Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κα. Φράγκου Μαρία Ον/μο φοιτητή: Ιωάννης Κωτούλας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κα. Φράγκου Μαρία Ον/μο φοιτητή: Ιωάννης Κωτούλας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κα. Φράγκου Μαρία Ον/μο φοιτητή: Ιωάννης Κωτούλας

2 Τάξη αντιγόνων Προκαλούν μη ειδική ενεργοποήση Τ-κυττάρων Αποτελέσματα: Πολυκλωνική ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων Μαζική απελευθέρωση κυτταροκινών

3 Τι είναι οι κυτταροκίνες;; Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος επικοινωνούν μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της ανοσολογικής απάντησης, εκκρίνοντας διάφορους διαβιβαστές πρωτεϊνικής ή γλυκοπρωτεϊνικής φύσης, που ονομάζονται κυτταροκίνες ή κυτοκίνες.

4

5 Παθογόνα μικρόβια (ιοί, μυκόπλασμα, βακτήρια) ως μηχανισμός άμυνας κατά του ανοσοποιητικού συστήματος

6 Ένα κανονικό αντιγόνο που έχει προκαλέσει Τ- λεμφοκυτταρική απάντηση, ενεργοποιεί το 1%-1‰ των Τ- λεμφοκυττάρων του σώματος. Ενώ, τα SΑgs είναι ικανά να ενεργοποιήσουν μέχρι και το 25% των Τ-λεμφοκυττάρων του σώματος.

7 Ο μεγάλος αριθμός των ενεργοποιημένων Τ-κυττάρων παράγει μια μαζική ανοσολογική απόκριση η οποία ΔΕΝ είναι ειδική για οποιονδήποτε συγκεκριμένο επίτοπο στο SΑg. Υπονομεύεται έτσι ένα πλεονέκτημα του ανοσοποιητικού συστήματος, δηλαδή η ικανότητα στόχευσης αντιγόνων με υψηλή εξειδίκευση.

8 Ο μεγάλος αριθμός ενεργοποιημένων Τ-κυττάρων εκκρίνει μεγάλες ποσότητες κυτοκινών. H πιο σημαντική από αυτές είναι η ιντερφερόνη γ. Η περίσσεια αυτής ενεργοποιεί τα μακροφάγα. Τα τελευταία παράγουν προφλεγμονώδεις κυτοκίνες όπως IL-1, IL-6 και TNP-άλφα.

9 Τα SAgs είναι τα πιο ισχυρά αντιγόνα που έχουν ανακαλυφθεί. Συγκεντρώσεις μικρότερες από 0.1 pg / ml ενός βακτηριακού υπεραντιγόνου είναι επαρκείς για να διεγείρουν τα Τ-λεμφοκύτταρα με ανεξέλεγκτο τρόπο με αποτέλεσμα πυρετό, σοκ ακόμη και θάνατο.

10


Κατέβασμα ppt "Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κα. Φράγκου Μαρία Ον/μο φοιτητή: Ιωάννης Κωτούλας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google