Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΤΡΑΤΟΣ ΖΟΥΡΟΣ α’1 Π.Π. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΤΡΑΤΟΣ ΖΟΥΡΟΣ α’1 Π.Π. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΤΡΑΤΟΣ ΖΟΥΡΟΣ α’1 Π.Π. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΖΟΥΡΟΣ α’1 Π.Π. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΕΡΓΑ ΤΟΥ
ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΔΕΗΣΙΣ ΠΗΓΕΣ

3 ΓΕΝΙΚΑ Ο Κωνσταντίνος Καβάφης έζησε από το 1863 έως το Γεννήθηκε στις 29 Απριλίου το 1863, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, τότε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και απεβίωσε στις 29 Απριλίου του 1933, στην ίδια πόλη. Ποιήματα ξεκίνησε να δημοσιεύει το 1886 επηρεασμένος από τους Αθηναίους ρομαντικούς ποιητές. Το 1932, ο Καβάφης, άρρωστος από καρκίνο του λάρυγγα, πήγε για θεραπεία στην Αθήνα, όπου παρέμεινε αρκετό διάστημα, εισπράττοντας μια θερμότατη συμπάθεια από το πλήθος των θαυμαστών του. Επιστρέφοντας όμως στην Αλεξάνδρεια, η κατάστασή του χειροτέρεψε. Εισήχθη στο Νοσοκομείο της Ελληνικής Κοινότητας, όπου και πέθανε στις 29 Απριλίου του 1933, τη μέρα που συμπλήρωνε 70 χρόνια ζωής.

4 ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ
Εἶμαι Κωνσταντινουπολίτης τὴν καταγωγήν, ἀλλὰ ἐγεννήθηκα στὴν Ἀλεξάνδρεια, σ' ἕνα σπίτι τῆς ὁδοῦ Σερίφ· μικρὸς πολὺ ἔφυγα, καὶ ἀρκετὸ μέρος τῆς παιδικῆς μου ἡλικίας τὸ πέρασα στὴν Ἀγγλία. Κατόπιν ἐπισκέφθην τὴν χώραν αὐτὴν μεγάλος, ἀλλὰ γιὰ μικρὸν χρονικὸν διάστημα. Διέμεινα καὶ στὴ Γαλλία. Στὴν ἐφηβικήν μου ἡλικίαν κατοίκησα ὑπὲρ τὰ δύο ἔτη στὴν Κωνσταντινούπολη. Στὴν Ἑλλάδα εἶναι πολλὰ χρόνια ποὺ δὲν ἐπῆγα. Ἡ τελευταία μου ἐργασία ἦταν ὑπαλλήλου εἰς ἕνα κυβερνητικὸν γραφεῖον ἐξαρτώμενον ἀπὸ τὸ ὑπουργεῖον τῶν Δημοσίων Ἔργων τῆς Αἰγύπτου. Ξέρω Ἀγγλικά, Γαλλικὰ καὶ ὁλίγα Ἰταλικά.    

5 ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΤΕΙΧΗ (1897) ΕΝΑΣ ΓΕΡΟΣ (1897) ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΩΣ (1897)
ΔΕΗΣΙΣ (1898) Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΑΡΠΗΟΝΟΣ (1908) ΚΕΡΙΑ (1899) ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΚΑΛΙ (1899) CHE FECE… IL GRAN RIFIUTO (1901) ΟΙ ΨΥΧΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ (1901) ΔΙΑΚΟΠΗ (1901) ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ (1903) ΑΠΙΣΤΙΑ (1904) ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ (1904) ΦΩΝΕΣ (1904) ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ (1904) ΤΡΩΕΣ (1905) Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (1906) Η ΣΥΝΟΔΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ (1907) ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ (1908) ΟΥΤΩΣ ΕΚΕΙΝΟΣ (1909) ΙΘΑΚΗ (1911) ΕΚΑΝΕ ΌΤΙ ΗΜΕΓΑΛΗ ΑΡΝΗΣΗ

6 ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
Η πιο εξαιρετική πνευματική φυσιογνωμία της Αιγύπτου είναι χωρίς άλλο ο ποιητής Καβάφης. Ο Καβάφης είναι από τα τελευταία άνθη ενός πολιτισμού. Με διπλά ξεθωριασμένα φύλλα, με μακρό ασθενικό κοτσάνι, δίχως σπόρο. Ο Καβάφης έχει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά ενός εξαιρετικού ανθρώπου της παρακμής- σοφός, ειρωνικός, ηδονιστής, γόης, γιομάτος μνήμη. Ζει σαν αδιάφορος, σα θαρραλέος. (απόσπασμα από ‘Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ’ Εκδόσεις βίβλιο…ΒΑΡΔΙΑ)

7

8 ΔΕΗΣΙΣ Στο ποίημα «Δέησις» ο Καβάφης κατορθώνει με οκτώ μόλις στίχους να αναδείξει τη διάσταση που υπάρχει ανάμεσα στην επιθυμία των ανθρώπων να βρίσκονται υπό τη συνεχή προστασία του Θεού και στη σκληρή, μα αναπόφευκτη, πραγματικότητα του θανάτου. Η μητέρα, μη γνωρίζοντας πως ο γιος της έχει ήδη πνιγεί, ανάβει ένα ψηλό κερί στην Παναγία και προσεύχεται -μάταια- για την ασφαλή επιστροφή του παιδιού της. Η τραγική ειρωνεία που προκύπτει από την άγνοια της μητέρας, προσδίδει μια πικρή αίσθηση στο ποίημα, η οποία ενισχύεται από τη λυπημένη έκφραση της εικόνας, που γνωρίζει την αλήθεια για το χαμό του παιδιού.

9 ΠΗΓΕΣ http://latistor.blogspot.gr http://el.wikipedia.org
ΤΑ ΠΟΙΜΑΤΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟ…ΒΑΡΔΙΑ

10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ;


Κατέβασμα ppt "ΣΤΡΑΤΟΣ ΖΟΥΡΟΣ α’1 Π.Π. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google