Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1844...έως το 1900....

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1844...έως το 1900...."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 έως το

2 Το 1844 έχουμε την επιστροφή του Νικόλαου Βρυλλάντη Κομνηνού στη Δράκεια Πηλίου. Για την προσφορά του στο Ιάσιο του απονέμεται ο τίτλος «Πορφυρογέννητος» από τον ηγεμόνα της Μολδαβίας, τον οποίο προσαρτά στο επώνυμο του. Οι κάτοικοι της Δράκειας τον αποκαλούν «λογιότατο» εκτιμώντας την πλατιά του μόρφωση αλλά και την αρχαιολατρεία του και την τοποθέτηση του στο γλωσσικό ζήτημα. Στη Δράκεια αγοράζει κάποια κομμάτια γης γνωστά ως Καστανοτόπια (που στο μέλλον θα αποτελέσουν μεγάλη περιουσία για τους απογόνους του).

3 Το 1870 θα ιδρυθεί στη Δράκεια «Η Κασταλία» ελληνικό σχολείο, δωρεά του Γιάννη Γεωργιάδη. Σ’αυτό το σχολείο ο Νικόλαος Βρυλλάντης Κομνηνος έχει ενεργό ρόλο, μάλλον όχι σαν δάσκαλος λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του, αλλά μάλλον σαν συμβουλάτορας και «πρόεδρος της εξεταστικής λαϊκής επιτροπής που εξέταζε μαζί με τον σχολάρχη τους τελειόφοιτους μαθητές του Ελληνικού σχολείου», όπως αναφέρει ο Τζαμτζής. Ο λογιώτατος διαθέτει μια σπουδαία βιβλιοθήκη γνωστή στο Πήλιο εκείνη την εποχή, η οποία όμως καταστράφηκε από πυρκαγιά.

4 Το 1854 στην αποτυχημένη επανάσταση του Πηλίου συμμετέχει σε μία προκήρυξη που προπαγάνδιζε τον ξεσηκωμό των κατοίκων και την συμμετοχή τους στον πόλεμο. Στα χωριά του Πηλίου με το ξέσπασμα του επανάστασης του σχηματίστηκαν επαναστατικά κέντρα στις Μηλιές ,στην Αργαλαστή ,στον Αϊ Λαυρέντη ,στη Δράκεια, στη Μακρυνίτσα και αργότερα στην Ζαγορά. Η συγκεκριμένη όμως προκήρυξη στην οποία είχε πάρει μέρος o Νικόλαος Βρυλλάντης Κομνηνός απευθυνόταν σε όλους εκείνους (ακόμα και Τούρκους ) οι οποίοι καταπιέζονταν από τους Μπέηδες.

5

6 Το 1845 παντρεύτηκε την Κατερίνα Σφύρα
Το 1845 παντρεύτηκε την Κατερίνα Σφύρα. Το 1848 γεννήθηκε το πρώτο παιδί της οικογένειας ο Περικλής. Το 1860 γεννιέται το δεύτερο παιδί της οικογένειας ο Ναπολέων, νονός του οποίου γίνεται ο γάλλος υποπρόξενος, φίλος του Νικόλαου Βρυλλάντη Κομνηνού, με έδρα την Πορταριά εκείνη την εποχή. Ο Βόλος στη σημερινή του θέση εμφανίζεται μόλις το 1840 και αρχίζει να αναπτύσσεται χάρη στη βιοτεχνία και το εμπόριο, κάτι που εξηγεί την παρουσία του Γάλλου υποπρόξενου και εμπορικού ακόλουθου στην περιοχή.

7 Το 1863 και το 1864 γεννήθηκαν και τα άλλα δυο μέλη της οικογένειας ο Πλούταρχος και η Ασπασία.
Το 1870 η Δράκεια έχοντας μεγάλη ανάπτυξη είχε πλέον φτάσει τους κατοίκους και είχε 4 σχολεία. Την ίδια εποχή ο Νικόλαος Β .Κομνηνός συνέγραψε τον Πολιτικό και Θεολογικό Φάρο, που περιείχε πατρικές συμβουλές προς το γιo του που σπουδάζει μακριά από το σπίτι.

8

9 Το 1872 στις 3 Ιουλίου πέθανε η συζυγός του Αικατερίνη Σφύρα
Το 1872 στις 3 Ιουλίου πέθανε η συζυγός του Αικατερίνη Σφύρα. Ο Νικόλαος Βρυλλάντης Κομνηνός την ίδια χρονιά τελειώνει το βιβλίο του. Δύο χρόνια αργότερα το 1874 θα πεθάνει και ο ίδιος. Τα τρία παιδιά θα μείνουν ορφανά υπό την προστασία του αδελφού της μητέρας τους μέχρι τις παραμονές της Θεσσαλικής επανάστασης του Το 1878 λοιπόν ο μεγάλος αδελφός Περικλής θα έρθει να πάρει τα αδέλφια του στη Σμύρνη, όπου εν τω μεταξύ διέμενε.

10 Το 1882 ο Ναπολέων αναχωρεί για σπουδές στο Παρίσι
Το 1882 ο Ναπολέων αναχωρεί για σπουδές στο Παρίσι. Το 1899 ο Ναπολέων επιστρέφει στο Βόλο έχοντας περικόψει το επώνυμο του «Βρυλλάντης Κομνηνός Πορφυρογέννητος» σε «Πορφυρογένης». Αρχικά διατελεί διευθυντής στην εφημερίδα του Βόλου «Πανθεσσαλική» όπου και αρθρογραφεί.

11

12 Αρχικά το 1899 ο Ναπολέων επέστρεψε στον Βόλο. Και στη συνέχεια παντρεύτηκε την Κατερίνα Σαπουνά.

13 Από το 1900 μέχρι το 1940 στην Ελλάδα έγιναν πολλά ιστορικά γεγονότα. Αρχικά ξεκινώντας από το 1901 στις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα έλαβαν χώρα επεισόδια, που ονομάστηκαν Ευαγγελικά. Η αφορμή για αυτά τα επεισόδια δόθηκε, όταν ο Αλέξανδρος Πάλλης δημοσίευσε μεταφρασμένα στη δημοτική τα Ευαγγέλια (καθώς και την Ιλιάδα ) σε μια εφημερίδα (Ακρόπολις).Γιατί πίστευε πως ο λαός θα έπρεπε να είναι μορφωμένος και να καταλαβαίνει το Ευαγγέλιο και έτσι θα είναι καλός χριστιανός και πολίτης.

14 Το 1901 στις 30 Σεπτεμβρίου γεννιέται ο Νικόλαος Πορφυρογένης.

15 Δυο χρόνια αργότερα το 1903 γεννιέται
ο Μιλτιάδης Πορφυρογένης. Κατά την περίοδο αυτή γίνονται κάποια επεισόδια που είναι γνωστά ως Ορεστιακά. Τα Ορεστιακά έγιναν από τις 6 μέχρι 9 Νοεμβρίου του Η αφορμή ήταν η πεζή μετάφραση σε συντηρητική δημοτική του Γεώργιου Σωτηριάδη.

16 Το 1903 ξεκινά ο Μακεδονικός Αγώνας. Κράτησε 4 χρόνια και έγινε ανάμεσα στους Βουλγάρους τους Σέρβους και τους Έλληνες.

17 Εν τω μεταξύ στο Βόλο το 1906 ο Γεώργιος Αλεξανδράκης προπαγάνδιζε αναρχικές και αθεϊστικές ιδέες.
Ο Γεώργιος Αλεξανδράκης ήταν από τους πρωτεργάτες του εργατικού κέντρου Βόλου που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1908.

18 Το 1907 ο Κωστής Παλαμάς, ποιητής και πεζογράφος έγραψε το Δωδεκάλογο του Γύφτου.

19 Στη συνέχεια το 1908 έχουμε την δημιουργία του Ανώτερου Παρθεναγωγείου με την πρωτοβουλία του Δημήτριου Σαράτση και το Δημοτικό Συμβούλιο του Βόλου. Ο στόχος του Ανώτερου ήταν να παρέχει ανώτερη μόρφωση στα κορίτσια των μεσαίων στρωμάτων που είχαν τελειώσει το δημοτικό. Ο διευθυντής του Ανώτερου Παρθεναγωγείου ήταν ο Αλέξανδρος Δελμούζος.

20

21 Επίσης σημαντικό γεγονός του 1908
είναι το κίνημα στο Γουδί, στρατιωτικό πραξικόπημα το οποίο φέρνει στην εξουσία τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

22 Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε το εργατικό Κέντρο Βόλου. Λειτούργησε από το 1908 μέχρι το 1911. Η πρωτοβουλία για το εργατικό Κέντρο Βόλου ήταν από την ομάδα αναρχικών, σοσιαλιζόντων εργατών, καπνεργατών και τσιγαράδων.

23 Ο Ναπολέων Πορφυρογένης αρχικά δούλεψε ως διευθυντής και ορθογράφος στην Πανθεσαλική Εφημερίδα η οποία υποστήριζε το αγροτικό ζήτημα και στη συνέχεια στην τράπεζα Κοσμαδόπουλου.

24 Το 1910 στις 6 Μαρτίου συνέβησαν αιματηρά επεισόδια που ξεκίνησαν από το χωριό Κιλελέρ και εξαπλώθηκαν σε όλη την Θεσσαλία. Αυτά τα επεισόδια οδήγησαν στην λύση του αγροτικού ζητήματος.

25 Το 1912 ο Νικόλαος Πορφυρογένης ξεκίνησε την Α΄ τάξη Σχολαρχείου.

26 Την ίδια περίοδο ξεκίνησαν και οι Βαλκανικοί πόλεμοι. Οι Βαλκανικοί πόλεμοι χωρίζονται σε Α και Β Βαλκανικός πόλεμος και κράτησαν από το 1912 μέχρι το 1913. Κατά του Βαλκανικούς πολέμους η Βαλκανική συμμαχία (Σερβία, Μαυροβούνιο, Ελλάδα, Βουλγαρία) επιτέθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και πήρε την Μακεδονία και ένα μεγάλο μέρος της Θράκης.

27 Το 1913 έγινε η προσάρτηση τις Κρήτης. Την τελευταία στιγμή η Οθωμανική Αυτοκρατορία πρότεινε στην Ελλάδα να μην συμμετάσχει στον αγώνα και να γίνει η προσάρτηση της Κρήτης στην Ελλάδα.

28 Το 1914 έχουμε τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο που ξεκίνησε το 1914 και τελείωσε στις 11 Νοεμβρίου του Τα θύματα του πολέμου ήταν 9 εκατομμύρια Στρατευμένους και 9 εκατομμύρια από άμαχους ξεπερνώντας τα 18,5 εκατομμύρια ψυχές. Η αφορμή για τον πόλεμο ήταν η δολοφονία του Φερδινάνδου που ήταν διάδοχος του θρόνου.

29 Αθεϊκά ονομάστηκαν οι κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν από τον μητροπολίτη Δημητριάδος και από λόγιους που υποστήριζαν την καθαρεύουσα προς το παρθεναγωγείο του Βόλου, το οποίο είχε σαν συνέπεια το κλείσιμο του σχολείου. Στη δίκη που ακολούθησε οι δάσκαλοι αθωώθηκαν.

30 Το 1917 στις 28 Ιουνίου έχουμε την είσοδο της Ελλάδας στον α’ παγκόσμιο πόλεμο. Η Ελλάδα ήταν στο πλευρό των συμμάχων και είχε ως αποτέλεσμα την νίκη κατά των Γερμανοβουλγάρων στις 30 Μαΐου του 1918.

31 Το 1917 ξεσπά η Ρώσικη Επανάσταση που φέρνει στην εξουσία τους μπολσεβίκους του Λένιν.

32 Ένα χρόνο μετά, το 1918 ο Νικόλαος Πορφυρογένης ξεκίνησε να δουλεύει στην Εθνική τράπεζα.

33 Το 1919 έγινε η εκστρατεία τις Κριμαίας δηλαδή η Ελληνική συμμετοχή με εκστρατευτικό σώμα στην εκστρατεία που επιχείρησε η Γαλλία (ως κύριο μέλος της Αντάν) κατά των Μπολσεβίκων και γενικότερα στην περιοχή της Ουκρανίας το

34 Το 1920 ο Μιλτιάδης Πορφυρογένης ήταν φοιτητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ ο Νικόλαος Πορφυρογένης ήταν ανθυπολοχαγός.

35 Το 1921 οργανώθηκε συλλαλητήριο από την Πανεργατική Ένωση. Οι ομιλητές του συλλαλητηρίου ήταν ο Αβραάμ Μπεναρόγια, ο Θ. Αποστολίδης και ο Σπυ. Σταυράκης, ενώ παράλληλα ο Κεμάλ αποκόπτει την προέλαση των ελληνικών στρατευμάτων στην Μ.Ασία.

36 Έπειτα το 1922, έχουμε την μικρασιατική καταστροφή, η οποία είναι η τελευταία φάση της μικρασιατικής εκστρατείας δηλαδή το τέλος του ''ελληνοτουρκικού πολέμου''. Τα γεγονότα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή της Σμύρνης και την ανακωχή των Μουδανίων.

37 Στην Ελλάδα ήρθαν 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ οι 11
Στην Ελλάδα ήρθαν 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ οι εγκαταστάθηκαν στον Βόλο και έπαιξαν μεγάλο σημαντικό ρόλο στα πολιτικά, κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της πόλης.

38 To 1923 πραγματοποιήθηκε η συνθήκη της Λωζάνης. Ηταν μια συνθήκη ειρήνης που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας. Υπογράφηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας στις 24 ιουλίου από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και την Μικρασιατική εκστρατεία ( ) και συμμετείχαν στην συνθήκη των Σεβρών συμπεριλαμβανομένης και της Σοβιετικής Ένωσης (ΕΣΣΔ).

39 Τον Μάρτιο του 1924,σχηματίστηκε κυβέρνηση από τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου με την στήριξη του κόμματος των φιλελεύθερων,η οποία κατέθεσε στις 25 Μαρτίου του 1924 ψήφισμα στην Δ’ συντακτική συνέλευση για την ανακήρυξη αβασίλευτης δημοκρατίας, κυρύσσοντας έκπτωτη τη μοναρχία.

40 Ενώ παράλληλα ο Μιλτιάδης Πορφυρογένης ανοίγει το πρώτο του δικηγορικό γραφείο στον Βόλο.

41 Το 1926 ο Μιλτιάδης προσχωρεί στο ΚΚΕ, γνωρίζεται με τον Ζαχαριάδη και γίνεται ο πιο στενός του φίλος. Το 1928 ανακηρύχθηκε πρωθυπουργός της χώρας μας ο Ελευθέριος Βενιζέλος για δεύτερη φορά, ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς της νεότερης Ελλάδας και αναμφισβήτητα από τους κορυφαίους πρωθυπουργούς της.

42 Ένα χρόνο μετά, ο Μιλτιάδης Πορφυρογένης ανέλαβε την ηγεσία της «εργατικής βοήθειας του κκε», ενώ ταυτόχρονα δημιουργήθηκε το «ιδιώνυμο». Το «ιδιώνυμο» είναι νόμος του 1929. Η πρωτοβουλία ήταν της κυβέρνησης του Βενιζέλου. Ο νόμος αυτός ήθελε να προστατέψει το κοινωνικό καθεστώς και είχε στόχο να τιμωρήσει αυτούς που ήθελαν να αλλάξουν τις ιδέες, δηλαδή τους κομμουνιστές, αναρχικούς και την καταστολή των συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων.

43 Το 1936,κατόπιν διαφόρων συγκυριών, διορίστηκε πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Ιωάννης Μεταξάς, στην θέση του αποβιώσαντος Δεμερτζή και στη συνέχεια πρωτοστάτησε στην επιβολή του δικτατορικού «καθεστώτος της 4ης Αυγούστου», κυβερνώντας έως τον θάνατο του το 1941.

44 Την ίδια χρονιά ο Μιλτιάδης Πορφυρογένης εξορίστηκε στην Ανάφη, ενώ ο Γιάννης Ρίτσος δημιούργησε ένα από τα πιο δημοφιλή του έργα, τον επιτάφιο.

45 Το 1940 ξεκίνησε ο β’ παγκόσμιος πόλεμος, που ήταν η μεγαλύτερη πολεμική αναμέτρηση της ιστορίας. Οι χώρες που έλαβαν μέρος ήταν πολλές, όπως και τα θύματα του πολέμου 55,5 εκατομμύρια. Ο β’ παγκόσμιος πόλεμος ήταν συνέπεια των εκκρεμοτήτων που άφησε πίσω της η μεγάλη σύγκρουση του

46 Με το ξέσπασμα του πολέμου ο Νικόλαος Πορφυρογένης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του Αλβανικού μετώπου.


Κατέβασμα ppt "1844...έως το 1900...."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google