Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Wi-five Αγγλική γλώσσα- κοινά στοιχεία με άλλες γλώσσες.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Wi-five Αγγλική γλώσσα- κοινά στοιχεία με άλλες γλώσσες."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Wi-five Αγγλική γλώσσα- κοινά στοιχεία με άλλες γλώσσες

2 Wi-five Με τι ασχοληθήκαμε : Με την κατασκευή τεχνήματος (χαρτόνι). Με την κατασκευή ερωτηματολογίων και μοίρασμα στους μαθητές του Λυκείου. Εύρεση πληροφοριών σχετικά με τα κοινά στοιχεία της aγγλικής γλώσσας με άλλες γλώσσες. Ας δούμε τα αποτελέσματα:

3 Wi-five To τέχνημά μας :

4 Wi-five Ερωτηματολόγιο Αρχικά, καταγράψαμε τις ερωτήσεις μας και αφότου τυπώσαμε τα ερωτηματολόγια τα μοιράσαμε στους μαθητές του Λυκείου. Οι ερωτήσεις ήταν αρκετές και γι’ αυτό το λόγο καταγράψαμε την σημαντικότερη και κρατήσαμε τα αποτελέσματα. Ας τα δούμε μαζί …

5 Wi-five Πιστεύετε ότι η αγγλική γλώσσα έχει κοινά στοιχεία με άλλες γλώσσες ;

6 Wi-five Σχετικά με τις πληροφορίες … Αναζητήσαμε πληροφορίες, σχετικά με τα κοινά στοιχεία της αγγλικής με άλλες γλώσσες, μέσω του διαδικτύου κυρίως,καθώς όμως και από την υπεύθυνη του project, κα. Κουτούπα Χ.

7 Wi-five Η Αγγλική γλώσσα Η αγγλική γλώσσα έλκει την καταγωγή της από την Αγγλία και είναι η μητρική γλώσσα της πλειοψηφίας των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Αγγλόφωνης Καραϊβικής. Χρησιμοποιείται, επίσης, ως δεύτερη ή επίσημη γλώσσα σε πολλές χώρες του κόσμου, κυρίως σε όσες αποτελούν μέλη της Κοινοπολιτείας των Εθνών, καθώς και σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς.

8 Wi-five Ο λεξιλογικός δανεισμός Είναι ευρύτατα γνωστό ότι όλες οι γλώσσες των οποίων οι ομιλητές έρχονται σε επαφή δανείζουν η μία στην άλλη λεξιλογικό υλικό, δηλαδή λέξεις. Αυτό έχει συμβεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό μεταξύ αγγλικής και άλλων γλωσσών.

9 Wi-five Οι γλώσσες είναι δομημένες παρόμοια Αυτό σημαίνει ότι οι γλώσσες συσχετίζονται με τρεις τρόπους:  Γενετικά  Πολιτιστικά  Τυπολογικά

10 Wi-five Γενετικά Όταν λέμε γενετικά, εννοούμε ότι υπάρχει κάποιος κοινός πρόγονος στην οικογενειακή σειρά, όπου χρησιμοποιείται η γλώσσα. (Π.χ τα Αγγλικά συσχετίζονται γενετικά με τα Ολανδικά, μέσω του κοινού προγόνου τους, την Ινδοευρωπαϊκή γλώσσα.)

11 Wi-five Πολιτιστικά Η πολιτιστική σχέση συνίσταται στο ότι μια γλώσσα μιλιέται ίσως κάπως αλλαγμένη σε περισσότερα από ένα γεωγραφικά μέρη. (κάποιες δανεισμένες λέξεις). (Π.χ. Τα Ρουμάνικα συσχετίζονται πολιτιστικά με τις άλλες Βαλκανικές γλώσσες και κυρίως με τα Σλάβικα.)

12 Wi-five Τυπολογικά Τυπολογικές ομοιότητες μπορούν να επισημανθούν σε όλα τα επίπεδα της γλώσσας: στον τρόπο δημιουργίας μιας λέξης στη διαμόρφωση μιας πρότασης, στους ήχους που χρησιμοποιούνται κτλ. (Π.χ.Τα Ρουμάνικα τυπολογικά σχετίζονται με όλες τις Λατινογενείς γλώσσες μέσω της κοινής καταγωγής τους, των Λατινικών.)

13 Wi-five Παραδείγματα δανεισμού (Αγγλικά-Ελληνικά) Όλες σχεδόν οι ελληνικές προθέσεις (εν-, εξ-, από-, επί-, προ-, παρά-, μετά-, ομο-) έχουν περάσει αυτούσιες στην αγγλική γλώσσα. (Π.χ.το Αγγλικό “is” αποτελεί συντομογραφία του “ίστημι ”) Αλλα και άλλες λέξεις όπως: message = το μεσάζον (κάτι που μεσολαβεί κατά την επικοινωνία και τη συνδιαλλαγή μεταξύ δύο ατόμων) dynasty= δυναστεία chromosome= χρωμόσωμα choreography= χορογραφία

14 Wi-five Παραδείγματα δανεισμού (Αγγλικά-Γαλλικά) Άλλη μια περίπτωση αντιδανεισμού λέξεων, από τις δεκάδες που έχουν γίνει είναι ανάμεσα στα Αγγλικά και στα Γαλλικά. Όπως τα παρακάτω παραδείγματα: papier (Γαλλικά) = paper (Αγγλικα) coeure (Γαλλικά) = core (Αγγλικά) scalier (Γαλλικά) = scale (Αγγλικά) exister (Γαλλικά) = exist (Αγγλικά)

15 Wi-five Ας συμπεράνουμε … Είναι φανερό ότι η αγγλική γλώσσα έχει δανείσει αλλά και δανειστεί πολλά δομικά στοιχεία και λέξεις από ξένες γλώσσες γι’ αυτό στην ομιλία μπορεί κανείς να διακρίνει αρκετές ομοιότητες. Τα άτομα που δε γνωρίζουν τα παρεμφερή μέρη της αγγλικής με άλλες γλώσσες αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό σε αντίθεση με αυτά που το αναγνωρίζουν και στην καθημερινή τους ομιλία !

16 Wi-five Ευχαριστούμε πολύ που μας παρακολουθήσατε.Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την υπεύθυνη του project κυρία Κουτούπα Χ. για την πολύτιμη βοήθειά της, για τις ερειστικές συμβουλές της καθώς και για την σημαντική υποστήριξή της.

17 Wi-five Με εκτίμηση η ομάδα του project “ αγγλικά και κοινά στοιχεία με άλλες γλώσσες” Wi-Five Ακριτίδου Ζωή Γκάργκαλη Αποστολία Μαντατζή Ιωάννα Σαμαρά Μαριαρένα Τσαμουρτζή Πασχαλία Βιβλιογραφία: http://el.wikipedia.org http://paroutsas.jmc.gr http://www.goarch.org


Κατέβασμα ppt "Wi-five Αγγλική γλώσσα- κοινά στοιχεία με άλλες γλώσσες."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google