Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Θρεπτικά συστατικά : Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας 3,2%, Υδατάνθρακες 4,7%, Λιπαρά 3,5%. Βιταμίνες, ασβέστιο και φώσφορος, αποτελούν δομικά υλικά.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Θρεπτικά συστατικά : Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας 3,2%, Υδατάνθρακες 4,7%, Λιπαρά 3,5%. Βιταμίνες, ασβέστιο και φώσφορος, αποτελούν δομικά υλικά."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2

3

4 Θρεπτικά συστατικά : Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας 3,2%, Υδατάνθρακες 4,7%, Λιπαρά 3,5%. Βιταμίνες, ασβέστιο και φώσφορος, αποτελούν δομικά υλικά για τον οργανισμό. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, D, B Επίσης, περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες μαγνησίου και καλίου, καθώς και σάκχαρα, εδώδιμες ίνες και νάτριο.

5 2-3μερίδες 1 μερίδα = 1ποτήρι γάλα ή 1 γιαούρτι ή 30γρ τυρί

6 Η υπερκατανάλωση φέρνει καρδιακά προβλήματα και παχυσαρκία

7 Η μη κατανάλωση έχει ως επίπτωση στον οργανισμό την οστεοπόρωση στην ενήλικη ζωή

8  Λήψη ασβεστίου (γερά κόκαλα, γερό ανοσοποιητικό σύστημα)

9 Υπεύθυνος Καθηγητής: Δημήτρης Φάσουρας Σχολικό έτος Α1’

10

11  ω-3, ω-6  Βιταμίνες ΑDE και Κ  Υδατάνθρακες  Λιπαρά οξέα  Υψηλή θερμική αξία

12  Χοληστερόλη συνοδεύει τα ζωικά λιπίδια  Παχυσαρκία  Τα λιπίδια ζωικής προέλευσης έχουν κορεσμένα λιπαρά που αντιδρούν αρνητικά στην υγεία.

13  30–35% καθημερινά

14  Σημαντική πηγή ενέργειας  Προσφέρουν υγεία και ευεξία στον οργανισμό  Χρησιμεύουν σαν εφεδρεία καύσιμης ύλης  Βασικά δομικά συστατικά  Διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματος σταθερή  Διατηρούν στη θέση τους τα σπλάχνα  Τα λιπίδια φυτικής προέλευσης αποτελούνται από ακόρεστα λιπαρά που αντιδρούν θετικά στην υγεία

15

16 Μέσα από αυτήν την παρουσίαση θα μάθουμε τις ποσότητες, τα θρεπτικά συστατικά αλλά και τα προβλήματα τα οποία μπορεί να προκαλέσει η συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων. Επίσης θα πάρουμε πληροφορίες για τις πρωτεΐνες, οι οποίες περιέχονται σε μεγάλη ποσότητα και είναι η κυριότερη βάση αυτής της ομάδας τροφίμων, δηλαδή Κρέας - Ψάρι – Όσπρια.

17 Τα τρόφιμα αυτής της ομάδας είναι καλές πηγές πρωτεϊνών που είναι βασικές δομικές και λειτουργικές μονάδες όλων των κυττάρων του σώματός μας. Περίπου 15% της ενέργειάς μας καθημερινά είναι καλό να προέρχεται από πρωτεΐνες. ΚΡΕΑΣ, ΨΑΡΙ, ΟΣΠΡΙΑ, ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ: Μοσχάρι, ψάρι, κοτόπουλο, αυγά και φασόλια. Είναι τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες, απαραίτητες για την ανάπτυξη των μυών καθώς και σίδηρο που χρησιμεύει για τη μεταφορά του οξυγόνου από το αίμα. Συνιστώνται 2-3 μερίδες την ημέρα. Μία μερίδα ισοδυναμεί με ένα μπούτι κοτόπουλο, ένα φλιτζάνι φασόλια ή ένα αυγό.

18  Θρεπτικά Συστατικά › Πρωτεΐνες › Μέταλλα › Ιχνοστοιχεία ( σίδηρος, μαγνήσιο και ψευδάργυρος) › Βιταμίνες Β › Κορεσμένα λιπίδια (περιορισμένη κατανάλωση) › Χοληστερόλη. Ποσότητα 1 φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας Προβλήματα Λίπος – κύρια αιτία της παχυσαρκίας αλλά και του εμφράγματος Η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται σταθερά με τη στεφανιαία νόσο και τον καρκίνο στο παχύ έντερο.

19  Θρεπτικά Συστατικά › Φώσφορος › Πρωτεΐνες › Μέταλλα / Ιχνοστοιχεία( ιωδίου) › Ω3 – ω6 λιπαρά Ποσότητα 1-2 φορές την εβδομάδα Προβλήματα Από έλλειψη ψαριού – προβλήματα στην καρδιά Τα λιπίδια του ψαριού περιέχουν ω3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που μειώνουν τη χοληστερόλη και ελαττώνοντας την δημιουργία θρόμβων. Τα μαλάκια περιέχουν αρκετή χοληστερόλη και μόνο 1% λιπαρά όταν τηγανιστούν. ΨΑΡΙΑ

20  Θρεπτικά Συστατικά › Υδατάνθρακες › Βιταμίνες › Ενέργεια › Σίδηρο › Άμυλο › Φυτικές ή Διαιτητικές ίνες › Φτωχά σε λιπίδια ενώ περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. › Ποσότητα › 1-2 φορές την εβδομάδα › Προβλήματα › Πρήξιμο

21  Οι πρωτεΐνες είναι οι βασικοί δομικοί λίθοι των κυττάρων όλων των έμβιων όντων. Γι’ αυτό εξάλλου ονομάζονται πρωτεΐνες και χωρίς αυτές δεν υπάρχει ζωή. Σε κάθε κύτταρο βρίσκονται ως και διαφορετικά είδη πρωτεϊνών, κυρίως ένζυμα. Μέσα στον κυτταρικό πυρήνα είναι αποθηκευμένο πληροφοριακό υλικό, για πάνω από διαφορετικές πρωτεΐνες. Ως ένζυμα (βιολογικοί καταλύτες) ρυθμίζουν όλες τις βιομηχανικές διαδικασίες. Πολλές πρωτεΐνες έχουν αρμοδιότητες μεταφοράς, π.χ. αιμοσφαιρίνη…  Παρά το μεγάλο αριθμό των διάφορων πρωτεϊνών, οι δομικοί του λίθοι είναι πολύ λίγοι. Για τον άνθρωπο υπάρχουν συνολικά μόνο 22 διαφορετικά αμινοξέα, τα οποία όμως έχουν έναν απίστευτα μεγάλο αριθμό δυνατοτήτων συνδυασμού (10130!).

22

23 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

24 Το ψωμί ανήκει στην ομάδα των τροφίμων που αποτέλεσαν τη βάση της διατροφής όλων των πολιτισμών χάρη στα θρεπτικά του χαρακτηριστικά, το χαμηλό του κόστος και την εύκολη χρήση στη μαγειρική των πρώτων υλών του: των δημητριακών. Τα δημητριακά ανήκουν στην κατηγορία των αγρωστωδών και βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι ο σπόρος (σπέρμα) και ο καρπός (καρύοψη) ουσιαστικά ταυτίζονται. Έτσι, τα αγρωστώδη φυτά (οικογένεια Poaceae) και οι ώριμοι, ολόκληροι, υγιεινοί και ξηροί καρποί τους ονομάζονται δημητριακά ή σιτηρά.

25 Τα οφέλη του ψωμιού είναι : Η κυτταρίνη, δηλαδή ο υδατάνθρακας Η γλουτένη Η βιταμίνη Ε Οι βιταμίνες Β1 και Β2 Οι φυτικές ίνες Το ψωμί είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες, με κύριο συστατικό του το άμυλο, και παρέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, ενώ περιέχει ελάχιστα λίπη. Είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών της ομάδας Β και μετάλλων όπως ο φώσφορος, το ποτάσιο και το μαγνήσιο. Χάρη σε όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι διατροφολόγοι ορίζουν το ψωμί ως σταθερό «συστατικό» της βάσης της θρεπτικής πυραμίδας, εφόσον αποτελεί επίσης τη βάση της διατροφής, όπως παρατηρείται καθ’ όλη την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους στους περισσότερους πολιτισμούς.

26 Είδη δημητριακών είναι: Τα σιτηρά Τα οσπριοειδή Τα ελαιώδη δημητριακά

27 Η μισή ημερήσια ποσότητα των δημητριακών μας (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά πρωινού) να είναι ολικής αλέσεως (ψωμί ολικής αλέσεως ή σικάλεως, μαύρο ρύζι, δημητριακά τύπου bran) Να καταναλώνουμε τουλάχιστον 85γρ ημερησίως (3 μερίδες των 28γρ) δημητριακά ολικής αλέσεως 28γρ αντιστοιχούν με μία λεπτή φέτα ψωμί ή με ένα φλυτζάνι δημητριακών πρωινού ή με ½ φλυτζάνι μαγειρεμένο ρύζι ή ζυμαρικά.

28 Οι ποσότητες του ψωμιού που πρέπει να καταναλώνουμε είναι 3 φέτες την ημέρα, μία το πρωί, μία το μεσημέρι και μία το βράδυ, γιατί έτσι απορροφάμε τις βιταμίνες.

29

30

31 Τα γλυκά περιέχουν απλούς υδατάνθρακες και πολλές κενές και περιττές θερμίδες. Επίσης έχουν λιπίδια (λίπη) και μια μικρή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Οι τυποποιημένοι χυμοί έχουν κάποιες από τις ευεργετικές ιδιότητες των φρέσκων φρούτων, όπως βιταμίνες μέταλλα και διαιτητικές ίνες. Επιπλέον περιέχουν κενές θερμίδες.

32 Γλυκά, αναψυκτικά και αλμυρά πρέπει να τρώμε 2-3 μικρομερίδες την εβδομάδα.

33 Τα γλύκα, τα αναψυκτικά και τα αλμυρά σου δίνουν πολλή ενέργεια

34 Το πολύ αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η υπερκατανάλωση γλυκών προκαλεί παχυσαρκία, αίσθηση υπογλυκαιμίας και πείνας και εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων και τα αναψυκτικά υποβαθμίζουν την ποιότητα της διατροφής μας και προσθέτουν στον οργανισμό μας περιττές θερμίδες.

35

36 ΘΕΜΑ: ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ- ΧΟΡΤΑΡΙΚΑ

37 «Τρώτε τα φρούτα και τα λαχανικά σας». Έχετε ακούσει πιθανόν αυτή τη δήλωση από την παιδική σας ηλικία. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα χορταρικά είναι η πιο φυσική τροφή. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να τα τρώμε γιατί είναι τα δώρα που μας χαρίζει η φύση. Έρευνες δείχνουν ότι :  Υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα –λαχανικά – χορταρικά μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου.  Τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν απαραίτητες ουσίες για καλή υγεία.

38  Βιταμίνη Α,Β,C,E  Ανόργανα άλατα  Υδατάνθρακες  Μέταλλα  Αντιοξειδωτικά  Πρωτεΐνες  Φυτικές ίνες

39 Πρέπει να τρώμε καθημερινά φρούτα και λαχανικά διαφορετικών χρωμάτων.  Τα περισσότερα πράσινα λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι, κολοκυθάκια) και φρούτα περιέχουν φολικό οξύ και ωφελούν την καρδιά.  Τα κίτρινα και τα πορτοκαλί (καρότα, βερίκοκα, ροδάκινα, εσπεριδοειδή) περιέχουν αντιοξειδωτικά ( α και β καροτίνη), βιταμίνες C –A ποτάσιο και ίνες.  Τα κόκκινα (ντομάτα, κόκκινα σταφύλια ) μειώνουν το κίνδυνο του καρκίνου.  Τα μπλε/ μωβ (μούρα, μαύρα σταφύλια) περιέχουν φυτικές ο υσίες που καταπολεμο ύ ν τις φλεγμονές και βελτιώνουν τ η λ ειτουργία της καρδιάς.

40 Καλό είναι να τηρούμε το μέτρο: 2 σαλάτες την ημέρα και 5-6 φρούτα (5 μερίδες την ημέρα). Κι αυτό γιατί παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε πως τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ελαφριά για το στομάχι, στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Για να επεξεργαστεί η κυτταρίνη των φρούτων και λαχανικών από το στομάχι μας, χρειάζονται περισσότερες ώρες απ’ ότι για τη διάλυση των ζυμαρικών ή του κρέατος. Γι ‘ αυτό το λόγο, τα περισσότερα λαχανικά, φρούτα και όσπρια παραμένουν στο στομάχι μας από τέσσερις έως επτά ώρες.

41 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΑΠ Ο ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ : ΒΕΛ Ω ΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΙΑΚΟΒΑΚΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ ΚΥΒΕΛΗ ΖΕΥΓΩΛΗ ΣΟΦΙΑ

42 Τάξη Β΄ 3 ο Γυμνάσιο Ελευσίνας Μαντά Ασημίνα Ματέχου Ελένη Μωυσίδου Χαρά Τριανταφύλλου Φωτούλα Τσέπα Μελπομένη Υπεύθυνος καθηγητής: Θυμιανίδης Νίκος

43

44

45

46  Το οξειδωτικό στρες σχετίζεται άμεσα με την παραγωγή ελευθέρων ριζών και με τους φυσικούς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς.  Όταν στον Οργανισμό παράγονται περισσότερες ελεύθερες ρίζες από όσες μπορούν να εξουδετερωθούν, διαταράσσεται η ισορροπία της αντιοξειδωτικής άμυνας και προκαλείται μια επικίνδυνη βιοχημική ανισορροπία, γνωστή ως οξειδωτικό στρες (Sies, 1985).

47  Στο φαινόμενο του οξειδωτικού στρες χιλιάδες ελεύθερες ρίζες οξυγόνου πολιορκούν τα κύτταρα, εισχωρούν στο εσωτερικό τους και καταστρέφουν το DNA τους.  Μπορούν εύκολα να οξειδώσουν και να βλάψουν ζωτικά βιολογικά μόρια όπως λίπη, πρωτεΐνες και DNA.

48  Οι ελεύθερες ρίζες αναπτύσσονται ενδογενώς στον οργανισμό σε ένα σύνολο μεταβολικών διαδικασιών:  μεταβολισμός των κατεχολαμινών,  κυτταρική αναπνοή κ.α.

49 1. Ατμοσφαιρική ρύπανση 2. Το κάπνισμα 3. Το άγχος της καθημερινότητας 4. Η σωματική κόπωση 5. Η κακή διατροφή 6. Τα χημικά πρόσθετα των τροφών 7. Η έκθεση στην έντονη ηλιακή ακτινοβολία 8. Η χρήση φαρμάκων

50  Παχυσαρκία  Αρτηριοσκλήρυνση  Χρόνια πολυαρθρίτιδα  Ελκώδης κολίτιδα  Φλεγµονές  ∆ερµατικές παθήσεις  Ισχαιµία  Καταρράκτης  Καρκίνος  Ρευµατοπάθειες  Αυτοάνοσα νοσήµατα  Τοξικώσεις από µέταλλα  Πρόωρη γήρανση  Νόσος Parkinson  Νόσος Alzheimer  Σκλήρυνση κατά πλάκας  Παγκρεατίτιδα

51  Σε περίπτωση που το οξειδωτικό στρες είναι αυξημένο και κατά συνέπεια είναι αυξημένη η ποσότητα των ελεύθέρων ριζών, ενεργοποιούνται οι φυσιολογικοί μηχανισμοί άμυνας του οργανισμού.

52  Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που δρουν με τέτοιο τρόπο ώστε να δεσμεύουν και να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, μετατρέποντας τες σε μη τοξικές, άρα ακίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

53  Ενδογενή αντιοξειδωτικά συστήματα (π.χ. γλουταθειόνη, καταλάση, αφυδρογονάση)  Ενδογενείς αντιοξειδωτικές ουσίες (π.χ. αλβουμίνη, ουρικό οξύ, χολερυθρίνη)

54  Αντιοξειδωτικές βιταμίνες (π.χ. βιτ. Ε, C, καροτενοειδή)  Άλλα αντιοξειδωτικά που προσλαμβάνονται με τη διατροφή (π.χ. συνένζυμο Q10, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, κυστείνη, σελήνιο, ψευδάργυρος, φλαβονοειδή).

55  Προστατεύουν τις κυτταρικές µεµβράνες: εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου

56  Δρουν καρδιοπροστατευτικά: 1.Αυξάνουν την ανθεκτικότητα των αγγείων 2.Περιορίζουν τους φλεγµονώδεις παράγοντες, 3.Αποτρέπουν την οξείδωση της LDL χοληστερίνης 4.Συµβάλλουν στον έλεγχο των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και της οµοκυστεϊνης.

57 Ασκούν αντικαρκινική δράση:  Μπλοκάρουν ή εµποδίζουν την προσκόλληση επικίνδυνων ενζύµων στους ιστούς,  Αδρανοποιούν καρκινογόνες ουσίες που προκαλούν µεταλλάξεις σε υγιή κύτταρα  Επιβραδύνουν τους µηχανισµούς καρκινογένεσης.

58  Βελτιώνουν τις πνευµατικές ικανότητες και την ψυχική διάθεση:  προστατεύοντας τους νευροδιαβιβαστές από την οξείδωση και βελτιώνοντας την εγκεφαλική µικροκυκλοφορία.

59  Προστατεύουν οστά και αρθρώσεις, περιορίζοντας οιδήµατα, φλεγµονές και εκφυλιστικές αλλοιώσεις.  Βελτιώνουν τη λειτουργική κατάσταση του αµφιβληστροειδούς χιτώνα των µατιών και ενισχύουν την όραση.

60 Διατηρούν το δέρµα ελαστικό και το προφυλάσσουν απο την πρόωρη γήρανση: περιορίζοντας τη διάσπαση του κολλαγόνου.

61  Δρουν αντιαλλεργικά σε µεγάλο φάσµα αλλεργιών.  Διαφυλάσσουν τα αποθέµατα άλλων απαραίτητων θρεπτικών ουσιών στον οργανισµό, αποτρέπουν την καταστροφή τους και, σε ορισµένες περιπτώσεις, ενισχύουν τη δράση τους.

62  Υπάρχουν πολλά τρόφιµα που περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, τα κυριότερα εκ των οποίων φαίνονται παρακάτω:

63

64 Και είπε ο Θεός πρώτα να χωριστεί το αλμυρό νερό από το γλυκό, δημιούργησε την ξηρά, φύτεψε έναν κήπο, έφτιαξε ζώα και ψάρια... Όλα πριν από την δημιουργία του ανθρώπου. Τα έφτιαξε και με την προϋπόθεση ό, τι τα έχουμε ανάγκη πριν γεννηθούμε. Αυτά είναι καλύτερα και πιο ισχυρά όταν τρώγονται ωμά. Είμαστε όμως αργοί μαθητές... Ο Θεός μας άφησε μια μεγάλη ιδέα για το ποια τρόφιμα βοηθούν ποιο μέρος του σώματός μας! Το φαρμακείο του Θεού! Καταπληκτικό!

65 Μία φέτα Καρότο μοιάζει με το ανθρώπινο μάτι. Η διατομή του εμφανίζει γραμμές που μοιάζουν σαν την ίριδα του ανθρώπινου ματιού... Και ΝΑΙ, η επιστήμη αποδεικνύει ότι τα καρότα ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό τη ροή του αίματος και τη λειτουργία των ματιών.

66 Η Τ ομάτα έχει τέσσερις χώρους και είναι κόκκινη. Η καρδιά έχει τέσσερις χώρους και είναι κόκκινη. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι οι τομάτες είναι φορτωμένες με αντιοξειδωτικό Λυκοπένιο και πράγματι, διατηρούν καθαρή την καρδιά και είναι τροφή για το αίμα και υγεία για τον προστάτη.

67 Ένα τσαμπί Σταφύλια έχει το σχήμα της καρδιάς. Κάθε σταφύλι μοιάζει με ένα κύτταρο του αίματος και όλες οι έρευνες δείχνουν σήμερα πως τα σταφύλια είναι επίσης δυναμική τροφή για την καρδιά και το αίμα.

68 Ένα Καρύδι μοιάζει με μικρό εγκέφαλο, με αριστερό και δεξιό ημισφαίριο, με άνω και κάτω παρεγκεφαλίδα. Ακόμα και οι ρυτίδες ή διπλώσεις του καρυδιού είναι ακριβώς όπως ο νεο-φλοιός του εγκεφάλου. Γνωρίζουμε τώρα ότι τα καρύδια βοηθούν να αναπτυχθούν περισσότερ ες από τρεις (3) δωδεκάδες νευρ οδιαβιβαστές για την λειτουργία του εγκεφάλου.

69 Τα Φασόλια θεραπεύουν και βοηθούν στη διατήρηση της λειτουργίας των νεφρών και ναι, μοιάζουν ακριβώς όπως τα ανθρώπινα νεφρά.

70 Σέλινο, Ραβέντι και πολλά άλλα μοιάζουν ακριβώς όπως τα οστά. Αυτά τα τρόφιμα απευθύνονται συγκεκριμένα στη δύναμη των οστών. Τα οστά έχουν 23% νάτριο και τα τρόφιμα αυτά έχουν 23% νάτριο. Αν δεν έχετε αρκετό νάτριο στη διατροφή σας, το σώμα τραβά από τα οστά, οπότε γίνονται αδύναμα. Αυτές οι τροφές τροφοδοτούν τις σκελετικές ανάγκες του σώματος.

71 Αβοκάντο, μελιτζάν ες και αχλάδια έχουν στόχο την υγεία και τη ν λειτουργία της μήτρας και του τραχήλου της γυναίκας - μοιάζουν ακριβώς σαν εκείνα τα όργανα. Η σημερινή έρευνα δείχνει ότι όταν μια γυναίκα τρώει ένα αβοκάντο την εβδομάδα, αυτό εξισορροπεί τις ορμόνες, αποφεύγοντας ανεπιθύμητο βάρος κατά τη ν κύηση, και αποτρέπει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Και πόσο βαθυστόχαστο είναι αυτό; Παίρνει ακριβώς εννέα (9) μήνες για να αναπτυχθεί ένα αβοκάντο από άνθος σε ώριμο φρούτ ο. Υπάρχουν πάνω από φωτολυτικά χημικ ά συστατικά σε κάθε ένα από αυτά τα τρόφιμα ( η σύγχρονη επιστήμη έχει μελετήσει περίπου 141 μόνο από αυτά).

72 Τα Σύκα είναι γεμάτα από σπόρους που μοιάζουν με τα σπερματοζωάρια. Τα σύκα αυξάνουν την κινητικότητα του σπέρματος των ανδρών και αυξάνουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, θεραπεύοντας έτσι τη στειρότητα των ανδρών.

73 Οι γλυκοπατάτες μοιάζουν με το πάγκρεας και πράγματι εξισορροπούν τον γλυκαιμικό δείκτη των διαβητικών.

74 Οι ελιές βοηθούν την υγεία και τη λειτουργία των ωοθηκών.

75 Πορτοκάλια, Γκρέιπφρουτ, και άλλα εσπεριδοειδή φρούτα μοιάζουν ακριβώς όπως οι μαστοί τ ων γυναικών και πραγματικά βοηθούν την υγεία του στήθους και την κυκλοφορία της λέμφου μέσα και έξω από το στήθος.

76 Τέλος, τα κρεμμύδια μοιάζουν με τα κύτταρα του σώματος. Η σημερινή έρευνα δείχνει ότι τα κρεμμύδια βοηθούν σαφώς στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων που προέρχονται από τα κύτταρα του σώματος. Παράγουν ακόμη και τα δάκρυα που πλένουν τα επιθηλιακά στρώματα των ματιών. Ένας ακόμη σύντροφος εργασίας, το σκόρδο, βοηθά επίσης στην εξάλειψη των αποβλήτων και των επικίνδυνων ελεύθερων ριζών από το σώμα.

77  Βιταµίνη Α: Αυγό, βούτυρο, γάλα και γαλακτοκοµικά προϊόντα, συκώτι, ιχθυέλαια.  Βιταµίνη C: Φρούτα, κυρίως εσπεριδοειδή, (πορτοκάλια, µανταρίνια), φραγκοστάφυλα, φράουλες, ακτινίδια, κεράσια, µούρα, πεπόνι, ντοµάτα, λάχανο, πράσινη πιπεριά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (µαρούλι, σπανάκι), σταυρανθή (µπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών).  Β-καροτένιο: Φρούτα κυρίως εσπεριδοειδή, (πορτοκάλια, µανταρίνια), λαχανικά πράσινου, κίτρινου και πορτοκαλί χρώµατος, ντοµάτες, και επίσης (σε μικρότερες ποσότητες) βερίκοκα, γλυκοπατάτες, καρπούζι, κολοκύθα.  Βιταµίνη Ε: Φυτικά έλαια,(ηλιέλαιο,αραβοσιτέλαιο,βαµβακέλαιο), και κυρίως ελαιόλαδο, δηµητριακά ανεπεξέργαστα, σόγια, αµύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, λαχανικά σκούρα πράσινα, λαχανικά φυλλώδη, φύτρα σταριού, αυγά.

78  Σελήνιο: Κρέας, συκώτι, θαλασσινά, αβοκάντο, ελιές, ξηροί καρποί, δηµητριακά, σπόροι, φρούτα και λαχανικά που φυτρώνουν στο έδαφος.  Φλαβονοειδή: Αρακάς, βατόµουρα, εσπεριδοειδή, κόκκινο κρασί, κουµ κουάτ, κρεµµύδια, µέλι, µήλα, µπρόκολο, πικρή σοκολάτα, σόγια, σταφύλια, τσάι πράσινο και µαύρο, φασολάκια πράσινα και επίσης στους ανθούς λαχανικών και λουλουδιών και στα φύκια.  Ψευδάργυρος: ∆ηµητριακά, συκώτι, όσπρια, θαλασσινά, σπόροι σιταριού, µαγιά µπύρας, αυγά.  Ανθοκυανίνες: Γογγύλια, κάρδαµο, κεράσια, κουνουπίδι, κραµβολάχανο, λάχανο κατσαρό, µούρα, µπρόκολο, µύρτιλλα, σπαράγγια, σταφύλια, φράουλες

79  Ελλαγικό οξύ: Βατόµουρα, κεράσια, σταφύλια, φράουλες.  Λυκοπένιο: Ντοµάτες (φρέσκες, λιαστές και επεξεργασµένα προϊόντα ντοµάτας) και επίσης (λιγότερο) γκρέιπφρουτ, καρπούζι και πιπεριές.  Φαινόλες: Ελαιόλαδο, ελιές, εσπεριδοειδή, κακάο, κρασί, λιναρόσπορος, µπρόκολο, σκόρδο, σοκολάτα πικρή, τσάι πράσινο.  Συνένζυµο Q10: Σαρδέλα, σκουµπρί, σόγια.

80

81

82 Πόσο ποιοτική είναι τελικά η διατροφή μας; Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 124 ενήλικες στα πλαίσια του Προγράμματος Αγωγής Υγείας Από τη διατροφική ομάδα του 3 ου Γυμνασίου Ελευσίνας

83 Το Ερωτηματολόγιο: 1. Τρώτε πρωινό καθημερινά; 2. Αδειάζετε το πιάτο σας ακόμη κι όταν δεν πεινάτε; 3. Εφαρμόζετε συστηματικά μικρά και συχνά γεύματα στη διατροφή σας; 4. Ελέγχετε τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων; 5. Καταναλώνετε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων & λαχανικών καθημερινά; 6. Καταναλώνετε εβδομαδιαία περισσότερο από 5 ποτήρια αλκοόλ; 7. Καταναλώνετε καθημερινά τουλάχιστον 8-10 ποτήρια υγρών; (τσάι, χυμοί, γάλα, νερό) 8. Χάνετε και παίρνετε συχνά βάρος; 9. Καταναλώνετε τα γεύματα σας σε λιγότερο από 20΄; 10. Καταναλώνετε γλυκά-παγωτά περισσότερο από 3 φορές την εβδομάδα; 11. Καταναλώνετε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα ψάρι – θαλασσινά; 12. Μαγειρεύετε πάντα με ελαιόλαδο; 13. Καταναλώνετε τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα όσπρια ή λαδερά; 14. Τα γεύματα σας χαρακτηρίζονται από μεγάλες ποσότητες; 15. Καταναλώνετε έτοιμο φαγητό τύπου fast- food περισσότερο από 2 φορές την εβδομάδα; 16. Καταναλώνετε περισσότερο από 2 φορές την εβδομάδα κόκκινο κρέας; (μοσχάρι, χοιρινό, αλλαντικά) 17. Τρώτε περισσότερο από 3 φορές την εβδομάδα τα παρακάτω: πίτσα, πατατάκια, τυρόπιτα, αλμυρά σνακ; 18. Ασκείστε περισσότερο από 30 λεπτά καθημερινά; (συμπεριλαμβάνονται οικιακές εργασίες, σκάλες, χειρωνακτική δραστηριότητα, γυμναστήριο κ.λ.π.) 19. Συνήθως καταναλώνετε γαλακτοκομικά τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά; 20. Καταναλώνετε συχνά τυποποιημένα τρόφιμα; 21. Η πρώτη σας επιλογή για ενδιάμεσο σνακ είναι:

84 Αποτελέσματα: Το 80% τρέφεται ελλιπώς ως μέτρια Από την έρευνα βρήκαμε πως: Το 18% των ερωτηθέντων δεν τρέφονται ποιοτικά, το 62% τρέφεται μέτρια, και μόλις το 20% τρέφεται πολύ καλά. Τα συμπεράσματα ήταν πως η σημερινή διατροφική συμπεριφορά πρέπει να βελτιωθεί για να ανέβει το ποσοστό των ανθρώπων που τρέφονται ποιοτικά και να μειωθεί το ποσοστό εκείνων που τρέφονται ελλιπώς, ακλουθώντας τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής.

85 ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΓΙΑΚΟΒΑΚΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ

86 ΠΡΩΙΝΟ: γάλα 2% - δημητριακά πρωινού ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: μήλο και πορτοκάλι ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ: κοτόπουλο στήθος- 1 φέτα μαύρο ψωμί- τυρί- μαρούλι ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ: μπανάνα και χυμός φρούτων ΒΡΑΔΙΝΟ: πατάτες ψητές, ντομάτα και τυρί

87 ΠΡΩΙΝΟ: 2 μπισκότα και γάλα 2% ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: τοστ με μαύρο ψωμί (γαλοπούλα- τυρί) και χυμός πορτοκάλι ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ: σπανακόρυζο- τυρί- 1 φέτα μαύρο ψωμί ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ: 2 μανταρίνια ΒΡΑΔΙΝΟ: ανάμεικτη σαλάτα- τυρί

88 ΠΡΩΙΝΟ: γάλα 2% - δημητριακά πρωινού ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: χυμός φρέσκων φρούτων- σπιτικό κέικ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ: μπιφτέκι- πατάτες ψητές- τυρί ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ: φρουτοσαλάτα με βρώμη ΒΡΑΔΙΝΟ: 1 φέτα ψωμί μαύρο, γαλοπούλα- τυρί και 1 φέτα ντομάτα

89 ΠΡΩΙΝΟ: γάλα 2% - δημητριακά πρωινού ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: κουλούρι- χυμός πορτοκάλι ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ: ζυμαρικά με κρέμα γάλακτος- ντομάτα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ: κομπόστα ροδάκινο ΒΡΑΔΙΝΟ: ντομάτα- μαρούλι- τυρί

90 ΠΡΩΙΝΟ: γάλα 2%- 1 φρυγανιά με μέλι ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: μπάρα δημητριακών ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ: ψητό ψάρι- λάχανο- 1 φέτα μαύρο ψωμί ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ: 2 μήλα ΒΡΑΔΙΝΟ: γάλα 2%- τοστ με τυρί- γαλοπούλα

91 ΠΡΩΙΝΟ: γάλα 2%- 1 φρυγανιά με σπιτική μαρμελάδα ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: τοστ με μαύρο ψωμί (γαλοπούλα- τυρί) – χυμός πορτοκάλι ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ: φακές- τυρί- 1 φέτα μαύρο ψωμί- ντομάτα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ: γιαούρτι 2 %- μήλο ΒΡΑΔΙΝΟ: ψητές πατάτες- τυρί- ντομάτα

92 ΠΡΩΙΝΟ: γάλα 2%- 2 μπισκότα ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: σοκοφρέτα- 1 ποτήρι γάλα 2% ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ: 1 ψητή μπριζόλα + αγγούρι- ντομάτα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ: 1 αχλάδι ΒΡΑΔΙΝΟ: 1 φέτα μαύρο ψωμί- τυρί- γαλοπούλα


Κατέβασμα ppt "Θρεπτικά συστατικά : Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας 3,2%, Υδατάνθρακες 4,7%, Λιπαρά 3,5%. Βιταμίνες, ασβέστιο και φώσφορος, αποτελούν δομικά υλικά."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google