Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΦΗΒΕΙΑ: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ! Εμμανουέλα Γαβριηλάτου Ελεoνώρα Χασάνη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΦΗΒΕΙΑ: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ! Εμμανουέλα Γαβριηλάτου Ελεoνώρα Χασάνη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΦΗΒΕΙΑ: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ! Εμμανουέλα Γαβριηλάτου Ελεoνώρα Χασάνη
Εφηβεία και Τεχνολογία Εμμανουέλα Γαβριηλάτου Ελεoνώρα Χασάνη Μαρίνα Πανάγου Ερμής Τζίκας

2 Γενικά Δεν είναι λίγες οι οικογένειες σήμερα που διαπιστώνουν ότι τα παιδιά τους, οι έφηβοι... ξενυχτάνε στο σπίτι. Ενώ τα έχουν καληνυχτίσει, έχουν κλείσει το φως και πιστεύουν ότι κοιμούνται, αντιλαμβάνονται πολύ αργότερα, τις μεταμεσονύκτιες ώρες, ότι κάτω από το πάπλωμα βρίσκεται ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και το παιδί ξενυχτά στο διαδίκτυο. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρούν και πολλοί γονείς να συμβαίνει με τη χρήση όμως άλλου μέσου και συγκεκριμένα με το κινητό τηλέφωνο, καθώς τα παιδιά επικοινωνούν και μετά τις 12 το βράδυ με μηνύματα κυρίως, γεγονός που τα κρατά ξύπνια μέχρι αργά. Στην εργασία μας ασχοληθήκαμε με τον υπολογιστή, το κινητό, την τηλεόραση και τα βίντεο παιχνίδια.

3 Υπολογιστές Γενικά: Μπροστά στη μικρή οθόνη περνούν τον ελεύθερό τους χρόνο οι περισσότεροι Έλληνες έφηβοι, γεγονός που έχει σημαντικές συνέπειες τόσο στην κοινωνικοποίησή τους όσο και στην υγεία τους.

4 Εθισμός στο Διαδίκτυο Ο εθισμός στο Διαδίκτυο (internet addiction), μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης, αν και δεν έχει επισήμως αναγνωρισθεί ως κλινική οντότητα, αποτελεί μια κατάσταση που προκαλεί σημαντική έκπτωση στην κοινωνική λειτουργικότητα και τη σχολική επίδοση του εφήβου. Συμπτώματα: Συμπτώματα συνδρόμου απόσυρσης, όπως σωματική και ψυχική υπερδιέγερση, εκούσια ή ακούσια κίνηση δακτυλογράφησης των δακτύλων του χεριού, άγχος, έμμονη σκέψη για το διαδίκτυο και όνειρα για το διαδίκτυο. Κατανάλωση υπερβολικού χρόνου ή και χρήματος σε δραστηριότητες σχετικές με το διαδίκτυο (λογισμικά, σκληροί δίσκοι κ.λ.π) Περιορισμένη λειτουργικότητα του ατόμου σε κοινωνικό, οικογενειακό αλλά και προσωπικό επίπεδο. Μειωμένη επίδοση στο σχολείο λόγω των πολλών ωρών που περνάει ο έφηβος στο διαδίκτυο. Σε προχωρημένες περιπτώσεις ο έφηβος δεν κοιμάται, παραμελεί την προσωπική του υγιεινή, μπορεί να σταματήσει ακόμα και το σχολείο, απομονώνεται, γίνεται επιθετικός, μπορεί να κλέβει χρήματα και φτάνει σε σημείο να μην τρώει ή και το αντίθετο.

5 Αντιμετώπιση εθισμού Για την αντιμετώπιση του φαινομένου έχει προταθεί η συμβουλευτική παρέμβαση στην οικογένεια, οι ομάδες απεξάρτησης, η ύπαρξη κοινής στάσης των γονέων, η παροχή υποστήριξης αλλά όχι κάλυψης και η τοποθέτηση του υπολογιστή σε ένα ορατό σημείο στο σπίτι και όχι στο δωμάτιο του παιδιού.

6 Video Games Ο όρος video games αναφέρεται σε κάθε τύπου ηλεκτρονικά παιχνίδια. Οι βασικοί χρήστες των video games είναι οι έφηβοι, διότι η κινούμενη εικόνα και το εικονικό περιβάλλον διεγείρουν τη φαντασία τους. Η χρήση με μέτρο τέτοιων παιχνιδιών μπορεί να επιφέρει αρκετά θετικά αποτελέσματα, βοηθώντας τον έφηβο να καλλιεργήσει τη φαντασία του και να αναπτύξει δεξιότητες, όπως: η συγκέντρωση της προσοχής, η παρατηρητικότητα, ο οπτικοκινητικός συντονισμός, η δεξιοτεχνία, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η αύξηση των γενετικών γνώσεων και γενικότερα η εξοικείωση με την τεχνολογία. Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική ενασχόληση με αυτά μπορεί να έχει τις αρνητικές συνέπειες του εθισμού στο διαδίκτυο, που προαναφέρθηκαν, ενώ παράλληλα είναι πολύ πιθανή η υιοθέτηση προτύπων βίας και στη συνέχεια η εκδήλωση βίαιας συμπεριφοράς.

7 Facebook Κίνδυνοι στο Facebook Τα στοιχεία σας  μοιράζονται με ξένους. Η προστασία προσωπικών δεδομένων και οι ρυθμίσεις επανέρχονται σε λιγότερο ασφαλή προεπιλεγμένη λειτουργία μετά από καθε σύνδεση. Οι διαφημίσεις μπορεί να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό. Οι πραγματικοί φίλοι σας, εν αγνοία σας, σας κάνουν ευάλωτους. 5Απατεώνες δημιουργούν ψευδή προφίλ. Οι πολύωροι χρήστες του Facebook έχουν χαμηλή συμμετοχή σε δημιουργικές δραστηριότητες κατά τον ελεύθερο χρόνο τους. Οι περισσότεροι κατηγορούν το Facebook ότι προάγει τις επιφανειακές αόριστες σχέσεις και ότι δεν μπορούν να βρουν πραγματική στήριξη μέσω αυτού. Το γλωσσικό επίπεδο των χρηστών του Facebook πολλές φορές κατρακυλάει σε ύβρεις και χυδαιολογίες, ενώ η ελληνική ορθογραφία παραχαράσσεται. Διακίνηση Ναρκωτικών. Εγκλήματα στα Chat rooms Παιδική Πορνογραφία Κατασκοπεία. Το Facebook είναι δημοφιλής ιστοχωρός κοινωνικής δικτύωσης που ξεκίνησε στις 4 Φεβρουαρίου του Οι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων με τις επαφές τους και να τους ειδοποιούν όταν ανανεώνουν τις προσωπικές πληροφορίες τους. Όλοι έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο να συμμετάσχουν σε δίκτυα που σχετίζονται μέσω πανεπιστημίου, θέσεων απασχόλησης ή γεωγραφικών περιοχών.

8 Η Έρευνά μας Τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων που συμπλήρωσαν οι συμμαθητές μας σχετικά με τους υπολογιστές και τα video games ήταν τα εξής: Πόσο χρόνο περνάτε μπροστά από τον υπολογιστή; Από τα 32 κορίτσια: Το 78% απάντησαν πάνω απο τρείς ώρες Από τα 39 αγόρια: Το 82% απάντησαν μία-δύο ώρες Το 10% πάνω από τρείς Το 8% μισή-μία Πόσο χρόνο ξοδεύτε παίζοντας βιντεοπαιχνίδια; Από τα 32 κορίτσια: Το 78% απάντησαν καθόλου Από τα 39 αγόρια: Το 70% απάντησαν μία-δύο ώρες Το 10% μισή-μία Το 20% καθόλου

9 Επόμενες Ερωτήσεις Έχετε Facebook ή κάποιο άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης; Από τα 32 κορίτσια: Το 96% απάντησαν Ναι Από τα 39 αγόρια: Το 100% απάντησαν Ναι Χρησιμοποιείτε το Internet κυρίως: Από τα 32 κορίτσια: Το 89% απάντησαν για να επικοινωνούν με φίλους Από τα 39 αγόρια: Το 97% απάντησαν για να επικοινωνούν με φίλους Όταν έχετε κάποια εργασία προτιμάτε να βρείτε πληροφορίες από: Από τα 32 κορίτσια: Το 95% απάντησαν από το Internet Από τα 39 αγόρια: Το 98% απάντησαν από το Internet

10 Κινητά Τηλέφωνα Το κινητό τηλέφωνο αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των εφήβων. Οι έφηβοι τηλεφωνούν, ανταλλάσσουν γραπτά μηνύματα, παίζουν παιχνίδια, στέλνουν φωτογραφίες, ανταλλάσσουν βίντεο και συνδέονται στο διαδίκτυο μέσω αυτού. Ωστόσο, πέρα από τα προφανή οφέλη της χρήσης των κινητών τηλεφώνων, όπως η διευκόλυνση της επικοινωνίας ανά πάσα στιγμή, η απερίσκεπτη ή η άμετρη χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι γονείς συχνά δυσκολεύονται να ελέγξουν τα παιδιά τους λόγω της τόσο μικρής οθόνης του κινητού, αλλά και των κωδικών ασφάλειας. Έτσι, παρατηρείται στις μέρες μας το φαινόμενο οι έφηβοι να διακινούν προκλητικές φωτογραφίες δικές τους ή συμμαθητών-συμμαθητριών τους (sexting). Επιπλέον, τα κινητά τηλέφωνα και ιδιαίτερα τα γραπτά μηνύματα με συντομογραφίες και χρήση greeklish επηρεάζουν την επικοινωνία και τις σχέσεις μας, καταστρέφουν τη γλώσσα μας και δε συμβάλλουν στην ουσιαστική επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους. Τέλος, το κινητό εκπέμπει ακτινοβολία που είναι βλαβερή για την υγεία μας ακόμα και όταν δεν μιλάμε.

11 Η Έρευνα μας Τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων μας σχετικά με τα κινητά ήταν τα εξής: Σας ενδιαφέρει να είναι το κινητό σας τελευταίας τεχνολογίας; Από τα 32 κορίτσια: Το 92% απάντησαν Ναι Το 8% Όχι Από τα 39 αγόρια: Το 90% απάντησαν Ναι Το 10% Όχι Πόσο χρόνο ασχολείστε με το κινητό σας; Από τα 32 κορίτσια: Το 78% απάντησαν πάνω από τρεις ώρες Για τα 39 αγόρια ήταν: Το 80% απάντησαν μισή-μία ώρα Το 20% μία-δύο Έχει το κινητό σας δυνατότητα σύνδεσης με το Internet; Από τα 32 κορίτσια: Το 96% απάντησαν Ναι Από τα 39 αγόρια: Το 93% απάντησαν Ναι

12 Τηλεόραση Η τηλεόραση έχει χαρακτηριστεί «ύπουλο ναρκωτικό» που παραλύει τη θέληση του εφήβου και τον αιχμαλωτίζει στο δικό της φανταστικό κόσμο. Ψυχολόγοι μιλούν για έντονο οπτικό ερέθισμα με επίδραση στο νευροφυτικό σύστημα του εφήβου από το ισχυρό μαγνητικό πεδίο της. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η εικόνα τυπώνεται στο μυαλό και περνάει μηνύματα πιο εύκολα από κάθε άλλο μέσο. Όταν τα παιδιά και οι έφηβοι δεν παρακολουθούν προγράμματα που τους βοηθούν να αποκτήσουν γνώσεις ή να καλλιεργήσουν την προσωπικότητά τους, αλλά τους βομβαρδίζουν με σκληρές εικόνες, ενδέχεται να διαταραχθεί η ψυχική τους ισορροπία, αφού η βία και η πληθώρα εικόνων δημιουργούν ψυχική αγωνία και καταστροφικά πολλές φορές πρότυπα για μίμηση. Έτσι ο έφηβος συνηθίζει να γίνεται από τα παιδικά του χρόνια κατευθυνόμενο άτομο χωρίς ενέργεια και θέληση. Στους εφήβους που παρακολουθούν τηλεόραση πολλές ώρες την ημέρα παρατηρούνται συχνά: - χαμηλές σχολικές επιδόσεις - παχυσαρκία - μειωμένη διάθεση για σωματική άσκηση - μειωμένη διάθεση για μελέτη

13 Η Έρευνα μας Τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων μας σχετικά με την τηλεόραση ήταν τα εξής: Προτιμάτε να μείνετε σπίτι μροστά στην TV ή μία βόλτα με τους φίλους; Από τα 32 κορίτσια: Το 90% απάντησαν Βόλτα Το 10% Σπίτι Από τα 39 αγόρια: Το 90% απάντησαν Βόλτα Το 10% Σπίτι Πόση ώρα βλέπετε τηλεόραση; Από τα 32 κορίτσια: Το 50% απάντησαν 1-2 ώρες Το 50% μισή-μία Από τα 39 αγόρια: Το 50% απάντησαν 1-2 ώρες Το 50% μισή-μία

14 Εφηβεία και Μουσική Η μουσική και το τραγούδι συνοδεύουν τους ανθρώπους εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πέρα από την πολιτιστική τους αξία αποτελούν μία μορφή έκφρασης των νέων και των συναισθημάτων τους. Οι έφηβοι μπορούν μέσα από τη μουσική και το τραγούδι να εκφράσουν θυμό, αγάπη, χαρά και θλίψη. Όταν ακούν ένα τραγούδι σκέφτονται πως είναι σαν να έχει γραφτεί για εκείνους επειδή τους θυμίζει γεγονότα, άτομα και καταστάσεις. Είναι ανοιχτοί σε πολλά είδη μουσικής, ενώ παράλληλα, τραγουδιστές και συγκροτήματα συχνά αποτελούν πρότυπα μίμησης γι’ αυτούς.

15 Τα είδη μουσικής που προτιμούν οι νέοι Ροκ
Η ροκ προήλθε από διάφορα μουσικά είδη που ήταν δημοφιλή κυρίως στις κοινότητες των αφροαμερικανών στην Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του Συνδέθηκε με την επανάσταση που πραγματοποίησαν οι νέοι στην προσπάθειά τους για την κατάκτηση της ανεξαρτησίας τους και ο έντονος ρυθμός της αντανακλά το νεανικό δυναμισμό.

16 Ραπ Ένα ευρέως διαδεδομένο είδος μουσικής στους νέους αποτελεί η ραπ. Η ραπ άρχισε να γνωρίζει άνθηση στα τέλη της δεκαετίας του ‘70. Πρόκειται για είδος που δίνει έμφαση στους στίχους και στο περιεχόμενο τους, κάτι που παρακινεί τους νέους να την ακούσουν. Οι στίχοι, αυτοσχέδιοι στην καθημερινή έκφραση (freestyle) αλλά επεξεργασμένοι στις παραγωγές, δεν τραγουδιούνται αλλά απαγγέλλονται με ιδιαίτερο ρυθμικό τρόπο.

17 Ποπ Άλλο ένα δημοφιλές είδος αποτελεί η ποπ, η οποία πήρε το όνομα της μόλις στα μέσα του περασμένου αιώνα. Έχει ένα βασικό ρυθμικό στοιχείο και μελωδίες, ενώ κάποιες φορές υπάρχει και ενορχήστρωση ή ακόμα και χορωδίες. Συνήθως έχουν μεγάλη διάρκεια τα τραγούδια αυτού του είδους και κύριο θέμα τους είναι βιώματα της καθημερινής ζωής, η αγάπη και ο έρωτας.

18 Εγκλωβισμένοι σε ένα σκληρό καθημερινό πρόγραμμα, φορτωμένοι με δεκάδες υποχρεώσεις, οι έφηβοι ζητούν απεγνωσμένα: ελεύθερο χρόνο, ψυχολογική ηρεμία, παράθυρα επικοινωνίας, έκφρασης και δημιουργίας. Αυτό μπορεί να τους το δώσει η μουσική και τα διάφορα ρεύματά της μέσα από τις ιδέες και αντιλήψεις που εκφράζει το καθένα.

19 Θετικές επιδράσεις μουσικής
Βελτιώνει την επίδοση σε διάφορα τεστ Ηρεμεί τα υπερκινητικά παιδιά Ελαττώνει τον απαιτούμενο χρόνο μάθησης Βελτιώνει τη δημιουργικότητα και τη διαύγεια Επιταχύνει την ανάρρωση από ασθένειες ή ατυχήματα Αυξάνει το δείκτη νοημοσύνης έως και κατά 9 μονάδες (σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια)

20 Τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων μας σχετικά με τη μουσική ήταν τα εξής:
Για τα 21 κορίτσια: Και τα 21 ακούνε μουσική Τα 14 ακούνε μουσική περισσότερες από μία ώρα τη μέρα Η πλειοψηφία ακούει Pop μουσική Η πλειοψηφία ακούει και ελληνικά και ξένα τραγούδια Οι μουσικές προτιμήσεις τους επηρεάζονται από τις φίλες/ους τους Η πλειοψηφία δεν παίζει κάποιο όργανο Η πλειοψηφία ακούει μουσική γιατί εκφράζει συναισθήματα Για τη πλειοψηφία είναι πάρα πολύ σημαντική η μουσική Η πλειοψηφία δε διαβάζει ακούγοντας μουσική Για τα 38 αγόρια: Και οι 38 ακούνε μουσική Οι 22 ακούνε μουσική περισσότερες από μία ώρα τη μέρα Η πλειοψηφία ακούει λαϊκή μουσική Η πλειοψηφία ακούει και ελληνικά και ξένα τραγούδια Οι μουσικές προτιμήσεις τους επηρεάζονται από τους φίλους τους Η πλειοψηφία δεν παίζει κάποιο όργανο Η πλειοψηφία ακούει μουσική για να ηρεμεί Για τη πλειοψηφία είναι πάρα πολύ σημαντική η μουσική Η πλειοψηφία δε διαβάζει ακούγοντας μουσική

21 Η μουσική λοιπόν είναι μέσο εκτόνωσης και έκφρασης των νέων, τρόπος να βιώσουν ακόμα πιο έντονα τα συναισθήματά τους. Η καθημερινή τους συντροφιά στην ιδιαίτερη ηλικιακή περίοδο της εφηβείας.

22 Πηγές Video Link: https://www.youtube.com/watch?v=wNgGFJgNYOQ
iefimerida.gr: wikipedia.org: Xenesglosses.eu: Zougla.gr:

23 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ!


Κατέβασμα ppt "ΕΦΗΒΕΙΑ: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ! Εμμανουέλα Γαβριηλάτου Ελεoνώρα Χασάνη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google