Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η εικονομαχία Φανή Λαζάρου –Τρανού Ε2 2015

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η εικονομαχία Φανή Λαζάρου –Τρανού Ε2 2015"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η εικονομαχία Φανή Λαζάρου –Τρανού Ε2 2015
1ο πρότυπο πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσ/νίκης

2 Περιεχόμενα Α’ φάση Β’ φάση Σχολές – τεχνοτροπίες πηγές

3 Α’ φάση* Η πρώτη φάση της εικονομαχίας άρχισε το 730 μ.Χ. όταν ο Λέων ο 3ος διέταξε τους θρησκευτικούς ηγέτες να απομακρύνουν τις εικόνες. Μετά από μία μακρά βασιλεία 24 ετών, ο Λέων ο 3ος πέθανε ήσυχα- φυσιολογικά το 741. Ο αιώνας μεταξύ 743 και 843 κυριαρχήθηκε από τη διαμάχη για τα θρησκευτικά ζητήματα. Ακολουθώντας έναν μικρό αλλά βίαιο εμφύλιο πόλεμο, ο Κωνσταντίνος ο 5ος ( ) άρχισε να αναπτύσσει τη δική του θεωρία για την εικονολατρία, επιδιώκοντας έναν πνευματικό τύπο λατρείας που απομάκρυνε κάθε ειδωλολατρικό σεβασμό από το βαμμένο ξύλο.

4 Α’ φάση** Δημιουργήθηκαν δύο αντίπαλες παρατάξεις οι εικονομάχοι και οι εικονολάτρες. Με το θάνατό του το 775 ο Κωνσταντίνος κληροδότησε μία πολύ ισχυρότερη αυτοκρατορία στο γιο του, τον Λέοντα τον 4ο ( ), που παντρεύτηκε την Ειρήνη από την Αθήνα. Παρά τα 45 χρόνια της εικονομαχικής πολιτικής, όταν η αυτοκράτειρα Ειρήνη έμεινε χήρα το 780 λόγω του θανάτου του συζύγου της Λέοντα, αποφάσισε να ανατρέψει την κατάσταση, κάνοντας μία τολμηρή αλλαγή που υποστηρίχθηκε από εξόριστους εικονόφιλους, κυρίως καλόγερους. Μετά την καταστροφική πρώτη συνάντηση το 786 η οποία διαταράχθηκε από τους πιστούς στην εικονομαχία επισκόπους, η Οικουμενική Σύνοδος συγκλήθηκε ξανά στη Νίκαια το 787 και κατήγγειλε την εικονομαχία ως μία καινοτομία στην Εκκλησιαστική παράδοση. Αποκαταστάθηκε ο σεβασμός των εικόνων.

5 Β’ φάση Το 815 ο αυτοκράτορας Λέοντας ο 5ος ξεκίνησε τη δεύτερη φάση της εικονομαχίας, μία υπόθεση στενά συνδεδεμένη με την υπόσχεση της στρατιωτικής επιτυχίας. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας των Λέοντα 5ου και Μιχαήλ 2ου οι εικονομαχικές δυνάμεις αντιμετώπισαν τους Βούλγαρους με κάποια επιτυχία. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αυτοκράτορα Θεόφιλου ( ) ακολούθησε μία πιο έντονη καταδίωξη εκείνων οι οποίοι επέμεναν στη βαφή και στο σεβασμό των εικόνων. Με το θάνατο του Θεόφιλου, ωστόσο, η χήρα Θεοδώρα ανέλαβε την αυτοκρατορική εξουσία, αντί του γιου της Μιχαήλ του 3ου.   Επαναεπιβεβαιώνοντας την Ζ' Οικουμενική Σύνοδο του 787, ο σεβασμός των εικόνων αποκαταστάθηκε το Μάιο του 843 λήγοντας οριστικά την διαμάχη. Η συμφιλίωση και η αναστήλωση των εικόνων ονομάζεται Κυριακή της Ορθοδοξίας.

6 Κρητική Μακεδωνική Σχολές – τεχνοτροπίες 16ος αιώνας
Σκοτεινοί προπλασμοί Μακεδωνική Τέλη 15ου αιώνα Φωτεινοί προπλασμοί Θεοφάνης Κρής Μιχαήλ Πανσέληνος

7 πηγές

8 Η εικονομαχία Φανή Λαζάρου –Τρανού Ε2 2015
1ο πρότυπο πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσ/νίκης


Κατέβασμα ppt "Η εικονομαχία Φανή Λαζάρου –Τρανού Ε2 2015"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google