Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ: απο τι αποτελείται

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ: απο τι αποτελείται"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ: απο τι αποτελείται
ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ: ΚΕΡΑΤΙΝΟΚΥΤΤΑΡΑ ΜΕΛΑΝΙΝΟΚΥΤΤΑΡΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥ LANGERHANS (άμυνα του οργανισμού,παράγουν αντισώματα) ΚΥΤΤΑΡΑ MERKEL (αίσθηση αφής) ΕΧΕΙ ΠΑΧΟΣ 1-5 ΧΙΛΙΟΣΤΑ –Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΗ ΣΤΙΒΑΔΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

2 ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ Όπως βλέπουμε στην εικόνα η επιδερμίδα χωρίζεται από το χόριο με τη βασική μεμβράνη. Στο σημείο όπου εφάπτεται η επιδερμίδα με το χόριο σχηματίζεται κυμματοειδής γραμμή με προεξοχές της επιδερμίδας μέσα στο χόριο και προεξοχές του χόριου μέσα στην επιδερμίδα.

3 5 ΣΤΙΒΑΔΕΣ Stratum basale: βασική στιβάδα. Stratum spinosum: ακανθωτή στιβάδα. Stratum granulosum: κοκκώδης στιβάδα. Stratum lucidum: διαυγής/διαφανής στιβάδα. Stratum corneum: κεράτινη στιβάδα.

4 ΒΑΣΙΚΗ ΣΤΙΒΑΔΑ (stratum basale)
Αποτελείται από μια σειρά κυλινδρικών κυττάρων που συνδέονται μεταξύ τους με μεσοκυττάριες γέφυρες και έχουν αυγοειδή πυρήνα. Τα κύτταρα αυτά ονομάζονται : ΜΕΛΑΝΙΝΟΚΥΤΤΑΡΑ : παράγουν μελανίνη-προστασία από ακτινοβολία-καθορίζουν το χρώμα δέρματος/τριχών. ΚΕΡΑΤΙΝΟΚΥΤΤΑΡΑ: είναι υπεύθυνα για την κερατινοποίηση όπου κατά τη διαδικασία αυτή τα κερατινοκύτταρα αλλάζουν σχήμα και περιεχόμενο μέχρι να φτάσουν στην κερατίνη στιβάδα.

5 ΑΚΑΝΘΩΤΗ ΣΤΙΒΑΔΑ (stratum spinosum)
Αποτελείται από 6-15 σειρές πολυγωνικών κυττάρων με στρογγυλό πυρήνα που συνδέονται μεταξύ τους με μεσοκυττάριες γέφυρες. Σε αυτή τη στιβάδα υπάρχουν τα κύτταρα του Langerhans τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για τη θωράκιση του οργανισμού και στην άμυνα του από αλλεργικές αντιδράσεις.

6 ΚΟΚΚΩΔΗΣ ΣΤΙΒΑΔΑ Σε αυτή τη στιβάδα υπάρχουν 1-4 σειρές κυττάρων σε σχήμα ρόμβου και περιέχουν πολλούς κόκκους κερατουαλίνης η οποία είναι πρόδρομη ουσία της κερατίνης.

7 ΔΙΑΦΑΝΗΣ ΣΤΙΒΑΔΑ (stratum licidum)
Αποτελείται από 1-3 σειρές πεπλατυσμένων απύρηνων κυττάρων. Τα κύτταρα της περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται ελαιοειδίνη (πρόδρομη της κερατίνης). Αυτή η στιβάδα βρίσκεται μόνο στις παλάμες και τα πέλματα όπου υπάρχει μεγάλη κερατινοποίηση.

8 ΚΕΡΑΤΙΝΗ ΣΤΙΒΑΔΑ (stratum corneum)
Είναι η εξωτερική, επιφανειακή στιβάδα της επιδερμίδας. Αποτελείται από επιπεδωμένα,αφυδατωμένα κύτταρα χωρίς πυρήνα. Αυτά τα κύτταρα περιέχουν κερατίνη.

9 ΚΕΡΑΤΙΝΗ ΔΙΑΘΕΤΕΙ 1) Ελαστικότητα.
2)Αντοχή και ανθεκτικότητα στις χημικές επιδράσεις του περιβάλλοντος αφού αποτελεί εξωτερικό φραγμό. 3) Ανανεώνεται συνεχώς, απολεπίζεται και έτσι με αυτό τον τρόπο αποβάλλονται μικρόβια και ουσίες. 4)Ευλυγισία και ελαστικότητα αφού περιέχει νερό και λιπίδια.

10 ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ-ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1) ΑΠΟ ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ Η ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ;
2)ΟΝΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ 5 ΣΤΙΒΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ. 3) ΑΠΟ ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ Η ΒΑΣΙΚΗ ΣΤΙΒΑΔΑ; 4) ΤΙ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΑΝΙΝΟΚΥΤΤΑΡΑ; 5) ΣΕ ΤΙ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕΙ Η ΜΕΛΑΝΙΝΗ; 6) ΑΠΟ ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ Η ΑΚΑΝΘΩΤΗ ΣΤΙΒΑΔΑ;

11 ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ-ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 7) ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥ LANGERHANS ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΧΡΗΣΙΜΕΥΟΥΝ; 8)ΑΠΟ ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ Η ΚΟΚΚΩΔΗΣ ΣΤΙΒΑΔΑ ΚΑΙ ΤΙ ΣΧΗΜΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΗΣ ; 9) ΤΙ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΑΤΙΝΗ ΣΤΙΒΑΔΑ; ΑΠΟ ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΗΣ; 10)ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΝΗΣ. 11) ΣΕ ΠΟΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΦΑΝΗΣ ΣΤΙΒΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ;ΠΟΙΑ ΟΥΣΙΑ ΠΕΡΙΕΧΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΗΣ;


Κατέβασμα ppt "ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ: απο τι αποτελείται"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google