται ως αρωματικά- φαρμακευτικά.  Η χώρα μας εξαιτίας των άριστων εδαφοκλιματικών της συνθήκων, θεωρείται ιδανική για την καλλιέργειά τους.  Αξιοποίηση πολλών κατηγοριών εδαφών, ορεινών και μειονεκτικών περιοχών (το 44 % της καλλιεργήσιμης έκτασης).  Μπορούν να καλλιεργηθούν «βιολογικά» χωρίς ιδιαίτερες προσβολές από εχθρούς και ασθένειες.  Έχουν μικρές απαιτήσεις σε εισροές (λιπάσματα, φάρμακα).  Τα αιθέρια έλαιά τους είναι φυσικά προϊόντα και αντικαθιστούν τις χημικές συνθέσεις. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Π. Διαμαντόπουλος

4 Χρήσεις αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών  Βιομηχανία φαρμάκων (φυσικά προϊόντα) – καλλυντικών (κοσμετολογία).  Αρωματοποϊια- Αρωματοθεραπεία.  Βιομηχανία Τροφίμων. (Βελτίωση της οσμής, της γεύσης-μπαχαρικά- ζαχαροπλαστική).  Καλλωπιστική χρήση- βραχόκηποι, γλάστρες.  Μελισσοτροφικά (θυμαρίσιο μέλι κ.λ.π.) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Π. Διαμαντόπουλος

5 Τι είναι τα αιθέρια έλαια  Είναι ένα πτητικό μίγμα οργανικών ενώσεων. Περιέχουν πτητικά συστατικά σε ποσοστό %.  Λόγω της πτητικότητας έχουν χαρακτηριστικό άρωμα.  Τα αιθέρια έλαια απομονώνονται μέσω διεργασιών, όπως η απόσταξη, η εκχύλιση και η σύνθλιψη.  Είναι διαλυτά στους οργανικούς διαλύτες αλλά έχουν μικρή διαλυτότητα στο νερό. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Π. Διαμαντόπουλος

6 Γιατί τα φυτά παράγουν αιθέρια έλαια; Τα φυτά παράγουν αιθέρια έλαια:  Για να μειώσουν τη διαπνοή (την απώλεια νερού από τα φύλλα).  Για την προσέλκυση των εντόμων (επικονίαση).  Για την προστασία από φυτοφάγα ζώα (τα αιθέρια έλαια είναι συνήθως πικρά).  Για να προστατευθούν από διάφορες ασθένειες. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Π. Διαμαντόπουλος

7 Σε ποια όργανα των φυτών παράγονται τα αιθέρια έλαια; Συσσωρεύονται κυρίως σε ελαιογόνους αδένες και ειδικά:  Στα φύλλα (ευκάλυπτος, δάφνη).  Στα σπέρματα (μοσχοκάρυδο).  Στα άνθη (γαρδένια, τριαντάφυλλα).  Στο φλοιό (κανέλλα).  Στους καρπούς (κάρδαμο).  Στις ρίζες (καρότα, τζίντζερ). Οι οικογένειες των φυτών που κυρίως περιέχουν αιθέρια έλαια είναι :  Apiaceae (Umpeliferae) Σκιαδόμορφα (κορίανδρος, μαϊντανός, σέλινο, καρότο)  Asteraceae (Καλέντουλα, χαμομήλι)  Lamiaceae (βασιλικός, μέντα, δενδρολίβανο κ.α.)  Lauraceae (Δάφνη, κανέλλα)  Myrtaceae (Ευκάλυπτος, γαρύφαλλο)  Pinaceae (πεύκη, κυππάρισσος)  Rutaceae (Eσπεριδοειδή) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Π. Διαμαντόπουλος

8 Η χημική ταυτότητα των αιθέριων ελαίων Η ποσότητα και η ποιότητα εξαρτάται:  Από τα διαφορετικά τμήματα των φυτών.  Την εποχή συλλογής. Π.χ. Το φασκόμηλο παράγει διπλάσια ποσότητα αιθέριου ελαίου το καλοκαίρι από την άνοιξη που είναι η εποχή της ανθοφορίας του. Αλλά και η σύσταση διαφοροποιείται κατά τη διάρκεια του έτους.  Τη γεωγραφική - κλιματική ποικιλότητα. Cinnamomum camphora Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Π. Διαμαντόπουλος

9 Ωφέλιμες ιδιότητες των αρωματικών φυτών  Αντιβακτηριδιακές ιδιότητες: Τα αιθέρια έλαια δρούν ενάντια σε μεγάλο αριθμό βακτηρίων.  Αντιμηκυτιακές ιδιότητες: Φυτά της οικογένειας των σκιαδιαφόρων (άνηθος, μάραθος, μαϊντανός).  Αντιοξειδωτική δράση: Φυτά πλούσια σε φλαβονοειδή και καροτενοειδή.  Αντιφλεγμονώδης δράση: Οφείλεται σε ταννίνες και σαπωνίνες.  Διορθωτικά της γεύσης και ενίσχυσης της όρεξης: Τα ισοπρενοειδή που περιέχονται στο ριγανέλαιο.  Αντικαρκινική δράση: Το Νational Cancer Institute έχει προσδιορίσει πάνω από φυτά με αντικαρκινική δράση. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Π. Διαμαντόπουλος

10 Κυριότερα καλλιεργούμενα είδη αρωματικών φυτών στην Ελλάδα  Άνηθος  Αρτεμισία  Αχίλλεα  Βαλεριάνα  Βασιλικός  Γιασεμί  Γεράνιο  Γλυκάνισος  Δάφνη  Δενδρολίβανο  Δίκταμο  Δυόσμος  Θυμάρι  Θρούμπι (Satureja)  Καλέντουλα  Κάππαρη  Κάρδαμο  Κορίανδρος  Κρόκος  Κύμινο  Λεβάντα  Μαντζουράνα  Μάραθος  Μελισσόχορτο  Μέντα  Ρίγανη  Σινάπι  Σκόρδο  Σπάρτο  Τριανταφυλλιά  Τσάι του βουνού (Σιδερίτης)  Υπερικό (Βαλσαμόχορτο)  Ύσσωπος  Φασκόμηλο  Φλαμουριά  Φλισκούνι  Χαμομήλι Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Π. Διαμαντόπουλος

11 Αρωματικά φυτα Φαρμακευτικά Φυτά  Άνηθος  Βασιλικός  Δενδρολίβανο  Δυόσμος  Ρίγανη  Θυμάρι  Κάππαρη  Μάραθος  Γλυκάνισο  Σκόρδο  Λεβάντα και λεβαντίνη  Μελισσόχορτο  Μέντα  Τριαντάφυλλα  Αρτεμισία  Αλόη  Αγριόβατος  Βαλεριάνα  Εφέδρα  Εχινάτσεα  Καλέντουλα  Υπέρικο  Ύσσωπος  Φασκόμηλο  Φλαμουριά  Χαμομήλι Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Π. Διαμαντόπουλος

12 Προοπτικές επιχειρηματικότητας από την καλλιέργεια αρωματικών - φαρμακευτικών φυτών  Τα αρωματικά φυτά μπορούν να αποτελέσουν μια εναλλακτική πρόταση για τη συμπλήρωση του εισοδήματος που έχει όμως και μεγάλη δυναμική.  Διότι μπορεί να δώσει ώθηση στο δευτερογενή τομέα της μεταποίησης.  Δυνατότητα δραστηριοποίησης σε πολλούς τομείς της οικονομίας, μέσω της παρασκευής αιθέριων ελαίων. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ  Αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Σταδιακή απαγκίστρωση από το βαμβάκι, καπνό, δημητριακά.  Ώθηση για παραγωγή καινοτόμων green και non food products. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Π. Διαμαντόπουλος

13 Επιχειρηματικότητα και αρωματικά φυτά  Δημιουργία μικρών ομάδων που θα διερευνήσει τα τοπικά αυτοφυή αρωματικά είδη με σκοπό την ευκολή προσαρμογή τους.  Εδαφολογικές αναλύσεις και συλλογή τοπογραφικών/ μετεωρολογικών δεδομένων.  Δοκιμαστικές καλλιέργειες σε μικρή κλίμακα.  Έρευνα αγοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό.  Οικονομοτεχνική μελέτη που θα περιλαμβάνει τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, το κόστος και την πρόσοδο της επιχείρησης. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Π. Διαμαντόπουλος

14 Τρόποι διάθεσης των αρωματικών φυτών  Η πρώτη αγορά είναι αυτή των νωπών -φρέσκων- αρωματικών φυτών, όπως π.χ. ο βασιλικός, η μέντα, ο δυόσμος, το δενδρολίβανο κ.α., τα οποία βρίσκουμε στις λαϊκές (χύδην, σε ματσάκια, σε γλαστράκια κλπ.), στα σούπερ μάρκετ, στις κουζίνες των εστιατορίων, των ξενοδοχείων, των σπιτιών μας κλπ.  Η δεύτερη και κύρια αγορά είναι αυτή των ξηρών φυτικών υλικών των αρωματικών φυτών, που αποτελεί τη μεγαλύτερη, είτε σε όγκο παραγωγής και διάθεσης, είτε σε τζίρο.  Η τρίτη είναι αυτή που συνήθως αφήνει και τα μεγάλα κέρδη -υπό ορισμένες όμως και απαιτητικές συνθήκες-, αυτή των αιθέριων ελαίων, η οποία βέβαια απαιτεί και σημαντικές επενδύσεις και τεχνογνωσία. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Π. Διαμαντόπουλος

15 Πηγή: Δόρδας Χ. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Π. Διαμαντόπουλος

16 Σχεδιασμός εγκατάστασης της καλλιέργειας και παραγωγής  Στην Ευρώπη μόνο το 10 % των διακινούμενων εμπορικά φαρμακευτικών φυτών προέρχονται από καλλιέργειες.  Συνολικά στην Ευρώπη καλλιεργούνται μόνο είδη φαρμακευτικών φυτών.  Ο κίνδυνος εξαφάνισης πληθυσμών, μείωσης της βιοποικιλότητας είναι πολύ μεγάλος.  Τα προβλήματα που προκύπτουν σε τέτοιες καλλιέργειες αρχίζουν από την προμήθεια πολ/κου υλικού.  Οι εταιρείες εμπορίας και παραγωγής προτιμούν καλλιεργούμενα, που μπορεί να πιστοποιηθούν και σαν βιολογικά. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Π. Διαμαντόπουλος

17 Πλεονεκτήματα καλλιεργούμενων ειδών  Τα αυτοφυή συχνα αναμιγνύονται με άλλα ανεπιθύμητα και επικίνδυνα είδη.  Τα καλλιεργούμενα εξασφαλίζουν σταθερή τροφοδοσία της αγοράς.  Στις καλλιέργειες οι συνθήκες ανάπτυξης- θερμοκρασία, φωτισμός, εχθροί, ασθένειες- ελέγχονται ευκολότερα.  Η συγκομιδή γίνεται στο ίδιο στάδιο ανάπτυξης και ο μετασυλλεκτικός χειρισμός π.χ. ξήρανση γίνεται ταυτόχρονα.  Το ίδιο συμβαίνει και με τα αιθέρια έλαια.  Γίνονται συμφωνίες για τις τιμές και τις ποσότητες σε βάθος χρόνου.  Τα καλλιεργούμενα φυτά μπορούν να πιστοποιηθούν σαν βιολογικά. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Π. Διαμαντόπουλος

18 Γιατί να καλλιεργήσω αρωματικά φυτά;  Αυξάνεται η τάση των καταναλωτών για φυσικά τρόφιμα, βιολογικά.  Αυξάνεται η ζήτηση για φυτικής προέλευσης φάρμακα.  Αυξάνεται η τάση των παραγωγών για εναλλακτικές καλλιέργειες. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Π. Διαμαντόπουλος

19 Μarketing αρωματικών φυτών  Κερδοφόρα είναι η παραγωγή που επεκτείνεται και στο στάδιο της επεγεργασίας, μεταποίησης και του μάρκετινγκ.  Οτιδήποτε δηλαδή μπορεί να προσθέσει αξία στο τελικό προϊόν.  Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα αρωματικά φυτά και τα αιθέρια έλαιά τους απευθύνονται σε εξειδικευμένες και μικρές αγορές σε σχέση με τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα.  Το να εισέλθει ένας παραγωγός στην αγορά των αιθέριων ελαίων δεν είναι εύκολο και ειδικά στις βιομηχανίες.  Οι αγορές στον κλάδο της Αρωματοθεραπείας ίσως είναι πιο προσιτές στους μικρούς παραγωγούς.  Τα αιθέρια έλαια διακινούνται αποκλειστικά μέσω των διεθνών Οίκων Εμπορίας τους. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Π. Διαμαντόπουλος

20 Στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη  Η τοπική προσαρμορστικότητα των διαφόρων καλλιεργειών.  Η καταλληλότητα του εδάφους.  Οι επικρατούσες θερμοκρασίες.  Οι απαιτήσεις ως προς την άρδευση.  Η παραγωγή πολ/κου υλικού.  Ο μηχανολογικός εξοπλισμός, που απαιτείται για τη φύτευση, τη συγκομιδή, την αντιμετώπιση ζιζανίων, εχθρών και ασθενειών.  Η εξασφάλιση εθνικών και κυρίως Ευρωπαϊκών και παγκόσμιων αγορών.  Στη Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία ακολουθείται ο «πολυ- καλλιεργητικός σχεδιασμός» κατά τον οποίο εγκαθίστανται 6 ή περισσότερα είδη.  Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το κόστος της άρδευσης και θα πρέπει να προτιμάται η στάγδην άρδευση.  Να προωθείται η συνεργασία για τη χρήση γεωργικών μηχανημάτων έναντι και αμοιβής. π.χ. θεριστική μηχανή για συγκομιδή ανθοκεφαλών χαμομηλιού Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Π. Διαμαντόπουλος

21 Στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη  Η ένταξη στη βιολογική παραγωγή απαιτεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα 2-3 χρόνια μέχρι να δοθεί η Πιστοποίηση.  Στη Βιολογική γεωργία ένας πολύ μικρός αριθμός φυτοφαρμάκων επιτρέπεται για αρωματικά φυτά, ενώ για φαρμακευτικά είναι τελείως απογορευτική η χρήση τους.  Η προώθηση των φυτικών υλικών με κύριο στόχο την εξαγωγή και με στόχο την επωνυμία του προϊόντος (π.χ. Τσάι Βουνου-Βρύναινα, Μαστίχα Χίου, Κρόκος Κοζάνης).  Οι περισσότεροι παραγωγοί προτιμούν το ίδιο σχεδόν φυτικό υλικό π.χ. ρίγανη με αποτέλεσμα την υπερπροσφορά, τα πλεονάσματα στην αγορά και την πτώση της τιμής (προσφορά-ζήτηση). Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Π. Διαμαντόπουλος

22 Προδιαγραφές ποιότητας  Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ποιότητα των παραγομένων αρωματικών φυτών. Πρέπει να ακολουθούνται οι Ορθές Γεωργικές Πρακτικές (GAP).  Στο μέλλον θα υπάρξουν κανονισμοί που θα ρυθμίζουν τις αξιώσεις και τις προδιαγραφές οι οποίες πρέπει και να αναγράφονται στις ετικέτες τους.  Οι παραγωγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην προμήθεια του πολ/κού υλικού και να επιμένουν να τους χορηγείται πιστοποιητικό αυθεντικότητας.  Συχνά οι ίδιες οι αγορές καθορίζουν τις προδιαγραφές σχετικά με τα επίπεδα των δραστικών συστατικών.  Τα δραστικά συστατικά εξαρτώνται από την ποικιλία, τις γεωργικές πρακτικές, τις εδαφοκλιματικές –οικολογικές συνθήκες και τη μετασυλλεκτική διαχείριση μετά τη συγκομιδή του προϊόντος. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Π. Διαμαντόπουλος

23 Διατήρηση της καλής ποιότητας  Προσθήκη υπεραξίας στα παραγόμενα φυτικά υλικά γίνεται με την αποφύλλωση, την κοπή, την ξήρανση, τη διαλογή, την ταξινόμηση και την κατάλληλη συσκευασία.  Εναλλακτικά αρκετά είδη αποστάζονται προσθέτοντας σημαντική υπεραξία.  Τα νωπά φυτικά υλικά πρέπει να είναι καθαρά και χωρίς έντομα. Μπορεί να απαιτηθεί και βραχυπρόθεσμη ψύξη.  Η μεγάλη χρονική περίοδος αποθήκευσης δρα αρνητικά στην ποιότητα. Π.χ. το ξηρό μελισσόχορτο είναι ευαίσθητο.  Τα αρωματικά φυτά αναδύουν οσμές που μπορεί να επηρεάσουν άλλα είδη όταν συναποθηκεύονται.  Η καλή ξήρανση σε ειδικά ξηραντήρια είναι καθοριστικής σημασίας για την τελική ποιότητα.  Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να αποβεί καταστρεπτική για την ποιότητα των αρωματικών φυτών. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Π. Διαμαντόπουλος

24 Ξήρανση και αιθέρια έλαια  Η ξήρανση μπορεί να γίνεται στα ράφια με επαρκή αερισμό σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να μην χρειαστεί επιπλέον θέρμανση.  Τα επίπεδα της τελικής υγρασίας πρέπει να είναι %.  Στις πιο απλές περιπτώσεις η διάθεση γίνεται συνήθως σε ματσάκια, σακουλάκια κλπ.  Μια έξυπνη κίνηση θα ήταν η συσκευασία και η διάθεση σαν τσάγια, μίγματα αρωματικών φυτών και καρυκευμάτων σε διακοσμητικά προϊόντα, σε βάμματα κλπ.  Τα αιθέρια έλαια είτε αποστάζονται με τη βοήθεια ατμού (η πιο κοινή μέθοδος) είτε με εκχύλιση με διαλύτες.  Τα αιθέρια έλαια πωλούνται: - Στη βιομηχανία τροφίμων. - Στη βιομηχανία καλλυντικών. - Στη βιομηχανία φαρμάκων. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Π. Διαμαντόπουλος

25 Σχεδιασμός εγκατάστασης αρωματικών φυτών  Πρέπει να γίνει δειγματοληψία από τουλάχιστόν 8-10 εδαφικά τμήματα της έκτασης.  Η τοπική «χλωρίδα των ζιζανίων» πρέπει να μελετηθεί, για την βιολογική τους αντιμετώπιση.  Η έναρξη της δραστηριότητας με λίγα μονοετή και λίγα πολυετή είδη θα δώσει στον παραγωγό να ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ τα επικρατέστερα και να ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ τις απαιτήσεις της αγοράς.  Η απευθείας σπορά αν και πιο οικονομική αν και πιο ριψοκίνδυνη σε ότι αφορά τη βλάστηση και την ανάπτυξη του του φυτού στο τελικό του ύψος.  Η μεταφύτευση μπορεί να γίνει με ειδικά μηχανήματα, που ποτίζουν ταυτόχρονα τα νεαρά φυτάρια.  Στην περίπτωση που συγκόμιζονται τα υπέργεια μέρη των φυτών, ο παραγωγός πρέπει να ξέρει ακριβώς ποια χρονική στιγμή είναι κατάλληλη για τη συγκομιδή κατά τη διάρκεια, πριν ή μετά την άνθηση. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Π. Διαμαντόπουλος

26 Στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη  Ορισμένα είδη μπορούν να δώσουν και δεύτερη συγκομιδή μέσα στο χρόνο.  Η συγκομιδή ριζών γίνεται συνήθως φθινόπωρο.  Τα φυτάρια ή ριζώματα μπορεί να κοστίζουν από ευρώ. Μια τυπική πυκνότητα φύτευσης 4000 φυτών ανά στρέμμα μπορεί να κοστίσει ευρώ μόνο για το φυτικό υλικό.  Οι παραγωγοί μπορούν να παράγουν τα δικά τους φυτάρια, γεγονός που θα συμβάλλει στη μείωση των εξόδων.  Τα ετήσια άρωματικά φυτά, που αναπτύσσονται ταχέως, όπως ο μάραθος, ο κορίανδρος, το κύμινο, ο άνηθος σπέρνονται απευθείας στον αγρό νωρίς την άνοιξη, μετά τους τελευταίους παγετούς και όταν έχουν θερμανθεί τα εδάφη.  Ο Βασιλικός και η ματζουράνα μεταφυτεύονται αργά την άνοιξη διότι δεν αναπτύσσονται κάτω από 10 ο C.  Μερικά διετή είδη όπως ο μαϊντανός και το κάρι μπορούν να σπαρθούν άμεσα την άνοιξη.  Ο παραγωγός πρέπει να θυμάται ότι το πρώτο έτος είναι έτος εκπαίδευσης και δεν πρέπει να προσδοκά μεγάλα κέρδη από την αρχή. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Π. Διαμαντόπουλος

27 Συγκομιδή και μετασυλλεκτικές επεξεργασίες Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή τελικών προϊόντων  Στάδιο συγκομιδής (στάδιο ανθοφορίας ή ωρίμανσης).  Χρόνος συγκομιδής (πρωί, απογευματινές ώρες).  Βαθμός ξήρανσης (ανώτατη επιτρεπτή θερμοκρασία, πιθανή αποσύνθεση).  Περιεκτικότητα σε υγρασία κατά την ξήρανση.  Συνθήκες αποθήκευσης (παρεμπόδιση υδρόλυσης, οξείδωσης, προσβολή εντόμων).  Χρόνος αποθήκευσης πριν την τελική επεξεργασία (πιθανή απώλεια αιθέριου ελαίου). Κάθε φυτικό υλικό έχει τις δικές του βέλτιστες συνθήκες. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Π. Διαμαντόπουλος

28 Στρατηγική διαχείρισης προϊόντων- Προστιθέμενη αξία  Είναι προς όφελος του παραγωγού να διαχειρίζεται ο ίδιος τα προϊόντα του χωρίς μεσάζοντες, ώστε να διαπραγματεύεται άμεσα τις τιμές.  Είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθονη μηχανολογικά μέσα προκείμενου να βελτιστοποιηθεί η συγκομιδή και γενικότερα οι καλλιεργητικές πρακτικές.  Π.χ. Το μελισσόχορτο, μετά τη συγκομιδή του,αν δεν μεταφερθεί στοιβαγμένο και έγκαιρα στο αποστακτήριο, η υποβάθμιση του ελαίου του θα επιφέρει μείωση της τιμής του κατά 50 %.  Π.χ. Για τις ανθοκεφαλές χαμομηλιού, πρέπει να ρυθμίζεται το μηχάνημα, ώστε να συλλέγονται με το ελάχιστο δυνατό στέλεχος. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Π. Διαμαντόπουλος

29 Παράμετροι που αυξάνουν την προστιθέμενη αξία  Σημαντική είναι και η κτιριακή εγκατάσταση, αν δηλαδή θα είναι τούβλο, λαμαρίνα, κεραμίδια, μπετόν, ώστε ο αέρας να μπορεί να κυκλοφορεί επαρκώς.  Σημασία έχει και πόσο παχιά θα είναι η συσσώρευση των φυτικών υλικών, ποσό συχνά θα ανακινούνται ή/και θα περιστρέφονται.  Η συγκομιδή, η αποθήκευση, η αγοραπωλησία, η μεταφορά, η επεξεργασία, η μεταποίηση, η ταξινόμηση και η συσκευασία είναι διαδικασίες που προσθετούν αξία στο προϊόν.  Είναι σκόπιμο λοιπόν, ο παραγωγός να επιδιώκει να επιτύχει «προστιθέμενη» αξία στα προϊόντα του ώστε να απολαύσει και μεγαλύτερο εισόδημα. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Π. Διαμαντόπουλος


Κατέβασμα ppt "Διδάσκων: Π. Διαμαντόπουλος Διδάκτωρ Γεωπονικών Επιστημών Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ - ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ & ΦΥΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google