Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Φανή Λαζάρου –Τρανού Ε2 2015 1 ο πρότυπο πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσ/νίκης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Φανή Λαζάρου –Τρανού Ε2 2015 1 ο πρότυπο πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσ/νίκης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Φανή Λαζάρου –Τρανού Ε2 2015 1 ο πρότυπο πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσ/νίκης

2  Α’ φάση  Β’ φάση  Σχολές – τεχνοτροπίες  πηγές

3  Η πρώτη φάση της εικονομαχίας άρχισε το 730 μ.Χ. όταν ο Λέων ο 3ος διέταξε τους θρησκευτικούς ηγέτες να απομακρύνουν τις εικόνες.  Μετά από μία μακρά βασιλεία 24 ετών, ο Λέων ο 3ος πέθανε ήσυχα- φυσιολογικά το 741.  Ο αιώνας μεταξύ 743 και 843 κυριαρχήθηκε από τη διαμάχη για τα θρησκευτικά ζητήματα. Ακολουθώντας έναν μικρό αλλά βίαιο εμφύλιο πόλεμο, ο Κωνσταντίνος ο 5ος (741-775) άρχισε να αναπτύσσει τη δική του θεωρία για την εικονολατρία, επιδιώκοντας έναν πνευματικό τύπο λατρείας που απομάκρυνε κάθε ειδωλολατρικό σεβασμό από το βαμμένο ξύλο.

4  Δημιουργήθηκαν δύο αντίπαλες παρατάξεις οι εικονομάχοι και οι εικονολάτρες.  Με το θάνατό του το 775 ο Κωνσταντίνος κληροδότησε μία πολύ ισχυρότερη αυτοκρατορία στο γιο του, τον Λέοντα τον 4ο (775-780), που παντρεύτηκε την Ειρήνη από την Αθήνα.  Παρά τα 45 χρόνια της εικονομαχικής πολιτικής, όταν η αυτοκράτειρα Ειρήνη έμεινε χήρα το 780 λόγω του θανάτου του συζύγου της Λέοντα, αποφάσισε να ανατρέψει την κατάσταση, κάνοντας μία τολμηρή αλλαγή που υποστηρίχθηκε από εξόριστους εικονόφιλους, κυρίως καλόγερους.  Μετά την καταστροφική πρώτη συνάντηση το 786 η οποία διαταράχθηκε από τους πιστούς στην εικονομαχία επισκόπους, η Οικουμενική Σύνοδος συγκλήθηκε ξανά στη Νίκαια το 787 και κατήγγειλε την εικονομαχία ως μία καινοτομία στην Εκκλησιαστική παράδοση. Αποκαταστάθηκε ο σεβασμός των εικόνων. 

5  Το 815 ο αυτοκράτορας Λέοντας ο 5ος ξεκίνησε τη δεύτερη φάση της εικονομαχίας, μία υπόθεση στενά συνδεδεμένη με την υπόσχεση της στρατιωτικής επιτυχίας.  Κατά τη διάρκεια της βασιλείας των Λέοντα 5ου και Μιχαήλ 2ου οι εικονομαχικές δυνάμεις αντιμετώπισαν τους Βούλγαρους με κάποια επιτυχία. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αυτοκράτορα Θεόφιλου (829-842) ακολούθησε μία πιο έντονη καταδίωξη εκείνων οι οποίοι επέμεναν στη βαφή και στο σεβασμό των εικόνων.  Με το θάνατο του Θεόφιλου, ωστόσο, η χήρα Θεοδώρα ανέλαβε την αυτοκρατορική εξουσία, αντί του γιου της Μιχαήλ του 3ου.  Επαναεπιβεβαιώνοντας την Ζ' Οικουμενική Σύνοδο του 787, ο σεβασμός των εικόνων αποκαταστάθηκε το Μάιο του 843 λήγοντας οριστικά την διαμάχη. Η συμφιλίωση και η αναστήλωση των εικόνων ονομάζεται Κυριακή της Ορθοδοξίας.

6 Κρητική 16 ος αιώνας Σκοτεινοί προπλασμοί Μακεδωνική Τέλη 15 ου αιώνα Φωτεινοί προπλασμοί Μιχαήλ Πανσέληνος Θεοφάνης Κρής

7 http://byzantini-agiografia.blogspot.gr/p/blog-page_20.html

8 Φανή Λαζάρου –Τρανού Ε2 2015 1 ο πρότυπο πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσ/νίκης


Κατέβασμα ppt "Φανή Λαζάρου –Τρανού Ε2 2015 1 ο πρότυπο πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσ/νίκης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google