Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Mινωϊκός πολιτισμός.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Mινωϊκός πολιτισμός."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Mινωϊκός πολιτισμός

2 Χρονογραμμή

3 Ο πολιτισμός που άκμασε στην Κρήτη στο πρώτο μισό της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. (Εποχή του Χαλκού) ονομάστηκε, από τους επιστήμονες, μινωικός πολιτισμός. Τα κύρια στοιχεία του άρχισαν να έρχονται στο φως στις αρχές του 20ού αιώνα με τις ανασκαφές που πραγματοποίησε ο Βρετανός αρχαιολόγος ’Άρθουρ Έβανς στην Κνωσό της Κρήτης, στο παλάτι του μυθικού βασιλιά Μίνωα, από τον οποίο ο πολιτισμός ονομάστηκε μινωικός.

4 Ποιοι λόγοι συντελούν στην ανάπτυξη του πολιτισμού αυτού;
σπουδαία γεωγραφική θέση Κρήτης  κοντά σε τρείς ηπείρους, κοντά σε περιοχές ανάπτυξης σημαντικών πολιτισμών-Εγγύς Ανατολή, αιγυπτιακός πολιτισμός  ανάπτυξη εμπορίου-δημιουργία αποικιών ,εμπορικών σταθμών-Κύθηρα, Μήλος- μινωϊκή θαλασσοκρατία. Εύφορο έδαφος ,καλές κλιματολογικές συνθήκες Επικράτηση μακροχρόνιας ειρήνης.

5 4.Με ποιες χώρες ανέπτυξε εμπορικές σχέσεις;
(Αίγυπτος,Συρία,Μεσοποταμία,χώρες Ανατολικής Μεσογείου-Κύπρος) 5.Τι εισάγουν και τι εξάγουν οι Μινωΐτες; Eισάγουν: μέταλλα και άλλες πρώτες ύλες...- Eξάγουν: λάδι, κρασί, ξυλεία,λίθινα αγγεία,υφά σματα,δέρματα ...

6 Η ιστορική εξέλιξη του μινωϊκού πολιτισμού
Η ιστορική εξέλιξη του μινωϊκού πολιτισμού Η Κρήτη κατά τη νεολιθική εποχή: Κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη νεολιθική εποχή,6000 π.Χ.,Ο σημαντικότερος οικισμός ήταν η Κνωσός H Προανακτορική περίοδος3η και 2η χιλιετία: Ο πολιτισμός της Κρήτης φθάνει σε υψηλό επίπεδο οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης και καλλιτεχνικής παραγωγής. Ο΄πληθυσμός αυξάνεται,η γεωργία και η κτηνοτροφία αναπτύσσονται και οι κάτοικοι οργανώνονται σε μικρούς οικισμούς.Δημιουργία εμπορικών επαφών με περιοχές Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου- Κυκλάδες,Κύπρος, Αίγυπτος.

7 Η Παλαιοανακτορική περίοδος2000π.Χ. -1700π,Χ
Γύρω στο 2000π.Χ. αρχίζει η οικοδόμηση ανακτόρωνβεβαιωμένη η ύπαρξη τέτοιων ανακτόρων στην Κνωσό, Φαιστό, Ζάκρο, Μάλια και ανάπτυξη σημαντικών οικισμών κοντά σ΄ αυτά .Το 1700 περίπου τα πρώτα ανάκτορα καταστρέφονται(μάλλον από σεισμό)

8 Η νεοανακτορική περίοδος 1700π. Χ. -1450π. Χ
Η νεοανακτορική περίοδος 1700π.Χ.-1450π.Χ.(η περίοδος της μεγαλύτερης ακμής)Λίγο αργότερα τα ανάκτορα ξαναχτίζονται πιο επιβλητικά και οι Μινωίτες κυριαρχούν στο θαλάσσιο εμπόριο ιδρύοντας εμπορικά πρακτορεία και αποικίες Ελέγχουν πολλά κέντρα όχι μόνο της νησιωτικής αλλά και της ηπειρωτικής Ελλάδας.Ιδιαίτερη ζήτηση σε όλο το Αιγαίο εχουν τα έργα καλλιτεχνικής παραγωγής(μεταλλοτεχνία, λιθοτεχνία,κοσμηματοτεχνία) Το 1450 τα μινωικά ανάκτορα , εκτός από αυτό της Κνωσού καταστρέφονται από την τρομακτική έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας, η οποία προκάλεσε τεράστια παλιρροϊκά κύματα.

9 Μετά το 1450π.Χ:Η υποταγή της μινωικής Κρήτης στους Μυκηναίους:
Οι Μυκηναίοι καταλαμβάνουν την Κνωσό και κυριαρχούν σε ένα μεγάλο τμήμα της κεντρικής και ανατολικής ΚρήτηΤο 1370 το ανάκτορο της Κνωσού καταστρέφεται

10 Σχεδιαστική αναπαράσταση της Κνωσού

11 Το παλάτι της Κνωσού

12 Xαρακτηριστικά των μινωϊκών ανακτόρων
Έχουν προσανατολισμό στον άξονα Βορρά-Νότου. Έχουν μία ορθογώνια κεντρική αυλή. Γύρω της αναπτύσσονται οι πτέρυγες των δωματίων. Είχαν πολλούς ορόφους, μεγάλες κλίμακες, φωταγωγούς, σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης και αρκετοί χώροι τους έφεραν τοιχογραφίες. Από αυτές αντλούμε πλήθος πληροφοριών για πολλές από τις πτυχές της ζωής των Μινωιτών. Δεν ήταν οχυρωμένα.

13

14 Η βόρεια πύλη του ανακτόρου

15 Το ανάκτορο

16 η αίθουσα του θρόνου

17 Το δωμάτιο της βασίλισσας

18

19 Η ζωή στο ανάκτορο Ποιοι ζούσαν στο ανάκτορο;
 Ποιοι ζούσαν στο ανάκτορο; Ο βασιλιάς με την οικογένειά του, ο οποίος συγκέντρωνε και όλη την εξουσία. Οι υπηρέτες. Οι αποθηκάριοι. Οι ιερείς που τελούσαν τις θρησκευτικές τελετές Οι τεχνίτες και οι καλλιτέχνες

20 Ο ρόλος του ανακτόρου τα ανάκτορα ήταν εμπορικά κέντρα
κέντρα βιοτεχνικής δραστηριότητας για την κατασκευή πολύτιμων αντικειμένων και καλλιτεχνημάτων, θρησκευτικά ,λατρευτικά κέντρα  τα ανάκτορα ασκούσαν τη διοίκηση και έλεγχαν την οικονομική και κοινωνική ζωή  Ανακτορικό σύστημα Διοικητική οργάνωση : συγκεντρωτικό σύστημα διοίκησης  ο έλεγχος της διακίνησης των προϊόντων γινόταν από τις αγροικίες και τις επαύλεις για λογαριασμό των ανακτόρων.

21 Η γραφή των Μινωϊτών

22 Οι Μινωίτες ήταν οι πρώτοι Έλληνες που χρησιμοποίησαν τη γραφή.
Στη Φαιστό το 1908 στο υπόγειο δωματίου μινωικού παλατιού ανακαλύφθηκε από τον αρχαιολόγοLuigi Pernier.ο δίσκος της Φαιστού. Πάνω του υπάρχουν σχεδιασμένες εικόνες ζώων, φυτών, πλοίων κλπ. Αυτή η γραφή ονομάζεται ιερογλυφική. Στο δίσκο της Φαιστού τα σχήματα έχουν γραφτεί με σφραγίδες και κανείς μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να τα διαβάσει. Ανακαλύφθηκε το και έχει διάμετρο16εκατοστά και πάχος2,1 εκατοστά. Ήταν φτιαγμένος από πηλό .Είχε δύο όψεις. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά σύμβολα, πολλά από τα οποία αναπαριστούν ανθρώπινες μορφές, ψάρια, πουλιά ,φυτά έντομα, τα οποία είναι τοποθετημένα σπειροειδώς .Ο σκοπός κατασκευής και το νόημα όσων αναγράφονται παραμένουν άγνωστα. Αργότερα ανακάλυψαν μια πιο απλή γραφή , τη Γραμμική Α’

23

24

25


Κατέβασμα ppt "Mινωϊκός πολιτισμός."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google