Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

2 Έργα του Αδαμάντιου Διαμαντή

3

4 Η ζωή του… Ο Αδαμάντιος Διαμαντής, γεννήθηκε και πέθανε στη Λευκωσία ( ). Ήταν από τους σημαντικότερους κύπριους καλλιτέχνες και θεωρείται ο πατέρας της κυπριακής τέχνης. Έργα του σήμερα υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές, αλλά και σε πινακοθήκες της Λευκωσίας (Κρατική Πινακοθήκη, Λεβέντειο Πινακοθήκη). Σπούδασε ζωγραφική στο Λονδίνο. Στην αρχή στο St Martin’s School of Arts και στη συνέχεια στο Royal College of Arts. Πήρε το πρώτο βραβείο σχεδίου του κολεγίου, που το μοιράστηκε με τον γνωστό καλλιτέχνη Χένρυ Μουρ. Βραβεύτηκε επίσης από την Ακαδημία και το Πανεπιστήμιο Αθηνών με το Αριστείο Γραμμάτων Και Τεχνών. Τα Έργα του ήταν εμπνευσμένα κυρίως από τη φύση και τους ανθρώπους της Κύπρου. Επιστρέφοντας στην Κύπρο το 1926 έγινε καθηγητής Τέχνης στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών και από το 1948 διορίζεται διευθυντής του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης, μέχρι τον θάνατό του. Μετά τον θάνατό του, ο γιος του δώρισε τη βιβλιοθήκη του, που περιλάμβανε βιβλία, στο Πανεπιστημίου Κύπρου.

5 Ένα περιστατικό από τη ζωή του…
Η Ελένη Νικήτα στο βιβλίο της «Αδαμάντιος Διαμαντής», αναφέρει χαρακτηριστικά για αυτή τη μέρα της βράβευσής του από το St Martin’s School of Arts : «Σύμφωνα με τις απαράβατες παραδόσεις της σχολής εκείνοι που είχαν πετύχει στις τελικές εξετάσεις έπρεπε να παρελάσουν από τη Σχολή μέχρι την αίθουσα διαλέξεων που βρισκόταν στο Victoria and Albert Museum, όπου γινόταν η απονομή των διπλωμάτων και των βραβείων, φορώντας την παραδοσιακή ακαδημαϊκή τήβεννο. Όσοι είχαν αποτύχει μαζί με τους φοιτητές των άλλων χρόνων, μασκαρεύονταν και κρατώντας τύμπανα και άλλα κρουστά όργανα συνόδευαν τους πρώτους, κάνοντας αστεία. Ο Διαμαντής που δεν είχε λεφτά για να προμηθευτεί την τήβεννο, ακολουθούσε μεταξύ των μασκαρεμένων. Καθώς η πομπή περνούσε έξω από τα γραφεία των καθηγητών άκουσε να τον φωνάζει η καθηγήτρια του της χαρακτικής, η οποία στεκόταν στην πόρτα του γραφείου της φορώντας το ακαδημαϊκό της ένδυμα, έτοιμη για την τελετή. Τον ρώτησε γιατί δεν είναι μεταξύ των τιμωμένων και όταν ο Διαμαντής της εξομολογήθηκε τον πραγματικό λόγο, αυτή έβγαλε την τήβεννο της και του την φόρεσε λέγοντας ότι αυτή ήταν η σημαντικότερη μέρα της ζωής του. Χάρη στο περιστατικό αυτό ο Διαμαντής πληροφορήθηκε ότι μοιράστηκε με τον Μουρ μια από τις μεγαλύτερες διακρίσεις της σχολής, το Α΄βραβείο σχεδίου».

6 Σημαντικότερο έργο του
Ο κόσμος της Κύπρου Διαστάσεις: 17,50 μέτρα μήκος και 1,75 μέτρα ύψος! 67 πρόσωπα: 61 υπαρκτά και 6 φανταστικά 25 τοπία από διάφορα μέρη της Κύπρου

7 Η ιστορία του πίνακα…

8 Απο την αρχικη ιδεα, στον πινακα…
Σχέδια καθώς έβλεπε τους ανθρώπους σε χωριά της Κύπρου (1931 – 1959) Έκθεση έργων που προέκυψε από τα σχέδια αυτά (1957) Η ιδέα να ενσωματωθούν όλα σε έναν πίνακα… Οι δοκιμές για το υλικό, πάνω στο οποίο θα ζωγραφιζόταν ο πίνακας. Η επιλογή του λινού αντί του καμβά ως βάση. Οι δοκιμές σε μινιατούρες για την χρωματική επιλογή. Η απόφαση για το μέγεθος του τελικού πίνακα (του κάθε τηλάρου – κομματιού), καθώς και η δουλειά στο μικρό εργαστήριο της οδού Ονασαγόρου ( ).

9 Οι δοκιμεσ σε μινιατουρεσ
Ο Διαμαντής έκανε πολλές δοκιμές σε μινιατούρες, με χρώμα και χαρακτικά, μέχρι να καταλήξει στις 3 αποχρώσεις του πίνακα. Μαύρο, άσπρο (τα χρώματα της κυπριακής φορεσιάς) και καφέ/ώχρα (το χρώμα της γης).

10 Ζωγραφίθηκε ανάμεσα στα έτη 1967 – 1972… Η πρώτη έκθεση
Ακολουθεί η τουρκική εισβολή το 1974… Ο πίνακας μεταφέρεται στο χωριό Αγ. Θεόδωρος. Η πρώτη έκθεση Το 1975 ο πίνακας εκτίθεται για πρώτη φορά στην παλιά Αρχιεπισκοπή /Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Τότε ο ζωγράφος κυκλοφόρησε και την «αφήγηση» του (βιβλίο 52 σελίδων), όπου εξηγεί βήμα προς βήμα την κατασκευή του πίνακα και παράλληλα παρουσιάζει τους ανθρώπους που τη συνθέτουν. Ο ίδιος αποκαλεί τον πίνακα του «εικόνα». Την «εικόνα» την αφιέρωσε στον Γιώργο Σεφέρη, δανειζόμενος από ένα ποίημα του ποιητή, τη φράση «Ο κόσμος της Kύπρου».

11 Ο πίνακας ταξιδεύει… … στο Λονδίνο, την Αθήνα και καταλήγει στη Θεσσαλονίκη. Το ζεύγος Τελλόγλου αγοράζει τον πίνακα και το έργο τοποθετείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη… Όταν έγινε η αγορά του έργου, ο Διαμαντής έκανε προφορική συμφωνία, σύμφωνα με την οποία όταν θα υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες στην Κύπρο και καλυτερεύσει η κατάσταση, το έργο να επιστρέψει στην πατρίδα του…

12 Και πραγματι! Το έργο επεστρεψε στην πατριδα του μετα απο 40 χρονια!
Και πραγματι! Το έργο επεστρεψε στην πατριδα του μετα απο 40 χρονια! …και τέλος στη Λεβέντειο Πινακοθήκη όπου είναι και ο τελικός του προορισμός. Αρχικά στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο για 8 μήνες..

13 Ο Διαμαντής θα χαιρόταν πολύ αν επισκεπτόμασταν τη Λεβέντειο Πινακοθήκη και αν «ταξιδεύαμε μέσα» στον πίνακα του! Τι λέτε;


Κατέβασμα ppt "ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google