Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

2o Γενικό Λύκειο Ελευσίνας 2013-2014 Β΄ Τετράμηνο «Ο Καραγκιόζης και η ιστορία του» Συμμετέχουν οι εξής ομάδες : ΤΑ ΚΟΛΛΗΤΗΡΙΑ:ΑΔΑΜ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΑΝΤΩΝΙΟΥ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "2o Γενικό Λύκειο Ελευσίνας 2013-2014 Β΄ Τετράμηνο «Ο Καραγκιόζης και η ιστορία του» Συμμετέχουν οι εξής ομάδες : ΤΑ ΚΟΛΛΗΤΗΡΙΑ:ΑΔΑΜ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΑΝΤΩΝΙΟΥ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 2o Γενικό Λύκειο Ελευσίνας Β΄ Τετράμηνο «Ο Καραγκιόζης και η ιστορία του» Συμμετέχουν οι εξής ομάδες : ΤΑ ΚΟΛΛΗΤΗΡΙΑ:ΑΔΑΜ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ, ΓΑΛΑΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΓΚΟΓΚΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ,ΔΟΥΚΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ,ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΟΙ ΜΟΡΦΩΝΙΟΙ : ΛΕΩΝΙΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ , ΜΑΚΡΗ ΝΟΝΗ ,ΜΑΚΡΟΔΗΜΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΜΑΤΑΚΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΜΠΕΛΕΣΙΩΤΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ , ΜΠΕΝΕΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ , ΜΠΟΓΑ ΜΑΡΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΟΙ ΜΑΥΡΟΜΑΤΕΣ:ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗΣ , ΠΕΠΠΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΠΕΤΡΙΔΗ ΣΤΕΛΛΑ, ΣΚΛΙΑ ΑΘΗΝΑ, ΣΟΦΟΣ ΝΙΚΟΣ , ΧΑΤΖΗΣΤΡΑΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ , ΧΥΣΜΕΡΙ ΚΑΝΤΡΙΕΛΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:ΤΣΟΛΑΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΜΑΪΟΣ

2 Η ερευνητική εργασία βασίζεται στην έρευνα και μελέτη της βιογραφίας του Καραγκιόζη αλλά και των βασικών χαρακτήρων του θεάτρου σκιών. Επίσης ασχοληθήκαμε και με το κατά πόσο ο Καραγκιόζης είναι Έλληνας αλλά και επίσης εξετάσαμε την ελληνικότητα του θεάτρου σκιών . Το αντικείμενο της εργασίας μας εντάσσεται στην έρευνα και την αξιοποίηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς , δηλαδή στο να γνωρίσουμε ακόμα περισσότερο τον Καραγκιόζη και την ιστορία του καθώς επίσης και την διοργάνωση εκδηλώσεων με θέμα τον Καραγκιόζη με βασικό στόχο η κοινωνία να ανακαλύψει την ταυτότητα του Καραγκιόζη. Ο τελικός στόχος της εργασίας μας δεν ήταν απλώς να ανακαλύψουμε εμείς οι ίδιοι τον Καραγκιόζη αλλά να τον αναδείξουμε ως κομμάτι του πολιτισμού μας και να δείξουμε την διαχρονικότητα του στις μέρες μας . Το πρόγραμμα μας , η ερευνητική μας εργασία στηρίχθηκε σε τρεις βασικές έννοιες : ΤΕΧΝΗ - ΘΕΑΤΡΟ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Η τέχνη βασίζεται στην εμπειρία και στο ταλέντο . Αποτελεί έναν ευρύτερης ερμηνείας όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε την διαδικασία, της οποίας προϊόν είναι κάτι το μη φυσικό, το οποίο ακολουθεί τους κανόνες του δημιουργού. Στην ελληνική γλώσσα η λέξη τέχνη περιλαμβάνει οποιαδήποτε διαδικασία για την παραγωγή κάποιου προϊόντος και συνδέεται με προϊόντα αισθητικής αξίας . Το θέατρο είναι ο κλάδος της τέχνης που αναφέρεται στην απόδοση ιστοριών μπροστά σε κοινό, με τη χρήση κυρίως του λόγου, αλλά και της μουσικής και του χορού. Η έννοια του πολιτισμού περιλαμβάνει το σύνολο των υλικών και πνευματικών επιτευγμάτων του ανθρώπου ανά την υφήλιο.

3 Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
Στα πλαίσια της ερευνητικής εργασίας μας με τίτλο « Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ» εργαστήκαμε πάνω σε αυτό το αντικείμενο ιδιαίτερα σχολαστικά για να ανακαλύψουμε το πραγματικό κόσμο του Καραγκιόζη .Για να επιτύχουμε αυτό τον σκοπό χρειάστηκε να συλλέξουμε πληροφορίες , αλλά να κάνουμε και τις απαραίτητες ενέργειες για να μπορέσουμε τελικά να δούμε τον Καραγκιόζη σφαιρικά όχι μόνο μέσα από τα βιβλία αλλά από την ύπαρξη του στην κοινωνία μας. Έτσι , εφόσον είχαμε ξεκαθαρίσει από τα «βιβλία» τι σημαίνει Καραγκιόζης και αφού μπορέσαμε να δείξουμε στην κοινωνία τον Καραγκιόζη που πάντα αγαπά μέσα από ποικίλες δράσεις (δημιουργία ημερολογίου με χειροποίητες φιγούρες Καραγκιόζη, επίσκεψη στην φιλική φωλιά Ελευσίνας) αλλά και μέσα από δράσεις που έχουν ως βάση το παρελθόν του Καραγκιόζη (επίσκεψη στο Σπαθάριο Μουσείο ) γεμίσαμε από ερωτήματα. Αναρωτηθήκαμε ποτέ για την ιστορία του Καραγκιόζη ? Γνωρίσαμε πόσο ο Καραγκιόζης διασκεδάζει την κοινωνία ? Πώς να συνεργαστούμε με τους συμμαθητές μας και πώς θα μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας τις προσδοκίες μας? Για να απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά έπρεπε να εργαστούμε πιο συλλογικά και πιο πεισματικά από ποτέ. Όλοι οι στόχοι μας και τα συμπεράσματα μας αναγράφονται παρακάτω.

4 Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ Στην Ελλάδα ο Καραγκιόζης, ως λαϊκός ήρωας, εκπροσωπεί το φτωχό, εξαθλιωμένο, πονηρό Έλληνα, στο περιβάλλον της Τουρκοκρατίας. Είναι καμπούρης και περιστοιχίζεται από την οικογένειά του, το φίλο του Χατζηαβάτη, το θείο του Μπάρμπα-Γιώργο και άλλους χαρακτήρες. Ζει σε παράγκα (Η παράγκα του Καραγκιόζη), είναι ξυπόλητος και μένει απέναντι από το σεράι (το παλάτι) του Βεζίρη. Τα θέματα των έργων του Θεάτρου Σκιών είναι συνήθως σκωπτικά - σατιρικά, προκαλώντας γέλιο στους θεατές ενώ πολλές φορές αναφέρονται σε πραγματικά και σύγχρονα ζητήματα που ενδιαφέρουν τον κόσμο.

5 ΟΙ ΦΙΓΟΥΡΕΣ

6

7

8 ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ
Ένας βασικός στόχος που έθεσε από την αρχή η ερευνητική εργασία μας ήταν η δημιουργία ενός πολιτιστικού προγράμματος με το οποίο θα παρουσιάζαμε στον κόσμο τον Καραγκιόζη που πάντα αγαπά . Όμως για την πραγματοποίηση μιας σωστής παράστασης καραγκιόζη θα πρέπει να έχουμε την κατάλληλη εμπειρία αλλά και την υποστήριξη που χρειάζεται . Έτσι ήρθαμε σε επαφή με πολλούς φορείς αλλά και ανθρώπους του καλλιτεχνικού θεάματος για να μπορέσουμε να καταφέρουμε τους στόχους που είχαμε θέσει . Επομένως αφού εξασφαλίσαμε τα αναγκαία τεχνικά μέσα ,όπως οπτικοακουστικού υλικού, ασχοληθήκαμε στην συνέχεια για να μπορέσουμε να βρούμε τα κατάλληλα άτομα που θα μας έδιναν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες και υποδείξεις για να καταφέρουμε το έργο μας . Στραφήκαμε λοιπόν σε δύο κυρίως άτομα : τον κύριο Γιάννη Νταγιάκο και την κυρία Φωτεινή Τσακίρη .

9 Ο κος Νταγιάκος , μαθητής του Ευγένιου Σπαθάρη , διέθετε όλη την αναγκαία εμπειρία αλλά και γνώσεις για να μας βοηθήσει όσων το δυνατόν περισσότερο . Μας βοήθησε ιδιαίτερα στον τομέα τον φιγούρων για την παράσταση αλλά επίσης και μας έδωσε όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες για την παρουσίαση μας στην παράσταση . Από την άλλη πλευρά , η κα Τσακίρη , η οποία είναι διάσημη ηθοποιός της τηλεόρασης αλλά και του θεάτρου , μας έδωσε από την πλευρά της όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρησιμοποιεί ο ηθοποιός για δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα στο κοινό . Πρέπει να τονιστεί ότι η βοήθεια αυτών των ανθρώπων είχε εξαίρετη σημασία για εμάς αλλά επίσης για το αποτέλεσμα που έδωσε αυτή τους η βοήθεια στην παράσταση μας . Ενώ επίσης πρέπει να σημειωθεί και ότι μάθαμε αρκετά για να μπορούμε να πράττουμε μόνοι μας από εδώ και πέρα .

10 ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ Α) ΔΡΑΣΗ: «ΕΚΔΟΣΗ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ» Στα πλαίσια του προγράμματος «Καραγκιόζη» διατυπώθηκε η ιδέα να δημιουργηθεί ένα ημερολόγιο , τα κέρδη των πωλήσεων θα διατεθούν για κοινωνικό σκοπό .Αυτό ήταν μια ώθηση ώστε να δημιουργηθεί ένα πολιτιστικό πρόγραμμα. Με την επίσκεψη στην «Φιλική Φωλιά» οι μαθητές δέχθηκαν πολλά ερεθίσματα για περαιτέρω προβληματισμούς και σκέψεις . Έτσι αποφασίσαμε όλοι μαζί να τρέξουμε το δικό μας ημερολόγιο με χειροποίητες φιγούρες που απεικόνιζαν τους ήρωες του «Καραγκιόζη» . Μέσα σε μόλις 2 μήνες καταφέραμε να φτιάξουμε ένα ημερολόγιο από τα βάθη της ψυχής μας. Ήταν ένα κοινωφελές έργο το οποίο έδωσε χαρά σε ένα από τα ιδρύματα αγάπης της Ελευσίνας , την «Φιλική Φωλιά» . Β) ΔΡΑΣΗ: «ΣΠΑΘΑΡΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ» Στις 27 Φεβρουαρίου 2014, ημέρα Πέμπτη , όλοι οι μαθητές του προγράμματος επισκεφθήκαμε το Σπαθάρειο Μουσείο .Το Σπαθάρειο Μουσείο βρίσκεται στο Μαρούσι. Η κόρη του μεγάλου Καραγκιοζοπαίκτη Ευγένιου Σπαθάρη μάς ξενάγησε στο όμορφο Μουσείο. Μέσα από την ενδιαφέρουσα ομιλία της , κατανοήσαμε το σημαντικό ρόλο του Καραγκιοζοπαίχτη στη σύγχρονη νεοελληνική κοινωνία , δηλαδή ότι αντιπροσωπεύει τον χιουμορίστα και πονηρό Έλληνα , ο οποίος αντιστέκεται στην τυραννία του Πασά .Έτσι διαπιστώνουμε ότι ο Καραγκιόζης είναι διαχρονικό πρόσωπο και μέσα από τις παραστάσεις του περνάει μηνύματα ηθικά και κοινωνικά

11 ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ , ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΨΗΛΑ……
ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ , ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΨΗΛΑ……

12 ΑΠΩΤΕΡΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Ο γενικός σκοπός του σχεδίου εργασίας ήταν να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές την πολυτιμότητα του πολιτισμού μας , να μάθουν την προέλευση του θεάτρου σκιών , να συνδέσουν τον Καραγκιόζη με την καθημερινή ζωή , να διαπιστώσουν μέσα από το πέρασμα του χρόνου ο πολιτισμός και η τέχνη και οι παραδόσεις πρέπει να μένουν αναλλοίωτες . Να εμπλακούν οι γονείς των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία , σε ρόλο συνεργατών και βοηθών , να ευαισθητοποιηθεί ολόκληρη η κοινωνία και οι φορείς εξουσίας ώστε να αποκτήσουν θετική στάση σε σχέση με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας . Ν α αντιληφθούν την θέση και την δυναμική τους στην τοπική κοινωνία ώστε να συνεργαστούν και να αναλάβουν κατάλληλη δράση για την βελτίωση της κοινωνίας . Ν α κατανοήσουν πως ο πολιτισμός , η παράδοση , η τέχνη και εν τέλει η ιστορία είναι τόσο ατομική όσο και συλλογική μας ευθύνη . Ν α μάθουν να παρατηρούν , να αντλούν πληροφορίες , να συσχετίζουν , να ταξινομούν τα δεδομένα τους , να προχωρούν σε δράσεις , να αξιολογούν τα αποτελέσματα των δράσεων τους και τέλος να κατακτήσουν την κρητική σκέψη έτσι ώστε να μην λειτουργούν άκριτα ως απλοί δέκτες πληροφοριών . Απώτερος στόχος η πραγματοποίηση της παράστασης θεάτρου σκιών με τίτλο « Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΗΡΑΜΜΕΝΟ ΟΦΙΣ »

13 ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΝΩΣΗΣ , ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑΣ…….


Κατέβασμα ppt "2o Γενικό Λύκειο Ελευσίνας 2013-2014 Β΄ Τετράμηνο «Ο Καραγκιόζης και η ιστορία του» Συμμετέχουν οι εξής ομάδες : ΤΑ ΚΟΛΛΗΤΗΡΙΑ:ΑΔΑΜ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΑΝΤΩΝΙΟΥ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google