Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Καρκίνος του αίματος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Καρκίνος του αίματος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Καρκίνος του αίματος

2 Τι είναι η λευχαιμία; Λευχαιμία είναι η υπερβολική αύξηση παθολογικών λευκών αιμοσφαιρίων χωρίς καμία προφανή αιτία. Η λευχαιμία προσβάλλει το αιμοποιητικό σύστημα που αποτελείται από διάφορα κύτταρα με διαφορετική μορφή και λειτουργία. Παράγονται στο μυελό των οστών, ο οποίος βρίσκεται σε όλα τα οστά ιδιαίτερα όμως στα μεγάλα (μηριαίο, κνήμη, λεκάνη, στέρνο) .

3

4 Τι προκαλεί τη λευχαιμία;
Μέχρι σήμερα δεν έχουν διαπιστωθεί τα ακριβή αίτια που προκαλούν τη λευχαιμία. Τα μόνα αίτια που είναι αποδεδειγμένα ότι προκαλούν λευχαιμία είναι η ιονίζουσα ακτινοβολία.. Άλλη αιτία που προκαλεί λευχαιμία είναι χημικές ουσίες όπως το βενζένιο, μία χημική ουσία που χρησιμοποιείται σαν διαλύτης για μπογιές.

5

6 ΜΟΡΦΕΣ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑΣ Η λευχαιμία χωρίζεται σε 2 κατηγορίες:
στις οξείες και στις χρόνιες λευχαμίες Οι οξείες λευχαιμίες παρουσιάζονται κυρίως στα παιδιά, που συνήθως ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία μέχρι τα 20 τους χρόνια, οι χρόνιες συνήθως προσβάλουν άτομα από τα 50 τους χρόνια και πάνω. Τα πιο συνηθισμένα είδη λευχαιμίας είναι η Μυελογενής και η Λεμφοβλαστική που μπορούν να είναι οξείες ή χρόνιες λευχαιμίες.

7 ΕΡΥΘΡΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ

8 Άλλες μορφές λευχαιμίας
* Οξεία Προμυελοκυττααρική Λευχαιμία- Acute Promyelocytic Leukemia * Τριχωτή Κυτταρική Λευχαιμία-Hairy cell leukemia * Ataxia Telangiectasia * Ασθένεια Χότσκιν-Hodgkin Disease * Ασθένεια Non-Hodgkin Λέμφωμα-Non-Hodgkin Lymphoma * Μυέλωμα-Myeloma * Μυελοδυσπλασία-Myelodysplasia

9 ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ
Τα μόνα αίτια που είναι απoδεδειγμένα ότι προκαλούν λευχαιμία είναι η ιονίζουσα ακτινοβολία. Άλλη αιτία που προκαλεί λευχαιμία είναι χημικές ουσίες όπως το βενζένιο, μία χημική ουσία που χρησιμοποιείται σαν διαλύτης για μπογιές. Οι πιο πάνω αιτίες δεν προκαλούν σε όλους λευχαιμίες, υπάρχουν άνθρωποι που ανάλογα με τον οργανισμό τους, το ανοσοιοποιητικό τους σύστημα τους προστατεύει από διάφορες ασθένειες.

10 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Τα κύρια συμπτώματα είναι: * Αδυναμία και κόπωση. * Συχνές λοιμώξεις. * Πυρετοί πολλές φορές χωρίς λόγο. * Μώλωπες που εμφανίζονται με απλά κτυπήματα ή ακόμα και με μικρή πίεση του δέρματος. * Αιμορραγίες από τους βλεννογόνους αδένες, από τα έντερα ή και από το δέρμα. * Πόνος στα οστά. * Παρουσία και πρήξιμο λεμφαδένων κυρίως στις μασχάλες, στο τράχηλο και στο λαιμό.

11 ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ Οι πιο σημαντικοί τρόποι διάγνωσης της λευχαιμίας είναι: 1) Με τη γενική εξέταση αίματος . 2) Εξέταση του μυελού των οστών. 3) Μικροσκοπική εξέταση των λευκών αιμοσφαιρίων για διάφορες ανωμαλίες που μπορεί να υπάρξουν στη μορφολογία τους και για την ύπαρξη βλαστών.

12 Θεραπεία 1. Χημειοθεραπείες , που είναι συνδυασμός φαρμάκων.
2. Ραδιοθεραπεία 3. Μεταμόσχευση μυελού των οστών. 4. Μεταμόσχευση περιφερικών αρχέγονων κυττάρων

13

14 Υποτροπή λευχαιμίας Υποτροπή λευχαιμίας είναι η επανεμφάνιση της λευχαιμίας μετά τη θεραπεία. Η νόσος μπορεί να επανεμφανιστεί στο μυελό των οστών, στο κεντρικό νευρικό σύστημα ή στους όρχεις αν πρόκειται για αγόρι ή και συνδυασμό των πιο πάνω. Η υποτροπή μπορεί να εμφανιστεί μετά τη θεραπεία μέσα σε διάστημα 5 χρόνων. Συνήθως όμως αν εμφανιστεί, εμφανίζεται τα 2 πρώτα χρόνια.

15

16

17

18 Μαγδαληνή Δάγκαρη Κλεοπάτρα Τσομπανοπούλου Συλβάνα Στράνα
The end… Μαγδαληνή Δάγκαρη Κλεοπάτρα Τσομπανοπούλου Συλβάνα Στράνα


Κατέβασμα ppt "Καρκίνος του αίματος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google