Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΗΝΙΟΧΟΣ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΗΝΙΟΧΟΣ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΗΝΙΟΧΟΣ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ

2 Ηνίοχος Το χάλκινο άγαλμα του Ηνίοχου βρέθηκε στους Δελφούς και αρχικά αποτελούσε μέρος ενός μεγαλύτερου συγκροτήματος, που παρουσίαζε άρμα με τέσσερα άλογα, από τα οποία μερικά μικρά κομμάτια σώθηκαν.Αποτελείται από έξι διαφορετικά κομμάτια. Είχε αφιερωθεί στον Απόλλωνα από τον Πολύζαλο, τον τύραννο της Γέλας, το 478 π.Χ. , μετά την νίκη του στις αρματοδρομίες στους Πυθικούς αγώνες.

3 Κάντε κλικ στο εικονίδιο για να προσθέσετε μια εικόνα
Είναι ένα από τα αριστουργήματα που βρέθηκαν στα ερείπια των Δελφών ,ξεχωριστό στολίδι των έργων τέχνης που εκτίθεται στο Μουσείο των Δελφών .Ο Ηνίοχος πέρα από την περίοπτη θέση που κατέχει στο Μουσείο των Δελφών,συγκαταλέγεται ανάμεσα στα αριστουργήματα της Αρχαίας ελληνικής και παγκόσμιας τέχνης. Κάντε κλικ στο εικονίδιο για να προσθέσετε μια εικόνα

4 Ο Ηνίοχος, καθώς η ίδια λέξη δηλώνει (Ηνίοχος=αυτός που έχει, αυτός που κρατάει τα ηνία, τα χαλινάρια) ήταν μια μορφή μεγαλύτερης σύνθεσης, που παρίστανε ένα τέθριππο άρμα. Η σύνθεση, με μεγάλη πιθανότητα, είχε ως εξής: τέσσερα άλογα σύρουν το άρμα που επάνω του ήταν δύο αναβάτες, ο Ηνίοχος και ο αναθέτης του αφιερώματος. Δύο παιδιά δεξιά και αριστερά, κρατούν τα ηνία των εξωτερικών αλόγων και οδηγούν το άρμα, γιατί η αρματοδρομία έχει τελειώσει και το άρμα έχει νικήσει.

5 Ο Ηνίοχος στητός και σχεδόν ακίνητος , φοράει το χιτώνα που τυπικά φόραγαν οι ηνίοχοι. Είναι ψηλός 1,80μ. και ο χιτώνας του ζώνεται στη μέση ελαφρά, ανασυρμένος προς τα πάνω, ώστε να σχηματισθούν πλούσιες κούφιες πτυχές πάνω από τη ζώνη. Στο λαιμό το φόρεμα σχηματίζει ένα θαυμάσιο ντεκολτέ. Το κορμί δεν διαγράφεται κάτω από το χιτώνα. Κάτω όμως από το μακρύ χιτώνα προβάλλουν δύο γυμνά πόδια .Ευδιάκριτη είναι η φλέβα του χεριού που κρατάει τα ηνία, δείγμα δύναμης και σιγουριά για τη νίκη.

6 Δυστυχώς δεν ξέρουμε ποιος είναι ο δημιουργός - τεχνίτης του, ούτε γνωστός είναι ο τόπος και ο χρόνος του έργου. Μάλλον ανάγεται στους κλασσικούς χρόνους, τότε που η τέχνη έφτασε στο μέγιστο βαθμό τελειότητας


Κατέβασμα ppt "ΗΝΙΟΧΟΣ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google