Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αγγλική γλώσσα- κοινά στοιχεία με άλλες γλώσσες

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αγγλική γλώσσα- κοινά στοιχεία με άλλες γλώσσες"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αγγλική γλώσσα- κοινά στοιχεία με άλλες γλώσσες
Αγγλική γλώσσα- κοινά στοιχεία με άλλες γλώσσες

2 Με τι ασχοληθήκαμε : Με την κατασκευή τεχνήματος (χαρτόνι).
Με την κατασκευή ερωτηματολογίων και μοίρασμα στους μαθητές του Λυκείου. Εύρεση πληροφοριών σχετικά με τα κοινά στοιχεία της aγγλικής γλώσσας με άλλες γλώσσες. Ας δούμε τα αποτελέσματα:

3 To τέχνημά μας :

4 Ερωτηματολόγιο Αρχικά, καταγράψαμε τις ερωτήσεις μας και αφότου τυπώσαμε τα ερωτηματολόγια τα μοιράσαμε στους μαθητές του Λυκείου. Οι ερωτήσεις ήταν αρκετές και γι’ αυτό το λόγο καταγράψαμε την σημαντικότερη και κρατήσαμε τα αποτελέσματα. Ας τα δούμε μαζί …

5 Πιστεύετε ότι η αγγλική γλώσσα έχει κοινά στοιχεία με άλλες γλώσσες ;

6 Σχετικά με τις πληροφορίες …
Αναζητήσαμε πληροφορίες, σχετικά με τα κοινά στοιχεία της αγγλικής με άλλες γλώσσες , μέσω του διαδικτύου κυρίως ,καθώς όμως και από την υπεύθυνη του project , κα. Κουτούπα Χ.

7 Η Αγγλική γλώσσα Η αγγλική γλώσσα έλκει την καταγωγή της από την Αγγλία και είναι η μητρική γλώσσα της πλειοψηφίας των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Αγγλόφωνης Καραϊβικής. Χρησιμοποιείται, επίσης, ως δεύτερη ή επίσημη γλώσσα σε πολλές χώρες του κόσμου, κυρίως σε όσες αποτελούν μέλη της Κοινοπολιτείας των Εθνών, καθώς και σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς.

8 Ο λεξιλογικός δανεισμός
Είναι ευρύτατα γνωστό ότι όλες οι γλώσσες των οποίων οι ομιλητές έρχονται σε επαφή δανείζουν η μία στην άλλη λεξιλογικό υλικό, δηλαδή λέξεις. Αυτό έχει συμβεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό μεταξύ αγγλικής και άλλων γλωσσών.

9 Οι γλώσσες είναι δομημένες παρόμοια
 Οι γλώσσες είναι δομημένες παρόμοια Αυτό σημαίνει ότι οι γλώσσες συσχετίζονται με τρεις τρόπους: Γενετικά Πολιτιστικά Τυπολογικά

10 Γενετικά Όταν λέμε γενετικά, εννοούμε ότι υπάρχει κάποιος κοινός πρόγονος στην οικογενειακή σειρά, όπου χρησιμοποιείται η γλώσσα. (Π.χ τα Αγγλικά συσχετίζονται γενετικά με τα Ολανδικά, μέσω του κοινού προγόνου τους, την Ινδοευρωπαϊκή γλώσσα.)

11 Πολιτιστικά Η πολιτιστική σχέση συνίσταται στο ότι μια γλώσσα μιλιέται ίσως κάπως αλλαγμένη σε περισσότερα από ένα γεωγραφικά μέρη. (κάποιες δανεισμένες λέξεις). (Π.χ. Τα Ρουμάνικα συσχετίζονται πολιτιστικά με τις άλλες Βαλκανικές γλώσσες και κυρίως με τα Σλάβικα.)

12 Τυπολογικά Τυπολογικές ομοιότητες μπορούν να επισημανθούν σε όλα τα επίπεδα της γλώσσας: στον τρόπο δημιουργίας μιας λέξης στη διαμόρφωση μιας πρότασης, στους ήχους  που χρησιμοποιούνται κτλ. (Π.χ.Τα Ρουμάνικα τυπολογικά σχετίζονται με όλες τις Λατινογενείς γλώσσες μέσω της κοινής καταγωγής τους, των Λατινικών.)

13 Παραδείγματα δανεισμού (Αγγλικά-Ελληνικά)
Όλες σχεδόν οι ελληνικές προθέσεις (εν-, εξ-, από-, επί-, προ-, παρά-, μετά-, ομο-) έχουν περάσει αυτούσιες στην αγγλική γλώσσα. (Π.χ.το Αγγλικό “is” αποτελεί συντομογραφία του “ίστημι”) Αλλα και άλλες λέξεις όπως: message = το μεσάζον (κάτι που μεσολαβεί κατά την επικοινωνία και τη συνδιαλλαγή μεταξύ δύο ατόμων) dynasty= δυναστεία chromosome= χρωμόσωμα choreography= χορογραφία

14 Παραδείγματα δανεισμού (Αγγλικά-Γαλλικά)
Άλλη μια περίπτωση αντιδανεισμού λέξεων, από τις δεκάδες που έχουν γίνει είναι ανάμεσα στα Αγγλικά και στα Γαλλικά. Όπως τα παρακάτω παραδείγματα: papier (Γαλλικά) = paper (Αγγλικα) coeure (Γαλλικά) = core (Αγγλικά) scalier (Γαλλικά) = scale (Αγγλικά) exister (Γαλλικά) = exist (Αγγλικά)

15 Ας συμπεράνουμε … Είναι φανερό ότι η αγγλική γλώσσα έχει δανείσει αλλά και δανειστεί πολλά δομικά στοιχεία και λέξεις από ξένες γλώσσες γι’ αυτό στην ομιλία μπορεί κανείς να διακρίνει αρκετές ομοιότητες . Τα άτομα που δε γνωρίζουν τα παρεμφερή μέρη της αγγλικής με άλλες γλώσσες αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό σε αντίθεση με αυτά που το αναγνωρίζουν και στην καθημερινή τους ομιλία !

16 Ευχαριστούμε πολύ που μας παρακολουθήσατε
Ευχαριστούμε πολύ που μας παρακολουθήσατε .Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την υπεύθυνη του project κυρία Κουτούπα Χ. για την πολύτιμη βοήθειά της, για τις ερειστικές συμβουλές της καθώς και για την σημαντική υποστήριξή της.

17 Με εκτίμηση η ομάδα του project “ αγγλικά και κοινά στοιχεία με άλλες γλώσσες” Wi-Five
Ακριτίδου Ζωή Γκάργκαλη Αποστολία Μαντατζή Ιωάννα Σαμαρά Μαριαρένα Τσαμουρτζή Πασχαλία Βιβλιογραφία:


Κατέβασμα ppt "Αγγλική γλώσσα- κοινά στοιχεία με άλλες γλώσσες"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google