Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΣΟΥΝΙΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΣΟΥΝΙΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΣΟΥΝΙΟΥ

2 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΥΜΟ…
Εθνικός Δρυμός Σουνίου Ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου ιδρύθηκε το Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Αττικής, στην περιοχή που συνηθίζεται να λέγεται Λαυρεωτική, και καταλήγει στο ακρωτήριο του Σουνίου. Περιλαμβάνει περίπου ha, από τα οποία τα 500 είναι ο πυρήνας του δρυμού, όπου το καθεστώς προστασίας είναι απόλυτο.

3 ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΣΟΥΝΙΟΥ
Ο Εθνικός δρυμός Σουνίου, στην ενδοχώρα της Λαυρεωτικής δυτικά της πόλης του Λαυρίου, απ' την Πλάκα μέχρι το Σούνιο και τα Λεγρενά είναι ένας τόπος πολυσήμαντος με πυκνή τη μνήμη απ' την ιστορία της φύσης και την ιστορία του ανθρώπου. Έχει συνολική έκταση , απ' τα οποία είναι ο πυρήνας.

4 Η ΚΑΜΑΡΙΖΑ Στον πυρήνα του δρυμού υπάρχει ένα χωριό που ονομάζεται Άγιος Κωνσταντίνος ή Καμάριζα. Η Καμάριζα έχει έκταση περίπου στρέμματα.

5 ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΔΡΥΜΟ
Η διαδρομή προς τον δρυμό του Σουνίου είναι πανέμορφη! Συνδυάζει την συντροφιά της γαλανής θάλασσας με τους ήχους και τις μυρωδιές της εξοχής. Ανηφορίζοντας απολαμβάνεις μια πανοραμική άποψη του δρυμού και της γύρω περιοχής μέχρι τη θάλασσα. Σε λίγο κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες ταμπέλες με το χαρακτηριστικό χρώμα που υποδηλώνουν την ύπαρξη των μεταλλείων της αρχαιότητας. Στοές, μεταλλεία, δεξαμενές, σωροί εκβολάδων βρίσκονται διάσπαρτα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στο ασήμι αυτών των μεταλλείων οφείλει η αρχαία Αθήνα τον πλούτο της. Από τα μεταλλεία της Λαυρεωτικής, έβγαζαν οι αρχαίοι Αθηναίοι τα απαραίτητα γι αυτούς μέταλλα, όπως μόλυβδο, σίδηρο και άργυρο. Υπήρχε και ψευδάργυρος, την ύπαρξη και τη χρησιμότητα του οποίου αγνοούσαν.

6 Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΟ ΧΑΟΣ
Οι ντόπιοι έχουν τη δική τους εξήγηση γι’ αυτό τον κρατήρα και μιλούν για την πτώση μετεωρίτη σ’ αυτό το σημείο κάπου στα τέλη του 18ου αιώνα. Σε μικρή απόσταση απ’ το Έγκοιλο Χάος διατηρούνται βοτανικά απολιθώματα ειδών που έχουν εξαφανιστεί εδώ κι αιώνες. Η Χαλεπή Πεύκη κατακλύζει το Σούνιο, δημιουργώντας πυκνά δάση. Δίπλα στα πεύκα φυτρώνουν αγριελιές, κουμαριές, λυγαριές, κέδροι κι ανθίζουν πολλά σπάνια αγριολούλουδα. Κάποτε σύμφωνα με περιγραφές κυνηγών, ήταν πλούσια και η πανίδα του Σουνίου, αφού υπήρξε ένας αξιόλογος κυνηγότοπος.

7 ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ ΣΤΟ ΣΟΥΝΙΟ
Στο ψηλότερο σημείο του ακρωτηρίου του Σουνίου βρίσκεται σήμερα το ιερό του Ποσειδώνα. Οι Αθηναίοι άρχιζαν να χτίζουν δωρικό περίπτερο ναό στις αρχές του 5ου π.χ. αιώνα. Ο ναός όμως δεν ολοκληρώθηκε γιατί καταστράφηκε από τους Πέρσες το 480 π.χ. Οι Αθηναίοι δραστηριοποιήθηκαν ξανά για την ανέγερση ενός νέου ναού επί των χρόνων του Περικλή. Η κατασκευή του νέου ναού χρονολογείται μεταξύ των ετών , όταν η πόλη βρισκόταν κυριολεκτικά στο απόγειο της ακμής της. Ο νέος ναός ήταν περίπτερος με δύο κίονες μεταξύ παραστάδων σε πρόδομο και οπισθόδομο, και κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου από λευκό μάρμαρο. Το μνημείο του θεού της θάλασσας, είναι ακόμα γνωστό στους ναυτικούς ως «Καβοκολώνες», ενώ ενέπνευσε περιηγητές, λογοτέχνες του ρομαντισμού και ποιητές. Η απίστευτη θέα προς το αρχιπέλαγος και τα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα το καθιστούν αναμφίβολα ένα μοναδικό μνημείο.

8 Η εργασία αυτή γράφτηκε: Βασίλης Κάρτζος
ΤΕΛΟΣ Η εργασία αυτή γράφτηκε: Βασίλης Κάρτζος


Κατέβασμα ppt "ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΣΟΥΝΙΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google