Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Λευκανική κεραμική.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Λευκανική κεραμική."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Λευκανική κεραμική

2 Σχήματα λευκανικών αγγείων

3 Λευκανικά αγγεία Λιγότερα από 1000 αγγεία αποδίδονται στο ανεπτυγμένο λευκανικό εργαστήριο Αγγεία των Ζωγράφου του Αναβάτη, του Δόλωνα και της Κρέουσας έχουν βρεθεί στον κεραμεικό του Μεταποντίου Ένα τμήμα της παραγωγής προσιδιάζει με αντίστοιχες κατηγορίες της απουλικής κεραμικής Ελάχιστα λευκανικά αγγεία εξάγονται. Εξαίρεση αποτελεί η λεγόμενη μεταβατική ομάδα: αγγεία της ομάδας πιθανόν να παράγονται στον Τάραντα. Στους κλιβάνους του Μεταποντίου βρέθηκαν απορρίματα αγγείων που αποδίδονται σε απουλικά εργαστήρια του προχωρημένου 4ου αι., δείγμα ότι ένα δείγμα της παραγωγής της Απουλίας γίνονταν στην Λευκανία και εξυπηρετούσε πιθανόν τοπικές ανάγκες. Η λευκανική παραγωγή σταματά στο τελευταίο 4ο του 4ου αιώνα

4 Μεταβατική Ομάδα: oι Ζωγράφοι και οι Ομάδες
Ομάδα της via Dante Ομάδα του Schwerin Ομάδα της via Minniti Zωγράφος του Αμβούργου Ζωγράφος του Τάραντα Ομάδα των Λοκρών Αγροτική Ομάδα (Ζωγράφοι της Mesagne, του Λονδίνου F 162, της Βιέννης 1091)

5 Μεταβατική Ομάδα Trendall: Λευκανικά αγγεία μικρών και μεσαίων διαστάσεων (αγγεία πόσεως, αρυβαλλόσχημοι λήκυθοι, μικρές υδρίες, οινοχόες). Τεχνοτροπικά τοποθετούνται μεταξύ των τελευταίων αγγείων του Ζωγράφου του Αμύκου και των αγγείων της ομάδας του Ζωγράφου του Tarporley. Χρονολογικά μεταξύ 410 και 380. Barresi: κριτική στο μοντέλο του Trendall. Η μεταβατική ομάδα κατήντησε ένα refugium peccatorum, όπου τοποθετούνται μικρού μεγέθους αγγεία που δεν κατατάσσονται εύκολα. Η ομάδα των Λοκρών είναι στην πραγματικότητα τοπικό εργαστήριο που γεννιέται στο εσωτερικό του σικελικού εργαστηρίου. Στο εσωτερικό της Αγροτικής Ομάδας υπάρχουν αγγεία που παράγονται από αθηναίους μετανάστες (Ζωγράφος της Mesagne). Ο Ζωγράφος του Λονδίνου F 162 εργάζεται πιθανόν στο Paestum. Ένα μεγάλο τμήμα της ομάδας του Ρηγίου προέρχεται από την Απουλία και παράγεται εκεί. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένα αγγεία της ομάδας του Schwerin, της ομάδας της via Dante, της ομάδας της via Minitti.

6 Λούβρο Κ 405. Ζωγράφος του Λονδίνου F 162.

7 Ιδ. συλλ. Κρατήρας της Αγροτικής Ομάδας. Κωδωνόσχημος κρατήρας.

8 1. Αμβούργο, ιδ. Συλλ. Ομάδα της via Minniti. 2. Βaranello 137

9 1. Tάραντας 509712. Υδρία της Ομάδας της via Dante. 2. Tübingen 696292
1. Tάραντας Υδρία της Ομάδας της via Dante. 2.Tübingen Ομάδα της Schwerin.

10 Τάρας 8275, από το Ceglie del Campo

11 Τάρας. 4653. Τάρας 4669. Αγγεία από την Απουλία. Μεταβατική Ομάδα.

12 Οι επίγονοι του Ζωγράφου του Αμύκου
Ζωγράφος του Αναβάτη Ζωγράφος της Κρέουσας Ζωγράφος του Δόλωνα Έργα και των τριών έχουν βρεθεί στον Κεραμεικό του Μεταποντίου, λίγα του πρώτου, πάρα πολλά των δύο άλλων Οι τρεις ζωγράφοι επιδεικνύουν εξαιρετική ομοιογένεια στην τεχνοτροπία και στην θεματολογία τους, αλλά και στα σχήματα που επιλέγουν.

13 Ζωγράφος του Αναβάτη Συρακούσες 16034. Κωδωνόσχημος κρατήρας.

14 Ζωγράφος της Κρέουσας Στον ζωγράφο αποδίδονται 130 αγγεία
Χρησιμοποιεί έναν αριθμό τυποποιημένων μορφών, όπως οι όρθιες γυναίκες με πέπλο, γυμνοί έφηβοι, που στηρίζονται στο ένα πόδι. Διακοσμεί κυρίως κωδωνόσχημους κρατήρες, πελίκες και αγγεία του ποτού, αλλά τα καλύτερα έργα του είναι ελικωτοί κρατήρες.

15 Ζωγράφος της Κρέουσας Τοledo Museum of Art 81.110.

16 1. Sotheby’s. Κωδωνόσχημος κρατήρας. 2. Αncona 22658

17 Ζωγράφος του Δόλωνα Λονδίνο F 157.

18 Vicenza, Banca Intesa 177. Ζωγράφος του Δόλωνα.

19 Νάπολη 82140. Αμφορέας. Ομάδα Βrooklyn-Βουδαπέστη. Ζωγράφος του Sydney

20 Ζωγράφος των Χοηφόρων Πελίκη Λούβρου ΜΝΒ 169
Ζωγράφος των Χοηφόρων Πελίκη Λούβρου ΜΝΒ 169. Σκηνή από τις Χοηφόρους του Αισχύλου

21 Νάπολη 81841. Υδρία του Ζωγράφου των Χοηφόρων.

22 Ζωγράφος του Primato Roccagloriosa, tomba 9

23 Berlin F 3155. Υδρία του Ζωγράφου του Primato.


Κατέβασμα ppt "Λευκανική κεραμική."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google