Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Ο κόσμος και η ιστορία οδεύει προς ένα τέλος» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ Γ΄ ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2014 - 2015 Επιμελήθηκαν οι μαθήτριες:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Ο κόσμος και η ιστορία οδεύει προς ένα τέλος» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ Γ΄ ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2014 - 2015 Επιμελήθηκαν οι μαθήτριες:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Ο κόσμος και η ιστορία οδεύει προς ένα τέλος» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ Γ΄ ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2014 - 2015 Επιμελήθηκαν οι μαθήτριες: Χαβάκη Μαρία & Όλγα Υπεύθυνος Καθηγητής: κ ος Καπετανάκης 21/03/15Γ3

2 Τι είναι η «Εσχατολογία»; Η Εσχατολογία είναι κλάδος της Θεολογίας, ο οποίος διαπραγματεύεται: τη συντέλεια του κόσμου τα γεγονότα που θα οδηγήσουν σε αυτή τη ζωή μετά την καταστροφή του κόσμου αυτού Επίσης, η εσχατολογία καλύπτει έννοιες που αφορούν την τελική κατάσταση του κάθε ατόμου, όπως η Ημέρα της Κρίσης, η μετά θάνατον ζωή, ο Παράδεισος, η Κόλαση, το Καθαρτήριο, η ανάσταση των νεκρών και η ψυχή. Η μελέτη και ο τρόπος αντίληψης της Εσχατολογίας διαφέρουν ανά θρησκεία, με αποτέλεσμα κάθε θρησκεία να έχει σχηματίσει μια δικιά της σφαιρική άποψη όσον αναφορά το τέλος του κόσμου.

3 Χριστιανική Εσχατολογία Η χριστιανική εσχατολογία βασίζεται  Οι πρώτοι χριστιανοί πίστευαν ότι το τέλος του κόσμου ήταν ένα γεγονός που σύντομα θα βίωναν (κυρίως στις περιόδους των διωγμών).  Το έτος 130, ο Ιουστίνος, ο Μάρτυρας δήλωσε ότι ο Θεός καθυστερούσε το τέλος του κόσμου, επειδή επιθυμούσε για το Χριστιανισμό να γίνει μια παγκόσμια θρησκεία. στην Αποκάλυψη που έγραψε ο Ευαγγελιστής Ιωάννης στην Πάτμο Έτσι: Ερμηνεύοντας τις Γραφές, οι Χριστιανοί των πρώτων αιώνων τοποθετούσαν το τέλος του κόσμου μέσα στη διάρκεια ζωής τους. Στους πρόσφατους αιώνες μέχρι και σήμερα χριστιανικές ομολογίες και προσωπικότητες έχουν ερμηνεύσει παρόμοια Βιβλικές προφητείες. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία γίνονται προσπάθειες προσδιορισμού των «εσχάτων ημερών» με σημείο αναφοράς το χρόνο εμφάνισης του Αντίχριστου.

4 Ισλαμική Εσχατολογία Η ισλαμική εσχατολογία ασχολείται με θέματα που αφορούν Με την εσχατολογία, το Ισλάμ διδάσκει το τέλος του κόσμου την έσχατη κρίση της ανθρωπότητας Δοξασίες του Ισλάμ:  η εσχατολογία  η μοναδικότητα του Αλλάχ  η προφητεία τη σωματική ανάσταση των νεκρών την εκπλήρωση ενός θείου σχεδίου για τη δημιουργία την αθανασία της ανθρώπινης ψυχής Ο δίκαιος ανταμείβεται με τις απολαύσεις του Παραδείσου O φαύλος τιμωρείται στην Κόλαση Αυτές οι αρχές εξετάζονται σε μεγάλο μέρος του Κορανίου καθώς επίσης και στην ισλαμική προφητική παράδοση.

5 Ιουδαϊκή Εσχατολογία (1/2) Στον Ιουδαϊσμό, το τέλος του κόσμου καλείται acharit hayamim (τέλος των ημερών). Τα ταραχώδη γεγονότα θα ανατρέψουν την παλαιά παγκόσμια τάξη δημιουργώντας μια νέα τάξη ο Θεός θα αναγνωρίζεται ως απόλυτος κυρίαρχος Ένας από τους σοφούς συγγραφείς του Ταλμούδ λέει: «Ας έρθει το τέλος των ημερών, αλλά μακάρι εγώ να μη ζω για να το δω", επειδή θα επιφέρει πολλές συγκρούσεις και πόνο». Το Ταλμούδ δηλώνει ότι αυτός ο κόσμος όπως τον ξέρουμε θα υπάρξει μόνο για έξι χιλιάδες έτη. Το εβραϊκό ημερολόγιο λειτουργεί υποθέτοντας ότι ο χρόνος αρχίζει με τη δημιουργία του κόσμου από το Θεό στη Γένεση. Έτσι, το έτος 2005 είναι ίσο με 5765 έτη από τη δημιουργία στο εβραϊκό ημερολόγιο. Σύμφωνα με αυτόν τον υπολογισμό, το τέλος των ημερών θα πραγματοποιηθεί το έτος 2240.

6 Ιουδαϊκή Εσχατολογία (2/2) Κατά την ιουδαϊκή παράδοση το τέλος του κόσμου θα σημάνει: σύναξη όλων των Εβραίων της διασποράς στο γεωγραφικό Ισραήλ κατατρόπωση όλων των εχθρών του Ισραήλ οικοδόμηση του τρίτου εβραϊκού ναού στην Ιερουσαλήμ επανάληψη των θυσιών και των τελετών σε αυτόν ανάσταση των νεκρών Μετά το έτος 6000 (κατά το εβραϊκό ημερολόγιο) η έβδομη χιλιετία θα είναι μια εποχή αγιότητας, γαλήνης, πνευματικής ζωής και παγκόσμιας ειρήνης αποκαλούμενη Olam Haba (μελλοντικός κόσμος) όπου όλοι οι άνθρωποι θα γνωρίζουν το Θεό άμεσα

7 Βιβλία Εσχατολογίας …

8 Σας ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σας … http://imdlibrary.gr/index.php/el/2013-01-14-09-09-13/books/book/99-patronou-g-istoria-kai-esxatologia-sti- vasileia-tou-theoy/2-books http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%83%CF%87%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%BF%C E%B3%CE%AF%CE%B1 http://www.metafysiko.gr/?p=1216 http://www.oodegr.co/oode/esxata/esxata.htm http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2014/01/tv.html http://faethon.pblogs.gr/2011/01/h-eshatologia-twn-triwn-apokalyptikwn-thrhskeiwn.html Πηγές:


Κατέβασμα ppt "«Ο κόσμος και η ιστορία οδεύει προς ένα τέλος» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ Γ΄ ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2014 - 2015 Επιμελήθηκαν οι μαθήτριες:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google